Zonnepanelen: prijs en terugverdientijd anno 2021

Ben je geïnteresseerd in het plaatsen van zonnepanelen op je dak? Voor je in deze technologie investeert en offertes aanvraagt, wil je vast weten wat het totale kostenplaatje zal zijn! Op deze pagina geven we je een idee van de gemiddelde prijs van zonnepanelen en bespreken we de factoren die de kostprijs beïnvloeden, zodat je de verschillende opties kan vergelijken. We onderlijnen daarnaast ook het belang van de terugverdientijd.

Toekomstige zonnepaneeleigenaars opgelet

Het Grondwettelijk Hof besliste op 14 januari 2021 het voordeel van de terugdraaiende teller teniet te doen. Dit zijn de gevolgen voor wie zonnepanelen wil laten plaatsen:

 • Zonnepanelen zijn nog steeds winstgevend in 2021. Kijk hier voor een rekenvoorbeeld.
 • Maximaliseer je je verbruik, bijvoorbeeld door de installatie van een thuisbatterij, dan kan je jaarlijks heel wat besparen op je energiefactuur. Kijk hier voor een rekenvoorbeeld.
 • Je ontvangt nog steeds een premie tot €1500 voor de installatie van zonnepanelen.
 • Zonnepanelen gaan zo'n 20 jaar mee, maar zijn op minder dan 3/4 van die tijd terugverdiend. En daarna? Dan is je besparing pure winst en geniet je van de opbrengst!

Vergelijk prijzen voor zonnepanelen

Wil jij je huishoudelijke toestellen op groene energie laten draaien? Dan zijn zonnepanelen een slimme investering! Een zonne-installatie genereert immers elektriciteit op basis van een gratis grondstof, zonlicht. Je bespaart hierdoor honderden euro's per jaar op je energiefactuur. Zo heb je deze investering in een mum van tijd terugverdiend!

Maar hoeveel kosten zonnepanelen nu eigenlijk? In dit artikel geven we je eerst een idee van de gemiddelde prijs van zonnepanelen, alsook van de geschatte terugverdientijd. Daarna lichten we verder toe welke factoren de kostprijs beïnvloeden. Tot slot brengen we je snel en eenvoudig in contact met een geschikte installateur!

Meer info over de opbrengst? Die vind je hier.

de terugverdientijd van zonnepanelen

De terugverdientijd van zonnepanelen.

Wil je een concrete prijs voor jouw situatie? Bereken hier gratis de prijs, opbrengst & terugverdientijd voor zonnepanelen.

Ga naar de gratis calculator

Wat kosten zonnepanelen gemiddeld?

Voor wie wil investeren in zonnepanelen is er goed nieuws: de prijs van zonnepanelen lag in 2020 ongeveer 65% lager dan in 2010. Vanaf 2020-2021 zijn de prijzen echter gestabiliseerd, waardoor het nu het ideale moment is om een zonne-installatie op je dak te laten plaatsen!

Maar wat kosten zonnepanelen nu gemiddeld in 2021? Om een prijsindicatie te bekomen, zou je kunnen werken met de prijs van zonnepanelen per m2. De meeste installateurs drukken hun prijs echter uit per Wp (Wattpiek). Daarom zullen we met deze maat (de capaciteit) werken in plaats van met de prijs per m?.

Wp geeft het vermogen van de installatie weer, m.a.w. hoeveel moeten de zonnepanelen produceren zodat je volledig kan overstappen op groene energie? Belangrijk hierbij is om op te merken dat je zeker niet mag gaan overproduceren: je zonnepanelen moet net genoeg energie opwekken op jouw jaarlijkse verbruik te dekken. Je ontvangt immers geen compensatie voor 'overtollige' elektriciteit.

Hoe kom je te weten wat jouw energieverbruik is? Neem de eindafrekening van jouw elektriciteitsleverancier er even bij. Daarvan kan je aflezen hoeveel kWh (killoWattuur) je op jaarbasis nodig zal hebben. We maken hier een voorbeeldberekening waarbij we uitgaan van een gemiddeld gezin dat bestaat uit 3 personen en jaarlijks zo'n 3500kWh verbruikt.

Wil jij je huishoudelijke toestellen op groene energie laten draaien? Dan zijn zonnepanelen een slimme investering! Een zonne-installatie genereert immers elektriciteit op basis van een gratis grondstof, zonlicht. Je bespaart hierdoor honderden euro's per jaar op je energiefactuur. Zo heb je deze investering in een mum van tijd terugverdiend!

Maar hoeveel kosten zonnepanelen nu eigenlijk? In dit artikel, geven we je eerst een idee van de gemiddelde prijs van zonnepanelen, alsook van de geschatte terugverdientijd. Daarna, lichten we verder toe welke factoren de kostprijs beïnvloeden. Tot slot brengen we je snel en eenvoudig in contact met een geschikte installateur!

Monokristallijne zonnepanelen op landelijke woning

Bij het bepalen van het vereiste vermogen, moet je rekening houden met het Belgische klimaat. Realisatie: KTI-WTI

De zonnekaart-tool, ontwikkeld door de Vlaamse Overheid, leert ons dat de prijs van zonnepanelen per kWp, zo'n 1484 euro bedraagt (incl. 6% btw, omvormer en montage). Als je weet dat je 4.117 kWp nodigt hebt, betaal je gemiddeld 6100 euro voor een dergelijke installatie.

De volgende tabel geeft je een prijsindicatie, gebaseerd op het aantal personen in het huishouden en het bijhorende geschatte jaarverbruik:

Aantal personen in huishouden Gemiddeld jaarverbruik Vereiste Wp (kWh/0.85) Prijsindicatie
1 2.500 kWh 2.942 Wp €4100 - 4800
2 3.000 kWh 3.530 Wp €4800 - 5600
3 3.500 kWh 4.118 Wp €5600 - 6700
4 4.000 kWh 4.706 Wp €6700 - 7400
5 4.500 kWh 5.295 Wp €7400 - 8300
6 5.000 kWh 5.883 Wp €8300 - 9500

Hou er rekening mee dat dit richtprijzen zijn. De exacte prijs hangt natuurlijk steeds af van jouw specifieke situatie. Vergelijk daarom offertes en vergelijk specialisten in zonnepanelen uit je buurt.

Ik wil een offerte op maat

Zonnepanelen vs. andere investeringen: dit is het verschil

Investeer je het best in een zonne-installatie of zijn er andere investeringen die meer opbrengen? Wij onderzochten het voor jou! Het resultaat ontdek je hier:

Zonnepanelen vs. spaarboekje: wat brengt het op?

Zonnepanelen vs. bitcoin: welke opbrengst is zeker?

Zonnepanelen vs. zonneboiler: welke optie kies je?

Zonnepanelen vs. kernenergie: wat is de toekomst?

Wat bepaalt de kostprijs van een zonnepanelen installatie?

Zonet gaven we je reeds een ruwe indicatie van wat zonnepanelen kosten. Er zijn echter verschillende factoren die deze prijs verder kunnen beïnvloeden, waaronder het type en het aantal zonnepanelen dat je op je dak laat plaatsen, het merk, de omvormer en de montagekosten.

De kostprijs van zonnepanelen wordt eerst en vooral bepaald door het soort paneel waarvoor je kiest. Meestal, is deze keuze gebaseerd op de kenmerken van jouw dak: de goedkoopste optie is daarom niet de meest rendabele. Informeer je dus uitvoerig over de verschillende soorten en laat je door een vakman adviseren over het geschikte type voor jouw woning.

 • Monokristallijne zonnepanelen

  Een eerste optie zijn zonnepanelen uitgerust met monokristallijne cellen. Deze zijn, omwille van het intensieve productieproces, 5 à 10% duurder dan de polykristallijne variant. De kristallen worden immers in dezelfde richting gelegd, terwijl ze juist kriskras door elkaar liggen bij polykristallijne panelen. Hierdoor behaalt dit type pv-paneel wel het hoogste rendement per m2 (16 à 20 %). Deze soort is daardoor aangeraden bij beperkte dakoppervlakken.

 • Polykristallijne zonnepanelen

  De meest voorkomende pv-panelen bevatten polykristallijne zonnecellen. Hun populariteit is deels te wijten aan de gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Het rendement ligt net iets lager dan bij monokristallijne zonnepalen, nl. tussen de 12 en 16 %. Heb je voldoende ruimte op je dak, dan kan je met een groter aantal polykristallijne zonnepanelen evenveel energie opwekken als met de duurdere monokristallijne panelen.

 • Amorfe of dunne-film zonnepanelen

  De meest budgetvriendelijke panelen zijn amorfe zonnepanelen, die uit een dun laagje silicium zonder kristalstructuur bestaan. Ze zijn erg licht en plooibaar en daardoor geschikt voor gebogen oppervlakken of daken die weinig gewicht kunnen dragen. Deze panelen zijn ongeveer 20% goedkoper in aankoop dan kristallijne panelen. Het rendement ligt wel beduidend lager, namelijk tussen de 6 en 10%. Om rendabel te zijn, moet je daarom over een erg groot dakoppervlak beschikken.

 • Glas-glas zonnepanelen

  De panelen met de langste levensduur zijn glas-glas zonnepanelen. Door de blootstelling aan vocht en hoge temperatuur(verschillen), verliest een paneel elk jaar een deeltje van z?n vermogen. Door de achterzijde niet met kunstfolie maar met glas te bedekken, zijn de panelen hier beter tegen bestand. Terwijl het vermogensbehoud van kristallijne panelen na 25 jaar 80 ? 82% bedraagt, ligt dat 5% hoger bij glas-glas panelen. Omdat dit nog een erg nieuwe technologie is, is er slechts een beperkt aanbod op de markt. Daardoor moet je rekening houden met meerprijs van tot wel 20%.

Naast prijsverschillen tussen de soorten panelen, onderscheiden panelen van verschillende merken zich ook in prijs en kwaliteit. Zo worden zonnepanelen opgedeeld in 3 segmenten of 'Tiers'. In Tier 1, horen alle topmerken, waaronder:

- Sunpower - SolarWorld - LG - Trina Solar - Kyocera - Canadian Solar - ET Solar - Yingly - Hanwa Q Cells - Risen Energy - First Solar - REC

Deze prijs van deze zonnepanelen ligt zo'n 10 tot 40% hoger dan die van andere merken. Waar staan Tier 1-panelen dan garant voor (m.a.w. wat krijg je voor je geld)?

 • Dit zijn meestal de grote spelers op de markt die reeds meer dan vijf jaar zonnepanelen produceren en hun solvabiliteit dus reeds bewezen hebben. Dat is belangrijk voor de productgarantie: je wilt immers dat je binnen de garantietermijnberoep kan doen op de fabrikant waarbij de panelen werden aankocht.
 • De kwaliteit van de zonnepanelen wordt verder gegarandeerd doordat het productieproces geautomatiseerd en in eigen beheer is. Dat verkleint de kans op productiefouten.
 • Bovendien investeren deze merken ook sterk in onderzoek naar manieren om de kwaliteit en het rendement van zonnepanelen te verhogen. Tier 1 staat met andere woorden gelijk aan innovatie.

Wil je zeker zijn dat je een kwalitatief en betrouwbaar merk koopt, ga dan voor een Tier 1-merk!

Daarnaast kan je ook kiezen voor Tier 2-merken. In welk opzicht verschillen ze van Tier 1-producenten? Ze zijn maximum een vijftal jaar actief als fabrikant van zonnepanelen en kopen hun onderdelen vaak aan bij Tier 1-merken. De productie verloopt dan ook vaak nog deels manueel. Ook voor onderzoek is er slechts een beperkt budget bij deze fabrikanten. Deze merken kunnen dan vaak ook scherpe prijzen per zonnepaneel aanbieden.

Vermijd ten allen tijden zonnepanelen van een merk uit Tier 3, die meestal in China worden geproduceerd. Deze zonnepanelen worden vaak aan dumprijzen verkocht. Deze fabrikanten zijn echter weinig betrouwbaar en beschikken niet over de juiste technieken en knowhow om kwalitatieve producten af te leveren. Zonnepanelen uit dit lage segment laten het dan ook vaak reeds na enkele jaren afweten.

Naast deze rangschikking, kan je voor een kwaliteitsgarantie ook terugvallen op de testen uitgevoerd door het Photon-laboratorium in Aken. Sinds 2009 voerden ze reeds meer dan 6000 testen uit voor 100 merken. Zij zijn de grootste en meest betrouwbare testinstantie die de prestaties van alle grote spelers in kaart brengt.

Ook het aantal panelen is bepalend voor de prijs van de zonne-installatie. Hoe meer panelen je nodig hebt, hoe duurder je installatie zal worden. De prijs per paneel zal echter wel dalen naarmate de installatie groter wordt.

Om te weten hoeveel panelen je nodig hebt om zelfvoorzienend te zijn, moet je volgende twee elementen kennen:

 • Het vereiste vermogen: herinner je dat het jaarlijkse elektriciteitsverbruik gedeeld moet worden door 0.85 om te weten hoeveel je zonnepanelen in Wp moeten produceren. Voor ons gemiddeld gezinnetje was dat 4.118 Wp (= 3500kWh/0.85)
 • Het piekvermogen van de gekozen zonnepanelen. De meeste hebben een maximale capaciteit van 250Wp per paneel.

Je berekent het aantal panelen dan eenvoudig door het vereiste vermogen te delen door het piekvermogen van 1 enkel paneel. Voor een installatie die 3500kWh moet opleveren, zijn er volgens deze berekening 17 panelen nodig (= 4118Wp/250Wp).

De volgende tabel geeft je een inschatting van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, gebaseerd op de vereiste hoeveelheid Wp en panelen met een piekvermogen van 250 Wp:

Aantal personen in huishouden Gemiddeld jaarverbruik Vereiste Wp (kWh/0.85) Prijsindicatie Zonnepanelen
1 2.500 kWh 2.942 Wp €4100 - 4800 12
2 3.000 kWh 3.530 Wp €4800 - 5600 15
3 3.500 kWh 4.118 Wp €5600 - 6700 17
4 4.000 kWh 4.706 Wp €6700 - 7400 19
5 4.500 kWh 5.295 Wp €7400 - 8300 22
6 5.000 kWh 5.883 Wp €8300 - 9500 24

De omvormer zet de gelijkstroom die door de zonnepanelen opgewekt wordt om naar wisselstroom. Die kan rechtstreeks ingezet worden om jouw elektrische toestellen van energie te voorzien. De topmerken voor omvormers zijn onder meer AEG, SMA en Mastervolt.
Hoe meer de omvormer moet kunnen produceren, hoe zwaarder het systeem en hoe hoger de prijs. Het vereiste vermogen van de omvormer is afhankelijk van die van je zonnepanelen (max. 20% kleiner of 10% groter). Heb je een zonnepanelen installatie met een vermogen van 4117Wp, ga je best voor een omvormer met een vermogen tussen 3 en 4.5Wp.

Je kan volgende gemiddelde prijzen voor omvormers hanteren:

 • Normale installatie met vermogen tussen 3 en 4.5 Wp (wattpiek): 1200 Euro
 • Grote installatie met vermogen > 4.5 Wp (wattpiek): 2000 Euro

De omvormer zit inbegrepen in de prijzen die we eerder vermeldden. Hou er wel rekening mee dat je tijdens de levensduur van je zonnepanelen, de omvormer minstens één keer zal moeten vervangen, nl. na 10 à 15 jaar.

Tot slot, dragen de werkuren van de montage ook bij aan de kosten. Er komen dan ook heel wat dingen kijken bij het plaatsen van een zonne-installatie. Eerst en vooral, is een uitgebreide dakanalyse noodzakelijk om het rendement van jouw panelen te maximaliseren. De vakman houdt hierbij bijvoorbeeld rekening met eventuele schaduw, de ori?ntatie, alsook de hellingsgraad van je dak. Ook de plaatsing laat je best aan een professional over: hij voorziet de draagstructuur voor de panelen, monteert de zonnepanelen en de omvormer, legt de bekabeling, doet de indienstelling en voert de keuring uit.

twee vakmannen die zonnepanelen op dak plaatsen

De montage van zonnepanelen laat je best over aan een vakman! Uitvoering: Solar-tec

Kortom, zonnepanelen plaatsen is het werk van een specialist! Ook niet onbelangrijk is de garantie die je krijgt wanneer een vakman jouw installatie monteert. De montage van de zonnepanelen op het dak neemt ongeveer 15% van de totale kost van een zonne-installatie in. Dit aandeel verrekenden we reeds in onze eerdere prijsberekeningen.

Zonnepanelen prijs versus terugverdientijd

Wanneer je prijzen vergelijkt, staar je dan niet blind op de prijzen. De terugverdientijd is voor een zonnepaneel eigenlijk belangrijker dan de prijs. Je kan immers flink besparen op je energiefactuur, zeker als je er mee rekening houdt dat de energieprijzen alsmaar blijven stijgen.

We gaan we opnieuw uit van ons gemiddeld gezin met een verbruik van 3500kWh op jaarbasis om de geschatte terugverdientijd te berekenen. We weten reeds dat de aankoopprijs van dit systeem €6100 bedraagt. Als je hierbij de kost voor het vervangen van de omvormer na 10 à 15 jaar (+/- €1200) optelt, zit je aan een totale investeringskost van €7300. Hoe snel heb je die €7300 nu terugverdiend?

Voor het vooropgestelde verbruik van 3500kWh, zou je op basis van de huidige energieprijzen die Eandis hanteert een elektriciteitsfactuur van €1183 euro op jaarbasis mogen verwachten. Als prosument (als eigenaar van zonnepanelen ben je immers consument ?n producent), betaal je een jaarlijkse bijdrage voor de aansluiting op het net. Voor een dergelijke installatie, bedraagt dit prosumententarief ruwweg €416.

terugverdientijd van zonnepanelen tussen de 8 en 12 jaar

Je spaart met andere woorden €767 per jaar uit (= €1183 - €416). De initi?le investeringskost van €7300 is daardoor op minder dan 10 jaar terugverdiend (=€7300/€767).

Wanneer je zonnepanelen laat plaatsen, reken dan op een gemiddelde terugverdientijd tussen de 8 en 12 jaar. Zonnepanelen gaan echter minimum 20 à 25 jaar mee. Nadat je quitte bent, maak je dus nog vele jaren pure winst.

Een zonne-installatie vraagt natuurlijk een behoorlijke investeringskost. Het is dan ook niet altijd even evident om de gehele som in één keer neer te tellen. Ga daarom na of je in aanmerking komt voor premies en subsidies of een voordelige 'groene lening om de kosten te drukken.

Tip: Optimaal profiteren van je zonnepanelen door extra te besparen? Dat kan door je energieverbruik te verhogen met een thuisbatterij. Ontdek hier wat zo'n batterij jou oplevert!

Prijsoffertes zonnepanelen vergelijken

Wil je je door een ervaren installateur verder laten adviseren over de geschikte zonnepanelen installatie voor jouw woning? Via ons netwerk van gespecialiseerde vakmannen kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor zonnepanelen vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je makkelijk de specialist met de beste prijs-kwaliteitverhouding en geniet jij binnenkort van je zonnepanelen!

 
 

Wil je deze interessante informatie delen?

Ontvang gratis offertes van 3 Installateurs in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes