Zonnepanelen: premies en subsidies in 2018        

Het plaatsen van een zonne-installatie vraagt uiteraard een aanzienlijke investering. Om de prijs van zonnepanelen te drukken, is het belangrijk om te weten of je in aanmerking komt voor premies, subsidies of een energielening. En wat met groenestroomcertificaten voor zonnepanelen in 2018? Wij bieden graag een antwoord op al deze vragen. Daarnaast, helpen we je ook in contact te treden met een installateur uit je buurt!

Premies en subsidies voor zonnepanelen

De alsmaar stijgende energieprijzen maken het steeds interessanter om te investeren in groene energie. De VREG (Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt) stelt dat een gemiddelde verbruiker jaarlijks 350 euro méér ophoestte voor elektriciteit in mei 2017 dan in januari 2015. Zonnepanelen, daarentegen, leveren energie op basis van een gratis grondstof, zonlicht. De enige jaarlijkse energiekost die je bij een zonne-installatie hebt, is het zogenaamde “prosumententarief”. Voor de aansluiting op het elektriciteitsnet, betaal je een vast bedrag per geproduceerde kiloWatt per jaar. Dit vertaalt zich voor het gemiddelde gezin naar een kost van 400 à 450 euro op jaarbasis.

We hoeven je er vast niet verder van te overtuigen dat investeren in zonnepanelen een erg slimme beslissing is. Maar misschien vraag je je af hoe je dit project kan financieren? Wij overlopen op deze pagina of je aanspraak maakt op premies, subsidies, groenestroomcertificaten of een voordelige energielening. Deze tegemoetkomingen kunnen je helpen de initiële investeringskost te overbruggen.

Zijn er nog premies en subsidies voor zonnepanelen in 2018?           

Hoewel de overheid forse subsidies en premies voor zonnepanelen uitkeerden tot 2013, werden deze sindsdien sterk teruggeschroefd. Slechts in een beperkt aantal gemeenten kan je nog rekenen op subsidies en premies voor zonnepanelen in 2018, maar deze worden stelselmatig afgebouwd. Ook de verbeteringspremie is enkel geldig voor zonneboilers, maar niet voor zonnepanelen.

Hierdoor lijkt het misschien dat zonnepanelen anno 2018 niet langer een slimme investering vormen. Niets is minder waar! Dit zijn de voornaamste redenen:

  • Deze technologie staat nu helemaal op punt
  • De aankoopprijs van zonnepanelen daalde met 65% t.o.v. 2010. De prijzen zijn nu echter gestabiliseerd, waardoor er geen reden is om nog langer te wachten
  • Zoals reeds aangehaald, zijn de stijgende energieprijzen ook een reden om te investeren. Doordat je per jaar honderden euro’s uitspaart op je energieverbruik, heb je geen overheidssteun meer nodig om je zonnepanelen te laten renderen. De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen is slechts 8 à 12 jaar. Hierna, maak je zelfs pure winst
  • Bij nieuwbouwprojecten dragen zonnepanelen (>10 kWh per jaar/per m2) bovendien ook hun steentje bij aan het behalen van het vereiste e-peil. Heeft jouw woning een e-peil onder de 20 punten en werd je bouwaanvraag voor het einde van 2016 ingediend? Dan kom je bovendien in aanmerking voor de e-peilpremie (tot 1800 euro) en hoef je gedurende 5 jaar geen onroerende voorheffing te betalen

Samengevat, kunnen we stellen dat investeren in zonnepanelen in 2018 nog steeds interessant is. Zelfs zonder directe subsidies, betalen zij zich op korte termijn terug.

Groenestroomcertificaten voor zonnepanelen

Wat met zonnepanelen en certificaten in 2018? Zogenaamde “groenestroomcertificaten” worden toegekend aan eigenaars van zonnepanelen wanneer die voor een zekere hoeveelheid energie opwekken. Op je groenestroommeter, die meestal voor de elektriciteitsmeter wordt geplaatst, kan je aflezen hoeveel stroom jouw zonnepanelen produceren. Zonnepanelen die voor 2013 werden geplaatst kregen één certificaat per 1,000kWh. Bij installaties na die datum, hangt de hoeveelheid kWh die opgewekt moet worden om aanspraak te maken op een certificaat af van de bandingsfactor.

Terugverdientijd berekenen van zonnepanelen

Hebben je zonnepanelen voldoende kWh geproduceerd om een groenestroomcertificaat aan te vragen? Dan kan je eenvoudigweg je meterstand doorgeven via het webportaal van je netbeheerder (Eandis of Infrax). Dit certificaat voor zonnepanelen wordt automatisch door hen opgekocht en uitbetaald. Het bedrag dat je per certificaat toegewezen krijgt, is afhankelijk van de datum van ingebruikname. Installaties uit 2013 (<10kW), ontvangen bijvoorbeeld een minimumbedrag van 93 euro per certificaat gedurende een termijn van 15 jaar.

Energielening 2018 

Wie in 2018 zonnepanelen laat plaatsen, kan aanspraak maken op een goedkope energielening, met een maximale interestvoet van 2%. Voor bepaalde kwetsbare doelgroepen, is er zelfs de mogelijkheid tot een renteloze lening.

Deze energielening wordt toegekend voor een maximumbedrag van 15 000 euro gespreid over 8 jaar.

Deze lening wordt uitgereikt op voorwaarde dat:

  • je dak voldoende geïsoleerd is,
  • je over hoogrendementsverwarming beschikt,
  • je huis niet langer uitgerust is met enkele beglazing,
  • de werken uitgevoerd worden door een vakman (m.b.t. de aannemersgarantie op de kwaliteit van de uitvoering),
  • wanneer het een nieuwbouwwoning betreft, het E30-peil gehaald wordt (aanvraag voor de energielening moet gebeuren voor de EPB-aangifte)

Tip: ook bankinstellingen reiken ‘groene’ leningen aan voor het treffen van energiebesparende maatregelen.

Vergelijk offertes van installateurs in jouw buurt

Wil je je door een ervaren installateur verder laten adviseren over het rendement, de opbrengst of de terugverdientijd van je zonnepanelen? Via ons netwerk van gespecialiseerde vakmannen kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor zonnepanelen vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je makkelijk de juiste vakman voor het plaatsen van jouw zonnepanelen!

 
 

Wil je deze interessante informatie delen?

Ontvang gratis offertes van 3 Installateurs in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes