Wil je zonnepanelen laten plaatsen en wil je weten hoe je je rendement en opbrengst kan maximaliseren? Of wil je net berekenen wat de geschatte prijs en terugverdientijd is? Dan ben je op deze pagina aan het juiste adres! Wij beantwoorden al deze vragen en brengen je bovendien in contact met een geschikte installateur uit jouw buurt.
Het Grondwettelijk Hof besliste op 14 januari 2021 het voordeel van de terugdraaiende teller teniet te doen. Dit zijn de gevolgen voor wie zonnepanelen wil laten plaatsen:
Een zonne-installatie is een milieuvriendelijke energieoplossing die de laatste jaren een forse opmars bezig is. En terecht: je kan je woning van stroom voorzien op basis van een onuitputtelijke, onschadelijke en gratis grondstof.
In dit artikel lichten we toe hoe je ervoor kan zorgen dat je zonnepanelen genoeg groene energie opwekken om in je dagelijkse behoeften te voorzien. Daarvoor bekijken we de verschillende factoren die je opbrengst en rendement beïnvloeden. Verder tonen we ook hoe je berekent op welke termijn jouw investering terugverdiend is.
Zonnepanelen zijn een slimme investering die zich op ruwweg 10 jaar terugverdienen.
Realisatie: Duonooduitgang
De terugverdientijd van je zonnepanelen gaat nauw samen met het rendement en de opbrengst: hoe meer energie je produceert, hoe sneller je investering terugverdiend zal zijn. In wat volgt, bespreken we de verschillende factoren die het rendement, de opbrengst en uiteindelijk dus ook de terugverdientijd bepalen.
Alvorens we deze factoren verduidelijken, lichten we kort de belangrijkste termen toe:
Om ervoor te zorgen dat je zonnepanelen het maximale rendement halen, moet je eerst en vooral nagaan of je dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen: de oriëntatie, hellingsgraad en hoeveelheid schaduw zijn hierbij doorslaggevende factoren. Ook de geografische ligging, het type zonnepaneel én de temperatuur hebben een impact op de opbrengst. Hieronder lichten we elke factor kort toe.
Je bekomt vanzelfsprekend het hoogste rendement met zonnepanelen die naar het zuiden gericht zijn. Met een dergelijke oriëntatie, kunnen zonnepanelen immers het meeste zonlicht vangen. Maar ook (zuid)oost of (zuid)west georiënteerde daken zijn prima. Kan je dak geen optimale oriëntatie bieden, kan je het eventueel overwegen om meer panelen te installeren om je opbrengst te verhogen.
Zonnepanelen zijn vooral rendabel wanneer het zonlicht loodrecht op de panelen invalt. Dit is echter geen constante: de stand van de zon verandert uiteraard door de dag heen, en verschilt ook van seizoen tot seizoen. Hou je rekening met al deze factoren, bedraagt de hellingsgraad van zonnepanelen idealiter rond de 35 à 36 graden (mits een zuidgerichte oriëntatie). Toch zijn alle daken met een hellingshoek tussen de 20 en 60 graden geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Ook platte daken kunnen uitgerust worden met zonnepanelen: deze worden dan door de installateur bevestigd aan een frame die in de gewenste hellingsgraad geplaatst wordt. Omwille van deze flexibiliteit wordt er vaak beweerd dat je met zonnepanelen op een plat dak een dubbel rendement behalen, maar dat is natuurlijk net iets té optimistisch.
Om het exacte rendement van je zonnepanelen te berekenen, laat je best een uitgebreide schaduwanalyse uitvoeren. Gegeven dat zonnepanelen stroom opwekken onder invloed van zonlicht, is schaduw erg nadelig voor het rendement. Vergelijk het effect van schaduw op het rendement met wat er gebeurt wanneer je je voet op een tuinslang houdt: de hoeveelheid water die kan doorstromen wordt geheel bepaald door dat ene “knelpunt”. Hetzelfde principe geldt bij zonnepanelen: deze zijn met elkaar verbonden in serie, m.a.w. de stroom opgewekt in paneel 1 loopt door naar paneel 2, en ga zo verder. Eenzelfde kring van zonnepanelen is maar zo sterk als z’n zwakste schakel. Wekt één zonnepaneel minder energie op, dan beïnvloedt dat de opbrengst van alle panelen in dezelfde kring.
Schaduw kan het rendement van je zonnepanelen drastisch doen dalen. Realisatie: Energie & Warmtetechniek
Met het oog op een hoog rendement van je zonnepanelen, is het voornaamste advies om het minst schaduwrijke deel van je dak te bepalen én te benutten. Vermijd daarbij stoorfactoren uit de nabije omgeving (bv. omringende bomen of woningen, schoorstenen, …). Is schaduw toch onvermijdelijk? Laat panelen die schaduw vangen dan op een aparte kring plaatsen of werk met power optimizers, zodat panelen in volle zon toch optimaal blijven presteren.
Voor de berekening van het rendement van je zonnepanelen, moet je ook rekening houden met het type van fotovoltaïsche of pv-panelen. Dit zijn de meest courante mogelijkheden:
Meer informatie over de verschillende soorten pv-panelen, vind je hier.
De hoeveelheid zoninstraling verschilt uiteraard ook van locatie tot locatie. In de woestijn schijnt de zon nu eenmaal wat feller dan in België. Daardoor kunnen zonnepanelen in ons land hun maximale vermogen niet leveren. Reken op een gemiddelde verhoudingsfactor vermogen/opbrengst van 85%. Is het piekvermogen van een zonnepaneel bijvoorbeeld 235Wp, dan zal dat paneel op jaarbasis ongeveer 200kWh (0.85 x 235) opwekken. Omdat de kustregio gezegend is met meer zonne-uren, zullen zonnepanelen hier een hoger rendement hebben.
Tot slot, wordt de opbrengst van je zonnepanelen ook bepaald door de temperatuur. Belangrijk om op te merken is dat zonnepanelen energie omzetten op basis van zonlicht, en niet op basis van temperatuur. Toch wordt er vaak aangenomen dat zonnepanelen het meeste stroom genereren bij hogere temperaturen, terwijl net het omgekeerde waar is. De opbrengst van de zonnepanelen daalt met ongeveer met 0.45% per graad boven de 25°C.
Nu denk je misschien dat dit in België slechts enkele dagen per jaar van toepassing is. Toch moet je ermee rekening houden dat de panelen vele malen warmer worden dan de omgevingstemperatuur. Bij een buitentemperatuur van bijvoorbeeld 28°C, kan de paneeltemperatuur al gauw 45°C bedragen. Bij deze temperatuur neemt de opbrengst met 9% af (= 0.45 x 20). Hoewel dit tegenstrijdig mag lijken, wekken zonnepanelen dus vaak meer energie op tijdens een zonnige winter- of voorjaarsdag dan op een hete zomerdag.
Wil je de opbrengst van je zonnepanelen berekenen, moet je vertrekken van het piekvermogen van 1 paneel. Dat vermogen ligt gemiddeld rond de 250Wp (onder de eerder vernoemde standaardcondities). Zoals reeds aangehaald, kan dat paneel omwille van het Belgische klimaat hoogstens 850 uren per jaar op maximaal vermogen werken. De gemiddelde opbrengst van dat ene zonnepaneel bedraagt daardoor ‘slechts’ 213kWh op jaarbasis (= 250 * 0.85). Om de verwachte opbrengst van de hele zonne-installatie te kennen, vermenigvuldig je simpelweg het aantal panelen met de verwachte opbrengst per paneel. Een installatie van bijvoorbeeld 3500 kWp (of 14 panelen van 250Wp) haalt dus een gemiddelde opbrengst van 2982kWh (= 14 * 213kWh).
Tip: Je kan de verwachte opbrengst van je zonnepanelen ook erg eenvoudig online berekenen, door middel van de zonnekaart-tool. Geef je adres in en de interactieve kaart laat meteen zien hoe geschikt jouw dak is en hoeveel zonnepanelen je nodig zal hebben. Het geeft ook een schatting van de investeringsprijs en de terugverdientijd.
Wil je de terugverdientijd van je zonnepanelen zelf berekenen? Dat kan! Dan moet je naast met de prijs van de installatie, ook rekening houden met de onderhoudskosten en de huidige energieprijzen. Hieronder maken we een voorbeeldberekening:
Dit betekent dat je investering zich op minder dan 10 jaar terugverdient (=7500/767). Hierna maak je met andere woorden pure winst!
Tip: Optimaal profiteren van je zonnepanelen door extra te besparen? Dat kan door middel van een thuisbatterij. Ontdek hier wat zo'n batterij jou oplevert!
Wil je je door een ervaren installateur verder laten adviseren over het rendement, de opbrengst of de terugverdientijd van je zonnepanelen? Via ons netwerk van gespecialiseerde vakmannen kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor zonnepanelen vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je makkelijk de juiste vakman voor het plaatsen van jouw zonnepanelen!
Wil je deze interessante informatie delen?
Copyright © 2008 - 2023 Offrea bvba - Alle rechten voorbehouden - Cookieverklaring