Digitale meter & zonnepanelen: een antwoord op al je vragen

De termen ‘zonnepanelen’ en ‘digitale meter’ zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, zeker nu het systeem van de terugdraaiende teller vanaf 2021 is afgeschaft. Wat een digitale meter precies is, hoe hij werkt, wat de voor- & nadelen zijn en – misschien wel het belangrijkste – wat hij financieel voor jou betekent ontdek je hier.

Vergelijk offertes voor zonnepanelen

digitale meter

Toekomstige zonnepaneeleigenaars opgelet

Het Grondwettelijk Hof besliste op 14 januari 2021 het voordeel van de terugdraaiende teller teniet te doen. Dit zijn de gevolgen voor wie zonnepanelen wil laten plaatsen:

 
 • Zonnepanelen zijn nog steeds winstgevend. Zeker als je jouw eigen verbruik kan maximaliseren, bijvoorbeeld door de installatie van een thuisbatterij, kan je jaarlijks heel wat besparen op je energiefactuur. Kijk hier voor een rekenvoorbeeld.
 • Je ontvangt nog steeds een subsidie tot €1500.
 • Zonnepanelen gaan zo'n 20 jaar mee, maar zijn op minder dan 3/4van die tijd terugverdiend. En daarna? Dan is je besparing pure winst!

Zo werkt de digitale meter

Bij een digitale meter wordt de afname (verbruik) en injectie (overtollige stroom) van stroom apart geregistreerd en op een elektronisch display getoond. Bij een terugdraaiende teller kon je maar 1 cijfer aflezen: het resultaat van je afname - injectie.

Daarnaast communiceert dit slim systeem via een internetverbinding ook met je netbeheerder, in Vlaanderen is dat Fluvius, zodat je verbruik vanop afstand kan worden geraadpleegd. Dat betekent dus dat je niet langer jaarlijks je meterstand moet doorgeven! Het uiteindelijke doel van dit systeem is om meer inzicht te krijgen in je energieverbruik. Je kan bijvoorbeeld gaan besparen door enkel stroom te verbruiken wanneer er voldoende geproduceerd wordt.

Een digitale meter registreert ook heel precies wanneer je pieken creëert, waardoor je energiefactuur ook heel precies berekend wordt. 

digitale meter zonnepanelen

Het elektronische display maakt het mogelijk om de afzonderlijke waarden te lezen.

Voor- en nadelen op een rijtje

Het elektronische display is een van de vele voordelen van een digitale meter, maar dat is nog niet alles. We zetten alle voor- en nadelen op een rijtje:

Digitale meter is de slimste in huis

 • Een digitale meter weet precies wanneer je hoeveel gebruikt. Zo zie je meteen waar je piekmomenten en sluimerverbruik liggen en hoe je kunt besparen. Een digitale meter wordt daarom ook wel eens ‘slimme meter’ genoemd: hij kan jou veel meer vertellen over je energieverbruik zodat je hier optimaal gebruik van kan maken.
 • Je kunt die informatie te allen tijde raadplegen online via het energieportaal van Fluvius of via een app op je smartphone.
 • Je meterstanden worden automatisch doorgestuurd naar je netbeheerder: jij hoeft hier niets meer voor te doen.
 • Ben je overdag vaak thuis en/of heb je slimme huishoudapparaten, dan is een slimme meter ook voordeliger. Je zonnepanelen leveren vooral overdag energie: met slimme apparaten kan je die op piekmomenten zelf verbruiken en is je elektriciteit dus volledig gratis.

Opgelet: eigen verbruik maximaliseren

“Ieder voordeel heb z’n nadeel?” Ook bij een digitale meter zijn er een paar aandachtspunten die je het best in je achterhoofd houdt. Het allerbelangrijkste is de overproductie. In het geval van een terugdraaiende teller liep de meter, en dus het verbruik, bij overproductie terug. Bij een digitale meter is dat niet meer het geval. Om optimaal van je zonnepanelen te profiteren, zal je dus je eigen verbruik moeten maximaliseren. Hoe je dat doet? Dat lees je onderaan dit artikel.

Waarom werd de terugdraaiende teller vervangen door een digitale meter?

groene energie

Je vraagt je misschien af waarom die veranderingen er zijn gekomen? Het initiatief kwam van de Europese Unie met als doel de klimaatdoelstellingen te behalen. Die doelstellingen houden o.a. een lagere CO2-uitstoot, een groter aandeel aan hernieuwbare energie & een slimmer verbruik in. Dankzij digitale meters kunnen netbedrijven de juiste investeringen doen.

Is de digitale meter verplicht?

Voor een nieuwbouw en grote renovatie is een digitale meter sinds 2019 verplicht. In dat jaar is Fluvius ook begonnen om de bestaande analoge tellers te veranderen. Eerst zijn de eigenaars van zonnepanelen en gezinnen met een budgetmeter aan de buurt: die hebben ten laatste op 31 december 2022 een digitale elektriciteitsmeter. Alle andere particulieren zullen binnen de vijftien jaar gecontacteerd worden voor een vervanging. Ook die vervanging is verplicht en kun je dus niet weigeren.

De financiële kant

Prijs & terugverdientijd

Wat kost de installatie van een digitale meter?

Nu de digitale meter verplicht is, en de uitrol in Vlaanderen van start is gegaan, is de installatie van een digitale meter voor jou gratis wanneer je wacht op een seintje van Fluvius. Vraag je zelf de meter aan, dan betaal je €88, inclusief btw.

Hoe snel verdien ik mijn zonnepanelen terug met een digitale meter?

De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen is ongeveer 10 tot15 jaar. Voor een installatie van 4000kWh betaal je ongeveer €7000 en krijg je - sinds 2021 - ook een premie van €1152. Die kan oplopen tot €1500, afhankelijk van het vermogen van je zonnepanelen. Is je eigen verbruik 40%, dan bespaar je jaarlijks meer dan €500 op je energiefactuur. Bijgevolg verdien je je installatie op 11-12 jaar terug. Kan je dat zelfverbruik de hoogte in sturen, met een thuisbatterij bijvoorbeeld, dan kan je die terugverdientijd nog laten zakken. Kijk hier voor het uitgebreide rekenvoorbeeld.

Ik wil weten wat zonnepanelen mij kosten

zonnepanelen op een dak

Zonnepanelen verdienen zich na 10-15 jaar terug met een digitale meter

Opgelet: je omvormer moet waarschijnlijk na 10 à 15 jaar vervangen worden. Reken op zo'n 1200-2000 euro, afhankelijk van het vermogen van je omvormer.

Een rekenvoorbeeld: dit brengen zonnepanelen met een digitale meter op

Als jouw zonnepanelen 4000 kWh opbrengen per jaar, met een eigen verbruik van ongeveer 40%, dan kan je je winst als volgt berekenen:

rekentoestel

4000 x 0,4 x 0,28 = €448 per jaar.  (opbrengst x verbruik x energieprijs)

Wanneer je zonnepanelen hebt, lever je ook energie aan het net & uiteraard word je daarvoor vergoed. 4000 (opbrengst) x 0,6 (niet verbruikt) x 0,03 (injectietarief) = €72. Zo spaar je ongeveer €520 per jaaruit op je energiefactuur.

Adviseer mij over de mogelijkheden

Besparen & premies

Op welke premies & subsidies heb ik recht?

Om ervoor te zorgen dat de investering in zonnepanelen interessant is én blijft, heb je vanaf 1 januari 2021 recht op een premie voor zonnepanelen. De premie bedraagt maximaal 1.500 euro en wordt begrensd tot 40% van de totale investering.

Bovendien wordt met de komst van de digitale meter ook het prosumententarief afgeschaft. Je betaalt dan niet meer voor je netto-, maar brutoafname. Of anders gezegd: je betaalt alleen voor wat je van het net haalt. Wat je overtollig produceert, en dus op het net zet, wordt niet meer afgetrokken van je eindfactuur.

premies zonnepanelen

Zo kan je zélf besparen

Hoe maak je van je digitale meter een slimme meter?

Een digitale meter toont dus, net zoals een analoge meter, enkel en alleen je energieverbruik. Maar het voordeel van die digitale meter, is dat je die gemakkelijk slim maakt. Dankzij enkele (gratis) apps traceer je bijvoorbeeld je sluipverbruik of zie je van elk apparaat hoeveel het gebruikt. Op die manier zie jij meteen waar je kunt besparen – wat uiteraard goed nieuws is voor je energiefactuur.

Wil je het maximale uit je zonnepanelen halen, dan is dé gouden tip: hou je eigen verbruik zo hoog mogelijk. Hoe je dat doet? Hier volgen enkele tips: 

 • Wees bewust bezig met je energieverbruik. Het komt erop neer om je energieverbruik zo slim mogelijk aan te pakken. Daarom moet je eerst inzicht krijgen in je verbruik. Een energiemeter installeren die compatibel is met een thuisbatterij of omvormer kan je daarbij helpen.
 • Verbruik energie wanneer de zonnepanelen werken (van zonsopgang tot zonsondergang). Heb je slimme apparaten? Maak dan gebruik van de ‘startuitstel-functie’!
 • Vermijd pieken in je verbruik. Zet niet tegelijk je vaatwasser en afwasmachine op, maar spreid je elektriciteitsverbruik.
 • Installeer een thuisbatterij om je verbruik te optimaliseren.

Verhoog je je gebruik op die manier met zo'n 10%, dan bespaar je meer:

Zelfverbruik in procent Opbrengst 3000kWh Opbrengst 4000kWh
30% €315 €420
40% €390 €520
50% €465 €620
75% (thuisbatterij) €652,5 €870

Om je verbruik écht te doen stijgen, is een thuisbatterij de beste optie. Met een thuisbatterij verhoog je je eigen verbruik tot wel 40%. Zo kom je aan 75% eigen verbruik, wat zorgt voor een opbrengst per jaar van €870.

thuisbatterijen

Vergelijk gratis offertes voor zonnepanelen

Wil je je door een ervaren installateur verder laten adviseren over de geschikte zonne-installatie voor jouw woning én meer uitleg over de digitale meter? Via ons netwerk van gespecialiseerde vakmannen kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor zonnepanelen vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je snel & eenvoudig de vakman met de beste prijs-kwaliteitverhouding!

 
 
 

Wil je deze interessante informatie delen?

Ontvang gratis offertes van 3 Installateurs in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes