Spanplafonds

Spanplafonds

 • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
 • Vergelijk tot 3 spanplafond vakbedrijven
 • Volledig gratis en vrijblijvend
 • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

Een snelle en strakke afwerking van je plafond? Ga voor een spanplafond!

Wil je een nieuw plafond plaatsen of je huidige plafond verlagen zonder te moeten breken  of al te veel te moeten betalen? Dan vormt een spanplafond de perfecte oplossing! In dit artikel kom je meer te weten over de voordelen, afwerkingen en prijzen van spanplafonds. Daarnaast brengen we je snel en eenvoudig in contact met een geschikte plaatser die deze klus vakkundig komt klaren!

Scheurtjes in je bestaand plafond? Of last van een slechte akoestiek? Heb je dan weleens overwogen om een spanplafond te laten plaatsen? Dit is een soort vals plafond dat bestaat uit een kunststoffen doek die bevestigd wordt onder het bestaande plafond. Het doek wordt strak over een frame gespannen dat vastgemaakt is aan de zijmuren. Je plafond renoveren of een verlaagd plafond maken is zo een fluitje van een cent. Lees verder en kom meer te weten over de voordelen van een spanplafond!

Wil je juist meer weten over een gyproc plafond (gipsplaten plafond) of een systeemplafond (uit plafondplaten of plafondpanelen)? Surf dan naar onze pagina over plafonds!

spanplafond in keuken

Een spanplafond oogt erg mooi in een strak design! Realisatie door Plafondlux

 

Voordelen van een spanplafond

 • Licht materiaal: geschikt voor plafondrenovatie

  Van plan je plafond te vernieuwen, maar kan het bestaande plafond niet veel gewicht dragen? Geen probleem! Een spanplafond wordt immers aan de muren bevestigd, waardoor deze techniek perfect inzetbaar is bij plafondrenovaties. Ook wanneer je plafond beschadigd is of wanneer je leidingen, kabels of ventilatiebuizen wil wegwerken, kan je dit met een spanplafond makkelijk camoufleren!

 • Verlichting

  Een spanplafond biedt een enorme keuzevrijheid wat betreft verlichting: inbouwspots kunnen geïntegreerd worden in het plafond zelf, maar je kan evengoed kiezen voor armaturen die onder het plafond komen te hangen. Ben je juist op zoek naar een erg strakke uitstraling? Dan is een lichtplafond misschien wel iets voor jou. Door de verlichting boven het spanplafond weg te werken, krijg je een sfeervol designeffect.

verlaagd plafond in keuken

Als je kiest voor een spanplafond, kan je je creativiteit de vrije loop laten. Realisatie door Corpus Interieur

 • Snelle plaatsing én goedkoop

  Een nieuw plafond in 1 dag? Dat kan! Een spanplafond plaatsen kan immers zonder dat er breekwerk aan te pas komt: de kunststoffolie wordt simpelweg onder het oude plafond aangebracht. Het bestaande plafond moet niet worden afgekapt en grote meubels moeten niet verzet worden. Je hebt daarnaast ook geen last van stof of andere ongemakken die vaak met bouwwerken gepaard gaan.

  Omdat een vals plafond plaatsen zo snel kan gebeuren, scheelt dat uiteraard heel wat in werkuren. En dat is natuurlijk goed nieuws voor je portemonnee! Door je plafond te verlagen, kan het warmteverlies bovendien beperkt worden. En dat heeft dan natuurlijk weer een positieve invloed op je energiefactuur!

 • Flexibel

  Wens je na het plaatsen van het spanplafond nog dingen aan te passen (bv. nieuwe leidingen, kabels of extra lichtpunten)? Dat is geen enkel probleem. Het doek kan moeiteloos gedemonteerd worden om de gewenste aanpassingen door te voeren en daarna opnieuw vastgemaakt worden. Let wel dat lichtpunten van plaats veranderen uitgesloten is.

 • Vele afwerkingsmogelijkheden

  De meest gebruikte kleuren zijn uiteraard de klassiekers zoals (gebroken) wit en beige. Je hebt echter de keuze uit een brede waaier aan kleuren, prints, motieven en dat in een glanzende of matte uitvoering. Zelf een idee? Dan kan je het doek laten bedrukken met een afbeelding naar keuze! Zelfs sierlijsten op het plafond aanbrengen is mogelijk. Of je nu een moderne of traditionele stijl voor ogen hebt, een spanplafond is the perfect match in elk interieur!

 • Een spanplafond is onderhoudsvriendelijk

  Een groot voordeel van een spanplafond is dat het weinig onderhoud vergt. In tegenstelling tot een gewoon plafond, gaat het niet barsten. Omdat het kleurvast is, moet het ook niet geregeld herschilderd worden. Ziet het doek er vuil uit? Geen probleem, het is namelijk makkelijk afwasbaar!

  Tip: gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen of ruwe doeken tijdens het reinigen van een spanplafond.

Zwevend plafond in badkamer

Een spanplafond is ook een geschikt plafond voor in de badkamer. Realisatie door Helixe

 • Geschikt voor vochtige ruimtes

  Doordat spanplafonds bestand zijn tegen vocht en temperatuurverschillen, zijn ze uitermate geschikt als plafond in vochtige ruimtes zoals de keuken of badkamer. Het plafond gaat immers niet schimmelen, scheeftrekken of blazen vertonen. Een verlaagd plafond in de badkamer plaatsen biedt bovendien ook meteen de mogelijkheid om ventilatieroosters weg te werken.

 

 

Tip: de montage is niet weggelegd voor doe-het-zelvers. Het plaatsen van een spanplafond is een specialistenwerk dat je best overlaat aan een vakman. Zo ben je zeker van een egale en scheurvrije afwerking!

 

 

Soorten spanplafonds

Spanplafond uit pvc

Men verwijst ook wel naar een spanplafond dat bestaat uit pvc als een “warm spanplafond”. Dat heeft te maken met de manier waarop het doek aangebracht wordt: het materiaal wordt op voorhand op maat gesneden en d.m.v. een hittekanon opgewarmd zodat het makkelijk uit te rekken is. Op deze manier kan het doek strak aangespannen worden. Het grote voordeel van pvc-spanplafonds is het aantrekkelijke prijskaartje. Daarentegen staat wel dat pvc een minder sterk materiaal is dan polyester. Met de juiste techniek kan echter alle verlichting - van spotjes tot ophangarmaturen - opgehangen worden. Dankzij vernieuwde technieken kan de breedte van het doek zelf 5m50 bedragen. Is de ruimte waar je het plafond wil plaatsen toch breder, dan is het onvermijdelijk dat de lasnaden zichtbaar zijn. Andere voordelen zijn dat

 • het volledig gedemonteerd kan worden en herbruikt worden,
 • het bestand is tegen schimmels en daarom geschikt is voor in vochtige ruimtes,
 • het onderhoudsvriendelijk is.

 

plameco plafonds

Het grote verschil tussen een spanplafond uit pvc en polyester is de manier waarop ze worden aangebracht, nl. warm of koud. Realisatie door Frans Donaat Binnenhuisinrichting

Spanplafond uit polyester

In tegenstelling tot een pvc-spanplafond, wordt het koude spanplafond uit polyester door de vakman ter plaatse op maat gesneden. Het wordt op kamertemperatuur aan de profielen bevestigd en vervolgens aangespannen. De polyester doeken zijn meestal naadloos (max. 5m breedte), waardoor ze zich perfect lenen voor een strakke en moderne look. Daarnaast loop je met polyester ook minder risico op scheurtjes dan bij pvc.

Akoestisch spanplafond

Heeft je woning geen aangename akoestiek? Geen nood! Een spanplafond kan de akoestiek verbeteren en eventuele geluidsoverlast verlagen. Een akoestisch spanplafond bestaat uit een pvc of polyester doek met kleine gaatjes, waarlangs de geluidstrillingen opgenomen worden. Was het doek volledig dicht, dan zou het geluid teruggekaatst worden met een vervelende galm als gevolg. Achter het doek, wordt een laag isolatiemateriaal aangebracht die het geluid verder absorbeert.

 

Welke factoren bepalen de prijs een spanplafond?

Benieuwd naar de kosten voor een spanplafond? De prijs varieert sterk, afhankelijk van volgende factoren:

 • de totale oppervlakte
 • het gekozen materiaal (pvc of polyester)
 • de gekozen afwerking (kleur, prints, sierlijsten, …)
 • de verlichting (aantal lichtpunten, soort verlichting, …)

Ruwweg, mag je voor het plaatsen van een spanplafond prijzen per m2 tussen €85 en €100 (incl. BTW) verwachten. Om een concreet antwoord te krijgen op de vraag “wat kost een spanplafond?” raden we je echter aan offertes aan te vragen via onze gratis offerteservice!

 

Vergelijk offertes van plaatsers in jouw buurt

Snel de kostprijs van een spanplafond te weten komen? Via ons netwerk van gespecialiseerde vakmannen kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor spanplafonds vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je in een mum van tijd de plaatser met de beste prijs-kwaliteitsverhouding!

 

Wil je deze interessante informatie delen?

Gerelateerde blogartikels

Artikel

Een gyproc- of een spanplafond: lees hier de beste optie.

Ontvang gratis offertes van 3 Spanplafond vakbedrijven in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes