Vochtbestrijding

Vochtbestrijding

 • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
 • Vergelijk tot 3 vochtbestrijders
 • Volledig gratis en vrijblijvend
 • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

Vochtbestrijding: weg met lelijke vlekken en gezondheidsproblemen

Aangetaste muren, last van je luchtwegen, allergieën … vocht in huis heeft heel wat negatieve gevolgen. Tijd voor effectieve vochtbestrijding? Ontdek hier op welke manier je welk soort vocht moet voorkomen én laten verdwijnen. Daarbovenop kom je ook nog eens gratis en vrijblijvend met verschillende professionele vochtbestrijders in contact.

Zo voorkom je vochtproblemen

‘Voorkomen is beter dan genezen’, dat geldt natuurlijk ook voor vochtproblemen. Maar vooraleer je weet hoe je vocht moet vermijden, moet je uiteraard de mogelijke oorzaken van vochtproblemen kennen. Dit zijn alvast de belangrijkste aanleidingen:

 • Koudebruggen. Dat wil zeggen dat de isolatielaag in je buitenmuur verdund is.
 • Gebrekkige ventilatie. Goede verluchting is van groot belang!
 • Overtollig bouwvocht. Een nieuwbouw? Wacht dan zeker lang genoeg met de afwerking van je muren!
 • Lekken in de leidingen.
 • Geen of slecht geplaatste waterkerende laag.
 • Doorsijpeling via het dak.

Wanneer je de mogelijke oorzaken weet, weet je ook perfect hoe je vocht vermijdt: je zorgt voor voldoende isolatie en ventilatie, in een nieuwbouw wacht je lang genoeg met de afwerking van je muren, je zorgt voor een professionele afwerking… Zo houd je het vocht in huis toch wat in balans.

witte muur met zwarte grote vochtvlek aan raam

Vocht zorgt voor lelijke plekken aan de muur die behoorlijk wat schade kunnen veroorzaken.

Verschillende types vochtbestrijding

Is het niet gelukt om het teveel aan vocht te voorkomen? Dan moet je het natuurlijk gaan verhelpen. De behandeling hangt af van het soort vocht waarvan je last hebt.

Zie je vochtvlekken onderaan je muren? Dan heb je waarschijnlijk last van opstijgend vocht: het grondvocht trekt in de muren. Het begint met kleine plekken, maar al snel verspreiden die zich. En muren vol vlekken, loskomende verf en schimmel kun jij missen als kiespijn!

Gelukkig is er een remedie: laat je muren injecteren. De vakman spuit dan met een handpistool of elektrische pomp onder hoge druk een vochtwerend middel in de muren. Daardoor krijgen je muren niet alleen de kans om te drogen, ze worden ook waterafstotend. Het vocht verdwijnt dus niet alleen, het impregneermiddel voorkomt ook dat er later opnieuw vochtproblemen komen!

Tip: opstijgend vocht is goed te voorkomen door vlak boven het maaiveld een waterkerende folie aan te brengen. Die folie zorgt ervoor dat vocht niet hoger in de muur zal doordringen. Een waterkerende folie is echter alleen een oplossing bij een nieuwbouw. Bij een bestaande muur zijn de werken te uitgebreid, te duur en niet altijd even effectief.

Doorslaand vocht is een ander soort vochtprobleem en vooral een gevolg van slijtage aan je dak, gevel, ramen of kelder. Jammer genoeg bestaat er meestal geen pasklare oplossing: het is vaak een samenhang van verschillende technieken die het vocht zal doen verdwijnen. Schakel dus zeker een ervaren vakman in die kan inschatten welke type vochtbestrijding er nodig is.

lelijke gevel vol vochtvlekken, close-up

Een gevel vol vochtvlekken is niet alleen lelijk, ze barst ook in de winter en zorgt voor een minder stabiele constructie!

Alleen voor de gevel is er al een duidelijke oplossing: impregneren. Wanneer je een buitenmuur impregneert, breng je een transparante waterafstotende coating aan. De uitstraling van je gevel zal dus niet veranderen. Die coating stoot het vocht af. Een extra voordeel? Ook vuil, algen en mos krijgen de kans niet om zich te hechten!

Help: mijn kelder is niet meer waterdicht!

Heb je een gemetselde kelder en sijpelt er water naar binnen? Dan heb je twee opties:

 1. Bekuiping. De keldermuren worden waterdicht gecementeerd.
 2. Vloerdrainage. Het water wordt onder een valse vloer naar een pomp afgeleid. Die pomp zorgt ervoor dat het water uit de kelder verdwijnt.

Is je woning slecht verlucht? Dan heb jij ongetwijfeld last van condensatievocht. Dat herken je door de vochtdruppels op de ramen of aan je kleren die klam aanvoelen: er hangt te veel vocht in de woning! Condensatievocht komt vooral voor in van nature vochtige ruimtes, denk aan de badkamer en de keuken. Niet zo erg, denk je? Toch wel: voor je het weet, heb je last van schimmelvorming. En dat brengt dan weer gezondheidsproblemen met zich mee. Onmiddellijk ingrijpen is dus de boodschap!

ventilatiestrook op grond aan deur

De beste manier om condensatievocht te vermijden? Goede ventilatie!

Dit type vochtbestrijding is gelukkig een van de eenvoudigste. Vaak is voldoende ventileren al voldoende! Als tijdelijke oplossing kun je altijd wat meer verwarmen: warme lucht neemt meer vocht op dan koude lucht. Maar let op: je pakt daarmee vooral de symptomen aan, niét de oorzaak!

Wist je dat… je sinds 2006, sinds de EPB-regelgeving, ventilatieverplichtingen hebt? Die moeten vochtproblemen door condensatievocht vermijden.

Noodzaak van een professionele vakman

Nu je de oorzaken van vocht en de verschillende types vochtbestrijding kent, kun je gemakkelijk zelf aan de slag, toch? Jammer genoeg niet: vochtbestrijding is zeer complex. Zo is de diagnose van cruciaal belang. En een betrouwbare diagnose stellen kan alleen maar met het juiste materiaal. Een vochtprobleem kan binnenin immers veel groter zijn dan wat je aan de buitenkant ziet. Bovendien situeert het eigenlijke probleem zich niet per sé daar waar je vochtvlekken ziet.

vakman bestrijdt vochtvlekken

Een professionele vakman weet zich aan alle veiligheidsvoorschriften te houden!

Een ervaren expert weet dus perfect welke materialen hij moet gebruiken om de juiste oorzaken te achterhalen. Op basis daarvan stelt hij een combinatie van oplossingen voor die niet alleen het vocht doen verdwijnen, maar ook toekomstige vochtproblemen vermijden. Zo ben jij er eindelijk helemaal vanaf! Aarzel dus niet en schakel zeker een ervaren firma in.

Welke factoren bepalen de prijs van vochtbestrijding?

Prijs is afhankelijk van type vocht

De prijs van je vochtbestrijding hangt af van de oplossing die je nodig hebt:

 • Je buitenmuur injecteren bij opstijgend vocht: vanaf 100 euro per strekkende meter.
 • Je buitenmuur impregneren bij doorslaand vocht: tussen 8 en 12 euro per vierkante meter.
 • Je buitenmuur verven met vochtwerende verf: tussen 20 en 40 euro per vierkante meter.
 • Installatie ventilatiesysteem: tussen 1500 en 7000 euro.

Vermijd onaangename verrassingen

Op voorhand een concrete prijs bepalen, is niet altijd even gemakkelijk. Vandaar dat een professionele vakman altijd een vochtmeting (€0-€50/meting) zal uitvoeren: zo doet hij je een betrouwbaar prijsvoorstel.

Liever niet voor onaangename verrassingen staan? Vraag dan zeker een prijsvoorstel aan via onze gratis en vrijblijvende offerteservice.

muurverf bladdert af door vochtproblemen

Aarzel geen seconde en pak je vochtproblemen vandaag nog aan!

Vergelijk offertes van vochtbestrijders in jouw buurt

Natuurlijk wil jij een professionele vakman inhuren tegen een schappelijke prijs. Gelukkig is dat een fluitje van een cent dankzij Offrea. Via een enkele aanvraag ontvang jij immers tot wel drie offertes voor vochtbestrijding van vochtbestrijders in jouw buurt. En het beste van al? Die service is volledig gratis en vrijblijvend! Jij vergelijkt dus rustig verschillende firma’s en kiest er dan de beste uit. Het enige wat jij daarvoor hoeft te doen, is ons korte offerteformulier invullen.

 

Wil je deze interessante informatie delen?

Gerelateerde blogartikels

Artikel

Vochte gevel voorkomen? Impregneren is de oplossing!

Ontvang gratis offertes van 3 Vochtbestrijders in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes