Septische putten

Septische putten

  • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
  • Vergelijk tot 3 bedrijven
  • Volledig gratis en vrijblijvend
  • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

Een septische put: dit is het  & dit moet je erover weten!

Wat is een septische put? Is dat hetzelfde als een beerput? Heb ik dat nodig? Wat kost zo’n septische put?

Op deze pagina vind je een antwoord op al je vragen over septische putten, van de mogelijkheden & aandachtspunten tot een prijsindicatie.

septische put

Wil je een septische put laten plaatsen? Of heb je al een tank & moet die geledigd of hersteld worden? Vraag gratis offertes aan!

Vergelijk gratis offertes

Wat is een septische put?

Een septische put is een put die al je afvalwater opvangt en zuivert. Het grote verschil met een beerput is dat een septische put een afvoer naar het rioleringsnet heeft en een beerput niet.

De werking

Een septische put haalt de vaste stoffen uit het afvalwater voor het in de riool terechtkomt. Daarom bestaat de tank uit 2 compartimenten, wat niet het geval is bij een beerput.

werking

 

Inhoud

Nu je weet of je al dan niet een septische put moet plaatsen, rest er nog de vraag hoe groot die moet zijn. Het volume wordt bepaald door het aantal bewoners van de woning. Er zijn 2 mogelijke situaties. Komt enkel het zwart water (van het toilet) in de put terecht, dan rekent men zo’n 300 l per IE (Inwoners Equivalent). Komt ook het grijs water (sanitair water) in de tank terecht, dan rekent men het dubbele, namelijk 600 l per IE, met een minimale inhoud van 2.000 l.

Is dat verplicht?

Ja, in bepaalde gevallen is een septische tank verplicht. Is je woning (nog) niet aangesloten op de riolering, dan ben je verplicht eenseptische put te plaatsen om al je afvalwater op te vangen en te lozen via een septische put.

 

Is je woning wel aangesloten op een gescheiden riolering, dan heb je geen septische put nodig en gaat het afvalwater naar een grotere waterzuiveringsinstallatie.

Ik heb een septische put nodig

Mogelijke materialen

Wat het materiaal van je septische put betreft, zijn er 2 opties: ofwel ga je voor een exemplaar in beton ofwel kies je voor een kunststoffen tank. We zetten de verschillen tussen beide op een rijtje:

  • Beton
  • Kunststof
Beton

Beton: zwaar & betaalbaar

De prijs van de septische put zelf ligt echter lager dan die van een put in kunststof. Het spreekt voor zich dat beton veel zwaarder is dan kunststof. Het gewicht is een voordeel wanneer de put in de grond zit, omdat die niet zal verplaatsen als het grondwater te hoog komt te staan. De nadelen? Het grote gewicht bemoeilijkt de plaatsing, waardoor de plaatsingskosten hoger zullen liggen. Bovendien sluit je het best geen sanitair water aan op de put om sulfaatvorming te voorkomen.

put in beton

Deze betonnen put zal bij een verhoging van het grondwaterniveau op zijn plaats blijven.

Kunststof

Kunststof: licht & multifunctioneel

Een septische put in kunststof is lichter en geschikt voor zowel het water van het toilet als sanitair water. Het lichte gewicht vraagt wel om een verzwaring om ongewenste verplaatsingen tegen te gaan. Het nadeel? De prijs. Die ligt aanzienlijk hoger dan de prijs van een betonnen put.

Ledigen, reinigen & herstellen

Eens je een septische put hebt laten installeren, moet die natuurlijk ook worden onderhouden. Bij een normale werking, moet een put ongeveer om de 3 tot 5 jaar worden geledigd. Afhankelijk van het volume en de belasting (enkel zwart of ook grijs water), kan dat vaker of minder vaak nodig zijn. Het leegmaken van de put kost gemiddeld tussen €100 en €300.

tank leegmaken

In het slechtste geval is je put aan een renovatie of herstelling toe. Dat is nodig wanneer er scheuren of lekken ontstaan. Een andere indicator voor een controle is een vieze geur. In totaal kost een putrenovatie door een professioneel bedrijf al snel €3.000, gezien die ook eerst moet worden leeggemaakt en gereinigd. Daarom is het vaak een beter idee om de put meteen te laten vervangen.

Ik wil mijn put laten ledigen

Het prijskaartje

Een septische put is in vele gevallen een noodzakelijke kost. Gelukkig valt die investering best mee. De prijs wordt voornamelijk bepaald door 2 factoren, namelijk het volume van de tank en het materiaal. Een grotere put is uiteraard duurder. Daarnaast kost een betonnen tank doorgaans minder dan een put in kunststof.

Volume van de tank Beton Kunststof
1.500 liter vanaf €200 vanaf €350
3.000 liter vanaf €250 vanaf €800

Belangrijk: dit zijn richtprijzen voor aankoop van de septische put. Daarbij komen nog de plaatsingskosten, afhankelijk van het bedrijf dat je kiest. Die plaatsingskosten worden mee bepaald door de moeilijkheidsgraad.

 

Vergelijk offertes van bedrijven voor septische tanks

 

Heb je een septische put nodig? Of moet je put geledigd, schoongemaakt of hersteld worden? Dan ben je bij Offrea aan het juiste adres! Via één enkele aanvraag vergelijk je tot 3 offertes van bedrijven gespecialiseerd in septische putten, geheel gratis & vrijblijvend. Zo vind je snel & eenvoudig een geschikte vakman uit je buurt!

 

Wil je deze interessante informatie delen?

Ontvang gratis offertes van 3 Bedrijven in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes