Thuisbatterij voor zonnepanelen met digitale meter: de perfecte combinatie

De woorden thuisbatterij & zonnepanelen (met digitale meter) worden tegenwoordig vaak in één adem genoemd, en dat is niet zonder reden.

In dit artikel ontdek je waarom een thuisbatterij de ideale aanvulling is voor je zonne-installatie, zowel wat het rendement betreft, de jaarlijkse besparing op je energiefactuur als de terugverdientijd.

zonnepanelen

Waarom een thuisaccu & zonnepanelen het perfecte duo vormen

Het Grondwettelijk hof besliste in januari 2021 het systeem van de terugdraaiende teller voor zonnepanelen af te schaffen. Dat wil zeggen dat je teller niet meer wordt teruggedraaid voor de energie die je te veel produceert. Die beslissing heeft grote financiële gevolgen voor wie zonnepanelen wil laten plaatsen of al zonnepanelen met een digitale meter heeft. De boodschap luid: maximaliseer je eigen verbruik! Hoe je dat efficiënt doet? Met een thuisbatterij! Investeren in een thuisbatterij als aanvulling op je zonnepanelen heeft 2 grote voordelen:

 
 • De besparing op je energiefactuur neemt toe, tot 50%.
 • De terugverdientijd van je zonnepanelen daalt, ook tot 50%.

In wat volgt lichten we deze troeven verder toe aan de hand van rekenvoorbeelden en vergelijkingen.

Vergelijk gratis offertes

De besparing op je energiefactuur

Door het energieoverschot te bewaren in je eigen thuisbatterij voor later gebruik, verhoog je je eigen verbruik van 30% naar 75%. 100% is onmogelijk aangezien er in de winter te weinig zon is om zelfvoorzienend te kunnen zijn. Ook mét thuisbatterij, zal elk gemiddeld gezin dus nog zo'n €250 aan energie van het net moeten aankopen (t.o.v. €700 met enkel een digitale meter & geen thuisbatterij). Toch betekent een thuisbatterij gemiddeld een besparing van €450 per jaar op je energiefactuur.

Type installatie Energiefactuur Besparing
Geen zonnepanelen €1120 -
Terugdraaiende teller €366 (prosumententarief) €754

Digitale meter (30% eigen verbruik)

€700 €420
Digitale meter + thuisbatterij (75% eigen verbruik) €250 €870
opbrengst berekenen

Hoe groter je eigen verbruik, hoe groter de opbrengst.

De terugverdientijd van je accu & zonnepanelen

Logischerwijs geldt de volgende basisregel: hoe hoger het rendement van je zonnepanelen, hoe groter de jaarlijkse besparing en hoe korter de terugverdientijd.

 • Zonnepanelen zónder batterij

  De terugverdientijd van zonnepanelen met digitale meter zonder thuisbatterij bedraagt gemiddeld zo’n 10 tot 15 jaar, afhankelijk van het rendement. Dat rendement is dan weer afhankelijk van je eigen verbruik.

  Kan je je eigen verbruik verhogen van 30% naar 40% (door bovenstaande tips in acht te nemen), dan verlaag je de terugverdientijd al naar 10-12 jaar.

zonnepanelen terugverdientijd

Je verdient je investering hoe dan ook terug.

 • Zonnepanelen mét batterij

  Investeer je in een batterij om je zonnepanelen extra te laten renderen, dan daalt ook de terugverdientijd van je zonne-installatie aanzienlijk.

  Als we ervan uitgaan dat je je eigen verbruik verhoogt tot 75%, dan kan je de terugverdientijd van je zonnepanelen bijna halveren, tot zo’n 6-7 jaar.

 • De batterij zelf

  Maar hoe snel is die batterij zelf nu terugverdiend? Een thuisbatterij kost €5.000 à €10.000. Stel dat de batterij €5.000 kost, en je ontvangt een premie die 35% van de investeringskost bedraagt (€1.750), dan heb je een terugverdientijd van zo’n 7 jaar (=(5000 - 1750)/(450)).

  Houd je daarbij rekening met het feit dat een batterij zeker 10 jaar meegaat, heb je nog heel wat jaren pure winst.

Hoe groot moet mijn thuisbatterij zijn?

thuisbatterij

De grootte van je thuisbatterij, en dus de capaciteit (in kWh), is afhankelijk van je zonnepanelen.

Hoe meer zonnepanelen je hebt, hoe groter ook de capaciteit van je batterij zal moeten zijn. De capaciteit is dan weer bepalend voor de prijs van je accu.

Ik wil een prijs op maat

Het prijskaartje

Zowel zonnepanelen als een thuisbatterij vergen een heuse investering, al is die het meer dan waard en zie je het verschil uiteindelijk op je energiefactuur. We maken nog eens de optelsom:

 • Zonnepanelen
 • Thuisbatterij
 • Totaal
 • Premies
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen kosten gemiddeld tussen €4.000 en €10.000, voornamelijk afhankelijk van het vermogen (in kWp) van de installatie.

Thuisbatterij

Thuisbatterij

De prijs voor een thuisbatterij ligt in dezelfde categorie, namelijk tussen €5.000 en €10.000, opnieuw afhankelijk van de capaciteit (in kWh).

Totaal

Totaalplaatje

Tel je beide op, kom je al snel aan een bedrag met 5 nulletjes…Tegelijkertijd investeren in zonnepanelen en een thuisbatterij kan echter wél interessant zijn voor je portemonnee. De optelsom blijft uiteraard dezelfde, maar je kan besparen op heel wat manieren:

 • Heel wat installateurs plaatsen zowel zonnepanelen als thuisbatterijen, waardoor je minder installatiekosten zal moeten betalen.
 • Je kan meteen de juiste (bidirectionele) omvormer laten installeren, zodat je geen dubbele kosten doet.
 • Je profiteert vanaf de start van de extra besparing die je batterij met zich meebrengt.
Premies

Premies (combineren)

Zowel voor een thuisbatterij als voor zonnepanelen krijg je een eenmalige premie. Voor een accu bedraagt die momenteel maximaal €2.550 (of 35% van de investering).

Ook voor zonnepanelen ontvang je een premie. Die bedraagt maximaal €1.500 (of 40% van de investering).

Beide premies kan je, wanneer je tegelijkertijd investeert in zonnepanelen en een batterij, ook combineren.

Vergelijk gratis offertes voor thuisbatterijen

Ben je overtuigd van de meerwaarde van een thuisbatterij voor je zonnepanelen? Vraag dan gratis & vrijblijvend offertes aan voor een prijs op maat. Met één enkele aanvraag ontvang je tot 3 offertes van installateurs van thuisbatterijen. Zo vind je snel & eenvoudig de beste vakman uit je buurt.

 
 

Wil je deze interessante informatie delen?

Ontvang gratis offertes van 3 Installateurs in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes