Zonneboilers

Zonneboilers

 • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
 • Vergelijk tot 3 installateurs
 • Volledig gratis en vrijblijvend
 • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

Ecologisch verwarmen met een zonneboiler: iets voor jou?

Klinkt je sanitair water of woning verwarmen met zonne-energie jou als muziek in de oren? Wel, dat kan met een zonneboiler! In dit artikel lees je meer over het systeem: van de werking en verschillende soorten, tot de prijs en premies! Bovendien treed je via onze gratis offerteservice snel en eenvoudig in contact met een ervaren installateur uit je buurt.

Waarom een zonneboiler plaatsen?

 • Een zonneboiler warmt jouw sanitair water, zwembadwater of zelfs woning op door middel van een groene én gratis energiebron: de zon. Zo draag jij steentje bij aan het milieu en kies je voor een ecologische oplossing!
 • Verwarm je met elektriciteit, gas of stookolie, dan ben je onvermijdelijk afhankelijk van de dure energiemarkt. Waarom zou je te veel betalen voor je energiefactuur? Met een zonneboiler kan je tot 18% uitsparen op je factuur van warm water.
 • Wanneer je een zonneboiler laat plaatsen, kom je bovendien in aanmerking voor een hele reeks premies en subsidies. Zo heb je je investering snel terugverdiend!
warm water douche

Water opwarmen door middel van zonlicht? Het kan met een zonneboiler!

 

Vraag: Is mijn dak geschikt voor zonnecollectoren?

Het rendement van een zonneboiler ligt het hoogst wanneer de zonnecollectoren geplaatst kunnen worden op daken met een helling van zo’n 35° en een zuidelijke oriëntatie. Onder die omstandigheden dekt een zonneboiler tot wel 65% van je behoefte aan warm water. Voldoet jouw dak niet aan deze criteria? Geen nood, een zonneboiler rendeert in principe bij alle daken met een helling tussen de 0° en 70° en een oriëntatie naar het oosten of westen. De zonnecollectoren kunnen namelijk door middel van een bevestigingsframe in de gewenste positie worden geplaatst, voor een optimaal rendement. Onze vakmannen vertellen je met veel plezier hoe je het meeste uit jouw installatie kan halen!

De werking van een zonneboiler simpel uitgelegd

De werking van een zonneboiler ingewikkeld? Helemaal niet! Zonneboilers zijn eigenlijk maar opgebouwd uit drie belangrijke onderdelen:

Allereerst zijn er de zonnecollectoren. Die zien er op eerste gezicht uit als zonnepanelen, maar mogen niet met elkaar verward worden. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit, terwijl zonnecollectoren het zonlicht gebruiken om water te verwarmen. De zonnecollectoren zijn in feite panelen opgebouwd uit een metalen buizensysteem. De buizen zijn gevuld met een warmtegeleidende vloeistof, glycol. Schijnt de zon, dan warmt deze vloeistof op.

Een circulatiepomp, het tweede onderdeel, brengt de verwarmde vloeistof over naar het boilervat. Dit is een geïsoleerd reservoir, gevuld met leidingwater. Daar brengt de warmtewisselaar de warmte van de glycol over op het sanitair water, dat zo meteen klaar is voor gebruik.

voorraadvat zonneboiler

Het verwarmde water wordt opgeslagen in een reservoir en is zo onmiddellijk klaar voor gebruik. Realisatie door VDG Heating

Wil je meer weten over zonnepanelen (soorten en omvormers, rendement, opbrengst, prijs, ...) of zoek je een installateur? Neem dan een kijkje op onze pagina over zonnepanelen!

Kies uit vier soorten zonneboilers

Wanneer je een zonneboiler gaat kopen, kan je kiezen uit vier soorten. De drie eerste zonneboilers zorgen alleen voor de verwarming van jouw sanitair of zwembadwater, terwijl de laatste ook de verwarming van jouw woning voor zijn rekening neemt:

 • Standaardzonneboiler: warmt sanitair water op volgens het klassieke principe (zie werking)
 • CV-zonneboiler: verzorgt ook de voorverwarming van het water voor de CV-ketel
 • Compacte zonneboiler zonder voorraadvat: het water wordt direct in de collectoren opgewarmd
 • Combi-zonneboiler: staat in voor de aanmaak van sanitair water én woningverwarming
zonnecollectoren op schuin dak

Eender welk dak met een oostelijke tot westelijke oriëntatie en een hellingsgraad tussen 0° en 70° komt in aanmerking voor het plaatsen van een zonneboiler. Realisatie door Wuytack Denis

 

Vraag: kan er ook in de winter voldoende warmte worden geproduceerd?

Is er onvoldoende zonlicht, wat in de winter al wel een keertje het geval kan zijn, dan verwarmt de zonneboiler het water enkel voor. Een zonneboiler wordt daarom meestal aangesloten op een aanvullend verwarmingssysteem, doorgaans de bestaande condensatieketel.

Benieuwd naar de prijs van een zonneboiler?

Je vraagt je wellicht af: “wat kost een zonneboiler nu eigenlijk?”. Daar is geen eenduidig antwoord voor, aangezien er een hele reeks factoren zijn die de kostprijs van een zonneboiler beïnvloeden, zoals ...

 • het soort boiler.
 • de vereiste capaciteit, afhankelijk van aantal personen in het gezin.
 • de functie van de boiler: verwarming van sanitair water en/of je woning.

Een gemiddeld gezin bestaande uit 3 tot 4 personen betaalt zo’n €4500 à €5000 voor de installatie van een zonneboiler (incl. 6% btw en plaatsing). Schrik je van de kostprijs? Vergeet dan niet dat een modaal gezin jaarlijks tot 370 euro kan besparen op hun energiefactuur. De terugverdientijd kan daardoor beperkt worden tot 10 jaar of minder. Dat maakt deze eenmalige investering toch echt interessant! Wil je de terugverdientijd van jouw zonneboiler berekenen? Voer dan hier je gegevens in.

Premies en subsidies voor een zonneboiler

De totaalprijs drukken en de terugverdientijd van je zonneboiler verkorten doe je door onderstaande subsidies aan te vragen:

 • Verbeteringspremie voor woningen van minstens 25 jaar oud. Voldoe je aan de inkomensvoorwaarden, dan ontvang je een premie van tot wel 750 euro.
 • Totaalrenovatiebonus: indien je nog twee andere energiebesparende maatregelen treft, ontvang je een bonus van minimum 1250 euro.
 • Provinciale of gemeentelijke premies: ga hiervoor langs bij de dienst Ruimtelijke Ordening van je gemeente of kijk de voorwaarden na op de site van de Vlaamse Overheid.
 • Premie van de netbeheerder voor woningen met een bouwaanvraag die dateert van voor 1/1/2014: indien je de zonneboiler laat plaatsen door een gecertificeerde aannemer, ontvang je van jouw netbeheerder tot een maximum van 2750 euro.

Vergelijk offertes van installateurs in jouw buurt

Kies voor een vlekkeloze installatie van je zonneboiler en laat hem plaatsen door één van onze ervaren vakmannen. Via onze gratis en vrijblijvende service, vergelijk jij makkelijk tot wel 3 offertes voor zonneboilers. Zo vind je in een mum van tijd de installateur met de beste prijs-kwaliteit!

 

Wil je deze interessante informatie delen?

Gerelateerde blogartikels

Tips

Je zwembad verwarmen, maar je niet blauw betalen aan energiekosten? Lees dan hier onze tips!

Ontvang gratis offertes van 3 Installateurs in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes