Vloerisolatie

Vloerisolatie

 • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
 • Vergelijk tot 3 aannemers
 • Volledig gratis en vrijblijvend
 • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

Met vloerisolatie zit je er altijd warm bij!

Wil je jouw huis optimaal isoleren? Je spouwmuur of dak isoleren zijn dan misschien de eerste dingen waar je aan denkt. Maar wist je dat je vloer isoleren minstens even essentieel is? Ontdek snel waarom vloerisolatie zo belangrijk is, alsook hoe en met welke isolatiematerialen je best te werk gaat. Tot slot brengen we je snel en eenvoudig in contact met regionale vakmannen, gespecialiseerd in vloerisolatie.

Meer weten over isolatie voor je dak of spouwmuur? Ontdek er alles over op onze pagina’s over dakisolatie en spouwmuurisolatie.

blote voeten op vloer

Laat de warmte niet ontsnappen uit je woning en plaats isolatie onder je vloer. Je zal versteld staan hoe sterk je wooncomfort er hierdoor op vooruitgaat!

Waarom je vloer isoleren?

De gemiddelde kamertemperatuur bedraagt zo’n 20 à 25°C. Die van een niet-geïsoleerde vloer op volle grond, daarentegen, schommelt rond de 13°C. Heb je een kruipruimte, dan durft de temperatuur daar al weleens zakken tot het vriespunt. Vloerisolatie is dus onmisbaar voor verschillende redenen:

 • Het verhoogt je comfortgevoel: koude voeten in de winter zijn verleden tijd.
 • Het verlaagt je energieverbruik: via een slecht geïsoleerde vloer, gaat er tot 15% warmte verloren.
 • Het zorgt voor een gunstige EPC-waarde.
 • Het voorkomt vochtproblemen, die veroorzaakt kunnen worden door condenserend vocht uit de onderliggende ruimtes, zoals de kruipkelder.
 • Het beperkt het warmteverlies. Zeker wanneer je vloerverwarming wil, is vloerisolatie noodzakelijk om te vermijden dat de warmte langs beneden ontsnapt, zodat het systeem optimaal functioneert.
opbouw isolatie vloer

Beschrijving: Wist je dat je tot 15% kan besparen op je energieverbruik door simpelweg je vloer te isoleren?

Hoe vloerisolatie leggen of aanbrengen?

Er zijn verschillende manieren om je vloer te isoleren:

 • De meest voorkomende methode is isoleren langs de bovenzijde van de vloer. Ook tussen twee verdiepingen is het leggen van vloerisolatie noodzakelijk.
 • Daarnaast kan je ook de kruipruimte isoleren, m.a.w. langs de onderzijde. Isolatie van de kruipruimte komt vooral voor bij bestaande woningen met (kruip)kelder, waar men wil vermijden dat de vloer moet worden opengebroken.
 • Je zoldervloer isoleren is in een aantal gevallen ook een waardig alternatief voor dakisolatie. Lees hier alles over de isolatie van je zoldervloer.

Vloerisolatie wordt in de meeste gevallen op minder dan 1 dag geplaatst. Daarna volgen doorgaans de chapewerken, tenzij je isolatiechape (2-in-1) gebruikt.

Beste isolatiemateriaal voor vloerisolatie

1. (Harde) isolatieplaten

Een eerste mogelijk isolatiemateriaal zijn vloerisolatieplaten. De isolatieplaten die gebruikt worden voor de vloer zijn veelal dezelfde als de isolatieplaten die voor het dak worden ingezet. Hoe beter een materiaal isoleert, hoe minder dik er moet geïsoleerd worden. Door te kiezen voor een materiaal met een gunstige isolatiewaarde, verlies je dus een minimum aan plaats. Daarom lijsten we voor jou graag de verschillende isolatieplaten voor vloerisolatie op, van minst naar best isolerend.

EPS of Tempex-isolatie

 

EPS-platen, voor geëxpandeerd polystyreen of simpelweg piepschuim, is de goedkoopste van de isolatieplaten, maar heeft ook de minst gunstige isolatiewaarde (λ = 0.033-0.042 W/mK. Voordelen van EPS-isolatie zijn dan weer dat het

 • schimmel- en rotvrij is
 • een hoge drukweerstand heeft en dus prima beloopbaar is
 • 100% recycleerbaar is

 

XPS-isolatie

XPS is de afkorting voor geëxtrudeerde polystyreenplaten. Deze XPS-platen kosten misschien iets meer dan EPS-platen, maar scoren ook beter qua thermische isolatie (λ = 0.029-0.038 W/mK). Hou er evenwel rekening mee dat deze isolatieplaten, in tegenstelling tot EPS-platen, brandbaar zijn. XPS-isolatie deelt z’n grootste voordelen met EPS, maar is daarnaast ook nog eens ideaal voor vochtige omgevingen.

PUR-isolatie

 

Ook PUR-isolatieplaten uit polyurethaan zijn een prima vorm van isolatie:

 • ze hebben één van de hoogste isolatiewaardes (λ = 0.023-0.032 W/mK)
 • PUR is ook beschikbaar in gespoten vorm
 • PUR is evenwel brandbaar en niet recycleerbaar

 

PIR-isolatie

 

Tot slot, zijn er ook nog PIR-isolatieplaten op de markt. Deze isolatie uit PIR (polyisocyanuraat) wordt beschouwd als de verbeterde versie van PU-isolatie:

 • Het biedt uitstekende thermische isolatie (λ = 0.023 en 0.032 W/mK)
 • PIR wordt naast voor vloerisolatie, ook frequent ingezet voor dakisolatie, spouwmuurisolatie en buitenmuurisolatie
 • Let wel: ook PIR is brandbaar en niet recycleerbaar

 

2.Gespoten PUR-isolatie

Met gespoten PUR, behaal je een uitstekende thermische isolatie en heb je snel resultaat!

PUR is niet enkel beschikbaar in de vorm van harde isolatieplaten, maar is er ook in gespoten vorm. Het grote voordeel van vloerisolatie uit gespoten PUR is dat het alle kieren en spleten perfect opvult. Daarnaast verloopt het isoleren van je vloer op deze manier erg snel.
Let wel dat er schadelijke gassen kunnen vrijkomen bij het aanbrengen van PU-schuim. Neem dus steeds gepaste veiligheidsmaatregelen!

3.Isolatiechape met isolatiekorrels of -granulaten

Doorgaans komt de afwerkende chapelaag bovenop het isolatiemateriaal te liggen. Bij isolatiechape, daarentegen, wordt deze deklaag uit cement vermengd met het isolatiemateriaal. Dat zijn meestal PU-korrels of -granulaten. Afhankelijk van het gewenste isolatieniveau, kan isolatiechape gecombineerd worden met isolatieplaten.

Omdat er geen extra uitvullaag nodig is, wordt deze isolatiemethode verkozen bij renovaties met een beperkte vloerdikte. Gemiddeld genomen is isolatiechape wel duurder dan de andere isolatiematerialen, maar omwille van de snelle plaatsing kan je weer besparen op arbeidsuren.

Vraag: Is glaswol isolatie geschikt als vloerisolatie?

Ja, glaswol in plaatvorm is ook een uitstekend materiaal om (houten) vloeren mee te isoleren. Meestal wordt het gebruikt voor zoldervloeren. Omdat het bovendien een goede akoestische isolatie biedt, wordt het ook vaak ingezet voor geluidsisolatie van vloeren.

Vloerisolatie: welke factoren bepalen de prijs?

Benieuwd naar wat het kost om je vloer te isoleren? Doorgaans, betaal je zo’n 25 euro per vierkante meter. Gezien de vele mogelijkheden, kan de prijs echter variëren afhankelijk van volgende factoren:

 • het gekozen isolatiemateriaal: gespoten PUR en isolerende chape zijn zo’n 10 euro/m2 duurder
 • de totale oppervlakte van je vloer: hoe groter de oppervlakte, hoe lager de prijs per m2
 • nieuwbouw vs. renovatie: de isolatie prijzen zullen lager liggen als er geen breekwerk aan te pas komt
 • vloer of zoldervloer isoleren? Dan maak je aanspraak op een premie van 6 euro/m2, uitgereikt door de netbeheerders Eandis en Infrax. Deze financiële tegemoetkoming kan de kost van je totale project flink terugdringen.

Lijkt dit een hele investeringskost? Initieel, is dat inderdaad het geval … maar door het verlaagde energieverbruik heb je die investering al op gemiddeld 7 à 10 jaar terugverdiend. Vraag dus nu je offerte aan & voor je het weet, geniet je al van de voordelen van vloerisolatie!

Vergelijk offertes van aannemers in jouw buurt

Wanneer je het hoogste rendement uit jouw vloerisolatie wilt halen, schakel je best een ervaren vakman in. Hij weet perfect welk isolatiemateriaal het meest geschikt is voor jouw situatie. Maar hoe vind je een betrouwbare aannemer? Via ons netwerk van gespecialiseerde vakmannen kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor vloerisolatie vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je makkelijk de juiste vakman voor het isoleren van je vloer.

 

Wil je deze interessante informatie delen?

Gerelateerde blogartikels

Artikel

Isoleren met isolatiechape: dit zijn de voor- en nadelen.

Ontvang gratis offertes van 3 Aannemers in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes