Vloer- en tegelwerken

Vloer- en tegelwerken

 • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
 • Vergelijk tot 3 vloerders
 • Volledig gratis en vrijblijvend
 • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

Vloer- en tegelwerken: onmisbaar bij elke nieuwbouw of renovatie

Vloer- en tegelwerken gepland in je nieuwbouw? Of kan je bestaande woning wel een nieuwe vloer of betegeling gebruiken? Omdat het de uitstraling van je hele woning bepaalt, laat je je best uitvoerig informeren & bijstaan door een ervaren vakman. Wij vertellen je al kort wat je moet weten wanneer je gaat vloeren of tegelen. En brengen je daarna gratis & vrijblijvend in contact met de geschikte vloerder!

De vloer installeren: basis en opbouw

Een vloer zonder scheuren en verzakkingen begint met de juiste basis. Dit zijn de drie essentiële stappen bij een correcte opbouw van je vloer.

vakman legt chapelaag

Stap 1: de druklaag (optioneel)

De eerste laag, de druklaag, heeft een last spreidende functie. Die zorgt er namelijk voor dat de druk op de vloer gelijkmatig verdeeld wordt. Zo voorkomt men scheurvorming in de vloerelementen en vloerafwerking. In sommige gevallen is deze druklaag niet noodzakelijk. Je architect zal berekenen of jouw ondergrond deze extra grondlaag nodig heeft.

Stap 2: leidingen en isolatie

In stap 2 is het tijd voor het plaatsen van de leidingen! Denk aan onder andere elektriciteit, water en eventueel vloerverwarming. Bovenop de leidingen komt de isolatie. PUR-isolatie is hiervoor ideaal: die kun je immers gespoten aanbrengen, waardoor het gemakkelijker is om die kleine hoekjes en kantjes te bereiken en een vlakke ondergrond te creëren. Wil je deze stap liever overslaan? Dat is geen goed idee: dan voldoe je immers niet aan de EPB-wetgeving voor nieuwbouwwoningen en grondige energetische renovaties. En je laat zo maar liefst tot 15% warmte verloren gaan! Nu investeren in vloerisolatie betekent dat je deze extra kost op termijn terugverdient via een verlaagd energiefactuur!

Tip: niet voldoende opbouwhoogte voor de isolatie? Kies dan voor isolatiechape!

Stap 3: chapelaag of dekvloer

Stevige basis? Check. Alle leidingen geïnstalleerd? Check. Vloer geïsoleerd? Check. Dan is het nu tijd voor de chapelaag, ook wel dekvloer genoemd. Die zorgt voor de stevige en egale basis die je afwerkingslaag nodig heeft: zo blijft de vloerbedekking (tegels, planken, vinyl, enz.) mooi recht liggen en zullen er geen krommingen of scheuren ontstaan in je vloer. De totale dikte van de chapelaag zal tussen de 5 en de 20 centimeter bedragen, naargelang de leidingen en isolatie eronder, eventuele vloerverwarming en de functie die de vloer zal hebben. Je vakman zal de ideale hoogte voor jou berekenen.

Houd er rekening mee dat een chapelaag meerdere dagen tot weken nodig heeft om te drogen: per centimeter dikte mag je tien dagen droogtijd verwachten. Vanaf een chapedikte van acht centimeter loopt dat op tot zelfs twee weken per centimeter. Liever wat minder lang wachten? Gebruik dan een bouwdroger of enkele vloeibare additieven.

Stap 4: afwerkingslaag

En dan nu de stap die de eigenlijke uitstraling van je woning zal bepalen: de vloerbekleding! Gelukkig kun je hier nog allerlei richtingen uit.

 • Parket en laminaat geven je interieur een warme, gezellige uitstraling.
 • Ga je liever volledig ecologisch met een milieuvriendelijk product? Dan is linoleum de beste keuze!
 • Ben je misschien een koukleum? Door het huis lopen met blote voeten is geen probleem meer met vast tapijt (tapis-plain).
 • Of ben je juist op zoek naar een moderne, industriële uitstraling? Dan is een beton- of gietvloer echt iets voor jou!
 • Wil je voornamelijk een budgetvriendelijke oplossing? De goedkoopste optie is doorgaans vinyl. En het is allesbehalve saai: je vindt het in haast elke kleur of in elk dessin.
 • Tot slot zijn tegels nog steeds één van de meest populaire keuzes. Een leuk extraatje? Je kan er zowel je vloer als muren mee bekleden, voor een harmonieus geheel!

Tegels: een goede keuze voor iedereen

Tegels zijn nog altijd zeer geliefd in ieders interieur, maar waarom? Ze zijn niet alleen gemakkelijk schoon te houden, waardoor ze lang mooi blijven, maar kunnen ook gecombineerd worden met wand- en vloerverwarming. De tijd dat tegels synoniem stonden voor een koud gevoel ligt dus achter ons!

Daarnaast vind je vast en zeker een tegelsoort die volledig bij jouw stijl past: natuursteen, keramische tegels, cement, glas, beton, en dat in allerlei kleuren en formaten. Voor ieder wat wils dus! Wel zul je moeten oppassen: niet elke tegelsoort is voor elke toepassing even geschikt. Zo mag de ene variëteit niet te vaak belopen worden, de andere mag niet buiten liggen… Ga dus zeker ten rade bij een goede vakman die jou daarover kan adviseren. Hij/zij weet bovendien als geen ander hoe je tegels het best plaatst. Om ervoor te zorgen dat de tegels zich optimaal hechten en niet gaan verzakken of barsten, moet de ondergrond bijvoorbeeld stevig, egaal, vetvrij en stofvrij zijn.

kleine tegels in de badkamer

Welke factoren bepalen de prijs van vloer- en tegelwerken?

Graag weten hoeveel vloeren en/of tegelen je zal kosten? Er zijn verschillende factoren die de prijs van jouw vloer- en tegelwerken bepalen:

 • Voorbereidingswerken. Heb je een nieuwbouw en kun je dus van nul beginnen? Kun je op een reeds bestaande vloer verder werken? Dat is goed nieuws voor je portemonnee: (een deel van) de vloer uitbreken zal de prijs immers al gauw doen stijgen!
 • Materiaal van vloerbedekking. Een vloer uit parket of natuursteen horen bij de duurste opties, vinyl is dan weer goedkoper. De materiaalkeuze heeft dus een enorme impact op het finale prijskaartje.
 • Grootte van de tegels. Kies je voor tegels? Hoe groter ze zijn, hoe meer ze doorgaans kosten. Dat heeft enerzijds te maken met de ingewikkelde plaatsing, maar anderzijds ook met de kosten van het productieproces.

Een exacte prijs kunnen we je dus niet meedelen. Wil je te weten komen hoeveel jouw specifieke vloer- en tegelwerken zouden kosten? Vergelijk makkelijk offertes via onze gratis en vrijblijvende offerteservice!

Vergelijk offertes van vloerders in jouw buurt

Waarom vloer- en tegelwerken overlaten aan een ervaren vloerder? Omdat hij/zij over de nodige kennis en expertise beschikt voor een mooi eindresultaat zonder scheuren, verzakkingen of andere oneffenheden. Snel en gemakkelijk in contact komen met een aannemer uit jouw buurt? Dat doe je via de gratis en vrijblijvende offerteservice van Offrea! Vul 1 aanvraag in & ontvang tot 3 offertes voor vloer- en tegelwerken. Vakmannen & prijzen vergelijken was nog nooit zo gemakkelijk.

 

Wil je deze interessante informatie delen?

Gerelateerde blogartikels

Artikel

Maak de school tijdens de zomervakantie klaar voor 1 september!

Artikel

Een sterk, mooi of karaktervol terras? Deze terrasbekleding moet jij kiezen!

Ontvang gratis offertes van 3 Vloerders in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes