Thuisbatterij

Thuisbatterij

 • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
 • Vergelijk tot 3 installateurs
 • Volledig gratis en vrijblijvend
 • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

Met een thuisbatterij ben je niet meer afhankelijk van dure energieprijzen

De thuisbatterij: technologie die je in huis moet halen als je zelfvoorzienend wilt zijn & optimaal van je zonnepanelen wil profiteren. De geproduceerde energie van je zonnepanelen wordt opgeslagen in je eigen batterij. Zo heb je het distributienetwerk niet meer nodig om je te voorzien van voldoende elektriciteit. Vaarwel dure energieprijzen & winterse black-outs, hallo besparingen!

Zonnepanelen met digitale meter: is een thuisbatterij een oplossing?

Als je zonnepaneeleigenaar bent, kan je met een thuisbatterij je eigen verbruik verhogen, en laat dat nu net het allerbelangrijkste zijn bij zonnepanelen met een digitale meter. Met een batterij bespaar je meer, tot wel €450 per jaar. Meer weten? Hier lees je er alles over.

 

Energie-expert gezocht? Via ons netwerk vergelijk je gratis & vrijblijvend offertes voor thuisbatterijen.

Ontvang offertes voor een thuisbatterij

Wat zijn thuisbatterijen?

thuisbatterij in de woonkamer

Geen idee wat thuisbatterijen zijn? Maak je geen zorgen, dat is niet abnormaal: ze zijn nog niet zo lang op de markt. Hoewel ze in Duitsland al razend populair zijn, zijn ze in België en Nederland nog volop aan hun opmars bezig. Een thuisbatterij of -accu slaat het teveel aan energie dat je zonnepanelen produceren op zodat je die later, wanneer je wel elektriciteit nodig hebt, opnieuw kunt gebruiken.

En wat als je geen thuisbatterij hebt? Dan wordt de energie die jouw zonnepanelen produceren, maar die je niet onmiddellijk gebruikt, afgegeven aan het net (injectie). Wanneer je later op de dag elektriciteit nodig hebt, maar je panelen onvoldoende produceren (zoals ‘s avonds wanneer het donker is), moet je energie van het net terugkopen (afname). Niet heel logisch, toch?!

Vraag: Wat als ik (nog) geen zonnepanelen heb, is een thuisbatterij dan wel rendabel?

Ook als je geen zonnepanelen hebt, kan een batterij haar nut bewijzen. Zo kun je ’s nachts, wanneer de energieprijzen het laagst liggen, elektriciteit kopen van het net, om die dan op te slaan en tijdens de piekuren te gebruiken. Een gemiddeld gezin wint hier echter amper 100 euro per jaar mee: voor de besparing moet je het dus niet doen. Waarom dan wel? Om black-outs mee op te vangen! Zeker als je schrik hebt voor de verwachte stroompannes van deze winter, is een thuisaccu het overwegen waard, zelfs al heb je geen zonnepanelen.

Waarom thuisbatterijen interessant zijn

Je vraagt je wellicht af: waarom zou ik een thuisbatterij installeren? Dit zijn de belangrijkste voordelen:

 • Bij een zonne-installatie met digitale meter is het de kunst om je eigen verbruik zo hoog mogelijk te houden. Met een thuisbatterij kan je dat verdubbelen en dus optimaal profiteren van je eigen energie.
 • Elektriciteitspanne? Geen probleem: je accu gebruikt de opgeslagen energie om tijdens een storing jouw woning te verwarmen en verlichten. Voor jou geen black-out deze winter!
 • Een thuisbatterij is ecologisch verantwoord: je schakelt immers bijna volledig over op groene stroom!
 • Je bent (bijna) onafhankelijk van dure energieprijzen. Dat wordt nog interessanter als je weet dat de terugleververgoeding is teruggeschroefd.
 • Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan heb je geluk en heb je recht op een financiële tegemoetkoming: bij de aankoop van een thuisbatterij geniet jij van een verlaagd btw-tarief van 6%!
 • De Vlaamse overheid geeft de (toekomstige) eigenaars van thuisbatterijen een financieel duwtje in de rug met een premie.

Hoe ziet de premie voor thuisbatterijen eruit?

Laat jij een thuisbatterij installeren door een erkend installateur? Dan heb jij recht op een premie van 250 euro per kW, met een maximum van 3.200 euro of 35% van de investeringskosten.

De voorwaarden:

 • Je kiest voor een milieuvriendelijke batterij. Een loodbatterij is dus uit den boze, ga liever voor een exemplaar op basis van zoutwatertechnologie bijvoorbeeld.
 • De batterij wordt geïnstalleerd door een erkend installateur.
 • Je beschikt over een digitale meter.

Ik heb interesse in een thuisbatterij

Stijgende energieprijzen maken thuisbatterij extra rendabel

Allereerst is een thuisbatterij overheen heel België een slim idee: dat komt omdat de terugleververgoeding, m.a.w. de compensatie die zonnepaneeleigenaars ontvangen voor injectie van overtollige stroom aan het net, is teruggeschroefd. Het wordt in alle gewesten dus financieel veel interessanter om je geproduceerde energie op te slaan voor eigen gebruik. Dat komt omdat de prijs die je krijgt voor je energie-injectie lager ligt dan de prijs die je moet betalen voor je afname. Je doet dus verlies! Met een thuisbatterij kan je je gebruik van het net, en dus die kosten, tot een absoluut minimum beperken.

Ben je de eigenaar van een zonne-installatie? Dan is een thuisbatterij extra interessant. Voor het gemiddelde gezin betekent de installatie van een accu een besparing van 400 à 450 euro op jaarbasis. Geen zonnepanelen? Dan bespaar je gemiddeld €100 per jaar. 

Veelgestelde vragen over thuisbatterijen

Heb je nog vragen of is het je nog niet helemaal duidelijk wat een thuisbatterij precies doet? Dan vind hieronder je vast een antwoord op je vraag. Toch niet gevonden? Vraag dan raad aan een van onze installateurs!

Hoe werkt een thuisaccu?

drie thuisbatterijen op een rij

De meeste zonnepanelen werken met een unidirectionele omvormer: de gelijkstroom opgewekt door de zonnepanelen wordt naar de omvormer geleid, waar deze omgezet wordt naar bruikbare wisselspanning. Elektrische toestellen en verlichting werken immers enkel op wisselstroom. De stroom beweegt dus in één richting (unidirectioneel): van de zonnepanelen via de omvormer naar de apparaten.

Dit soort omvormer volstaat niet voor batterijen: zij moeten immers kunnen opladen én ontladen, waardoor je naast een accu ook een bidirectionele omvormer nodig hebt. Je bestaande omvormer zal dus vervangen worden.

De omvormer staat bovendien in contact met de meter, waardoor hij perfect weet wanneer de accu moet op- en ontladen. De capaciteit van de batterij en het vermogen van de omvormer moeten dus worden afgestemd om een zo hoog mogelijk rendement te behalen.

Neemt een thuisbatterij dan veel plaats in? Reken op een vierkante meter, vergelijkbaar met de grootte van een handbagagekoffertje. Qua gewicht, weegt een dergelijke installatie tot 100 kilogram. Je moet dus over een muur beschikken die voldoende draagkracht heeft om het gewicht van de accu te dragen.

Hoeveel energie kan een thuisbatterij juist opslaan?

schematische voorstelling van circuit met zonnepanelen en thuisbatterij

Om je thuisbatterij ten volle te laten renderen, moeten de productie, het verbruik en de opslag op elkaar afgestemd worden. De capaciteit van je batterij wordt bepaald door je effectieve elektriciteitsgebruik: hoe groter je verbruik, hoe groter de opslagruimte van je accu moet zijn. Om de juiste capaciteit te kiezen, vraag je het best raad aan je energiedeskundige.

Vraag raad aan een expert

Momenteel kunnen eigenaars van zonnepanelen zichzelf via hun installatie voor 30% van elektriciteit voorzien. De rest moet van het net gehaald worden. Dankzij thuisbatterijen kan dat percentage opgetrokken worden naar 70 tot wel 80%. In België en Nederland zul je jammer genoeg nog niet volledig onafhankelijk kunnen zijn: daarvoor zijn onze winterdagen te somber. Toch kunnen thuisbatterijen makkelijk een black-out van een avond en nacht overbruggen. De dag erna hebben ze alweer de kans om voldoende op te laden.

Welke factoren bepalen de prijs van thuisbatterijen?

Ook al is de prijs van thuisbatterijen de laatste maanden al gezakt, het is nog steeds geen echt koopje: reken tussen de 5 000 en de 10 000 euro voor een volledige installatie. De eigenlijke prijs wordt door verschillende factoren bepaald:

 • De capaciteit: hoe hoger de benodigde capaciteit, hoe duurder je accu.
 • De gemiddelde prijs van een installatie per opgeslagen kWh. Simpelweg: hoe groter je batterij is, hoe kleiner de investering per gestockeerde kWh. Je batterij zal dan immers langer meegaan. Staar je dus niet blind op de aankoopprijs: hoe goedkoper je batterij is, hoe korter de levensduur zal zijn, aangezien die batterij vaker moet op- en ontladen en dus sneller zal verslijten.
 • Het merk: de prijsverschillen tussen producenten zijn relatief groot:
  • Tesla: tussen 6 000 en 7 000 euro (excl. omvormer en energiebesturingssoftware)
  • Solowatt My Reserve: start vanaf 5 600 euro (incl. omvormer, excl. software)
  • Sonnenbatterie: gemiddeld 10 000 euro (incl. omvormer en software)
  • Fenecon: minimum 4 300 euro (incl. omvormer en software)

Hou er wel rekening mee dat je energiefactuur als gevolg van deze investering ook zal dalen, waardoor de aankoopprijs meer dan terugverdiend wordt.

Een prijsvoorstel op maat ontvangen? Dat kan gratis en vrijblijvend via deze pagina!

Vergelijk offertes van verdelers in jouw buurt

Om een optimale werking te garanderen, is het van belang dat je een thuisbatterij kiest die is aangepast aan jouw persoonlijke situatie. Een energiedeskundige weet perfect welke accu bij jou past & staat in voor een correcte plaatsing. De ideale expert vinden of makkelijk prijzen vergelijken? Via Offrea ontvang jij tot wel 3 offertes voor thuisbatterijen van handelaars in jouw buurt. En dat geheel gratis en vrijblijvend! Zo vind jij snel en gemakkelijk de juiste vakman.

 

Wil je deze interessante informatie delen?

Gerelateerde blogartikels

Artikel

Is een thuisbatterij een oplossing voor zonnepaneeleigenaars? Ontdek het snel!

Ontvang gratis offertes van 3 Installateurs in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes