Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie

 • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
 • Vergelijk tot 3 aannemers
 • Volledig gratis en vrijblijvend
 • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

Spouwmuurisolatie: steek je gevel in een warm jasje

Wist je dat de meeste warmte, na het dak, via de muren verloren gaat? Gelukkig is je spouwmuren isoleren een budgetvriendelijke en snelle manier om je energieverbruik terug te dringen! In dit artikel, kom je meer te weten over de voordelen, de mogelijke isolatiematerialen en de gemiddelde prijzen van spouwmuurisolatie. Tot slot vind je via onze gratis offerteservice eenvoudig de geschikte plaatser!

Waarom je spouwmuur isoleren?

Is je woning gebouwd tussen de jaren ‘20 en ’90? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een luchtspouw. Dit is een open ruimte van enkele centimeters die zich tussen de gevelmuur en de binnenmuur bevindt. Doorgaans werd de spouwmuur niet opgevuld en bevond er zich enkel lucht in de spouw. De spouw diende om insijpelend regenwater op te vangen en zo vochtproblemen binnenshuis te vermijden. Langs deze niet-geïsoleerde holle ruimte gaat echter veel warmte verloren, waardoor de stookkosten hoog oplopen. Door de spouwmuur op te vullen met isolatiemateriaal (‘na-isoleren van de spouwmuur’) kan je de isolatiewaarde van je woning flink doen toenemen. En dat is niet het enige voordeel van spouwmuurisolatie:

 • een goed geïsoleerde woning zorgt voor een aangenaam binnenklimaat: de warmte blijft binnen in de winter, maar buiten in de zomer
 • spouwmuurisolatie doet je energiefactuur flink dalen: de terugverdientijd schommelt tussen 2 en 5 jaar
 • verlaagde EPC-score wat resulteert in een meerwaarde bij verkoop
 • akoestische isolatie: de isolatie van de spouwmuur houdt ook het geluid van buitenaf tegen
 • plaatsbesparend t.o.v. isolatie van de binnenmuur: door je binnenmuren te isoleren, verlies je binnenshuis namelijk heel wat kostbare plaats
 • interessant indien je je huis wil isoleren maar de huidige uitstraling van je gevel wil behouden. Om de buitenmuur te isoleren, moet er namelijk nieuwe gevelbekleding aangebracht worden.

 

Tip: isolatie van de buitenmuur of spouwmuur is al een hele stap in de juiste richting, maar niet altijd voldoende om het vereiste E-peil te behalen. Ook je (kruip)kelder, dak en vloer isoleren is in de meeste gevallen nodig om aan de vooropgestelde normen te voldoen.

 

Meer weten over dakisolatie of vloerisolatie? Surf naar onze pagina's over de isolatie van daken of de isolatie van vloeren!

 

Hoe wordt spouwisolatie aangebracht?

Om de spouw met isolatiemateriaal te kunnen vullen, worden er langs buitenaf kleine openingen in het voegwerk van de gevel geboord. Via deze gaatjes in de voegen wordt de isolatie ingebracht. De boorgaten worden achteraf terug dichtgemaakt met voegmortel in dezelfde kleur als het bestaande voegwerk. Omdat er geen breekwerk aan te pas komt, kunnen de werken op slechts 1 à 2 dagen worden afgerond. Kortom, je spouwmuur isoleren is een snelle en voordelige manier van muurisolatie!

muur isoleren via spouw

Via de buitengevel isoleren is een snelle en voordelige manier om je woning energiezuiniger te maken. Foto door Isolteam Hoboken

 

Beste isolatiematerialen

Spouwmuurisolatie met isolatiekorrels

Je spouw isoleren kan eerst en vooral met EPS-parels uit geëxpandeerd polystyreen (piepschuim).  Die worden onder hoge druk in de voorgeboorde gaten geblazen. Door de parels te vermengen met lijm of een ander bindmiddel, blijven ze zeker op hun plaats zitten en zal het isolatiemateriaal niet verzakken. Deze korrels onderscheiden zich op volgende punten:

woning isoleren met EPS-korrels
 • spouwmuurisolatie met parels is milieuvriendelijk: 100% recycleerbaar
 • is vochtwerend en ademend: minimaal risico op vochtproblemen
 • prijs tussen die van minerale wollen en PUR (€ 20-25/m2)
 • heeft een λ-waarde van 0.033 - 0.042W/mK. Dit cijfer duidt aan hoe goed een materiaal isoleert. Hoe lager dit getal, hoe beter!

EPS-korrels scoren evenwel minder goed op het vlak van geluidsisolatie en brandveiligheid.

Polyurethaan isolatie (PU-isolatie)

Ook polyurethaan is een veelgebruikt isolatiemateriaal. Voor dakisolatie, wordt PUR ingezet in de vorm van harde isolatieplaten. Voor gevelisolatie via de buitenzijde wordt echter de gespoten PUR-schuim gebruikt. Dit materiaal kan een aantal interessante pluspunten voorleggen:

 • biedt de beste isolatie (λ-waarde tussen 0.023 – 0.032 W/mK).
 • is vochtwerend en ademend
 • is naadloos: nadat het schuim is ingespoten, zet het uit zodat alle kieren optimaal worden afgedicht
 • kan ook bij oudere woningen met een geringe spouwbreedte (minder dan 5 cm) worden toegepast

PU-isolatie kent ook enkele nadelen. Allereerst is polyurethaan het duurste materiaal van de drie. Reken op zo’n 25 à 30 euro/m2. Door de uitstekende isolerende eigenschappen, kan deze meerprijs echter snel worden terugverdiend. Ook is PU minder milieuvriendelijk dan de alternatieve isolatiematerialen.

Glaswolvlokken

Glaswol wordt gewonnen uit zand en gerecycleerd glas. Dit isolatiemateriaal is ook gekend voor zijn toepassing bij dakisolatie, waar het gebruikt wordt in de vorm van rollen of dekens. Het na-isoleren van je spouw gebeurt echter door middel van glaswolvlokken. Kort samengevat, zijn dit de voornaamste voordelen van glaswol:

 • goede prijs-kwaliteitverhouding (15-20 euro/m2)
 • uitstekende isolatiewaarde van 0.032-0.040W/mK
 • brandveilig
 • milieuvriendelijk en recycleerbaar
isolatie spouwmuur met glaswolvlokken

Rotswol of steenwol

Rotswol, ook gekend als steenwol, is eveneens een minerale wol die als spouwmuurisolatie kan dienen. Het wordt gefabriceerd uit vulkanisch gesteente en deelt veel van z’n eigenschappen met glaswolvlokken. Omdat het iets minder goed scoort qua thermische isolatie (0.035 - 0.040W/mK) en daarnaast ook duurder is, wordt het echter minder vaak toegepast.

Wat de beste spouwmuurisolatie is hangt dus sterk af van jouw voorkeuren:

 • is budget de belangrijkste factor? Kies dan voor glaswolvlokken!
 • wil je inzetten op de hoogste isolatiewaarde? Kies dan voor PU-isolatie!
 • speelt de ecologische voetafdruk een grote rol bij jouw beslissing? Kies dan voor glaswolvlokken of EPS-parels!

 

Tip: de eigenschappen van de spouwruimte zelf zijn ook bepalend voor het te gebruiken isolatiemateriaal. Is je spouwruimte bijvoorbeeld smaller dan 5cm, dan is glaswol uitgesloten! Let ook op met gevels die een dampremmende laag bevatten (geglazuurde bakstenen, tegels, dampdichte verf, enz.). In dit geval, is het niet aangeraden om de spouwruimte te isoleren, omwille van het risico op vochtproblemen.

 

Laat je bijstaan door één van onze ervaren isolatiespecialisten. Zij adviseren jou graag over de geschikte oplossing voor jouw woning!

Vraag: hoe kom ik te weten of mijn woning een spouwmuur heeft?

Zoals reeds aangehaald, kunnen huizen die tussen de jaren ’20 en ’90 gebouwd werden over een niet-geïsoleerde spouw beschikken. Een manier om snel te weten te komen of dit het geval is, is door na te gaan of de muur minstens 24 cm dik is. Dat kan je bijvoorbeeld nameten aan de deuropening. Om er echter 100% zeker van te zijn, laat je best een endoscopisch onderzoek uitvoeren. Men boort een klein gaatje in het voegwerk en controleert met een speciaal ontworpen camera de binnenkant van je muren.

Dateert je woning van voor 1920? Dan beschikt je woning niet over een spouwruimte en kan je best je gevel isoleren langs de buitenzijde.

 

Premies voor spouwisolatie

Je spouwmuur na-isoleren wordt aangemoedigd door de netbeheerders. Zij reiken een premie voor spouwmuurisolatie uit, wanneer je de werken laat uitvoeren door een erkend aannemer en je aan een aantal andere voorwaarden voldoet, waaronder:

 • het gaat om een woning gelegen in het Vlaams Gewest waarvan de bouwaanvraag of aansluiting op het net dateert van voor 01/01/2006
 • het isolatiemateriaal heeft een λ-waarde van max. 0.065 W/mK
 • de spouwbreedte bedraagt min. 50 mm

Voldoe je aan de voorwaarden? Dan heb je recht op een compensatie van €5 euro/m2.

Welke factoren bepalen de prijs van spouwmuurisolatie?

De prijs voor het isoleren van de spouw schommelt tussen de €15 tot €30 per vierkante meter. Staar je echter niet blind op de aankoopprijs, want de terugverdientijd is minstens even belangrijk. Doordat je jaarlijks ettelijke euro’s bespaart op je energiefactuur, is je investering reeds op 2 tot 5 jaar terugverdiend. Het exacte bedrag dat je kan uitsparen is afhankelijk van de grondstof waarmee je verwarmt:

Grondstof Jaarlijkse besparing per m2
Gas 2,4 euro
Elektriciteit 10,9 euro
Mazout 3,1 euro
Deze getallen zijn gebaseerd op isolatiemateriaal met een λ -waarde van 0.035W/mK, de huidige energieprijzen en een gemiddeld energieverbruik.
Bron: Calculator spouwmuurisolatie op www.energiesparen.be

Voorbeeld:
Voor een vrijstaande woning met een geveloppervlak van zo’n 150m2, bespaar je jaarlijks €465 wanneer je bijvoorbeeld met mazout verwarmt. Het aanbrengen van spouwmuurisolatie kost ruwweg €2000 (na premies). In dit voorbeeld, is je investering dus na 4 jaar en 3 maanden terugverdiend. Daarna, maak je pure winst!

 

Vergelijk offertes van aannemers in jouw buurt

Wil je weten wat spouwmuurisolatie kost moest je deze klus door een isolatiespecialist laten uitvoeren? Via ons netwerk van gespecialiseerde vakmannen kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor spouwmuurisolatie vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je makkelijk de aannemer met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

 

Wil je deze interessante informatie delen?

Ontvang gratis offertes van 3 Aannemers in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes