Veranda's

Veranda's

  • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
  • Vergelijk tot 3 verandabouwers
  • Volledig gratis en vrijblijvend
  • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

Ontdek hoe een veranda een aanwinst kan vormen voor jouw woning

Wil je de zon in huis halen door je woning uit te breiden met een veranda? Zoek je hierover meer informatie of wil je een prijs laten opmaken door een verandabouwer? Daarvoor kan je beslist terecht bij Offrea!

Het plaatsen van een veranda heeft meer voordelen dan je denkt. Uiteraard is één van de voornaamste pluspunten de ruimte die gecreëerd wordt in of rondom jouw huis. Terwijl klassieke veranda’s afgesloten zijn van de woning, kom je steeds meer leef- of woonveranda’s tegen waarbij woning en veranda één zijn. Een veranda vormt dan de uitbreiding van bijvoorbeeld een living of keuken. De extra oppervlakte die hierdoor ontstaat kan multifunctioneel ingezet worden, onder meer als keuken, zithoek of hobbykamer. De grote glaspartijen die typisch zijn voor veranda’s zorgen er daarnaast ook voor dat je het hele jaar rond een onbelemmerd zicht op de tuin hebt. Bovendien geniet je met een veranda van de allereerste tot de allerlaatste zonnestralen. Tot slot, is het plaatsen van een veranda ook een verstandige investering die de waarde van je huis aanzienlijk doet stijgen.

Voor een offerte of meer informatie over terrasoverkappingen, pergola’s of carports kan je ook bij Offrea terecht!

Kies je voor een veranda uit hout, pvc, smeedijzer of aluminium?

Bij de materiaalkeuze hou je best rekening met de stijl van je woning zodat de uitstraling van je veranda hierop kan worden afgestemd. Heeft je huis een eerder klassieke, landelijke of rustieke stijl, dan sluit een veranda uit hout, pvc of smeedijzer daar perfect bij aan. Een veranda uit aluminium is dan weer eerder geschikt voor moderne woningen die streven naar een moderne en strakke look. Hier lichten we de kenmerken van elk materiaal toe.

  • Veranda uit hout

    Ben je op zoek naar een warme en natuurlijke uitstraling, dan is een houten veranda een prima optie. Hout is bovendien van nature een uitstekende thermische isolator. Uiteraard is de isolatiewaarde van hout pas optimaal in combinatie met de juiste keuze qua beglazing en dakbedekking. Dit materiaal is ook ideaal voor wie van afwisseling houdt: het is immers makkelijk te overschilderen in andere kleuren. Helaas heeft het gebruik van een natuurlijk materiaal ook een keerzijde: het vergt regelmatig onderhoud (om de 2 à  3 jaar) om beschermd te blijven tegen de weersomstandigheden en zo rotting of verkleuring te voorkomen.

  • Veranda uit pvc

    Het materiaal met de interessantste prijs-kwaliteitsverhouding is zonder twijfel pvc. Het is niet enkel budgetvriendelijk, het isoleert ook prima en is makkelijk in onderhoud. Door de vele mogelijkheden qua vorm en kleur, kan je jouw veranda uit pvc perfect laten aansluiten bij de stijl van je woning. Voor een natuurlijke uitstraling, is zelfs een afwerking in houtimitatie mogelijk.

  • Veranda uit smeedijzer

    Ga je voor een karaktervolle uitstraling? Dan is een veranda uit smeedijzer iets voor jou. Doordat dit materiaal zich makkelijk laat buigen, zijn de profielen beschikbaar in fantasierijke vormen. Het maatwerk dat vereist is voor een smeedijzeren veranda levert uiteraard een aanzienlijk prijskaartje op. Dit wordt echter ruimschoots goedgemaakt door de unieke, chique look die smeedijzer creëert en de esthetische meerwaarde die het oplevert voor jouw woning.

  • Veranda uit aluminium

    Indien jouw woning eerder een moderne en strakke stijl vereist, is aluminium de ideale oplossing. De grootste troef van dit materiaal is ongetwijfeld zijn sterkte. Zelfs met dunne raamprofielen bekom je een stevige structuur die geschikt is voor grote structuren en glaspartijen, die eigen zijn aan een moderne stijl. Voor de afwerking heb je opnieuw de keuze uit een breed kleurengamma. Aluminium mag dan wel een erg sterk materiaal zijn, het is ook een thermische geleider, wat koudebruggen kan veroorzaken. Om de isolatiewaarde te verbeteren, worden aluminium profielen daarom nu thermisch onderbroken met luchtkamers. De lange levensduur en onderhoudsvriendelijkheid van aluminium compenseren tot slot de kostprijs van dit materiaal.

  • Kosten besparen? Combineer materialen

    Tot slot, kan je ook voor een combinatie van verschillende materialen kiezen om het kostenplaatje te drukken. Zo kan je aan de binnenkant de kwaliteiten van hout uitspelen en voor de buitenkant een onderhoudsvriendelijk materiaal zoals aluminium kiezen.

Heb ik een vergunning of architect nodig?

Voor je een veranda laat plaatsen, is het verstandig om na te gaan of je een stedenbouwkundige vergunning nodig hebt. Voor uitbreidingen van meer dan 40m2, is er steeds een vergunningsplicht. Bedraagt de totale oppervlakte van alle aansluitende bijgebouwen opgeteld niet meer dan 40m2, dan hoef je alleen een melding te doen bij de stedenbouwkundige dienst van je gemeente. Bovendien moet er ook aan volgende voorwaarden worden voldaan: de veranda

  • is niet hoger dan 4 meter, gemeten vanaf de grond,
  • wijzigt de functie van de woning niet,
  • blijft in de zijtuin minstens 3 meter van de perceelgrens,
  • en in de achtertuin minstens 2 meter van de perceelgrens,
  • is tegen een aanpalend gebouw gebouwd maar wijzigt de bestaande scheidingsmuur niet
  • en overschrijdt de bouwdiepte van dat aanpalend gebouw niet.

Voldoet je veranda aan deze voorwaarden, heb je ook geen architect nodig mits de kroonlijsthoogte en nokhoogte beperkt blijven tot respectievelijk 3m en 4,5m. Zijn er echter stabiliteitswerken of -problemen van toepassing, moet je je wel richten tot een architect.

Welke factoren bepalen de prijs van een veranda?

Gezien de vele mogelijkheden, kan de prijs van een veranda aanzienlijk variëren afhankelijk van de gemaakte keuzes. Onze verandabouwers werken daarom graag een offerte op maat uit. Hieronder lijsten we alvast de doorslaggevende factoren op die de prijs beïnvloeden:

  • vrijstaande of aangebouwde veranda,
  • afgesloten of woonveranda,
  • materiaalkeuze (qua profielen, beglazing en vloerbedekking),
  • gebruik van sierelementen en andere accessoires (bv. vliegenramen, …),
  • het type dak (vlak dak, zadeldak, nokdak, …),
  • en de gekozen opties: zonnewering, raamdecoratie, verlichting, ...

Vergelijk offertes van verandabouwers in jouw buurt

Wil je je door een expert in verandabouw verder laten adviseren over de vele mogelijkheden? Via ons netwerk van gespecialiseerde vakmannen kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor veranda’s vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je makkelijk de juiste vakman voor de plaatsing van jouw veranda.

 

Wil je deze interessante informatie delen?

Gerelateerde blogartikels

Inspiratie

Zo doe je het zonder je spaarpot open te breken

Artikel

Heerlijk genieten van het buitenleven in een veranda of terrasoverkapping!

Ontvang gratis offertes van 3 Verandabouwers in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes