Warmtepompen

Warmtepompen

 • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
 • Vergelijk tot 3 installateurs
 • Volledig gratis en vrijblijvend
 • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

Geniet van natuurlijke warmte in jouw woning met de juiste warmtepomp

Ben je geïnteresseerd in het plaatsen van een warmtepomp? Bij Offrea kan je terecht voor meer informatie over de voordelen, verschillende installatietypes en mogelijke subsidies. Bovendien helpen we je via slechts één eenvoudige aanvraag aan meerdere offertes voor de installatie van jouw warmtepomp. Zo treed je in een mum van tijd in contact met een geschikte installateur.

Een warmtepomp is ontworpen om warmte uit een omgevingsbron (bv. grondwater, buitenlucht of bodem) te onttrekken om verder getransporteerd te worden naar het afgiftesysteem, veeleer de verwarmingsinstallatie.

De keuze voor een warmtepomp biedt een heleboel voordelen. Aangezien de energiebronnen voor een warmtepomp vrij in de natuur terug te vinden en dus gratis zijn, ben je niet langer afhankelijk van de grondstofprijzen op de energiemarkt. Hiernaast is zowel het energiezuinige verbruik als de onderhoudsvriendelijkheid een enorm pluspunt. Tot slot, kan een warmtepomp niet enkel worden aangewend om warm water of lucht doorheen jouw woning te laten circuleren, maar het kan evenzeer als koeling dienen. Op die manier blijft jouw woonst lekker warm tijdens de frisse wintermaanden en juist koel tijdens de warme zomermaanden.

Soorten warmtepompen

De warmte die de pomp genereert uit de omgevingsbron (lucht, water of bodem) wordt via de condensor of verdamper overgedragen naar de transportvloeistof die deze warmte op haar beurt vrijgeeft aan het gekozen element (lucht of water). Op basis van de verschillende manieren waarom warmte genereerd en vrijgegeven wordt kunnen we volgende types van warmtepompen onderscheiden:

 • Een lucht-water-warmtepomp: de warmte die deze pomp onttrekt uit de lucht kan aangewend worden voor het verwarmen van het water in en rond jouw woonst (bv. voor het sanitaire water, zwembadwater of zelfs vloerverwarming). Doordat deze pompen makkelijk te plaatsen zijn en geen dure grondboringen vragen, zijn deze uitermate geschikt bij bestaande woningen.
 • Een lucht-lucht-warmtepomp onttrekt zijn warmte op dezelfde manier als een lucht-water-warmtepomp. Dit systeem geeft deze echter niet af aan een waterelement maar blaast warme lucht doorheen de woning. Het functioneert op die manier als verwarming, maar kan evenzeer als airconditioningsysteem dienen tijdens de zomermaanden. In dat geval, wordt de lucht afgekoeld in plaats van verwarmd. Doordat deze pomp afhankelijk is van de temperatuur van de buitenlucht, is deze vaak niet krachtig genoeg om de hele woonst te verwarmen. Dit type is dus eerder geschikt om kleine ruimtes te verwarmen of om te dienen als bijverwarming.
 • Een water-water-warmtepomp, die grondwater als bron heeft, is geschikt voor het verwarmen van het CV-water in een woonst. De grondboringen die nodig zijn om het water via een dieptepomp naar de oppervlakte te halen (volgens het principe ‘hoe dieper, hoe constanter de temperatuur van het grondwater’) maken de installatie ervan duurder in vergelijking met de andere pompen. Het behaalt via deze werking echter wel het hoogste rendement.
 • Een bodem-water-warmtepomp benut dan weer warmte uit de bodemgrond om het CV-water in een woning op te warmen. Collectoren, bestaande uit een netwerk van buizen, vangen de aanwezige warmte uit de bodem op. Opnieuw geldt hier het principe dat hoe dieper de warmte wordt opgevangen, hoe constanter de temperatuur is en hoe meer rendement er wordt behaald. Een horizontaal of verticaal buizennetwerk is aangewezen afhankelijk van de oppervlakte van het perceel waarop de woning zich bevindt en de samenstelling van de bodemgrond.
 • Tot slot, belichten we ook graag de warmtepompboiler die water opwarmt op basis van aangezogen omgevingslucht. De restwarmte die aanwezig is in de ruimtes van jouw woning (bv. in een kelder) wordt gebruikt voor het opwarmen van voornamelijk sanitair water en is zo een geschikt alternatief voor bijvoorbeeld een elektrische boiler.

Welke factoren bepalen de prijs van jouw warmtepomp?

De kost voor de aankoop en installatie van een warmtepomp zijn grotendeels afhankelijk van volgende factoren:

 • het type warmtepomp,
 • de bodemsamenstelling,
 • de te verwarming oppervlakte,
 • de (mogelijk) reeds bestaande installatie,
 • en de specifieke toepassing van de warmtepomp.

Het energiezuinige verbruik van een warmtepomp moet natuurlijk ook mee in rekening worden gebracht bij het berekenen van het totale kostenplaatje. De investeringskost wordt niet enkel gecompenseerd door een snelle terugverdientijd, maar kan ook deels gecompenseerd worden door premies en bonussen waarop je mogelijk recht hebt, zoals:

 • een netbeheerderspremie (voor installaties door erkende aannemers bij woningen die voor 1 januari 2014 aangesloten werden op het elektriciteitsnet)
 • een totaalrenovatiebonus (vanaf drie energiebesparende maatregelen)
 • een provinciale of gemeentelijke premie (meer informatie bij de dienst Ruimtelijke Ordening van je gemeente)

Vergelijk offertes van installateurs in jouw buurt

Laat je bij je keuze adviseren door een ervaren installateur van warmtepompen. Hij staat je met raad en daad bij en zorgt voor een vlekkeloze installatie van de door jouw gekozen warmtepomp. Bovendien maak je aanspraak op een netbeheerderspremie wanneer je de installatie laat uitvoeren door een aannemer. Via ons netwerk van gespecialiseerde vakmannen kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor warmtepompen vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je makkelijk de juiste vakman voor de installatie van jouw warmtepomp.

 

Wil je deze interessante informatie delen?

Gerelateerde blogartikels

Artikel

Je oude cv-ketel vervangen door een nieuw, milieuvriendelijker exemplaar? Dit zijn je opties!

Tips

Je zwembad verwarmen, maar je niet blauw betalen aan energiekosten? Lees dan hier onze tips!

Artikel

Tijd om je cv-ketel te vervangen? Waarom niet kiezen voor een warmtepomp?

Ontvang gratis offertes van 3 Installateurs in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes