Vloerverwarming

Vloerverwarming

 • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
 • Vergelijk tot 3 installateurs
 • Volledig gratis en vrijblijvend
 • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

Vloerverwarming garandeert een gezellige warmte in heel het huis

Een aangename temperatuur doorheen het huis, zonder problemen met blote voeten rondlopen én een lagere energiefactuur: dat zijn de belangrijkste voordelen van vloerverwarming. Graag meer weten? In dit artikel vind je alvast alle informatie die je nodig hebt. Of op zoek naar iemand die de vloerverwarming kan komen plaatsen? Offrea brengt jou graag in contact met een geschikte installateur.

De voordelen van vloerverwarming: comfort en besparing

Bij vloerverwarming zitten de verwarmingselementen in de vloer in plaats van tegen de muur, zoals dat het geval is bij bijvoorbeeld radiatoren. Maar is het wel iets voor jou? Misschien kunnen deze resem voordelen je wel overtuigen:

 • Vloerverwarming geeft een constante en aangename temperatuur af. Zelfs in de winter kun je zonder problemen blootvoets rondlopen. Meer comfort? Check!
 • Dankzij vloerverwarming kun jij tot 20% winnen op je energiefactuur! Het hoge rendement zorgt ervoor dat de thermostaat 2 graden lager kan staan dan bij radiatorverwarming zonder in te boeten op comfort.
 • Na installatie zit je volledig zorgeloos: er is geen onderhoud nodig!
 • Doordat de verwarmingselementen in de vloer zijn verwerkt, krijg je binnenshuis meer ruimte. Je kunt je meubels of wanddecoratie dus eender waar plaatsen!
 • Snel last van allergieën? De stralingswarmte van hydraulische vloerverwarming zorgt ervoor dat stof zich minder snel verspreidt in de woning. Weg met jeukende ogen, een loopneus en die lastige hoest!
 • Vloerverwarming is perfect combineerbaar met milieuvriendelijke systemen, zoals een warmtepomp.
 • Vloerverwarming is geruisloos: geen storend gezoem of een zogenaamde ‘tikkende chauffage’ meer!

Overtuigd om over te schakelen op vloerverwarming? Hou dan wel rekening met deze drie aandachtspunten:

 • De prijs van vloerverwarming ligt zo’n 30% hoger dan die van radiatoren. De reden? Vooral de werkuren kunnen hoog oplopen. Toch wil je dat de installateur hier voldoende tijd aan spendeert. Bij lekken of beschadigingen zal je vloer volledig uitgebroken moeten worden. Meteen in zee gaan met een gespecialiseerde installateur is dus aangeraden om problemen in de toekomst te vermijden.
 • Vloerverwarming is minder geschikt voor renovatieprojecten. Je moet immers over voldoende opbouwhoogte beschikken om de isolatie, de leidingen... weg te werken.
 • Vloerverwarming heeft een trage opwarm- en afkoeltijd. Wil je dat het lekker warm is wanneer je thuiskomt? Stel je thermostaat dan zo in dat de verwarming al tijdig opstart. Je kunt de verwarming ook gerust een uurtje voordat je gaat slapen uitschakelen zonder hier iets van te merken.

De werking van vloerverwarming: warmwatersysteem of elektrisch

gezin in de woonkamer, kinderen zitten op de grond te tekenen, ouders kijken op de zetel blij naar de laptop

Dankzij vloerverwarming kunnen de kinderen zorgeloos op de grond spelen!

Net als radiatoren werkt ook hydraulische vloerverwarming met een warmwatersysteem: de cv-installatie warmt water op en verdeelt dat warme water over de leidingen. Bij vloerverwarming liggen die leidingen op zo’n 10 centimeter uit elkaar onder het volledige vloeroppervlak. Het warme water dat erdoor stroomt, geeft stralingswarmte af aan de woning.

Waarom moeten de leidingen zo dicht op elkaar liggen, vraag je je misschien af? Dat wordt gedaan omdat het systeem zo op lage keteltemperaturen kan werken. En dat is weer goed nieuws voor de zuinigheid en rendement! Vergeet zeker niet goed te isoleren: anders gaat er te veel warmte verloren.

Er bestaat ook nog een tweede systeem, dat minder vaak gebruikt wordt: elektrische vloerverwarming. De werking van dat soort vloerverwarming is te vergelijken met die van andere apparaten die elektrisch verwarmen, zoals bijvoorbeeld een waterkoker.

Hoe werkt het concreet? Onder de vloer worden dunne matten geïnstalleerd waar stroom doorheen loopt. Doordat de stroomdraden een hoge weerstand hebben, zullen zij warm worden en die warmte afgeven aan de vloer. Daardoor zal ook de ruimte zelf opwarmen.

Elektrische verwarming heeft meerdere voordelen:

 • Er is geen ingewikkelde installatie vereist: breekwerk en ophoging kun je achterwege laten. Ideaal voor renovaties dus!
 • Het heeft een snellere opwarmtijd dan hydraulische vloerverwarming doordat de matten bovenop de isolatieplaat (en dus vlak onder de topvloer) zitten.

Het grote nadeel? Je verbruikt veel elektriciteit, wat nefast is voor je energiefactuur. Net daarom kun je elektrische verwarming het best gebruiken voor kamers die niet constant verwarmd moeten worden, zoals de badkamer, hobbykamer of garage.

De installatie van vloerverwarming: nat of droog systeem?

Er zijn twee manieren om vloerverwarming te installeren: meteen in de chape (nat systeem) of erbovenop (droog systeem). Veel hangt af van de grootte van je project.

Vloerverwarming met nat systeem voor nieuwbouwwoningen en grote renovatieprojecten

vloerverwarming in nieuwbouw

Vloerverwarming wordt onder de volledige vloeroppervlakte geïnstalleerd, de leidingen liggen dicht op elkaar. Foto door DT Heating Solutions.

Het natte systeem wordt het meest gebruikt. Bovenop de isolatielaag, komen de verwarmingsbuizen te liggen. Daarna wordt er een chapelaag voorzien die als ondergrond dient voor de effectieve vloerbedekking. De verwarmingsbuizen liggen dus als het ware in de chapelaag verwerkt. Doordat er zo veel verschillende lagen zijn (chape, isolatie, afwerking), moet er zo’n 16 tot 20 centimeter opbouwhoogte voorzien worden. Net daarom is het natte systeem vooral geschikt voor nieuwbouwwoningen en renovatieprojecten met voldoende inbouwhoogte.

 

Opgelet: Om barsten in de chape- of afwerkingslaag te vermijden, moet je wel steeds een wapeningsnet of staalvezelbewapening voorzien: de buizen van de vloerverwarming kunnen door de temperatuurverschillen immers uitzetten en krimpen.

 

Droog systeem of infrezen voor kleinere renovatieprojecten

Een droog systeem is dan weer wél geschikt voor renovaties met beperkte vloeropbouw: 6 centimeter inbouwhoogte is al voldoende. Hoe komt dat? De basisisolatie bestaat uit een 3 centimeter dikke piepschuim- of polystyreenplaat waarin de verwarmingsbuizen verwerkt worden. De rest van de opbouwhoogte wordt bedekt met een warmtegeleidende afdekplaat: de isolatieplaten doen hier dus dienst als warmtegeleider en zijn geen aparte laag. Daar waar de verwarmingsbuizen bij een nat systeem nog op de isolatielaag lagen, zitten ze er bij een droog systeem dus in. Dat zorgt ervoor dat je een optimale warmtespreiding en een korte opwarmingstijd hebt. Op welke laag je je afwerkingslaag moet leggen? Ofwel op een chapelaag – die dus niet rechtstreeks in contact komt met de verwarmingsbuizen – ofwel op een metalen plaat die speciaal voor de vloerverwarming ontworpen is.

Een tweede oplossing bij kleine renovaties is het infrezen van de vloerverwarming! Hoe gaat dat in zijn werk? In de bestaande chape worden sleuven gefreesd waarin de verwarmingsleidingen worden gelegd. Doordat de leidingen dicht bij de uiteindelijke vloerafwerking liggen, wordt de vloer snel warm en blijft het warmteverlies dus beperkt.

Welke factoren bepalen de prijs van vloerverwarming?

Benieuwd naar wat vloerverwarming plaatsen kost? De uiteindelijke kostprijs hangt af van de volgende factoren:

 • Het type vloerverwarming. Het nat systeem kost ongeveer 30 tot 50 euro per vierkante meter, het droge systeem is 20% duurder. Voor infrezen moet je dan weer 30 tot 45 euro per vierkante meter rekenen. Bijverwarming in plaats van hoofdverwarming? Dan is het gemiddeld 5 euro per vierkante meter goedkoper.
 • Hydraulische of elektrische vloerverwarming. Wat de installatie betreft is de elektrische verwarming het goedkoopst, je hebt immers geen dure voorzieningen nodig zoals een cv-ketel en bijbehorende leidingen. Bovendien is de installatie eenvoudiger. Achteraf zul je op je energierekening wel meer kunnen besparen met de hydraulische vloerverwarming, waardoor dat op lange termijn de beste optie zal zijn.
 • De oppervlakte. Hoe groter de oppervlakte, hoe hoger de eindprijs. De prijs per vierkante meter zal wel dalen naarmate de oppervlakte groter wordt.

Liever een exact prijskaartje? Via onze gratis offerteservice, ontvang je vrijblijvende offertes van installateurs uit je buurt!

Vergelijk offertes van installateurs voor vloerverwarming in jouw buurt

Op zoek naar een installateur gespecialiseerd in het plaatsen van vloerverwarming? Dan ben je bij Offrea aan het juiste adres! Via ons netwerk van gespecialiseerde vakmannen ontvang jij met één enkele aanvraag tot wel 3 offertes voor vloerverwarming van verschillende partners tegelijk. Op die manier kun jij meerdere aannemers vergelijken. En dat geheel gratis en vrijblijvend! Het enige wat jij daarvoor hoeft te doen, is het korte offerteformulier invullen.

 

Wil je deze interessante informatie delen?

Ontvang gratis offertes van 3 Installateurs in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes