Totaalrenovatie

Totaalrenovatie

 • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
 • Vergelijk tot 3 aannemers
 • Volledig gratis en vrijblijvend
 • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

Totaalrenovatie: tover je pand om tot je droomwoning!

Is je woning toe aan een volledige renovatie? Op deze pagina kun je terecht voor meer informatie over de renovatiewerken die gepaard gaan met de verbouwing van een woning, alsook over prijs van een renovatieproject. Wil je de renovatie van je woning toevertrouwen aan een aannemer gespecialiseerd in totaalrenovatie? Wij brengen je snel en eenvoudig in contact met een geschikte partner die jouw droomproject kan realiseren!

totaalrenovatie huis

Gun jezelf een stressloze verbouwing door je renovatie door éénzelfde aannemer te laten uitvoeren. Realisatie door DPP Afwerkingsbedrijf

 

Droom je van een woning die volledig naar jouw smaak is ingericht? Een eerste piste is om zelf te bouwen. Bouwgronden worden echter alsmaar schaarser. Daarnaast mag je ook niet onderschatten wat het kost om een huis te bouwen.

Een alternatief voor goedkoop bouwen is het kopen van een bestaande woning. De kans is echter groot dat de gekochte woning niet voldoet aan de huidige energienormen: denk maar aan beglazing, ventilatie, isolatie enzovoort. Ook de leidingen van de elektriciteit, het water en de verwarming kunnen aan vervanging toe zijn. Dan dringt een grondige verbouwing zich op!

Maar hoe begin je aan het verbouwen van een huis? Een eerste mogelijkheid is om voor elk onderdeel van de renovatie een andere vakman in te schakelen. Wanneer je echter in zee gaat met één aannemer die de hele renovatie uitvoert, levert je dat een aantal uitgesproken voordelen op:

 • Er is slechts 1 aanspreekpunt voor al je vragen.
 • Je moet de planning van verschillende aannemers niet zelf op elkaar afstemmen. Je huis verbouwen kan dus, net zoals bij sleutel-op-de-deur woningen, zonder stress over de timing!
 • Door alle werken uit te besteden aan één aannemer, neemt je woning renoveren minder tijd in beslag.

 

Renovatiewerken van a tot z

renovatie herenhuis

Voor de ruwbouwwerken van start kunnen gaan, moeten vaak eerst nog een aantal voorbereidingen getroffen worden:

 • afbraakwerken: een oud huis renoveren gaat vaak gepaard met het slopen van niet-stabiele constructies. De aannemer voorziet de correcte werktuigen en kijkt toe op de veiligheid van het project.
 • rioleringswerken: de ondergrondse leidingen en putten die zorgen voor de aan- en afvoer van (afval)water kunnen verouderd zijn. Besteed daarom voldoende aandacht aan de rioleringen, wil je verstoppingen en onaangename geurtjes vermijden!
 • asbestverwijdering: oudere woningen kunnen asbesthoudende materialen bevatten. Denk maar aan leien dakbedekking, schoorstenen, vinyltegels, enz. Laat het asbest door een specialist verwijderen, om de veiligheid van alle betrokken partijen te garanderen.

De renovatie van een huis bestaat doorgaans uit een hele reeks ruwbouwwerken:

 • betonwerken: een totale renovatie vraagt af en toe om het (opnieuw) funderen of onderkelderen van een woning. Beton is hiervoor het materiaal bij uitstek!
 • metselwerken: moet een gedeelte van de woning heropgebouwd worden, of ben je van plan een aanbouw te plaatsen als uitbreiding van je keuken of leefruimte? Je kan op de aannemer rekenen om de metselwerken vakkundig uit te voeren.
 • gevelwerken: zijn de voegen in het gevelwerk afgebrokkeld of gebarsten? Laat ze dan terug opvoegen voor er vochtproblemen ontstaan. Om je gevel opnieuw te doen stralen, laat je hem best ook reinigen en/of ontmossen. Wil je juist een geheel nieuwe look? Dan kan een nieuwe gevelbekleding (crepi, steenstrips, …) de oplossing bieden!
 • isolatiewerken: om aan de huidige energienormen (E-peil) te voldoen, is het noodzakelijk te investeren in isolatiewerken. Onder deze noemer, zitten de volgende werken vervat: dakisolatie, vloerisolatie, gevelisolatie en/of spouwmuurisolatie.
 • buitenschrijnwerk: je kan je energieverbruik verder terugdringen door nieuwe ramen en deuren te laten installeren. Profielen en beglazing met uitstekende isolerende eigenschappen zorgen voor een aangenaam leefklimaat. Ook voor esthetische redenen, kan je buitenschrijnwerk aan vernieuwing toe zijn.
 • dakwerken: dakisolatie aanbrengen is vaak een van de eerste klussen die bij de totale renovatie van een huis moet gebeuren. Beschadigde dakbedekking of een dakgebinte dat vervangen moet worden zijn ook situaties die de nodige aandacht vragen. Je dak vernieuwen is dus een echte must als je wil dat je woning beschermd blijft tegen de weerselementen! Je zolder verbouwen biedt ook heel wat mogelijkheden om de ruimte onder het dak om te toveren tot een volwaardige leefruimte.
 • chapewerken: de chape is de basis voor alle vloerbedekking. Wordt die niet correct geplaatst, zal je geen egaal eindresultaat bekomen. Kortom, dit is een werkje voor een vakman!

De aannemer die de verbouwingen uitvoert zal ook de nodige verbeteringen aan de technische installaties doorvoeren.

 • woningventilatie: omwille van de strengere isolatienormen, kan een gezond binnenklimaat enkel gegarandeerd worden indien men voldoende ventileert. De aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht is daarom zelfs wettelijk bepaald. Je aannemer zal adviseren welk ventilatiesysteem (A tot E) geschikt is voor jouw woning.
 • airconditioning: wat gaat er boven binnenkomen in een frisse woning terwijl het buiten als een sauna aanvoelt? Juist, maar een airconditioningsysteem kan meer dan enkel je woning verkoelen. Eenzelfde systeem kan evenzeer ingezet worden voor het bevochtigen en verwarmen van de binnenlucht.
 • badkamerrenovatie en sanitair: de renovatie van de badkamer is een essentieel onderdeel van een totaalverbouwing. Een badkamer verbouwen gaat hand in hand met het vernieuwen van leidingen voor de aan- en afvoer van sanitair water, het installeren van sanitaire toestellen (douche, bad, toilet, kranen) en het plaatsen van tegels en verlichting. Vermijd onaangename verrassingen (lekken, verstoppingen, geurtjes, …) en vertrouw deze klus toe aan een expert!
 • centrale verwarming: een bestaande woning beschikt soms over geen of over een verouderde installatie voor centrale verwarming. Overweeg daarom om over te schakelen naar een milieuvriendelijke oplossing (bv. een energiezuinige condensatieketel). Dit zal lonen op je energiefactuur!
 • elektriciteitswerken: is de elektrische installatie afgekeurd? Dan moet je binnen de 12 tot 18 maanden na aankoop van de woning een positief keuringsattest kunnen voorleggen. Vaak gaat het om het voorzien van een correcte aarding of nieuwe zekeringskast. Stel de elektriciteitswerken dus niet te lang uit!

Totaalrenovatie van je interieur

Is de inrichting van je woning achterhaald en ouderwets? Hoog tijd om je interieur een facelift te geven!

 • vloer- en tegelwerken: is de huidige vloer aan vervanging toe? Laat deze dan uitbreken en vervangen door een vloerbedekking naar keuze: linoleum, laminaat, parket, pvc, vinyl, gietvloerentegels en natuursteen. De bestaande vloer herstellen of authentieke parketvloer in zijn oude glorie herstellen behoort natuurlijk ook tot de opties.
 • pleisterwerken en gyprocwerken: gebeurt de afwerking van wanden en plafonds door middel van gipskartonplaten, dan wordt er gesproken over gyprocwerken. Bij nat pleisterwerk, brengt men een dunne laag pleister aan. In beide gevallen is het noodzakelijk om met de nodige precisie te werk te gaan. Net zoals chape de onderlaag vormt voor de vloerbedekking, is het pleisterwerk de basis voor geslaagde schilder- en behangwerken. Zonder een egaal oppervlak, is het onmogelijk een mooi eindresultaat te bekomen.
 • binnenschrijnwerk: het vernieuwen van je binnenschrijnwerk vervolledigt de renovatie van je interieur. Keukenrenovatie is hiervan een belangrijk onderdeel. Maar niet enkel je keuken renoveren valt onder de noemer binnenschrijnwerk. Denk ook aan trappen, binnendeuren, dressings en andere meubels op maat.

Premies voor totaalrenovatie van een woning

Een totaalrenovatie kan je uiteraard een flinke duit kosten. Gelukkig kan je op een hele reeks premies rekenen zodat jouw project financieel haalbaar wordt. Zowel de overheid, de gemeenten, de provincies als de netbeheerders komen je financieel tegemoet bij het realiseren van je renovatieproject (bv. totaalrenovatiebonus, BENOvatiepremie, …). Wil je weten welke werken in aanmerking komen en wat de voorwaarden juist zijn? Voor een handig overzicht van alle premies, kan je een kijkje nemen op https://www.premiezoeker.be/.

 

totale renovatie rijwoning

 

Welke factoren bepalen de prijs van een totaalrenovatie?

Benieuwd naar wat jouw huis renoveren zal kosten? Gezien de vele mogelijkheden, kan de prijs van een totaalrenovatie sterk variëren. De kosten voor een verbouwing zijn onder meer afhankelijk van volgende elementen:

 • de totale oppervlakte
 • de aard van de werken (afbraak-, structurele werken en/of interieurafwerking)
 • de gekozen afwerkingsgraad (basic vs. luxueus)

Vergelijk offertes van aannemers in jouw buurt

Wil jij jouw woning onder handen laten nemen door een aannemer gespecialiseerd in renovatiewerken? Via ons netwerk van ervaren aannemers kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor totaalrenovatie vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je makkelijk de renovatiefirma die jouw pand omtovert in je droomwoning!

 

Wil je deze interessante informatie delen?

Gerelateerde blogartikels

Tips

Voetjes omhoog na een zware verbouwing: de schoonmaakploeg is daar

Nieuws

Nog nooit van circulair bouwen gehoord? Dit artikel maakt van jou een expert!

Inspiratie

Je appartement een make-over geven met een beperkt budget? Yes, we can!

Tips

Je smartphone of tablet = de handigste tool tijdens je (ver)bouwproject!

Ontvang gratis offertes van 3 Aannemers in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes