Zwembaden

Zwembaden

 • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
 • Vergelijk tot 3 zwembadbouwers
 • Volledig gratis en vrijblijvend
 • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

Met een eigen zwembad ben je verzekerd van jarenlang plezier!

Denk je eraan om een zwembad te laten plaatsen en zoek je nog wat informatie over de verschillende mogelijkheden? Dan ben je op deze pagina aan het juiste adres. Wij informeren je over de verschillende soorten zwembaden en materialen, de mogelijke verwarmingsinstallaties en het prijskaartje. Daarnaast brengen we je ook snel en eenvoudig in contact met een geschikte zwembadbouwer uit jouw buurt!

Wat gaat er boven een verfrissende duik in je eigen zwembad na een lange werkdag? Kies je voor een binnenzwembad, dan kan je zelfs het ganse jaar door genieten. Investeren in een eigen zwembad zorgt niet enkel voor jarenlang zwemplezier, maar levert ook een unieke meerwaarde op voor jouw woning. Om het meeste uit deze investering te halen, raden we je aan even stil te staan bij het soort zwembad en het geschikte materiaal. Daarnaast, loont het ook de moeite om na te denken over de zwembadverwarming en een gepaste afdekking.

Zwembad met gezellige overdekte ruimte

Kom tot rust in je privézwembad. Realisatie door Roti Pools.

Soorten zwembaden en materialen

Je hebt de mogelijk om te kiezen voor opbouwzwembaden, die meestal bovengronds worden geplaatst. Typische voorbeelden zijn zwembaden uit pvc-folie, vinyl of hout. Je zou dit type van zwembad eventueel kunnen laten ingraven. Indien je een inbouwzwembad wenst, raden we je echter aan om voor een meer duurzame oplossing te kiezen, zoals een monoblokzwembad of een bouwkundig zwembad.

Monoblokzwembad

Monoblokzwembaden worden, zoals de naam doet vermoeden, op voorhand in een fabriek vervaardigd en dan uit één stuk geleverd en geplaatst. Dat betekent dat de montage van deze kuipen snel en probleemloos kan gebeuren. Reken op ongeveer één week voor je zwembad echt zwemklaar is. Kies je voor dit type van “prefab” zwembad, moet je er wel rekening mee houden dat er slechts een beperkt aantal afmetingen en modellen beschikbaar zijn. Gegeven dat een monoblokzwembad in één geheel arriveert, moet je er daarnaast ook op letten dat de plaats waar het zwembad moet worden geïnstalleerd, makkelijk bereikbaar is. Dit kan vooral voor binnenzwembaden een uitdaging vormen. Monoblokzwembaden worden meestal vervaardigd uit polyester, maar kunnen evenzeer bestaan uit inox.

Binnenzwembad met zicht op binnenkoer

Een binnenzwembad vormt een mooi verlengde van je woning. Realisatie door Comfort Projects.

 •    Zwembaden uit polyester

  Zwembaden uit polyester vormen een duurzame investering. Kies je voor dit sterke materiaal, is er vrijwel geen risico op beschadigingen of lekken. Moest dit toch het geval zijn, is een polyester zwembad ook eenvoudig te herstellen. De gladde en naadloze afwerking die je met dit materiaal bekomt, maakt het niet enkel bijzonder onderhoudsvriendelijk. Het voelt daarnaast ook zacht en prettig aan voor een optimaal zwemcomfort.

 •    Zwembaden uit inox (of roestvrij staal)

  Inox is voornamelijk gekend voor zijn gebruik in omgevingen waar hygiëne van groot belang is (bv. grootkeukens, laboratoria). De reden hiervoor is dat algen, bacteriën en vuil zich niet of nauwelijks hechten aan een glad oppervlak zoals inox. Daardoor is het onderhoud van dit type zwembad erg eenvoudig. Met een zwembad uit inox, ben je bovendien verzekerd van een kwaliteitsvol product dat quasi onverslijtbaar is. Het verkleurt niet, is corrosiebestending én 100% waterdicht. Ook op ecologisch en economisch vlak, is dit materiaal erg interessant. Je bespaart op verwarmingskosten dankzij de weerkaatsing van de zon op het inox. Zo wordt je zwembadwater op een passieve en natuurlijke manier opgewarmd. Een laatste leuk pluspunt is dat je met inox een strakke en stijlvolle look bekomt, die voor een prachtige schittering van het water zorgt.
  Is de locatie niet makkelijk te bereiken, kan een zwembad uit inox eventueel ook ter plaatse worden gelast. Dat geeft je ook meer opties wat betreft de afwerking. Wil je nog meer flexibiliteit, overweeg dan zeker een bouwkundig zwembad.

Bouwkundig zwembad

Wil je een uniek zwembad op maat, kies je best voor een bouwkundig zwembad. De zwembadvloer en wanden worden in beton gegoten of kunnen ook worden gemetseld. Doordat je de afmetingen, vorm en afwerking van een bouwkundig zwembad volledig zelf kan bepalen, kan je het helemaal gaan personaliseren. Het inbouwen van verlichting, trappen of jetstreams is bijvoorbeeld perfect mogelijk. Ook op het vlak van wandbekleding geniet je van een enorme keuzevrijheid: gipspleister, kunststoffolie, polyester, inox, mozaïek, natuursteen of keramische tegels behoren tot de mogelijkheden.

Close-up trap bouwkundig zwembad

Elegante trapconstructie. Realisatie door Azuralux.

Zwemspa of swimspa

Als compact alternatief voor een traditioneel zwembad, kan je nu ook kiezen voor een zwem spa. Zo combineer je ‘the best of both worlds’. Na een intensieve zwemtraining, kan je zalig genieten van een deugddoende massage in je eigen spa. Dankzij ingebouwde powerjets of propellers zwem je tegen de stroom in. De intensiteit van de tegenstroom kan ingesteld worden naar eigen behoefte, wat het interessant maakt voor zowel professionele als recreatieve zwemmers. Dit type zwembad is eveneens geschikt voor revalidatieoefeningen. Een zwemspa staat met andere woorden garant voor jarenlang workout en wellness plezier!

Hoe en waarom je zwembad afdekken?

Er zijn verscheidene redenen waarom je je zwembad best afdekt wanneer je er geen gebruik van maakt:

 • beperken van warmteverlies = energie besparen
 • veiligheidsoverweging
 • minder onderhoud

Voor de afdekking van je zwembad heb je de keuze uit de volgende opties:

 • een afdekzeil,
 • een rolluiksysteem uitgerust met lamellen,
 • een hekwerk en/of
 • een overkapping.

Verwarmingsinstallatie

Voor een optimaal zwemcomfort bedraagt de temperatuur van je zwembadwater idealiter tussen de 26 en 28 graden. In België halen we deze temperatuur nauwelijks op natuurlijke wijze. Om je zwemplezier verder te zetten op frissere dagen, installeer je daarom best een verwarmingsinstallatie. Je zwembad kan verwarmd worden door middel van systemen die gebruik maken van traditionele grondstoffen zoals aardgas of stookolie. Vandaag wordt er echter meer en meer geopteerd voor milieuvriendelijke toepassingen waarvan zonneboilers en warmtepompen de meest voorkomende zijn.

Welke factoren bepalen de prijs van een zwembad?

Zoals je merkt, zijn er erg veel opties die de prijs van jouw zwembad mee bepalen. Onze vakmannen houden daarom steeds rekening met jouw noden en wensen bij het opstellen van een offerte. Voor de prijs van een zwembad moet je doorgaans rekening houden met volgende factoren:

 • het type zwembad en het gekozen materiaal,
 • eventuele voorbereidende grondwerken,
 • een binnen- of buitenzwembad,
 • de afmetingen van het zwembad,
 • de gekozen opties (jetstreams, verlichting, trap, …)
 • de zwembadafdekking
 • de verwarming- en filterinstallatie

Tip: hou er rekening mee dat investeren in bijvoorbeeld een degelijke afdekking op termijn zal renderen naar je energiefactuur en onderhoudskosten toe.

Vergelijk offertes van zwembadbouwers in jouw buurt

Voor een kwalitatief afgewerkt zwembad zonder scheuren en verzakkingen, doe je best beroep op een ervaren zwembadbouwer. Of je nu op zoek bent naar een vakman voor de aanleg, renovatie of onderhoud van je zwembad, Offrea heeft de geschikte partner voor jou! Via ons netwerk van gespecialiseerde vakmannen kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor zwembaden vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je makkelijk de juiste vakman!

 

Wil je deze interessante informatie delen?

Gerelateerde blogartikels

Artikel

Een containerzwembad: een omgebouwde zeecontainer voor uren zwemplezier!

Tips

Je zwembad verwarmen, maar je niet blauw betalen aan energiekosten? Lees dan hier onze tips!

Ontvang gratis offertes van 3 Zwembadbouwers in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes