Thuisbatterij

Thuisbatterij

 • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
 • Vergelijk tot 3 installateurs
 • Volledig gratis en vrijblijvend
 • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

Met een thuisbatterij ben je niet meer afhankelijk van dure energieprijzen

De thuisbatterij: technologie die je in huis moet halen als je zelfvoorzienend wilt zijn & optimaal van je zonnepanelen wil profiteren. De geproduceerde energie van je zonnepanelen met digitale meter wordt opgeslagen in je eigen batterij. Zo heb je het distributienetwerk niet meer nodig om je te voorzien van voldoende elektriciteit. Vaarwel dure energieprijzen & winterse black-outs, hallo besparingen!

Energie-expert gezocht? Via ons netwerk vergelijk je gratis & vrijblijvend offertes voor thuisbatterijen.

Ontvang gratis offertes

Wat zijn thuisbatterijen?

thuisbatterij in de woonkamer

Geen idee wat thuisbatterijen zijn? Maak je geen zorgen, dat is niet abnormaal: ze zijn nog niet zo lang op de markt. Hoewel ze in Duitsland al razend populair zijn, zijn ze in België en Nederland nog volop aan hun opmars bezig.

Een thuisbatterij of -accu slaat het teveel aan energie dat je zonnepanelen produceren op zodat je die later, wanneer je wel elektriciteit nodig hebt, opnieuw kunt gebruiken.

En wat als je geen thuisbatterij hebt? Dan wordt de energie die jouw zonnepanelen met digitale meter produceren, maar die je niet onmiddellijk gebruikt, afgegeven aan het net (injectie). Wanneer je later op de dag elektriciteit nodig hebt, maar je panelen onvoldoende produceren (zoals ‘s avonds wanneer het donker is), moet je energie van het net terugkopen (afname). Niet heel logisch, toch?!

Waarom een thuisbatterij interessant is

Je vraagt je wellicht af: waarom zou ik een thuisbatterij installeren? Dit zijn de belangrijkste voordelen:

 • Elektriciteitspanne? Geen probleem! Voor jou geen black-out deze winter!
 • Een thuisbatterij is ecologisch verantwoord.
 • Je bent (bijna) onafhankelijk van dure energieprijzen
 • Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan geniet jij van een verlaagd btw-tarief van 6%!
 • De Vlaamse overheid voorziet een premie voor de (toekomstige) eigenaars van thuisbatterijen.

Het belangrijkste voordeel haalden we echter nog niet aan, namelijk de combinatie van een thuisbatterij en zonnepanelen. Ontdek het hier!

Zonnepanelen met digitale meter: is een thuisbatterij een oplossing?

Als je zonnepaneeleigenaar bent, kan je met een thuisbatterij je eigen verbruik verhogen, en laat dat nu net het allerbelangrijkste zijn bij zonnepanelen met een digitale meter. Met een thuisbatterij bespaar je meer op je energie, tot wel €450 per jaar. Meer weten? Hier lees je er alles over.

Ik heb interesse in een thuisbatterij

Types & merken: welke thuisbatterij past bij jou?

Aanbieders van thuisbatterijen schieten als paddenstoelen uit de grond. Daarom is het een goed idee om verschillende modellen en merken te vergelijken. Wat het model betreft kan je kiezen tussen een lithium-ionbatterij en een loodzuurbatterij. De bekendste merken zijn Tesla, Solarwatt, Sonnen, Fenecon & LG. Daarnaast spelen ook je woning & gezinssituatie een rol in de keuze voor de juiste batterij.

Meer weten over de verschillende mogelijkheden voor thuisbatterijen? Je leest er hier alles over!

Welke factoren bepalen de prijs van thuisbatterijen?

Ook al is de prijs van thuisbatterijen de laatste maanden al gezakt, het is nog steeds geen echt koopje: reken tussen de 5 000 en de 10 000 euro voor een volledige installatie. De eigenlijke prijs wordt door verschillende factoren bepaald:

 • De capaciteit: hoe hoger de benodigde capaciteit, hoe duurder je thuisbatterij.
 • Het merk: de prijsverschillen tussen producenten zijn relatief groot. Op deze pagina ontdek je er alles over.
 • De installatie & eventuele omvormer: dit zijn bijkomende kosten.

Hou er wel rekening mee dat je energiefactuur als gevolg van deze investering ook zal dalen, waardoor de prijs meer dan terugverdiend wordt.

Meer weten over de prijsopbouw, terugverdientijd & besparing per jaar? Je leest het hier!

Een prijs op maat ontvangen? Dat kan gratis en vrijblijvend via deze pagina!

Hoe ziet de premie voor thuisbatterijen eruit?

Laat jij een thuisbatterij installeren door een erkend installateur? Dan heb jij recht op een premie, met een maximum van 2.550 euro of 35% van de investeringskosten, als je voldoet aan volgende voorwaarden:

 
 • Je kiest voor een milieuvriendelijke batterij. Een loodbatterij is dus uit den boze, ga liever voor een exemplaar op basis van zoutwatertechnologie bijvoorbeeld.
 • De batterij wordt geïnstalleerd door een erkend installateur.
 • Je beschikt over een digitale meter.

Veelgestelde vragen over thuisbatterijen

Heb je nog vragen of is het je nog niet helemaal duidelijk wat een thuisbatterij precies doet? Dan vind hieronder je vast een antwoord op je vraag. Toch niet gevonden? Vraag dan raad aan een van onze installateurs!

Ik wil advies op maat

Hoe werkt een thuisaccu?

drie thuisbatterijen op een rij

De meeste zonnepanelen werken met een unidirectionele omvormer: de gelijkstroom opgewekt door de zonnepanelen wordt naar de omvormer geleid, waar deze omgezet wordt naar bruikbare wisselspanning. Elektrische toestellen en verlichting werken immers enkel op wisselstroom. De stroom beweegt dus in één richting (unidirectioneel): van de zonnepanelen via de omvormer naar de apparaten.

Dit soort omvormer volstaat niet voor batterijen: zij moeten immers kunnen opladen én ontladen, waardoor je naast een accu ook een bidirectionele omvormer nodig hebt. Je bestaande omvormer zal dus vervangen worden.

De omvormer staat bovendien in contact met de meter, waardoor hij perfect weet wanneer de accu moet op- en ontladen. De capaciteit van de batterij en het vermogen van de omvormer moeten dus worden afgestemd om een zo hoog mogelijk rendement te behalen.

Neemt een thuisbatterij dan veel plaats in? Reken op een vierkante meter, vergelijkbaar met de grootte van een handbagagekoffertje. Qua gewicht, weegt een dergelijke installatie tot 100 kilogram. Je moet dus over een muur beschikken die voldoende draagkracht heeft om het gewicht van de accu te dragen.

Hoeveel energie kan een thuisbatterij juist opslaan?

schematische voorstelling van circuit met zonnepanelen en thuisbatterij

Om je thuisbatterij ten volle te laten renderen, moeten de productie, het verbruik (in kWh) en de opslag op elkaar afgestemd worden. De capaciteit van je batterij wordt bepaald door je effectieve elektriciteitsgebruik: hoe groter je verbruik, hoe groter de opslagruimte van je accu moet zijn. Om de juiste capaciteit te kiezen, vraag je het best raad aan je energiedeskundige.

Vraag raad aan een expert

Momenteel kunnen eigenaars van zonnepanelen zichzelf via hun installatie voor 30% van elektriciteit voorzien. De rest moet van het net gehaald worden. Dankzij thuisbatterijen kan dat percentage opgetrokken worden naar 70 tot wel 80%. In België en Nederland zul je jammer genoeg nog niet volledig onafhankelijk kunnen zijn: daarvoor zijn onze winterdagen te somber.

Vergelijk offertes van verdelers in jouw buurt

Om een optimale werking te garanderen, is het van belang dat je een thuisbatterij kiest die is aangepast aan jouw persoonlijke situatie. Een energiedeskundige weet perfect welke accu bij jou past & staat in voor een correcte plaatsing. De ideale expert vinden of makkelijk prijzen vergelijken? Via Offrea ontvang jij tot wel 3 offertes voor thuisbatterijen van handelaars in jouw buurt. En dat geheel gratis en vrijblijvend! Zo vind jij snel en gemakkelijk de juiste vakman.

 

Wil je deze interessante informatie delen?

Ontvang gratis offertes van 3 Installateurs in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes