Zolderinrichting

Zolderinrichting

 • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
 • Vergelijk tot 3 aannemers
 • Volledig gratis en vrijblijvend
 • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

Zolderinrichting: maak van je zolder een volwaardige leefruimte

De zolder: de verloren ruimte in huis die je alleen maar gebruikt om rommel te stockeren? Nee hoor, je kunt van de bovenste verdieping ook een volwaardige leefruimte maken! Goede isolatie, elektriciteit, de nodige afwerking en voilà: je zolder wordt een slaapkamer, badkamer of hobbykamer. Hier lees je wat nodig is om van je zolderinrichting een succes te maken! Verder brengen we jou ook graag in contact met de ideale vakman om jouw zolder te komen inrichten.

extra living op een kleine zolder

Ook van een kleine zolder kun je een handige extra leefruimte maken!

De zolder wordt maar al te vaak gebruikt als ruimte om ditjes en datjes weg te stoppen, zonder er veel aandacht aan te spenderen. Toch zit er meer potentieel in die bovenste verdieping dan je denkt. Je zolder omtoveren tot volwaardige leefruimte is jammer genoeg wel een heel karwei: denk aan de plaatsing van isolatie, ramen en deuren, elektriciteit… en natuurlijk de afwerking! Wij geven jou alvast een overzichtelijke opsomming van alle werken waarmee je rekening moet houden.

Zolderinrichting? Eerst boven raken!

Allereerst moet je uiteraard voor een trap naar boven zorgen, anders raak je de zolder niet eens op! Zolders die enkel als opslagplaats gebruikt worden, hebben vaak slechts een uitschuifbare trap: niet ideaal als je dagelijks op de kamer moet zijn. Het is immers niet veilig of stabiel. Kies daarom zeker voor een vaste trap: je hebt daarbij de keuze tussen een klassieke rechte trap of een draaitrap. De eerste optie is het goedkoopst, de tweede neemt het minste plek in. Snel de prijs van je trap te weten komen, doe je hier.

Zolder isoleren = besparen op je energiefactuur

Geen zolderinrichting zonder isolatie

30% van de warmte gaat verloren via het dak: goede dak- of zolderisolatie is dus een absolute must! Je portemonnee zal je dankbaar zijn: doordat er minder warmte ontsnapt, zal je verwarmingssysteem minder hard moeten werken en dus minder energie verslinden. En dat zie je op de rekening! Bovendien wordt dakisolatie verplicht vanaf 2020: het is nu dus dé moment om te investeren!

Wanneer je je zolder gaat gebruiken als leefruimte, is dakisolatie een must. Maar hoeft de zoldervloer isoleren dan nog wel? Ja, in dit geval is zowel het dak als de zoldervloer isoleren een slim idee. Je zolder is niet enkel beter thermisch geïsoleerd, wat goed nieuws is voor je energiefactuur. Je zal door de akoestische isolatie ook de geluidshinder tussen de twee verdiepingen weten tot een minimum te beperken.

vakman installeert gyprocplaten op geïsoleerde muur

Zorg voor een aangename temperatuur op zolder én voor een verlaging van je energiefactuur met voldoende isolatie. Foto door Artdecor.

Welke materialen zijn ideaal voor zolderisolatie?

Wat isolatiemateriaal betreft, heb je verschillende keuzes, zoals minerale wollen, isolatieplaten uit kunststof en ecologische isolatieplaten:

 • Minerale wollen zijn een natuurlijk product, gewonnen uit vulkanisch gesteente (rotswol) of gerecycleerd glas (glaswol), en is een van de populairste materialen voor dakisolatie. Niet moeilijk als je weet dat het zowel thermisch als akoestisch isoleert en past op een hellend dak, een plat dak en de zoldervloer.
 • Je kunt ook kiezen voor kunststof isolatieplaten, die gemakkelijk te installeren zijn dankzij hun handige tand- en groefsysteem. Isolatiemateriaal van kunststof is vochtbestendig, waardoor het ook aan de buitenkant van het dak ingezet kan worden. Een mogelijke kunststof is PUR, dat trouwens ook beschikbaar in gespoten schuimvorm: ideaal dus voor die moeilijk te bereiken oppervlaktes.
 • Onder ecologische isolatieplaten verstaan we natuurlijke materialen zoals kurk, papier, perliet of stro. Ze zijn misschien iets duurder in aankoop, maar zijn wel (bijna) onuitputtelijk en recycleerbaar. Omdat er geen chemische stoffen worden toegevoegd, vormen ze bovendien geen belasting voor het milieu: ideaal om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat dus!

Ramen plaatsen = ruimte vergroten

Een donkere zolderkamer lijkt al snel kleiner dan ze werkelijk is, zeker als je ook nog eens een schuin dak hebt. De ruimte zo groot mogelijk doen lijken? Zorg dan voor voldoende lichtinval door het plaatsen van ramen: dakramen zorgen voor natuurlijk zonlicht. Naast licht ook wat extra plek creëren? Ga dan voor een dakkapel!

TIP: Vergeet zeker geen goede zonwering of airconditioning, in de zomer zou het anders ondraaglijk warm kunnen worden.

Zorg voor elektriciteit en verwarming!

slaapkamer op zolder verlicht door twee grote dakramen

Dakramen zorgen voor veel natuurlijk licht waardoor de ruimte optisch wordt vergroot.

Overdag kun je van natuurlijk zonlicht profiteren, maar ’s avonds zul je de lampen moeten aansteken. Ook voor andere zaken, zoals een radio of televisie, heb je elektriciteit nodig: zorg dus voor een toevoerleiding naar en een verdeelkast op de zolder. Vanuit die verdeelkast kunnen circuits vertrekken naar nieuwe stopcontacten, schakelaars en lichtpunten. Zorg er dus zeker voor dat je op voorhand al een plan maakt van de indeling van de kamer en dus weet waar aansluitingen nodig zijn. Het zou immers zonde zijn om achteraf te ontdekken dat je alsnog ergens een stopcontact moet bijplaatsen. In deze stap is het ook belangrijk om aan de juiste water- en verwarmingstoevoer te denken. Een aftakking en uitbreiding van het huidige circuit is meestal voldoende.

Tip: Vergeet zeker niet om het hele circuit door een erkende instantie te laten controleren, dat is wettelijk verplicht!

Een stevige vloer is een must!

Je zolder herinrichten kan uiteraard alleen maar als de vloer de constructie ook kan dragen, anders zak je er simpelweg door. Een ingenieur of architect kan je daarover uitsluitsel geven. Is je zoldervloer niet voorzien op veel circulatie, wat bijvoorbeeld het geval is bij de meeste woningen die voor 1970 werden gebouwd? Dan zul je dus onoverkomelijk de vloer moeten verstevigen! Je hebt daarvoor meerdere mogelijkheden:

 1. Liefst de minst ingrijpende oplossing? Plaats dan op je reeds bestaande bintlaag een tweede, hogere bintlaag.
 2. Plaats draagbalken loodrecht op de zolderingsstructuur om de bestaande binten te ontlasten.
 3. Haal het hele plafond weg om een volledig nieuwe bintlaag te plaatsen. Deze optie zal de onderliggende verdieping gedurende de werken onbewoonbaar maken.

Afwerking van je zolder

Plafond, muren & vloer

Een belangrijk onderdeel van de afwerking is het plafond.

 • Voor een egaal eindresultaat heb je ruwweg drie keuzes: nat pleisterwerk, droog pleisterwerk (gipsplaten) of een spanplafond. De elektrische bedrading en het isolatiemateriaal kunnen zo mooi worden weggewerkt in de achterliggende framestructuur.
 • Liever een warme uitstraling? Dan kan een houten plafond een oplossing bieden. Leuk om te weten: hout is een natuurlijke isolator en is weinig onderhevig aan schimmels of bacteriën.
 • Ga je een keuken of een badkamer installeren op zolder? Dan heb je een vochtbestendig materiaal nodig zoals aluminium.  

Om de muren af te werken, wordt veelal gebruik gemaakt van gyproc of gipskartonplaten. Gyproc heeft twee grote voordelen: het is relatief eenvoudig om het zelf te plaatsen en het is een veelzijdig materiaal, waardoor niet enkel de muren, maar ook de vloer en het dak ermee kunnen worden afgewerkt. Daarnaast kun je er ook makkelijk tussenmuren mee creëren, wil je jouw zolder bijvoorbeeld opdelen in meerdere kamers.

En de vloer? Dat is iets persoonlijks! Kies je voor de warme en gezellige uitstraling van parket of laminaat? Liever iets onderhoudsvriendelijker zoals tegels? Prijzen voor vloerbekleding kennen? Ontvang hier gratis offertes van specialisten uit je buurt.

De finishing touches: schilderen en behangen

Je kunt je wanden en plafond natuurlijk zo laten. Maar om het totaalplaatje te doen kloppen, raden we je aan ze te gaan schilderen of behangen! Pleister- of stucwerken net achter de rug? Dan zul je wel enkele weken geduld moeten hebben: eerst moet het pleisterwerk immers rusten en uitdrogen.

Welke factoren bepalen de prijs van zolderinrichting?

De totale prijs voor het inrichten van je zolder kan variëren van 5.000 tot 15.000 euro. Een exact prijskaartje op jouw zolderrenovatie kleven kunnen we helaas niet. De kosten zijn namelijk afhankelijk van meerdere factoren:

 • welke werken er uitgevoerd moeten worden. Is het nodig om gyproc te plaatsen? Ga je schilderen of behangen, of is het stucwerk alleen voldoende? Moet er nog geïsoleerd worden of zelfs (extra) ramen geplaatst worden?
 • de te gebruiken materialen. Bio-ecologisch isolatiemateriaal? Dan ben je meer kwijt dan bij traditionele of kunststoffen isolatie. Een vloer uit parket? Dat zal duurder zijn dan een tegelvloer. Het materiaal dat je kiest heeft een grote impact op de eindprijs!
 • de oppervlakte van de zolder. Hoe groter je zolder is, hoe duurder de zolderinrichting in totaal zal zijn. De prijs per vierkante meter zal bij de meeste werken wel dalen naarmate het aantal vierkante meters stijgt.

Liever een concrete berekening op basis van jouw wensen? Vraag dan gratis en vrijblijvende offertes aan!

Vind een aannemer in jouw buurt

Een vakman nodig om jouw zolderinrichting van A tot Z aan te pakken? Onze professionals vertellen je graag over de mogelijkheden én je kunt op hen rekenen op je zolder vakkundig in te richten. Maak dan gebruik van onze gratis en vrijblijvende offerteservice & ontvang tot wel drie offertes voor zolderinrichting van aannemers uit jouw buurt. Zo kun jij verschillende prijsvoorstellen met elkaar vergelijken & de ideale expert kiezen!

Vorige Volgende
 

Wil je deze interessante informatie delen?

Gerelateerde blogartikels

Artikel

Van je zolderkamer een volwaardige leefruimte maken? Denk aan deze tips!

Ontvang gratis offertes van 3 Aannemers in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes