Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om zelfvoorzienend te zijn?  

Denk je erover zonnepanelen te laten plaatsen en wil je graag weten hoeveel panelen je nodig hebt om jouw energieverbruik volledig te dekken? Wij tonen je stap voor stap hoe je het optimaal aantal zonnepanelen berekent. Daarnaast brengen we je ook snel en eenvoudig in contact met de geschikte installateur!

Toekomstige zonnepaneeleigenaars opgelet

Het Grondwettelijk Hof besliste op 14 januari 2021 het voordeel van de terugdraaiende teller teniet te doen. Dit zijn de gevolgen voor wie zonnepanelen wil laten plaatsen:

 
  • Zonnepanelen zijn nog steeds winstgevend. Kijk hier voor een rekenvoorbeeld.
  • Maximaliseer je je verbruik, bijvoorbeeld door de installatie van een thuisbatterij, dan kan je jaarlijks heel wat besparen op je energiefactuur. Kijk hier voor een rekenvoorbeeld.
  • Je ontvangt nog steeds een subsidie tot €1500.
  • Zonnepanelen gaan zo'n 20 jaar mee, maar zijn op minder dan 3/4 van die tijd terugverdiend. En daarna? Dan is je besparing pure winst!

Vergelijk prijzen voor zonnepanelen

Wil jij volledig overschakelen op zonne-energie? Dan vraag je je wellicht af hoeveel zonnepanelen je nodigt hebt om zelfvoorzienend te zijn. Volg dit eenvoudige stappenplan en je komt het in een mum van tijd te weten!

Monokristallijne panelen in helling geplaatst

Een veelgestelde vraag: hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?
Realisatie: Cdes Services

 

Stap 1: Bepaal je verbruik op jaarbasis (in kWh)

Om te weten hoeveel zonnepanelen je moet plaatsen, moeten je energiebehoeften eerst in kaart gebracht worden. Hoeveel zonnepanelen er per gezin nodig zijn, hangt af van het aantal personen in dat gezin. Een gemiddeld gezin met 2 volwassenen en 1 kind verbruikt ongeveer 3500 kWh (kiloWattuur) op jaarbasis.

Om jouw eigen energieverbruik te kennen, neem je de eindafrekening van je elektriciteitsfactuur er best bij. Daarin wordt in kWh uitgedrukt hoeveel jouw gezin het afgelopen jaar verbruikt heeft. Gevonden? Prima, dat was Stap 1! Deze hoeveelheid elektriciteit moeten jouw zonnepanelen dus minimum produceren om zelfvoorzienend te zijn.

We focussen ons hier bovendien op de vraag “hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?” eerder dan op de vraag “hoeveel zonnepanelen mag ik leggen?”. Aangezien je niet gecompenseerd wordt voor overtollige energie, heeft het geen nut om meer energie op te wekken dan je verbruikt.

Voor onze berekening, werken we hier verder met het voorbeeld ‘hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 3500 kWh’?

 

Stap 2: Bepaal het vereiste vermogen (in Wp)

Een tweede stap bestaat erin het vereiste vermogen te berekenen. Hiervoor moet je eerst en vooral nagaan wat het piekvermogen, of de maximale capaciteit van het gekozen zonnepaneel is. Gemiddeld genomen, heeft een zonnepaneel een piekvermogen van 250 Wp (Wattpiek), maar dit kan variëren afhankelijk van het type paneel en het merk. Omwille van de vele bewolking die typisch is voor het Belgische klimaat kunnen zonnepanelen slechts 85% van het piekvermogen behalen (1 Wp = 0.85 kWh).

Datzelfde gemiddelde paneel met een piekvermogen van 250 Wp, wekt in België dus ruwweg 213kWh (250*0.85) per jaar op. Dit wil met andere woorden zeggen het vermogen van je zonne-installatie hoger moet zijn dan je eigenlijke verbruik. Deel je jaarlijkse verbruik door 0.85 en je kent het vereiste vermogen.

Om een verbruik van 3500kWh te dekken, heb je een zonne-installatie nodig die 4117Wp (3500/0.85) kan produceren.

uitrekenen hoeveel zonnepanelen nodig zijn

 

Stap 3: Bepaal het aantal zonnepanelen

In deze stap, kunnen we eindelijk gaan bepalen hoeveel zonnepanelen je nodigt hebt. Volgens onze berekening in Stap 2, heb je een vermogen van 4117Wp nodig om een verbruik van 3500kWh te dekken. Deel het vereiste vermogen door het piekvermogen per paneel, en je bekomt het aantal nodige panelen.

Kies je voor panelen met een piekvermogen van 250Wp, moet je dus minstens 17 zonnepanelen laten plaatsen om jouw volledige energieverbruik te dekken (= 4117/250).

Om in één oogopslag een idee te krijgen van het aantal panelen dat overeenstemt met je jaarlijkse verbruik, kan je onderstaande tabel raadplegen:

Aantal personen in huishouden Gemiddeld jaarverbruik in kWh (zie energiefactuur) Vereiste Wp (kWh/0.85) Aantal zonnepanelen = Vereiste Wp/Wp per paneel
1 2.500 2.942 12
2 3.000 3.530 15
3 3.500 4.118 17
4 4.000 4.706 19
5 4.500 5.295 22
6 5.000 5.883 24

Zo krijg je bijvoorbeeld snel een antwoord op de vraag: ‘Hoeveel zonnepanelen zijn er nodig voor 5000kWh’? Je hebt 24 panelen nodig met elk een piekvermogen van 250Wp.

Wil je dit snel en eenvoudig berekenen, surf dan naar de zonnekaart. Geef je adres in en deze handige tool bepaalt hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, rekening houdend met de eigenschappen van je dak.

Tip: hierbij één eenvoudige formule om het aantal panelen te berekenen:

zelfvoorzienend - formule om het aantal zonnepanelen te berekenen

 

Stap 4: Bepaal de nodige oppervlakte

Na Stap 3, weet je reeds hoeveel zonnepanelen je moet plaatsen om zelfvoorzienend te zijn. In een vierde en laatste stap, kan het interessant zijn om te bekijken hoeveel oppervlakte deze installatie zou innemen en of je hiervoor voldoende ruimte beschikbaar hebt. De gemiddelde afmetingen van een zonnepaneel met een vermogen van 250Wp bedragen 0.99m op 1.65m. Dit komt neer op 1.64m2 per paneel. Zijn er 17 panelen vereist, dan heb je minstens 28m2 geschikt dakoppervlak nodig.

Heb je minder oppervlakte ter beschikking? Opteer dan voor panelen met een hoger rendement. Die leveren hetzelfde vermogen, maar beslagen minder oppervlakte per paneel. Als alternatief kan je ook kiezen voor panelen met dezelfde afmetingen maar een hoger piekvermogen waardoor je minder zonnepanelen moet gebruiken.

Hellend dak volledig bedekt met zonnepanelen

Soms moet het volledige dakoppervlak benut worden om de gewenste opbrengst te bekomen. Realisatie: Solec Bvba

 

Ben je geïnteresseerd in de prijs, terugverdientijd, werking, rendement of opbrengst van zonnepanelen? Surf naar de desbetreffende links en kom meer te weten over deze onderwerpen.

 

Vergelijk offertes van installateurs in jouw buurt

Wil je je door een ervaren installateur verder laten bijstaan bij het berekenen van het aantal zonnepanelen dat je nodigt hebt? Via ons netwerk van gespecialiseerde vakmannen kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor zonnepanelen vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je snel en eenvoudig de juiste vakman voor het plaatsen van jouw zonnepanelen!

 
 
 

Wil je deze interessante informatie delen?

Ontvang gratis offertes van 3 Installateurs in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes