Trappen

Trappen

 • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
 • Vergelijk tot 3 trappenmakers
 • Volledig gratis en vrijblijvend
 • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

Trappen: van functioneel tot blikvanger in jouw interieur

Een trap brengt je niet louter van de ene verdieping naar de andere: het kan een echte blikvanger zijn in je interieur. Trappen staan vaak centraal in de inkomhal. Wanneer gasten binnenkomen, draagt de trap dus rechtstreeks bij aan de eerste indruk die ze van je woning krijgen! Of je nu op zoek bent naar een nieuwe trap of een traprenovatie wil laten uitvoeren, in dit artikel vind je alvast alle informatie over soorten, materialen en prijzen. Bovendien brengen wij jou ook graag snel en gemakkelijk in contact met een geschikte vakman.

Soorten trappen: van een klassieke steektrap tot een zwevende trap

zwevende trap

Het eerste dat je zult moeten beslissen, is wat voor soort trap je wilt laten plaatsen. De eenvoudigste en goedkoopste optie is een rechte steektrap: die neemt weinig plaats in en is makkelijk te belopen. Leuk extraatje? Niet alle ruimte gaat verloren: je kunt de open plek onder de trap immers inrichten als bergruimte! Staat je trap in een hoek, dan kun je de overgang tussen vloer en trap vlotter laten verlopen door de trap bovenaan en/of onderaan 90° te draaien. Geen liefhebber van de klassieke steektrap, maar mag het net iets meer zijn? Gelukkig zijn er nog heel wat andere mogelijkheden:

 • Wenteltrap = draaitrap?

  Heb je maar weinig plaats? Dan kan een elegante wenteltrap of een draaitrap de oplossing bieden: die draaien als een spiraal naar boven, waardoor ze veel plaats kunnen besparen. De nadelen: iemand kruisen op de trap is niet gemakkelijk en het is onhandig (en soms zelfs onmogelijk) om grotere dingen, zoals een meubelstuk, naar omhoog te dragen.

  Wat precies het verschil is tussen een wenteltrap en een draaitrap? Een draaitrap draait rond één as naar boven: er is één spil, een soort paal, waarop de trap leunt. Een wenteltrap heeft daarentegen geen centrale draagstructuur: het kan rond eender welke vrije ruimte heen draaien. Daardoor zijn er in vorm ook veel vrijer. Welke van beide je moet kiezen? Dat hangt van je eigen stijl en de beschikbare ruimte af: een draaitrap kun je heel smal maken, terwijl een wenteltrap vaak als mooier wordt gezien.

  draaitrap

  Een spiltrap wordt ondersteund door de spil in het midden.

  wenteltrap

  Een wenteltrap heeft een open midden en dus geen centrale spil.

 • Bordestrap

  Is de afstand tussen twee verdiepingen nogal groot? Zorg dan voor een rustvak (ook bordes) in de trap. Dat maakt de trap meteen wat veiliger en gemakkelijker beloopbaar. Bovendien lijkt hij ook minder lang.

 • Zwevende trap

  Bij een zwevende trap lijken de treden uit de muur te komen: de trap heeft geen zichtbare ondersteuningsstructuur. Ondanks dat je daar in principe minder materiaal voor nodig hebt, is een zwevende trap de duurste optie: de onderconstructie – de framestructuur in de muur die moet voorkomen dat de trap instort – kost immers veel en is niet altijd even eenvoudig om te installeren.

 

Tip: Elke trap kan ook op maat gemaakt worden! Een (goedkoper) prefabmodel kiezen is mogelijk, maar niet verplicht.

 

Vergeet de zolder en de kelder niet! De trappen daarnaartoe moeten vooral compact zijn: aangezien je ze niet dagelijks op of af moet, is het comfort minder belangrijk. Voor de zolder kun je bijvoorbeeld een intrekbare plooitrap (ook vlizotrap) gebruiken: die verdwijnt volledig in het plafond wanneer je die niet gebruikt. Voor een kelder is een molenaarstrap dan weer ideaal; dat is een extra steile steektrap.

Het ideale materiaal voor jouw trap

Een trap heeft een stevige basis nodig: je wilt uiteraard niet door de treden zakken! Beton, metaal, hout en inox zijn daarvoor geschikte materialen, ze zijn immers stevig en gaan lang mee. Wat de afwerking betreft, heb je meer mogelijkheden.

houten trap tussen twee muren

Een warme, gezellige uitstraling? Dat doe je met een houten trap! Eik is de populairste soort, maar er zijn tal van andere opties. Denk daarbij aan beuk, esdoorn, wengé… Alleen densoorten zijn niet aan te raden: die zijn te zacht en te licht, waardoor loopsporen snel zichtbaar zullen zijn. Een trap uit hout kraakt en werkt een beetje: voor de ene een voordeel door de authenticiteit, voor de andere een nadeel door het lawaai.

Tip: Wil je de natuurlijke houtkleur behouden? Dan kun je jouw houten trap het best laten vernissen of oliën.

metalen draaitrap

Zowel metaal als staal (inox) zijn gemakkelijk ter plaatse te monteren. Een ronding in je trap? Metaal en inox passen zich gemakkelijk aan! Ze zijn krasbestendig en vragen weinig onderhoud. De nadelen? Deze materialen kosten iets meer en kunnen lawaai maken als je erop loopt: je kunt ze dus best bekleden met een tapijt of combineren met andere materialen.

wenteltrap uit natuursteen

Natuursteen en composiet- of granulaatsteen ogen mooi en zijn kleur- en slijtvast. Ze zijn krasbestendig, stevig en duurzaam: het zijn bij de duurzaamste materialen op de markt. Composiet is daarbovenop ook nog eens verkrijgbaar in tal van kleuren: je vindt dus ongetwijfeld iets dat bij jouw interieur past. Zowel natuur- als granulaatsteen hebben wel een stevige structuur nodig om op te rusten én hebben een hoger prijskaartje.

glazen trap

Liever een moderne look? Dan is glas ideaal! Dankzij het veiligheidsglas is het krasvrij, al zul je wel veel aandacht moeten besteden aan het onderhoud. Het grote voordeel? Er zijn tal van afwerkingsmogelijkheden: gehard, gebogen, gekleurd, met geïntegreerde verlichting, gezeefdrukt… het kan allemaal! Bovendien oogt je interieur ook heel open: het laat immers veel licht door en creëert geen opvallende breuk in de hal.

betonnen bordestrap

Net als glas kan ook beton je woning die moderne look geven. Er zijn talrijke afwerkingsmogelijkheden (ruw of glas, gepolijst of gezandstraald, in een variëteit aan kleuren, …) en combinatiemogelijkheden (hout, tegels, tapijt, verf). De voornaamste voordelen van beton? Zijn stabiliteit, duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid. Bovendien ga je geruisloos de trap op en af op een betonnen trap! Stiekem wat te laat thuiskomen na een nachtje stappen? Dan is onopgemerkt naar boven sluipen geen enkel probleem ;-).

Van geen enkel materiaal overtuigd? Geen zorgen: er zijn nog tal van andere afwerkingsmogelijkheden. Zo zijn marmer, vloertegels, laminaat of een troffelvloer ook perfect mogelijk. Vanaf dat de onderliggende structuur stevig genoeg is, zijn de opties haast eindeloos.  Een specifiek materiaal op het oog? Communiceer dat dan met je trappenmaker: hij weet perfect wat mogelijk is en wat niet.

Wat met de leuning? Een leuning is niet verplicht, maar vanwege de veiligheidsfunctie wel aangeraden: het geeft je immers steun en kan voorkomen dat je naast de trap valt en zo een verdieping naar beneden duikt. Zeker wanneer je kleine kinderen hebt, is investeren in een leuning een must! De meeste leuningen bestaan uit hout, maar ook pvc, gelakt metaal en inox zijn mogelijk.

Je bestaande trap vernieuwen met traprenovatie

Mag je huidige trap wel een keertje opgewaardeerd worden? Dan dringt een traprenovatie zich op. Je volledige trap uitbreken en een nieuwe plaatsen is niet (altijd) nodig. Hij kan er al als nieuw uitzien door de treden te schilderen of te bedekken met een tapijt. Is je trap toch toe aan een grondige renovatie, maar is de onderconstructie nog stevig genoeg? Dan zijn er nog deze twee mogelijkheden.

 • Overzettreden

  Bij deze methode, worden de nieuwe treden simpelweg over de oude geplaatst. Daarom wordt dit ook wel het trede-over-trede-systeem genoemd. Het grote voordeel: je kan uit haast elk materiaal kiezen en kan je trap dus helemaal aanpassen aan jouw (nieuwe) stijl.

 • Zandstralen

  Heb je een houten trap en wil je die in zijn charme herstellen? Dan kun je ervoor kiezen om je trap te zandstralen. Wat houdt dat in? De vuile lagen worden van de trap afgeschraapt door kleine zandkorreltjes onder hoge druk op de trap te spuiten. Op die manier wordt het zuiver hout opnieuw zichtbaar en ontstaat er opnieuw een egaal oppervlak. Let wel: deze techniek is enkel geschikt voor hardhout! Bij zachthout zou je de trap door de zandstralen kunnen beschadigen.

Heeft de onderconstructie dan weer te maken met houtworm of vertoont die ernstige breuken die kunnen wijzen op een probleem met de stabiliteit? Dan kun je niet anders dan je volledige trap uitbreken en vervangen door een nieuwe.

Welke factoren bepalen de prijs van trappen?

Het prijskaartje van jouw droomtrap? Die wordt bepaald door volgende factoren:

 • De grootte van de trap en het aantal treden: hoe meer afstand je moet overbruggen, hoe meer treden en materiaal er nodig zullen zijn & hoe meer het je dus zal kosten.
 • Het soort trap: een rechte trap is daarbij de gemakkelijkste en dan ook goedkoopste optie. Die prijzen starten vanaf €1200. Voor een zwevende trap moet al gauw €5000 neertellen.
 • Nieuwe trap vs. traprenovatie
 • Het materiaal: hout is prijs-kwaliteit zeer sterk, al zal de uiteindelijke prijs afhangen van de door jou gekozen houtsoort. Ook aan inox hangt een stevig prijskaartje. Om de kosten wat te drukken, kun je als basis een goedkoper maar stevig materiaal nemen, zoals beton, maar een iets prijzigere afwerking kiezen. De duurste optie? Dat is afwerken met natuursteen.
 • Prefab of maatwerk? Wil je zo goedkoop mogelijk te werk gaan? Ga dan voor een standaardtrap met standaardafmetingen. Die zal minder kosten dan een trap op maat. Een trap op maat kun je uiteraard wel perfect in het interieur doen passen.

De prijs van trappen wordt dus bepaald door een heel aantal factoren. Je doet er dus goed aan om offertes te vergelijken bij verschillende vakmannen. Hoe je dat snel en gemakkelijk doet? Met de gratis en vrijblijvende offerteservice van Offrea!

Vergelijk offertes van trappenmakers in jouw buurt

Waarom je trap plaatsen aan een vakman overlaten? Hij adviseert je niet enkel over de verschillende mogelijkheden maar verzekert ook een correcte en dus veilige plaatsing. Maak gebruik van onze gratis en vrijblijvende offerteservice & ontvang tot wel drie offertes voor trappen van trappenmakers uit jouw buurt. Zo kun jij verschillende prijsvoorstellen met elkaar vergelijken en de ideale expert kiezen!

 

Wil je deze interessante informatie delen?

Gerelateerde blogartikels

Tips

In 1-2-3 stappen je trap schilderen? Het is zo gebeurd!

Ontvang gratis offertes van 3 Trappenmakers in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes