Zonnepanelen

Zonnepanelen

 • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
 • Vergelijk kwalitatieve installateurs en bespaar
 • Volledig gratis en vrijblijvend
 • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

Zonnepanelen plaatsen in 2021: voorzie jouw woning van gratis energie

Anno 2021 is een energiezuinige woning een absolute must! Een van de manieren om dit doel te bereiken, is door het opwekken van groene energie via zonnepanelen. Deze investering is niet enkel milieuvriendelijk, maar ook voordelig voor jouw portefeuille. Je bespaart immers jaarlijks honderden euro’s uit op je elektriciteitsfactuur, waardoor deze investering zich op korte termijn terugverdient. Overtuigd van de vele voordelen van zonnepanelen? Wij helpen je de geschikte vakman te vinden die jouw zonnepanelen vakkundig komt plaatsen!

Toekomstige zonnepaneeleigenaars opgelet

Het Grondwettelijk Hof besliste op 14 januari 2021 het voordeel van de terugdraaiende teller teniet te doen. Dit zijn de gevolgen voor wie zonnepanelen wil laten plaatsen:

 
 • Zonnepanelen zijn nog steeds winstgevend. Kijk hier voor een rekenvoorbeeld.
 • Maximaliseer je je verbruik, bijvoorbeeld door de installatie van een thuisbatterij, dan kan je jaarlijks heel wat besparen op je energiefactuur. Kijk hier voor een rekenvoorbeeld.
 • Je ontvangt nog steeds een subsidie tot €1500.
 • Zonnepanelen gaan zo'n 20 jaar mee, maar zijn op minder dan 3/4 van die tijd terugverdiend. En daarna? Dan is je besparing pure winst!

Vergelijk prijzen voor zonnepanelen

Technologieën die gebruik maken van alternatieve energiebronnen zijn niet meer weg te denken uit ons moderne leventje: zonnecollectoren en zonneboilers, windmolens en warmtepompen zijn maar enkele voorbeelden. Investeren in duurzame energie zit zonder meer in de lift. Ook zonnepanelen zijn erg populair: meer dan 215 000 gezinnen in Vlaanderen doen reeds beroep op een zonne-installatie om hun woning van stroom te voorzien.

Zijaanzicht pastorijwoning met zonnepanelen

Investeren in zonnepanelen blijft ook in 2020 erg interessant! Realisatie: Mirage Energy

Wil je weten waarom zonnepanelen in 2020 nog steeds een slimme investering zijn? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel, informeren wij je over wat je zeker moet weten voor je zonnepanelen laat plaatsen: de werking van zonnepanelen, de opbrengst en het rendement, de soorten panelen, de premies, subsidies & leningen, alsook de gemiddelde prijzen en de terugverdientijd.

Werking zonnepanelen

Een zonne-installatie bestaat ruwweg uit drie onderdelen: de zonnepanelen, de omvormer(s) en de elektriciteitsmeter(s).

Opbouw zonnecel silicium glasplaat

De meeste zonne-installaties werken op basis van fotovoltaïsche zonnepanelen: deze zetten zonlicht (en niet zonnewarmte) om in elektriciteit. Zo zal je op een frisse, maar zonnige lentedag vaak meer stroom produceren dan op een hete, maar bewolkte zomerdag. Elk paneel bestaat uit meerdere zonnecellen, die zijn opgebouwd uit twee lagen silicium. Onder invloed van zonlicht, ontstaat er een elektrische spanning tussen deze twee lagen.

De functie van de omvormer in een zonne-installatie is om de gegenereerde gelijkstroom om te zetten naar bruikbare wisselstroom. De drie meest voorkomende types van omvormers zijn:

 • String omvormers
 • Micro-omvormers
 • Power optimizers

Wil je weten welke oplossing geschikt is voor jouw woning? Lees er meer over op onze pagina gewijd aan de werking van zonnepanelen.

Het derde onderdeel van een zonne-installatie - de elektriciteitsmeter - brengt in kaart hoeveel energie je produceert (‘injectie’) t.o.v. hoeveel elektriciteit je verbruikt (‘afname’).

De opgewekte energie wordt uiteraard eerst ingezet om je eigen woning van stroom te voorzien. Maar wat gebeurt er wanneer je meer produceert dan je verbruikt? Heb je een terugdraaiende meter? In het geval van overproductie, loopt je energieverbruik dan terug. Deze overtollige stroom wordt zo in mindering gebracht met de reeds verbruikte energie (m.a.w. de afname en injectie van stroom wordt getoond op eenzelfde teller). Vanaf 1 januari 2020 worden deze terugmeters stelselmatig vervangen door slimme meters. Zij meten en tonen de injectie en afname van stroom afzonderlijk van elkaar.

kies de beste elektriciteitsmeter voor zonnepanelen

Naast de elektriciteitsmeter, kan je ook nog een groenestroommeter tussen de omvormer en elektriciteitsmeter plaatsen. Deze meet enkel de hoeveelheid energie die door de zonnepanelen wordt opgewekt. Dit is van belang voor mensen die nog kunnen profiteren van groenstroomcertificaten (installaties geplaatst voor 14 juni 2015).

 

Benieuwd of je zonnepanelen ook werken bij stroomuitval? Wij zochten het voor jou uit!

 

Surf naar onze pagina over de werking van zonnepanelen, als je nog meer te weten wil komen over dit onderwerp.

Opbrengst en rendement

Om ervoor te zorgen dat het rendement en de opbrengst van je zonnepanelen optimaal is, moet je nagaan of je dak geschikt is. Dit zijn de verschillende factoren die bepalen hoeveel energie je zonne-installatie kan produceren:

 • het hoogste rendement behaal je met zuidgerichte zonnepanelen
 • ook (zuid)oost of (zuid)west georiënteerde daken kunnen rendabel zijn

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen? Ontdek het op deze pagina.

 • ligt idealiter rond de 35 à 36 graden, maar alle daken met een helling tussen de 20 en 60 graden zijn geschikt
 • bij platte daken plaatst men de panelen op een frame in de gewenste hellingsgraad
 • nadelig voor het rendement: wekt één zonnepaneel minder energie op, dan beïnvloedt dat de opbrengst van alle panelen in dezelfde kring
 • vermijd stoorfactoren uit de nabije omgeving (bv. omringende bomen of woningen, schoorstenen, …)
 • daling van 0.45% per graad boven de 25°C
 • bij een buitentemperatuur van 28°C, kan de paneeltemperatuur 45°C bedragen waardoor de opbrengst met wel liefst 9% daalt

Om het maximale rendement uit jouw zonne-installatie te halen, sta je best even stil bij de verschillende types pv-panelen. In het volgende stukje, lichten we de voor- en nadelen van elke soort toe.

Soorten zonnepanelen: voordelen en nadelen

In grote lijnen, kunnen we vier soorten fotovoltaïsche zonnepanelen onderscheiden, namelijk monokristallijne, polykristallijne, amorfe en glas-glas zonnepanelen.

Monokristallijne zonnepanelen

De zonnecellen bij monokristallijne zonnepanelen zijn opgebouwd uit kristallijn silicium. De term monokristallijn duidt erop dat elke cel uit 1 ('mono') kristal bestaat.

 • effen, zwarte kleur: strakke uitstraling

 • hoogste rendement: 14 à 20%

 • geschikt voor beperkte oppervlaktes (omwille van hoog rendement)

 • hogere kostprijs (+ 5 à 10% t.o.v. polykristallijne zonnepanelen) als gevolg van intensief productieproces

 • hoogste rendement bij direct zonlicht: in België, hebben we echter veel bewolking en dus diffuus licht

Polykristallijne zonnepanelen

In tegenstelling tot monokristallijne panelen, liggen de kristallen van een polykristallijn zonnepaneel in een willekeurig patroon door elkaar. Hierdoor krijg je meerdere ('poly') kristallen per pv-cel.

 • degelijk rendement (12 à 16%), ook bij diffuus licht (bewolking)

 • beste prijs-kwaliteitsverhouding

 • esthetisch minder aantrekkelijk: blauwe kleur en marmeren patroon

 • voldoende oppervlakte nodig om rendabel te zijn

Amorfe zonnepanelen (dunfilm)

Een derde mogelijkheid zijn amorfe (of 'dunne-film') zonnepanelen, bestaande uit een dun laagje amorf silicium zonder kristalstructuur.

 • aantrekkelijkste prijskaartje (20% goedkoper dan de andere pv-panelen)

 • presteert goed bij diffuus licht en is licht en plooibaar

 • gemiddeld rendement van 6 à 10%

 • veel ruimte nodig om rendabel te zijn en kortere levensduur

Glas-glas zonnepanelen

Om de levensduur van pv-panelen te verhogen, werden er glas-glas-zonnepanelen ontwikkeld waarbij de achterzijde van het paneel uit glas in plaats van kunststoffolie bestaat. Daardoor zijn de panelen beter bestand tegen weersinvloeden en mechanische schade.

 • vermogensbehoud van 87% na 30 jaar (82% en 80% voor respectievelijk mono- en polykristallijne panelen na 25 jaar)

 • meerprijs: + 20%

Premies en subsidies voor zonnepanelen

Hoewel de premies en subsidies om zonnepanelen te plaatsen sinds 2013 sterk werden teruggeschroefd, bleef investeren in zonnepanelen steeds zeer interessant. De aankoopprijs is sinds 2010 immers met ruwweg 65% (!) gedaald. Daarentegen staat dat de energieprijzen steeds blijven stijgen, waardoor je flink bespaart op je elektriciteitsfactuur. Zo heb je je installatie op 8 à 12 jaar terugverdiend. Overheidssteun was dus eigenlijk niet meer nodig. 

hand houdt centjes vast met klein plantje in

Vanaf 2021 is er opnieuw een premie voor zonnepanelen!

Het goede nieuws is wel dat je vanaf 1 januari 2021 opnieuw recht hebt op een premie voor zonnepanelen. Die bedraagt maximaal €1.500 en is begrensd op 40% van je investering. Waarom er nu plots opnieuw een premie komt? Doordat je vanaf 2021 niet meer geniet van een terugdraaiende teller, maar verplicht gebruikmaakt van de digitale meter. Voor sommigen betekent dat dat ze meer netkosten moeten betalen. Om de investering in zonnepanelen voor iedereen rendabel te houden, is de premie in het leven geroepen. 

Beschik je niet over voldoende eigen middelen om dit bedrag meteen neer te tellen? Dan kan je het overwegen om een voordelige lening aan te gaan. Zowel de Vlaamse Overheid ('Energielening') als onafhankelijke bankinstellingen ('groene leningen') bieden interessante kredieten aan.

 

Opgelet: In uitzonderlijke gevallen heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig om zonnepanelen te laten plaatsen.

 

Prijs en terugverdientijd

Vooraleer je investeert in zonnepanelen, wil je vast weten wat een zonne-installatie gemiddeld kost. Zoals reeds aangehaald, liggen de prijzen van zonnepanelen in 2020 ongeveer 65% lager dan in 2010. Het laatste jaar zijn de prijzen echter gestabiliseerd, waardoor het nu het moment is om te investeren!

plat dak van bedrijf vol met zonnepanelen

Om de prijs van zonnepanelen te kennen, ga je best uit van het vereiste vermogen van de installatie. Realisatie: Elcubi

De prijs van zonnepanelen hangt voornamelijk af van het vereiste vermogen, m.a.w. hoeveel elektriciteit moeten ze opwekken om jouw energieverbruik te dekken? Jouw jaarlijks elektriciteitsverbruik (in kWh) kan je terugvinden op je eindafrekening. Dit cijfer moet je delen door 0.85: zonnepanelen halen door het bewolkte Belgische weer slechts 85% van hun maximale vermogen. Wens je een opbrengst van 3500 kWh te halen, zal je dus moeten investeren in een installatie die theoretisch meer dan dat kan produceren, nl. 4117 Wattpiek (= 3500/0.85).

Reken op zo’n 1.484 euro per Wp (incl. 6% btw, omvormer en montage). Een installatie met een vereist vermogen van 4117 Wp kost dan gemiddeld 6100 euro. De volgende tabel geeft je een prijsindicatie voor het plaatsen van zonnepanelen op basis van het gemiddelde jaarverbruik:

Aantal personen in huishouden Gemiddeld jaarverbruik Vereiste Wp (kWh/0.85) Prijsindicatie
1 2.500 kWh 2.942 Wp €4100 - 4800
2 3.000 kWh 3.530 Wp €4800 - 5600
3 3.500 kWh 4.118 Wp €5600 - 6700
4 4.000 kWh 4.706 Wp €6700 - 7400
5 4.500 kWh 5.295 Wp €7400 - 8300
6 5.000 kWh 5.883 Wp €8300 - 9500

 

Tip: de terugverdientijd hangt ook af van twee andere belangrijke factoren:
 1. het prosumententarief
 2. een enkelvoudige of een tweevoudige meter
 3. hoe goed je je zonnepanelen onderhoudt

 

Om de exacte prijs van jouw zonne-installatie te kennen, raden wij je aan om een offerte op maat aan te vragen bij onze vakmannen. Afhankelijk van je woonplaats, brengen we je in contact met vakbekwame installateurs uit de provincies AntwerpenLimburgOost-VlaanderenVlaams-Brabant en West-Vlaanderen.

Zonnepanelen op een gedeelte van het hellend dak

Vraag een offerte aan bij onze vakmannen om de exacte prijs van jouw installatie te kennen. Realisatie: Solar-Tec

Toch mag je niet enkel focussen op de prijs. De terugverdientijd, die hier nauw mee samengaat, is eigenlijk van groter belang. Doordat je energie opwekt op basis van een gratis grondstof, namelijk zonlicht, kan je jaarlijks vele euro’s besparen op je elektriciteitsfactuur. Door deze besparing is de aankoopprijs van een zonne-installatie gemiddeld op 8 à 12 jaar terugverdiend. Hierna maak je pure winst elke keer de zon op je dak staat.

Kom hier te weten hoe je de terugverdientijd van jouw zonnepanelen berekent.

 

Tip: Optimaal profiteren van je zonnepanelen door extra te besparen? Dat kan door middel van een thuisbatterij. Ontdek hier wat zo'n batterij jou oplevert!

 

Vergelijk offertes van installateurs in jouw buurt

Wil je je door een ervaren installateur verder laten adviseren over de geschikte zonne-installatie voor jouw woning? Via ons netwerk van gespecialiseerde vakmannen kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor zonnepanelen vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je makkelijk de juiste vakman voor het plaatsen van jouw zonnepanelen!

 

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Het antwoord op deze vraag vind je op onze pagina die toont hoe je zelf kan berekenen wat het vereiste aantal zonnepanelen is.

Kom op onze pagina over de werking van zonnepanelen te weten of je best voor een enkelvoudige of tweevoudige meter gaat in combinatie met zonnepanelen.

De term ‘prosument’ wijst erop dat je als eigenaar van zonnepanelen zowel consument als producent bent. Je neemt niet enkel stroom af van het net, maar injecteert ook stroom injecteert wanneer je verbruik lager ligt dan de hoeveelheid energie die je zonnepanelen produceren. Je maakt met andere woorden gebruik van de faciliteiten van het distributienetwerk om jouw woning van stroom te voorzien. Om bij te dragen aan het onderhoud van deze infrastructuur, alsook ter vergoeding van het stroomtransport, betalen verbruikers met een terugdraaiende teller het prosumententarief. Het precieze bedrag (per verbruikte kW) hangt af van het netgebied en het vermogen van je omvormer.

Opgepast: vanaf juli 2020 kun je ervoor kiezen om een slimme meter te installeren. Die meet wat je effectief verbruikt en wat je effectief aan het net teruggeeft. De resultaten worden automatisch doorgegeven aan de netbeheerder. Heb je een slimme meter? Dan hoef je geen prosumententarief meer te betalen. Wordt vervolgd!

In principe, hoef je geen stedenbouwkundige vergunning aan te vragen alvorens je zonnepanelen laat plaatsen. Er zijn echter een aantal uitzonderingen die je kan nalezen op de website van de dienst Ruimtelijke Ordening. Een plat dak waarbij de zonnepanelen meer dan 1 meter boven de dakrand uitsteken is er bijvoorbeeld zo eentje.

Zijn je zonnepanelen aangesloten op het elektriciteitsnet? Dan is het antwoord ‘nee’. Bij een stroompanne, schakelt de omvormer automatisch uit omwille van veiligheidsredenen. Staat er toch spanning op het net terwijl monteurs aan het werk zijn om de panne te herstellen, kan dit immers een erg gevaarlijke situatie teweegbrengen. Om toch ‘back-up’ stroom te hebben bij een panne, zou je het kunnen overwegen om overtollige stroom op te slaan in accu’s. Dit systeem kost echter een flinke duit en je kan er slechts heel af en toe gebruik van maken. Het is dus aan jou om uit te maken of je het waard vindt hierin te investeren.

Een jaarlijks onderhoud van je zonnepanelen is ten zeerste aangeraden. Dit houdt enerzijds een technische controle in. Tijdens deze controle gaat men bijvoorbeeld na of alle onderdelen nog goed bevestigd zijn, of de bekabeling nog naar behoren werkt, of er beschadigingen zijn, enz. Anderzijds, geef je je zonnepanelen best ook een jaarlijkse schoonmaakbeurt. Vuil (zoals mos, vogeluitwerpselen, vallende blaren, stof, enz.) kan zich immers makkelijk aan de panelen hechten. Hierdoor vermindert de lichtinval, wat onvermijdelijk ten koste gaat van het rendement (-2 à 3%). Je zonnepanelen zelf reinigen is mogelijk: gebruik dan zuiver water en een aangepast reinigingsproduct. Vermijd ruwe doeken of allesreiniger, evenals het gebruik van een hogedrukreiniger om het risico op krassen te reduceren. Klim je zelf op je dak, zijn daar uiteraard een aantal risico’s mee verbonden. We raden je dan ook aan dit werkje uit te besteden aan professionals. Reken op ongeveer 150 euro voor het reinigen van je zonnepanelen.

Er zijn een aantal criteria waaraan je dak zeker moet voldoen: zo is je dak best naar het zuiden gericht, maar daken met een oostelijke of westelijke oriëntatie kunnen ook rendabel zijn. Bovendien bedraagt de hellingsgraad van je dak idealiter 35° à 36°. Daarnaast mag je dak niet al te veel schaduw vangen. Geef je adres in op de zonnekaart en je krijgt meteen een idee van de haalbaarheid van je project. Om een nog gedetailleerder beeld te krijgen, raden we je aan beroep te doen op één van de vakmannen uit ons uitgebreide netwerk. Hij of zij komt graag een uitgebreide dakanalyse uitvoeren om te bepalen of een zonne-installatie op jouw dak rendabel zou zijn.

 
 

Wil je deze interessante informatie delen?

Gerelateerde blogartikels

Inspiratie

Zonnepanelen lelijk? Nee, ontdek nu de onopvallende oplossing!

Artikel

Kom te weten of zonnepanelen ook zonder overheidssteun nog een slimme investering zijn.

Ontvang gratis offertes van 3 Installateurs in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes