Voegwerken

Voegwerken

  • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
  • Vergelijk tot 3 voegers
  • Volledig gratis en vrijblijvend
  • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

Voegwerken doen je gevel (opnieuw) stralen

Ben je op zoek naar een gespecialiseerde voeger die jouw gevel (opnieuw) kan doen stralen? Dan ben je bij Offrea aan het juiste adres! Wij informeren je niet enkel over de verschillende soorten voegen en voegwerken, maar brengen je ook op een snelle en eenvoudige manier in contact met een ervaren vakman die deze klus voor jou kan klaren.

Een gevel dient twee belangrijke functies. Enerzijds, levert het een esthetische meerwaarde op. De kleur en vorm van de gevelsteen en voegen bepalen voor een groot deel de uitstraling van je woning. Anderzijds, beschermt een gevel jouw woning tegen de weerselementen. Het voorkomt dat vocht zich een weg door je muren kan banen, met ernstige vochtproblemen zoals doorslaand vocht tot gevolg. Kwalitatief uitgevoerde voegwerken zijn met andere woorden nodig om je gevel jarenlang mooi én gezond te houden.

Soorten voegen en voegwerken

Ben je een nieuwe woning aan het bouwen en gaan de metselwerken bijna van start? Dan kan je kiezen tussen traditioneel of meegaand voegwerk. Bij traditioneel voegwerk, gaat men pas voegen wanneer de woning volledig werd gemetst. Deze techniek is dus steeds van toepassing bij renovaties, maar is ook bij nieuwbouw de meest gekozen optie. Bij meegaand voegwerk, daarentegen, wordt er meteen gevoegd tijdens het metselen zelf.

Voor een harmonieus geheel van je gevel, is het belangrijk om de vorm en kleur van je voegen af te stemmen op die van je gevelsteen. Hieronder lijsten we de meest voorkomende uitvoeringsvormen op.

De meest gekozen voegsoort is de platvol gladde voeg. De voegspecie wordt bij deze techniek platgestreken zodat de voeg gelijkloopt met de voorkant van de gevelsteen. Het voegsel steekt met andere woorden niet uit en vormt een geheel met de steen.

Platvol gladde of doorgestreken voeg

De verdiepte voeg is een platvol gladde voeg, waarbij het voegwerk niet gelijkligt met de gevelsteen, maar net een paar millimeter dieper. De teruggehouden voeg ligt nog verder verzonken. Mogelijk dient het metselwerk eerst te worden uitgekrabd voor deze voegtechniek kan worden toegepast.

Verdiepte of teruggehouden voeg

Een ander veelgebruikt voegtype is de platvol gekamde of geborstelde voeg. Hierbij worden platte voegen afgewerkt met een borstel of kam voor een ruwere look.

Platvol gekamde of geborstelde voeg

Bij een vierde voegtype, de snijvoeg, loopt de voeg eveneens gelijk met de gevelsteen. De voegspecie wordt echter langs de boven- en onderkant schuin weggesneden in de vorm van een afgevlakte punt. Hierdoor ontstaat er een schaduweffect die je gevel een speelse en sierlijke uitstraling geven.

Snijvoeg of gesneden voeg

De knipvoeg wordt vaak in een adem genoemd met de snijvoeg. Hier wordt een gelijkaardige techniek toegepast: opnieuw heeft de voeg de vorm van een afgevlakte punt. Hij steekt echter wel uit ten opzichte van het metselwerk en zorgt daarmee voor een eerder strakke uitstraling, die erg populair is bij statige woningen. Deze techniek leent zich bovendien perfect voor het verdoezelen van onregelmatigheden in de gebruikte gevelsteen.

Knipvoeg of geknipte voeg

Schaduwvoegen worden minder vaak toegepast maar zorgen wel voor een erg uniek effect. De onderkant van de horizontale voeg (of lintvoeg) wordt gelijk gehouden met de gevelsteen. De bovenzijde is dan weer verdiept waardoor de voeg enkele millimeters schuin afloopt naar boven toe. De verticale voeg (of stootvoeg) loopt meestal gelijk met het metselwerk. Deze aflopende hoek accentueert niet enkel de schaduwwerking van de steen, maar zorgt er ook voor dat regenwater sneller afgevoerd wordt waardoor je gevel minder gauw zal verweren.

Schaduwvoeg

Bij de voeg met daggestreek wordt er een snede gemaakt in het midden van de lintvoeg (en in sommige gevallen ook in de stootvoeg) voor een gestroomlijnd effect.

Daggesneevoeg

Tot slot, heb je ook nog de keuze uit bol geklopte of juist holle voegen. Afgebeeld zie je een gevel met een holle voeg.

holle voegen

Naast het soort voegwerk, is de samenstelling van de voegspecie ook van belang. De correcte samenstelling van de voegmortel wordt voornamelijk bepaald door de ondergrond, m.a.w. de componenten waaruit de metselmortel bestaat. Voor een optimale hechting, is een cementgebonden voegspecie bijvoorbeeld niet aangeraden bij een metselmortel bestaande uit kalk.

Tot slot, wordt het uitzicht van je woning ook bepaald door de kleur van de voegmortel. Je hebt hiervoor de keuze uit een uitgebreid gamma aan kleurschakeringen.

 

Tip: laat je door een vakman verder adviseren over de kleurmogelijkheden. Hij of zij beschikt immers over stalen zodat je de verschillende kleur- en steencombinaties kan vergelijken. Je kan ook vragen of hij/zij de gekozen opties op een kleine oppervlakte van jouw gevel kan uitproberen.

 

Welke factoren bepalen de prijs van voegwerken?

Voegwerken beperken zich niet enkel tot het opvoegen van gevels. Volgende klussen worden allen onder de noemer voegwerken ondergebracht:

  • het voegen van de gevel bij een nieuwbouw- of renovatieproject
  • het uitslijpen of uithakken van bestaande voegen
  • het vervangen van beschadigde of kapotte stenen
  • het zandstralen en reinigen van gevels
  • het impregneren (of waterdicht maken) van gevels

Gezien de vele soorten voeg- en gevelwerken, kan de prijs aanzienlijk variëren afhankelijk van de gemaakte keuzes, alsook van te behandelen oppervlakte. Onze vakmannen maken met veel plezier een offerte op die aan jouw specifieke noden en wensen voldoet.

Vergelijk offertes van voegers in jouw buurt

Wil je beroep doen op het deskundige advies van een ervaren voeger? Via ons netwerk van gespecialiseerde vakmannen kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor voegwerken vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je makkelijk de juiste vakman voor het uitvoeren van jouw voegwerken.

 

Wil je deze interessante informatie delen?

Gerelateerde blogartikels

Artikel

Vochte gevel voorkomen? Impregneren is de oplossing!

Ontvang gratis offertes van 3 Voegers in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes