Het abc van soorten verf: de ene verfsoort is de andere niet

De verf die gebruikt wordt om de badkamer te schilderen heeft heel andere eigenschappen dan bijvoorbeeld natuurverf voor de buitenmuren. Geraak je niet wijs uit welke soort verf je best gebruikt? In dit artikel zetten we alle voor- en nadelen op een rijtje, inclusief interessante weetjes.

Graag het advies van een ervaren professional? Onze schilders adviseren én maken een vrijblijvende offerte op. 👇

Vraag advies aan een schilder

soorten verf

De juiste soort verf kiezen is essentieel voor een mooi eindresultaat.

De heilige drievuldigheid: grondverf, muurverf & lak

Je kan soorten verf indelen aan de hand van verschillende eigenschappen. Zo kan je vertrekken van de basis (bijvoorbeeld waterbasis versus chemische basis) of de samenstelling. Een andere manier om verfsoorten te categoriseren, die we in dit artikel toepassen, is de functie en de ondergrond. Zo onderscheiden we over het algemeen 3 grote groepen verf:

 • grondverf
 • muurverf voor binnen en buiten 
 • lak

Die kunnen we verder opdelen in vijf soorten: acryl, latex, kalk, alkyd lak. We vatten hun eigenschappen even samen:

  Acryl Latex Kalk Alkyd Lak
Ondergrond binnen/buiten binnen binnen buiten meubels
Droogtijd kort kort lang lang zeer lang
Budget €€€ €€ €€€ €€
Milieu + + + - +
Geur + + + - +

Graag een gedetailleerde beschrijving van elke soort? Lees dan zeker verder!

Grondverf: een goede basis

Grondverf, ook wel bekend als primer, is nodig voor een goede basis, zowel voor buiten- als binnenschilderwerken. Grondverf zorgt voor een betere aanhechting & een mooier eindresultaat. Bovendien beschermt de primer ook het oppervlak onder de verf tegen allerlei invloeden van buitenaf.

Verf voor binnen: geef kleur aan je interieur

Naast grondverf, zijn er ook verfsoorten voor schilderwerken binnenshuis. Denk aan de keuken, woonkamer, plafondstrap. De meest gebruikte soorten verf voor binnen zijn acrylverf, latexverf en witkalk, aangevuld met een paar speciale verven voor een bijzondere look of met een specifiek doel.

Acrylverf: reukvrij & duurzaam

Acrylverf is een verf op waterbasis die erg populair is voor binnenmuren. De voordelen van acrylverf zijn

 • reukvrij
 • droogt snel
 • redelijk milieuvriendelijk
 • duurzaam
 • verkleurt niet
geschilderde binnenmuur

 

Elk voordeel heeft echter een nadeel: doordat de verf zo snel droogt (binnen 30 tot 60 minuten), moet er heel snel gewerkt worden. De schilder kan een opgedroogde laag immers niet overschilderen.

Weetje: Acrylverf wordt ook gebruikt voor buitenmuren dankzij het dampdoorlatend karakter.

Latexverf: isolerend & vlekbestendig

Een tweede, populaire verf voor binnenmuren is latexverf. Latexverf heeft een isolerende werking, is vlekbestendig en heel makkelijk in gebruik. Het grootste nadeel? Latexverf is verdunbaar met water en daardoor niet waterbestendig, waardoor de verf niet geschikt is voor vochtige ruimtes zoals de badkamer.

Kalkverf: voordelig & oeroud

Kalkverf is een voordelige, brandwerende en milieuvriendelijke verfsoort. De verf bestaat uit kalkpoeder dat met water wordt aangelengd. Vroeger werd er vaak witkalk gebruikt om de muren te witten. Je kan witkalk echter niet overschilderen met bijvoorbeeld latexverf, waardoor de verfsoort nu minder populair is.

Speciale soorten

Ten slotte zijn er nog speciale verfsoorten met een specifieke functie of look. We zetten de leukste voor je op een rijtje:

magneetverf en bordverf in kinderkamer

In deze kinderkamer werd over de magneetverf nog bordverf aangebracht.

 

Magneet- en bordverf

Magneetverf en bordverf zijn ideale verfsoorten voor een muur in de keuken of kinderkamer. Op bordverf kan je met krijt tekenen: extra entertainment voor de kinderen & ideaal voor boodschappenlijstjes. Magneetverf is dan weer de esthetische oplossing voor een handig – maar lelijk – magneetbord. Bovendien kan je magneetverf met elke verf overschilderen, zoals op deze foto werd gedaan met bordverf.

Vloer- en trapverf

Vloer- en trapverf of traplak zijn kras- en slijtvaste verfsoorten. Ze krijgen immers heel wat te verduren door de vele voetstappen die ze over zich heen krijgen. Je kan aan je trap zelfs een laag anti-slipverf toevoegen voor extra grip.

Betonverf, tadelakt & anderen

Betonverf, tadelakt, structuurverf, 3D-verf, metallic verf… noem iets en het bestaat. Deze types verf hebben als kenmerk dat ze de ruimte een bijzondere look geven.

Zo zorgt betonverf voor een stoere, industriële uitstraling, geeft structuurverf letterlijk ‘structuur’ aan de muren en geeft 3D-verf de kamer een driedimensionale ervaring.

betonverf in loft

De betonverf zet het industriële karakter van deze loft in de verf.

Verf voor buiten: het visitekaartje van je woning

Naast je interieur, hebben ook de buitenmuren of het buitenschrijnwerk soms een nieuwe laag verf nodig. Door de weersomstandigheden en andere invloeden van buiten, zijn er daarom bepaalde verfsoorten meer of minder geschikt. Voor buiten wordt heel vaak alkydverf gebruikt.

schilder schildert gevel

Alkydverf: sterk & dekkend

Alkydverf is verf op oliebasis. Het grote voordeel? Alkyd dekt erg goed en is heel sterk. Nadelen zijn dan weer de doordringende geur en het gebrek aan milieuvriendelijkheid.

Acrylverf: reukvrij & duurzaam

Zoals eerder aangehaald, wordt acrylverf zowel binnen als buiten vaak gebruikt vanwege volgende positieve eigenschappen:

 • reukvrij
 • droogt snel
 • redelijk milieuvriendelijk
 • duurzaam
 • verkleurt niet
Maar acryl bevat nog enkele extra voordelen waardoor deze verfsoort ook voor buitenmuren geschikt is. Het is namelijk dampdoorlatend en vermijdt zo vochtproblemen. Bovendien is acrylverf UV-bestendig.

Kalkpleister: vochtbestedig & rustiek

Een andere optie is kalkpleister. In dat geval laat je de gevel kaleien, wat zorgt voor een andere, rustieke look. Ook hier is het grote voordeel dat vochtproblemen weinig kans krijgen. Bovendien is kaleien ideaal om oneffenheden te verstoppen. Daarnaast zijn er nog andere vormen van gevelbepleistering met dezelfde voordelen: crepi, spuitkurk & cementeren.

Zo kan het ook

Ook voor je gevel of buitenmuren bestaan er speciale verfsoorten. Zo is er winterverf, die sneller droogt dan andere verf bij winterse temperaturen. Ook natuurverf is een nieuw type verf om in de gaten te houden. Deze verf wordt gemaakt uit herwinbare grondstoffen, waardoor ze een stuk milieuvriendelijker is dan andere soorten.

Lak & verf: wat is nu het verschil?

gelakte stoel

Ten slotte maken we het onderscheid tussen lak of lakverf en muurverf. Dat onderscheid is eenvoudig te maken op basis van de ondergrond waarop de verf wordt aangebracht. Lak is een glanzende verfsoort die schilders meestal gebruiken voor ramen, deuren en meubilair, zoals keukenkastjes of een tuinbank. Moeten er muren of plafonds geschilderd worden? Dan is muurverf de beste optie.

Toebehoren & technieken: dit moet je weten

De juiste verf is één zaak, het juiste materiaal & de juiste techniek sluiten daarbij aan. Je schilder weet precies welke rollers, kwasten en tape hij nodig heeft. Tref je de voorbereidingen zelf? Dan lees je het best volgende tips:

 • Tape. Kies voor kwalitatieve tape (vaak blauw van kleur). Druk de tape goed aan en verwijder meteen na het schilderen voor het beste resultaat.
 • Rollers & kwasten. Zorg ervoor dat je voldoende materiaal in huis hebt. Voor grote oppervlakken is een roller aangewezen, gecombineerd met een fijne kwast & blokkwast voor randjes en hoekjes.
verf en toebehoren

 

Elk type schilderwerk vraagt andere materialen. Meer weten? Lees alles over het juiste materiaal voor muren schilderen, plafonds schilderen, vloeren schilderen, trap schilderen, gevel schilderen, keuken schilderen, ramen schilderen & lakken.

Liever de klus laten klaren door een ervaren professional en benieuwd wat het kost? Onze schilders maken graag een vrijblijvende offerte op. 👇

Vergelijk offertes

Verven of spuiten?

Er zijn verder ook twee manieren om verf aan te brengen: met een rol/borstel of met een verfspuit. Spuiten heeft enkele voordelen ten opzichte van rollen:

 
 • Je ziet geen banen of strepen. Als je verft met een borstel, laat je gemakkelijk strepen achter. Daardoor is het eindresultaat niet egaal.
 • Spuiten is sneller klaar. Je moet immers niet heel de tijd verf bijpakken, noch heb je moeite met de verf uit te rollen.
 • Spuiten is goedkoper, net doordat het sneller gaat.

Waarom dan niet iedereen voor spuiten kiest? Het voorbereidingswerk duurt nòg langer: doordat de verfdeeltjes niet alleen op het te schilderen oppervlak vallen, maar ook errond, moet het afplakwerk veel grondiger gebeuren. Er gaat meer verf verloren: je moet meer verf aankopen dan wanneer je zou schilderen met een borstel.

Offertes voor schilderwerken

Wil je schilderwerken laten uitvoeren en ben je nog op zoek naar een professionele schilder om je uit de nood te helpen? Dan ben je bij Offrea aan het juiste adres! Via ons netwerk vergelijk je met één enkele aanvraag tot 3 offertes van schilders, geheel gratis & vrijblijvend. Zo vind je snel & eenvoudige een ervaren vakman uit jouw buurt.

 
 

Wil je deze interessante informatie delen?

Ontvang gratis offertes van 3 Schilders in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes