Waterverzachters

Waterverzachters

  • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
  • Vergelijk tot 3 installateurs
  • Volledig gratis en vrijblijvend
  • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

Waterverzachters: weg met kalk in je water!

Kalk is vijand nummer één van je huishoudelijke toestellen: het verlaagt het rendement van verwarmingselementen, verkort de levensduur en zorgt voor hardnekkige kalkaanslag op/in kranen en leidingen… Gelukkig bestaat er een eenvoudige oplossing voor dit probleem: de waterverzachter! Meer weten? Dit artikel vertelt je over de voordelen, soorten & prijzen van waterontharders. Ben je overtuigd? Via onze gratis offerteservice vergelijk je makkelijk offertes van installateurs uit de buurt!

Waterontkalkers: de investering waard?

Of je investering in een waterverzachter nut zal hebben, hangt af van de hardheid van je water. Die hardheid wordt uitgedrukt in Franse graden en verschilt per regio. Wil je die van jouw water weten? Dan kun je terecht op de website van het drinkwaterbedrijf van je gemeente. In het algemeen wordt water opgedeeld in de volgende 5 categorieën:

  • 0 – 7 °F: zeer zacht water
  • 7 – 15 °F: zacht water
  • 15 – 30 °F: gemiddeld water
  • 30 – 45 °F: hard water
  • Meer dan 45 °F: zeer hard water
vrouw vult glas met kraantjeswater

In Vlaanderen is de maximaal toegelaten waterhardheid 67 °F. Er wordt echter aangeraden om reeds vanaf een hardheid van 25 °F te investeren in een waterverzachter, al bewijst het ook zijn nut bij een lagere waterhardheid. Ook dan treedt er kalkaanslag op. Het eindresultaat is dus hetzelfde, maar het proces duurt alleen langer.

De voordelen van een waterontkalker op een rijtje? Het zijn er heel wat:

  • Je huishoudtoestellen gaan langer mee: kalkvorming heeft een negatief effect op de
    levensduur van je apparaten. Een waterverzachter kan dus voorkomen dat je toestellen het (te) snel begeven.
  • Je hebt minder wasproducten nodig: wasmiddelen werken immers beter in onthard water.
  • Lagere energiekosten: kalkaanslag bemoeilijkt het verwarmingsproces, waardoor er meer energie nodig is om het water te verwarmen. Je apparaten werken dus efficiënter, waardoor je tot 15% op je energiefactuur kunt besparen!
  • Minder poetsen: je kranen en je douchekop hebben minder snel last van kalkaanslag.
  • Beter voor huid en haar: die behouden hun natuurlijke glans en soepelheid. Geen doffe huid of haren dus!
  • Beter voor je wasgoed: was je je kleren met kalkrijk water, zullen de kleuren sneller vervagen en zullen de stofjes sneller ruw aanvoelen.

Welke waterverzachter past bij jou?

Er zijn verschillende soorten waterontkalkers op de markt. Welke de beste is voor jou, hangt af van je specifieke wensen. Wij sommen de types even voor jou op.

waterverzachter met ionenuitwisseling. Iemand voegt generatiezout toe.

Zoek je een waterverzachter voor je gezinswoning? Dan is een waterverzachter die werkt volgens het principe van ionenuitwisseling ideaal! Hoe werkt het? Het water loopt door een cilinder met harskorrels. In die harskorrels schuilen natriumionen, die de magnesium- en calciumionen zullen vervangen. Na de reiniging is het water dus kalkvrij en kan het verdeeld worden over de waterleidingen en de verwarmingsketel.

Een waterverzachter die gebruik maakt van omgekeerde osmose zorgt voor een intense zuivering van je water en is daarom een ideale installatie voor in een bedrijfsgebouw. Hoe werkt het? Een halfgesloten membraan, waar het water onder hoge druk doorheen stroomt, filtert alle zouten, mineralen, virussen en bacteriën uit het water. Je water is dus volledig kalk- en bacterievrij. Om die reden is deze techniek dan ook ideaal in laboratoria, fabrieken en horecazaken. Glazen, besteken borden worden niet dof, maar behouden hun glans!

Voor particulieren is omgekeerde osmose vooral interessant voor het reinigen van ramen of glazen, of voor het bereiden van thee of koffie. Die warme dranken zijn immers het lekkerst als ze met echt zuiver water gemaakt worden.

Net als omgekeerde osmose worden ook waterverzachters met polyfosfaten niet aangeraden voor particulieren, maar zie je ze vooral opduiken in de industrie. Polyfosfaten zijn zouten die zich vermengen met calcium en magnesium, waardoor de kalk zich niet kan afzetten. Ook kalkaanslag die al aanwezig was, wordt hierdoor opgelost. Aangezien er echter wel enkele vervuilende stoffen in het water terecht komen, is dit water niet drinkbaar. 

Welk van de bovenste waterontharders je ook kiest, ze zijn allemaal in mechanische of elektrische vorm te verkrijgen. De eerste werkt op basis van waterdruk, de tweede op basis van elektriciteit.

volgeladen wasmachine met lege wasmand naast

Een waterverzachter houdt je huishoudelijke apparaten kalkvrij!

De mechanische waterverzachters worden ook wel hydraulische waterverzachters genoemd. Ze beginnen te werken vanaf dat er een bepaalde hoeveelheid water is afgenomen. Dat wordt gemeten door een watermeter bij de uitgaande waterstroom. Hoe weet het systeem dan dat de regeneratie mag plaatsvinden? Door een waterschroef die het onthard water meet en een klok aandrijft. Wanneer die klok een bepaalde stand heeft bereikt, weet het systeem dat een regeneratie mag plaatsvinden. Een mechanische ontkalker heeft veel, vooral financiële, voordelen: ze zijn goedkoper dan elektrische verzachters en vragen geen verbruikskosten. Het nadeel? Doordat de spoelingen minder goed geregeld worden, wordt er meer water en zout verbruikt.

De elektrische waterontharders daarentegen werken op basis van elektriciteit en hebben dus wél verbruikskosten. Het is echter wel een slim elektronisch systeem: het spoelt enkel op vooraf vastgestelde tijdstippen, waardoor er geen onnodige spoelingen plaatsvinden. Vertrek je op vakantie en ga je dus geen of amper water verbruiken? Ook dat kun je bij de meeste ontkalkers instellen!

Welke factoren bepalen de prijs van waterverzachters?

De prijs van je waterverzachter hangt af van verschillende factoren:

  • Het type: een mechanische waterverzachter is goedkoper in aankoopprijs dan een elektrische.
  • De capaciteit: het is belangrijk dat de capaciteit van je waterverzachter past bij het verbruik van je huishouden. Is je capaciteit te groot? Dan zal het systeem te veel water ontharden. Heb je net een te kleine capaciteit? Dan zijn je harskorrels sneller verzadigd, waardoor je meer regeneratiezout moet kopen. Raadpleeg dus zeker een vakman die jouw benodigde capaciteit exact kan berekenen.
  • De onderhoudsformule: bij de meeste bedrijven kun je, wanneer ze je waterverzachter komen plaatsen, meteen een onderhoudscontract afsluiten. Met zo’n contract zal de prijs per onderhoud normaal gezien lager liggen dan bij een eenmalige onderhoudsbeurt bij een ander bedrijf.

De prijs van een waterverzachter voor een huishouden van 4 personen met een doorsnee waterverbruik? Reken op zo’n 1.000 à 2.000 euro. Graag de exacte prijs kennen? Vergelijk makkelijk prijzen via onze gratis offerteservice!

Vergelijk offertes van installateurs in jouw buurt

Helemaal overtuigd van de werking van een waterverzachter en wil je er ook een laten installeren? Of ben je op zoek naar een goede vakman voor het onderhoud? Of het nu voor je woning of bedrijfsgebouw is: bij Offrea ben je aan het juiste adres! Door één enkele aanvraag in te vullen, ontvang jij tot wel 3 offertes van installateurs uit jouw buurt! Gratis, vrijblijvend én gemakkelijk. Aarzel niet en vraag nu je offertes aan!

 

Wil je deze interessante informatie delen?

Gerelateerde blogartikels

Artikel

Lees hier waarom een waterverzachter onmisbaar is in elke woning!

Ontvang gratis offertes van 3 Installateurs in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes