Thuisbatterij

Thuisbatterij

 • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
 • Vergelijk tot 3 installateurs
 • Volledig gratis en vrijblijvend
 • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

Met een thuisbatterij ben je niet meer afhankelijk van dure energieprijzen

De thuisbatterij: technologie die je in huis moet halen als je zelfvoorzienend wilt zijn. De geproduceerde energie van je zonnepanelen wordt opgeslagen in je eigen batterij. Zo heb je het distributienetwerk niet meer nodig om je te voorzien van voldoende elektriciteit. Vaarwel dure energieprijzen & winterse black-outs! Lees zeker verder als je meer wil weten over de thuisbatterij of een energie-expert zoekt die jouw accu kan komen installeren. 

Wat zijn thuisbatterijen?

thuisbatterij in de woonkamer

Geen idee wat thuisbatterijen zijn? Maak je geen zorgen, dat is niet abnormaal: ze zijn nog niet zo lang op de markt. Hoewel ze in Duitsland al razend populair zijn, zijn ze in België en Nederland nog volop aan hun opmars bezig. Een thuisbatterij of -accu slaat het teveel aan energie dat je zonnepanelen produceren op zodat je die later, wanneer je wel elektriciteit nodig hebt, opnieuw kunt gebruiken.

En wat als je geen thuisbatterij hebt? Dan wordt de energie die jouw zonnepanelen produceren, maar die je niet onmiddellijk gebruikt, afgegeven aan het net (injectie). Wanneer je later op de dag elektriciteit nodig hebt, maar je panelen onvoldoende produceren (zoals ‘s avonds wanneer het donker is), moet je energie van het net terugkopen (afname). Niet heel logisch, toch?!

Vraag: Wat als ik (nog) geen zonnepanelen heb, is een thuisbatterij dan wel rendabel?

Ook als je geen zonnepanelen hebt, kan een batterij haar nut bewijzen. Zo kun je ’s nachts, wanneer de energieprijzen het laagst liggen, elektriciteit kopen van het net, om die dan op te slaan en tijdens de piekuren te gebruiken. Een gemiddeld gezin wint hier echter amper 100 euro per jaar mee: voor de besparing moet je het dus niet doen. Waarom dan wel? Om black-outs mee op te vangen! Zeker als je schrik hebt voor de verwachte stroompannes van deze winter, is een thuisaccu het overwegen waard, zelfs al heb je geen zonnepanelen.

Waarom thuisbatterijen interessant zijn

Je vraagt je wellicht af: waarom zou ik een thuisbatterij installeren? Wij zetten de voornaamste voordelen op een rijtje:

 • Elektriciteitspanne? Geen probleem: je accu gebruikt de opgeslagen energie om tijdens een storing jouw woning te verwarmen en verlichten. Voor jou geen black-out deze winter!
 • Een thuisbatterij is ecologisch verantwoord: je kunt immers bijna volledig overschakelen op groene stroom!
 • Je bent minder of zelfs niet afhankelijk van dure energieprijzen. Dat wordt nog interessanter als je weet dat de terugleververgoeding zal worden teruggeschroefd.
 • Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan heb je geluk en heb je recht op een financiële tegemoetkoming: bij de aankoop van een thuisbatterij geniet jij van een verlaagd btw-tarief van 6%!
 • De (Vlaamse) overheid heeft geld vrijgemaakt om eigenaars van thuisbatterijen een financieel steuntje in de rug geven. Er liggen al enkele voorstellen op tafel, de concrete wet komt er dus in de zeer nabije toekomst. Wordt vervolgd!

Stijgende energieprijzen maken thuisbatterij extra rendabel

Allereerst is een thuisbatterij overheen heel België een slim idee: dat komt omdat de terugleververgoeding, m.a.w. de compensatie die zonnepaneeleigenaars ontvangen voor injectie van overtollige stroom aan het net, zal worden teruggeschroefd. Het wordt in alle gewesten dus financieel veel interessanter om je geproduceerde energie op te slaan voor eigen gebruik. Dat komt omdat de prijs die je krijgt voor je energie-injectie lager ligt dan de prijs die je moet betalen voor je afname. Je doet dus verlies! Met een thuisbatterij kun je je gebruik van het net, en dus die kosten, tot een absoluut minimum beperken.

Ben je de eigenaar van een zonne-installatie? Dan hoef je ook geen prosumententarief te betalen wanneer je een thuisbatterij met bidirectionele meter laat installeren. Dat is een jaarlijkse bijkomstige vergoeding voor de aansluiting op het elektriciteitsnet, je betaalt daarvoor een vast bedrag per geproduceerde kiloWatt. Dat vertaalt zich voor het gemiddelde gezin naar een besparing van 400 à 450 euro op jaarbasis. Geen zonnepanelen? Dan bespaar je gemiddeld €100 per jaar. Een bidirectionele meter is onder deze omstandigheden niet van toepassing. 

Hoe werkt een thuisbatterij?

drie thuisbatterijen op een rij

De meeste zonnepanelen werken met een unidirectionele omvormer: de gelijkstroom opgewekt door de zonnepanelen wordt naar de omvormer geleid, waar deze omgezet wordt naar bruikbare wisselspanning. Elektrische toestellen en verlichting werken immers enkel op wisselstroom. De stroom beweegt dus in één richting (unidirectioneel): van de zonnepanelen via de omvormer naar de apparaten.

Dit soort omvormer volstaat niet voor batterijen: zij moeten immers kunnen opladen én ontladen, waardoor je naast een accu ook een bidirectionele omvormer nodig hebt. Je bestaande omvormer zal dus vervangen worden.

De omvormer staat bovendien in contact met de meter, waardoor hij perfect weet wanneer de accu moet op- en ontladen. De capaciteit van de batterij en het vermogen van de omvormer moeten dus worden afgestemd om een zo optimaal mogelijk rendement te behalen.

Neemt een thuisbatterij dan veel plaats in? Reken op een vierkante meter, vergelijkbaar met de grootte van een handbagagekoffertje. Qua gewicht, weegt een dergelijke installatie tot 100 kilogram. Je moet dus over een muur beschikken die voldoende draagkracht heeft om het gewicht van de accu te dragen.

Hoeveel energie kan een thuisbatterij juist opslaan?

schematische voorstelling van circuit met zonnepanelen en thuisbatterij

Om je thuisbatterij ten volle te laten renderen, moeten de productie, het verbruik en de opslag op elkaar afgestemd worden. De capaciteit van je batterij wordt bepaald door je effectieve elektriciteitsgebruik: hoe groter je verbruik, hoe groter de opslagruimte van je accu moet zijn. Is die te laag, zul je alsnog te veel energie aan het net afgeven & van het net afnemen, wat je winst naar beneden zal halen. Bovendien zal je jezelf dan onvoldoende beschermen tegen stroompannes. Om de juiste capaciteit te kiezen, vraag je het best raad aan je energiedeskundige.

Momenteel kunnen eigenaars van zonnepanelen zichzelf via hun installatie voor 30% van elektriciteit voorzien. De rest moet van het net gehaald worden. Dankzij thuisbatterijen kan dat percentage opgetrokken worden naar 70 tot wel 80%. In België en Nederland zul je jammer genoeg nog niet volledig onafhankelijk kunnen zijn: daarvoor zijn onze winterdagen te somber. Toch kunnen thuisbatterijen makkelijk een black-out van een avond en nacht overbruggen. De dag erna hebben ze alweer de kans om voldoende op te laden.

Welke factoren bepalen de prijs van thuisbatterijen?

Ook al is de prijs van thuisbatterijen de laatste maanden al gezakt, het is nog steeds geen echt koopje: reken tussen de 5 000 en de 10 000 euro voor een volledige installatie. De eigenlijke prijs wordt door verschillende factoren bepaald:

 • De capaciteit: hoe hoger de benodigde capaciteit, hoe duurder je accu.
 • De LCOS (levelised cost of storage), ofwel: de gemiddelde prijs van een installatie per opgeslagen kWh. Simpelweg: hoe groter je batterij is, hoe kleiner de investering per gestockeerde kWh. Je batterij zal dan immers langer meegaan. Staar je dus niet blind op de aankoopprijs: hoe goedkoper je batterij is, hoe korter de levensduur zal zijn, aangezien die batterij vaker moet op- en ontladen en dus sneller zal verslijten.
 • Het merk: de prijsverschillen tussen producenten is relatief groot:
  • Tesla: tussen 6 000 en 7 000 euro (excl. omvormer en energiebesturingssoftware)
  • Solowatt My Reserve: start vanaf 5 600 euro (incl. omvormer, excl. software)
  • Sonnenbatterie: gemiddeld 10 000 euro (incl. omvormer en software)
  • Fenecon: minimum 4 300 euro (incl. omvormer en software)

Hou er wel rekening mee dat je energiefactuur als gevolg van deze investering ook zal dalen, waardoor de aankoopprijs meer dan terugverdiend wordt.

Een prijsvoorstel op maat ontvangen? Dat kan gratis en vrijblijvend via deze pagina!

Vergelijk offertes van verdelers in jouw buurt

Om een optimale werking te garanderen, is het van cruciaal belang dat je een thuisbatterij kiest die is aangepast aan jouw persoonlijke situatie. Een energiedeskundige weet perfect welke accu bij jou past & staat in voor een correcte plaatsing. De ideale expert vinden of makkelijk prijzen vergelijken? Via Offrea ontvang jij tot wel 3 offertes voor thuisbatterijen van handelaars in jouw buurt. En dat geheel gratis en vrijblijvend! Zo vind jij snel en gemakkelijk de juiste vakman.

 

Wil je deze interessante informatie delen?

Gerelateerde blogartikels

Artikel

Thuisbatterijen zijn volop in opmars. Hoe kunnen ze jou helpen?

Ontvang gratis offertes van 3 Installateurs in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes