Tuinonderhoud

Tuinonderhoud

 • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
 • Vergelijk tot 3 tuinmannen
 • Volledig gratis en vrijblijvend
 • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

Dankzij tuinonderhoud het hele jaar door van je tuin genieten

Of je nu over een grote of kleine tuin beschikt, er komt heel wat kijken bij tuinonderhoud: het gras maaien, de bomen snoeien, onkruid bestrijden…  Maar hoe begin je eraan? Hier kom je te weten hoe je van je tuin het visitekaartje van je woning maakt!

Tip: De geschikte verzorging van je tuin begint bij heel wat vakkennis én de juiste materialen. Heb je hier zelf geen ervaring mee of heb je simpelweg geen zin om eraan te beginnen? Schakel dan een tuinman in via onze gratis en vrijblijvende offerteservice!

Het ABC van tuinonderhoud: van gras maaien tot bomen snoeien

halfgemaaid gras, grasmachine is aan het werk

Het gras maaien: een van de belangrijkste klusjes van tuinonderhoud!

Kan je tuin wel een opfrisbeurt gebruiken? Kleine ingrepen zoals (nieuwe) verharding of aanplanting voorzien zijn vaak al voldoende om een frisse wind door je tuin te laten waaien. Of wil je het groter aanpakken en je tuin ineens een complete make-over geven? Je tuin aanleggen is in de meeste gevallen de eerste stap. Daarna komt het erop aan je tuin in topconditie te houden: een grasperk bezaaid met afgewaaide takken, zieke planten of een onverzorgd tuinpad vol onkruid zijn een no-go! Wil je het hele jaar door van je tuin genieten? Dan moeten deze klusjes op je lijstje van tuinonderhoud:

Het gras verzorgen

Een verzorgde tuin staat eerst en vooral synoniem met een goed onderhouden grasperk. Maar hoe houd je jouw gazon nu juist mooi, vol en groen?

 1. Het gras regelmatig maaien
  Je gazon afrijden zou je als wekelijkse to do moeten inplannen, uitgezonderd tijdens de koude winter of in het midden van een hittegolf. Een klein tuintje? Dan volstaat een simpel handgrasmaaier en een kantenmaaier. Voor grote tuinen is een elektrisch modelletje dan weer aangeraden. Ben je slecht ter been? Dan is een zitmaaier een slimme investering!

   

  Tip: Liever de hulp van een vakman inschakelen? Voor slechts 25 tot 30 euro is je gazon weer pico bello!

 2. Het gras verticuteren
  Naast gemaaid moet het gras tweemaal per jaar geverticuteerd worden. Verticuteren betekent het verwijderen van mos en onkruid. Je gazon neemt zo beter lucht, water en voedingsstoffen op. Hierdoor zullen gezonde, groene grassprietjes weer als paddenstoelen uit de grond rijzen. Hallo mooie, volle gazon!

   

  Tip: Ga enkel aan de slag als je over een speciaal daarvoor ontworpen verticuteermachine beschikt. Anders doe je mogelijk meer kwaad dan goed. Een te dure aankoop? Een tuinman komt deze klus uitvoeren voor zo’n 100 tot 140 euro voor een gazon van maximum 100 m2.

 3. Het gras bemesten en besproeien
  Je gras heeft extra voedingsstoffen nodig die het niet uit de bodem kan halen. Daarom bemest je jouw gazonnetje het best zo’n drie keer per jaar: in maart of april om je gras weer wat energie te geven na de wintermaanden, in juni of juli om je gras te wapenen tegen de zomer en in september of oktober, zodat de gazon voorbereid is op de koude. Bij droogte moet je je gazon ook besproeien, anders droogt het gras uit en krijgt het een gele tot bruine kleur. Besproei het best enkel wanneer de zon onder is, anders loop je het risico dat je grassprietjes verschroeien.
 4. Je gazon kalken
  Tot slot doe je er ook goed aan om na de winter, rond maart, je gazon te kalken. Dat ontzuurt de bodem, waardoor mossen minder kans krijgen om te groeien én voedingsstoffen makkelijk worden opgenomen.

Bomen, hagen en struiken snoeien

Naast het gras verdient ook de andere aanplanting de nodige zorg. Zeker bomen, hagen en struiken moeten op tijd en stond gesnoeid worden, wil je dat ze goed (blijven) groeien. Bomen vragen om de twee à drie jaar een snoeibeurt, voor hagen en struiken moet je jaarlijks de schaar bovenhalen.

Ga je je bomen zelf snoeien? Dan zijn dit belangrijke aandachtspunten:

 • Snoei niet te dicht tegen of te ver van de stam. In het eerste geval, loop je het risico om de boom te beschadigen met infectie en rotting van de stam tot gevolg. In het tweede geval is de boom onderhevig aan schimmels en bacteriën.
 • Bepaal de juiste snoeitijd. Snoeien in de verkeerde maand = je boom ziek maken! Ga voor elke boomsoort na wanneer hij juist verzorging nodig heeft.
 • Werk enkel met vlijmscherp tuingereedschap. Anders maak je wondjes die het groeiproces van de boom tegenhouden.
vakman velt boom met zaag

Laat voor je eigen veiligheid het bomen vellen over aan een professionele vakman!

Is je boom toch te oud en/of ziek geworden? Schakel dan een professional in om de boom te vellen: zelf in een boom met dode takken kruipen is levensgevaarlijk! En een leuke bonus: hij zorgt er ook meteen voor dat je je geen zorgen hoeft te maken over het afvoeren van snoeiafval. Voor 400 tot 800 euro klaart de tuinman op een veilige manier de klus. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien veel, maar weet dat dat een uitzonderlijke kost is, zeker als je de boom goed verzorgd!

Terrassen en opritten reinigen

Niet alleen de aanplanting, maar ook de verhardingen zoals terras en oprit verdienen de nodige aandacht. Doordat die dagelijks blootgesteld zijn aan de weerselementen, worden ze al gauw aangetast door algen, onkruid, mos… Dat laat geen verzorgde indruk na en is bovendien gevaarlijk: jij wilt toch niet uitschuiven als gevolg van een gladde ondergrond?!

Er zijn verschillende manieren om je oprit of terras te reinigen: met een hogedrukreiniger, met bleekwater, met een groene aanslagreiniger… Maar let op, want als je het verkeerde product bij de verkeerde ondergrond gebruikt, doe je meer kwaad dan goed! Zo kan een hogedrukreiniger een houten terras beschadigen of vervuilen agressieve schoonmaakmiddelen een betonnen ondergrond. Een tuinman weet geluk perfect hoe hij het vuil (zo lang mogelijk) weghoudt zonder je oprit of terras te beschadigen.

vakman snoeit kleine haag.

Laat ook je haag op tijd en stond snoeien.

Uiteraard zijn het gazon verzorgen, bomen snoeien en terrassen of opritten reinigen niet de enige klusjes waar tuinmannen zich mee bezighouden. Ze wieden ook het onkruid, zaaien en verzorgen nieuwe bloemen, bestrijden ziektes en ongedierte…

Welke factoren bepalen de prijs van tuinonderhoud?

De uiteindelijke prijs voor je tuinonderhoud hangt af van verschillende factoren:

 • Eenmalig of periodiek tuinonderhoud? Een eenmalig onderhoud kost zo’n 800 à 1.100 euro. Kies je voor een periodiek tuinonderhoud, dan ben je uiteindelijk minder veel geld kwijt. De hovenier zal immers minder werk hebben om je tuin in orde te houden. Reken in dit geval tussen de 35 en 50 euro per uur, exclusief materialen en producten. Een vakman zal gemiddeld ongeveer 4 uur bezig zijn met het onderhoud, naargelang de grootte van je tuin en de nodige werkjes uiteraard.
 • De grootte van je tuin: hoe groter, hoe duurder, al daalt de prijs per vierkante meter vanaf 100 m2.

Merk op: het zelf doen is niet altijd goedkoper! Een tuinman inhuren is immers beter voor je portemonnee dan ieder jaar opnieuw je hele tuin te moeten heraanleggen omdat er alweer wat planten zijn gestorven.

Liever een op maat gemaakte offerte? Die ontvang je gratis en vrijblijvend via onze offerteservice!

Vergelijk offertes van tuinmannen in jouw buurt

Graag het hele jaar door van je tuin genieten, maar het tuinonderhoud liever overlaten aan tuinman die beschikt over de juiste kennis en materialen? Dankzij de gratis en vrijblijvende offerteservice van Offrea ontvang jij tot wel drie offertes voor tuinonderhoud van tuinmannen uit jouw buurt. Hoveniers vergelijken en kiezen was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Wil je deze interessante informatie delen?

Gerelateerde blogartikels

Artikel

Maak de school tijdens de zomervakantie klaar voor 1 september!

Reviews

Benieuwd naar wat Offrea jou te bieden heeft? Een tevreden klant legt het uit!

Tips

Met een minimum aan aandacht, geniet jij jarenlang van een prachtige pelouse.

Tips

Je smartphone of tablet = de handigste tool tijdens je (ver)bouwproject!

Ontvang gratis offertes van 3 Tuinmannen in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes