Wil je jouw huis optimaal isoleren? Je spouwmuur of dak isoleren zijn dan misschien de eerste dingen waar je aan denkt. Maar wist je dat je vloer isoleren minstens even essentieel is? Ontdek snel waarom vloerisolatie zo belangrijk is, alsook hoe en met welke isolatiematerialen je best te werk gaat. Tot slot brengen we je snel en eenvoudig in contact met regionale vakmannen, gespecialiseerd in vloerisolatie.
Meer weten over isolatie voor je dak of spouwmuur? Ontdek er alles over op onze pagina’s over dakisolatie en spouwmuurisolatie.
Laat de warmte niet ontsnappen uit je woning en plaats isolatie onder je vloer. Je zal versteld staan hoe sterk je wooncomfort er hierdoor op vooruitgaat!
De gemiddelde kamertemperatuur bedraagt zo’n 20 à 25°C. Die van een niet-geïsoleerde vloer op volle grond, daarentegen, schommelt rond de 13°C. Heb je een kruipruimte, dan durft de temperatuur daar al weleens zakken tot het vriespunt. Vloerisolatie is dus onmisbaar voor verschillende redenen:
Beschrijving: Wist je dat je tot 15% kan besparen op je energieverbruik door simpelweg je vloer te isoleren?
Er zijn verschillende manieren om je vloer te isoleren:
Vloerisolatie wordt in de meeste gevallen op minder dan 1 dag geplaatst. Daarna volgen doorgaans de chapewerken, tenzij je isolatiechape (2-in-1) gebruikt.
Een eerste mogelijk isolatiemateriaal zijn vloerisolatieplaten. De isolatieplaten die gebruikt worden voor de vloer zijn veelal dezelfde als de isolatieplaten die voor het dak worden ingezet. Hoe beter een materiaal isoleert, hoe minder dik er moet geïsoleerd worden. Door te kiezen voor een materiaal met een gunstige isolatiewaarde, verlies je dus een minimum aan plaats. Daarom lijsten we voor jou graag de verschillende isolatieplaten voor vloerisolatie op, van minst naar best isolerend.
EPS-platen, voor geëxpandeerd polystyreen of simpelweg piepschuim, is de goedkoopste van de isolatieplaten, maar heeft ook de minst gunstige isolatiewaarde (λ = 0.033-0.042 W/mK. Voordelen van EPS-isolatie zijn dan weer dat het
XPS is de afkorting voor geëxtrudeerde polystyreenplaten. Deze XPS-platen kosten misschien iets meer dan EPS-platen, maar scoren ook beter qua thermische isolatie (λ = 0.029-0.038 W/mK). Hou er evenwel rekening mee dat deze isolatieplaten, in tegenstelling tot EPS-platen, brandbaar zijn. XPS-isolatie deelt z’n grootste voordelen met EPS, maar is daarnaast ook nog eens ideaal voor vochtige omgevingen.
Ook PUR-isolatieplaten uit polyurethaan zijn een prima vorm van isolatie:
Tot slot, zijn er ook nog PIR-isolatieplaten op de markt. Deze isolatie uit PIR (polyisocyanuraat) wordt beschouwd als de verbeterde versie van PU-isolatie:
PUR is niet enkel beschikbaar in de vorm van harde isolatieplaten, maar is er ook in gespoten vorm. Het grote voordeel van vloerisolatie uit gespoten PUR is dat het alle kieren en spleten perfect opvult. Daarnaast verloopt het isoleren van je vloer op deze manier erg snel.
Let wel dat er schadelijke gassen kunnen vrijkomen bij het aanbrengen van PU-schuim. Neem dus steeds gepaste veiligheidsmaatregelen!
Doorgaans komt de afwerkende chapelaag bovenop het isolatiemateriaal te liggen. Bij isolatiechape, daarentegen, wordt deze deklaag uit cement vermengd met het isolatiemateriaal. Dat zijn meestal PU-korrels of -granulaten. Afhankelijk van het gewenste isolatieniveau, kan isolatiechape gecombineerd worden met isolatieplaten.
Omdat er geen extra uitvullaag nodig is, wordt deze isolatiemethode verkozen bij renovaties met een beperkte vloerdikte. Gemiddeld genomen is isolatiechape wel duurder dan de andere isolatiematerialen, maar omwille van de snelle plaatsing kan je weer besparen op arbeidsuren.
Vraag: Is glaswol isolatie geschikt als vloerisolatie?
Ja, glaswol in plaatvorm is ook een uitstekend materiaal om (houten) vloeren mee te isoleren. Meestal wordt het gebruikt voor zoldervloeren. Omdat het bovendien een goede akoestische isolatie biedt, wordt het ook vaak ingezet voor geluidsisolatie van vloeren.
Benieuwd naar wat het kost om je vloer te isoleren? Doorgaans, betaal je zo’n 25 euro per vierkante meter. Gezien de vele mogelijkheden, kan de prijs echter variëren afhankelijk van volgende factoren:
Lijkt dit een hele investeringskost? Initieel, is dat inderdaad het geval … maar door het verlaagde energieverbruik heb je die investering al op gemiddeld 7 à 10 jaar terugverdiend. Vraag dus nu je offerte aan & voor je het weet, geniet je al van de voordelen van vloerisolatie!
Wanneer je het hoogste rendement uit jouw vloerisolatie wilt halen, schakel je best een ervaren vakman in. Hij weet perfect welk isolatiemateriaal het meest geschikt is voor jouw situatie. Maar hoe vind je een betrouwbare aannemer? Via ons netwerk van gespecialiseerde vakmannen kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor vloerisolatie vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je makkelijk de juiste vakman voor het isoleren van je vloer.
Wil je deze interessante informatie delen?
Isoleren met isolatiechape: dit zijn de voor- en nadelen.
Copyright © 2008 - 2023 Offrea bvba - Alle rechten voorbehouden - Cookieverklaring