Schilderwerken

Schilderwerken

 • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
 • Vergelijk tot 3 schilders
 • Volledig gratis en vrijblijvend
 • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

Schilderwerken: een vleugje kleur voor binnen & buiten

Met schilderwerken fleur je niet alleen je (buiten)muren op, maar ook je ramen, deuren, plafonds en trap krijgen ineens een nieuwe uitstraling. Al zin gekregen in een nieuw likje verf voor je woning? Dan zit je misschien nog met vragen als ‘Waarom en hoe schilderen?’ en ‘Wat kost het mij?’. Wij zochten het voor je uit!

Tip: Een mooi eindresultaat is niet op 1-2-3 geklaard. Jezelf tijd en moeite besparen? Schakel dan een vakman in via onze gratis en vrijblijvende offerteservice!

Waarom schilderwerken? Meer creatieve vrijheid dan behangwerken

witte en oranje muur, schuin gescheiden

Dé vraag die jou waarschijnlijk bezighoudt: ga ik behangen of verven? Hoewel behangen veel voordelen heeft, denk maar aan de warmte die het een woning geeft, heeft schilderen toch op vele vlakken een streepje voor. Je kunt er meer kanten mee uit en al zeker bij een renovatie.

Meer…

1. ... dan alleen binnenmuren opsmukken

Schilderen wordt het vaakst geassocieerd met het opsmukken van je binnenmuren, maar ook je gevel, ramen, deuren, trappen en plafonds kunnen een nieuw likje verf gebruiken. Dat is nu net het leuke aan schilderwerken: of de ondergrond nu hout, pvc of aluminium is, dankzij de juiste voorbereiding schittert elk materiaal weer als tevoren.

2. ... ruimte voor creativiteit

Bij behangwerken ben je beperkt tot de creativiteit van de ontwerper. Bij schilderwerken daarentegen doe je helemaal je eigen ding:

 • Bij verf kies jij precies de tint die jij voor ogen hebt. Net dat klein beetje donkerder of toch nog wat feller? Je voegt simpelweg de juiste kleurpigmenten toe aan het mengsel.
 • Niet alleen de kleur, ook het dessin kies jij volledig zelf! Een muur in één kleur of liever wat variatie? Van stippen en flamingo’s tot abstracte patronen: leef je uit!
 • Verf heeft meestal een egale textuur. Wist je dat er ook verfsoorten met een aparte structuur bestaan? Een fluweelachtige look bekom je bijvoorbeeld door te kiezen voor tadelakt. Voor je buitengevel is kaleien dan weer een leuk alternatief, de borstelstructuren blijven immers zichtbaar.

Let op: schilder altijd eerst een aantal kleurstalen op de muur alvorens een definitieve keuze te maken. Zo ben jij zeker dat jij de ideale kleur kiest. Of het kan nòg gemakkelijker. Trek gewoon een foto en de gratis Levis visualiser app toont je hoe het resultaat eruit zal zien.

Vorige Volgende

3. ... dan één look  

Wie al eens graag op regelmatige tijdstippen zijn woning een make-over geeft, is beter af met schilderwerken. Behangpapier van de muren halen is een immers een lastig werkje dat meerdere dagen in beslag kan nemen. Bij schilderwerken daarentegen kan je simpelweg over de ondergrond schilderen, tenminste wanneer die nog mooi egaal is.

Wanneer is het beste moment om een nieuwbouw te schilderen?

Je stelt dat het best zo’n 6 maanden tot 1 jaar uit. Kun je toch niet meer wachten? Een bouwdroger versnelt dit proces. Om er zeker van te zijn dat je muren 100% verfklaar zijn, beschikken professionele schilders ook over de juiste apparatuur om de vochtigheidsgraad van de ondergrond te meten.

Hoe schilderen? Voorbereiding & technieken

Start met de voorbereiding

vrouw staat voor muur, oranje en blauwe verfstaal geschilderd

Belangrijk: test altijd eerst de kleurstalen op je eigenlijke muur. Bekijk het zowel eens in daglicht als in kunstlicht.

Schilderwerken zijn dan wel een makkelijke manier om je interieur en exterieur (opnieuw) te doen stralen, maar het vergt ook wel enige voorbereiding. Soms zelf meer dan het eigenlijke schilderwerk: denk maar aan afplakken, opschuren, ontvetten, poetsen, primer aanbrengen… En als je een detail overslaat? Dan zal de verf niet goed hechten en afbladderen. Gevolg: binnen de kortste keren sta jij gewoon opnieuw te schilderen. Extra tijd, moeite en kosten dus! Vermijd onaangename verrassingen en besteed voldoende tijd aan de gepaste voorbereiding.

Tip: Bij elke ondergrond past een andere verfsoort. Denk bijvoorbeeld aan ademende verf voor gevels en houten luiken. Anders zijn vochtproblemen niet ver weg.

Verven versus spuiten

Er zijn twee manieren om verf aan te brengen: met een rol/borstel of met een verfspuit. Spuiten heeft enkele voordelen ten opzichte van rollen:

 • Je ziet geen banen of strepen. Als je verft met een borstel, laat je gemakkelijk strepen achter. Daardoor is het eindresultaat niet egaal.
 • Spuiten is sneller klaar. Je moet immers niet heel de tijd verf bijpakken, noch heb je moeite met de verf uit te rollen.
 • Spuiten is goedkoper, net doordat het sneller gaat.

Waarom kiest dan niet iedereen voor spuiten?

 • Het voorbereidingswerk duurt nòg langer: doordat de verfdeeltjes niet alleen op het te schilderen oppervlak vallen, maar ook errond, moet het afplakwerk veel grondiger gebeuren.
 • Er gaat meer verf verloren: je moet meer verf aankopen dan wanneer je zou schilderen met een borstel.

Tip: je ramen of deuren schilderen? Lees hier welke stappen je moet volgen.

vrouw tekent met krijt op muur

Wist je dat... er ook schoolbordverf of magneetverf bestaat? Dingen aan je muren hangen of tekenen zonder breekwerken: je hebt zo veel mogelijkheden!

Welke factoren bepalen de prijs van schilderwerken?

Hoeveel je schilderwerken zullen kosten, hangt vooral af van de voorbereidingswerken. Zijn er gaten die opgevuld moeten worden, is er nog een gevelrenovatie nodig, moet er veel afgeplakt worden… Daarnaast bepaalt ook welk onderdeel je precies laat schilderen de eindprijs. Hier alvast enkele richtprijzen voor schilderwerken:

Soort schilderwerkPrijsindicatie
Plafond €10-€20/m2
Binnenmuur €15-€20/m2
Buitenmuur €20-€40/m2
Trap €15-€20/trede
Deur €60-€110/deur
Raam €15-€25/m2

Liever het exacte prijskaartje kennen? Via de gratis en vrijblijvende offerteservice van Offrea ontvang jij verschillende offertes van vakmannen uit jouw buurt.

Vergelijk offertes van schilders in jouw buurt

Voorkomen dat je verf al snel afbladdert en al je harde werk voor niets is geweest? Laat het schilderwerk dan over aan een professionele vakman! Via één enkele aanvraag ontvang jij tot wel 3 offertes voor schilderwerken van ervaren schilders uit jouw buurt. En dat geheel gratis en vrijblijvend! Een professionele firma vinden was nog nooit zo gemakkelijk.

 

Wil je deze interessante informatie delen?

Gerelateerde blogartikels

Artikel

Maak de school tijdens de zomervakantie klaar voor 1 september!

Tips

In 1-2-3 stappen je trap schilderen? Het is zo gebeurd!

Artikel

Vermijd extra kosten en wacht even met het schilderen van je nieuwbouw!

Ontvang gratis offertes van 3 Schilders in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes