Rieten daken

Rieten daken

 • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
 • Vergelijk tot 3 rietdekkers
 • Volledig gratis en vrijblijvend
 • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

Rieten daken: hallo karakter, vaarwel brandgevaar

Ben je wel fan van de charmante uitstraling van rieten daken, maar wil je zelf geen riet laten leggen uit schrik dat het niet brandveilig genoeg is? Geen zorgen: dat is volledig verleden tijd! Tegenwoordig is een rieten dak minstens even veilig als een pannendak! Wil je meer weten over rieten daken of gratis en vrijblijvend in contact treden met verschillende rietdekkers uit jouw buurt? Lees dan zeker verder!

Riet wordt al eeuwenlang gebruikt als dakbedekking. Niet alleen voor zijn charmante uitstraling, maar ook voor zijn uitstekende isolatiewaarde: in de zomer is het de ideale zonwering, in de winter blijft het binnen lekker warm. Maar hoe wordt zo’n rieten dak eigenlijk gelegd? Dat hangt ervan af of je kiest voor een open of een gesloten dakconstructie.

voorbeeld van rieten daken

Rieten daken: hoe zijn ze opgebouwd?

Rieten daken met open dakconstructie

voorbeeld van rieten daken met open dakconstructie

Bij een open dakconstructie is het riet van binnen zichtbaar. Foto door partner Raggers Rieten Daken.

Een open dakconstructie is de oudste manier van rietdekking. Het grote voordeel? Je kunt het riet langs binnen zien: hallo extra sfeer en gezelligheid! Bovendien zorgt dit dak ook voor goede luchtcirculatie: zonder enige moeite heb je goede ventilatie in huis. Toch wordt een open dakconstructie tegenwoordig niet meer toegepast voor woningen en dat heeft zo zijn redenen:

 • Ondanks de hoge isolatiewaarde en uitstekende ventilatie die riet biedt, voldoen open rieten daken niet aan de EPB-normen. Bijkomend isoleren – waardoor je langs binnen het riet niet meer zult zien – is dus verplicht.
 • Rieten daken met een open dakconstructie zijn ook brandonveilig. Net doordat het rieten dak zo goed ventileert – en dus binnenlucht aanzuigt – kan een eventueel vuurtje zich razendsnel verspreiden. Dat is niet alleen gevaarlijk voor de bewoners, maar ook je brandverzekering zal de hoogte inschieten.

Omdat bovenstaande nadelen niet noodzakelijk van toepassing zijn bij bijvoorbeeld tuinhuizen en garages, kun je daar nog steeds een open dakconstructie laten leggen.

Rieten daken met gesloten dakconstructie

rieten dak wordt gelegd

Het riet wordt van onder naar boven en in lagen aangebracht met speciaal gereedschap.

Een gesloten dakconstructie, ook wel het schroefdak genoemd, heeft voor al die nadelen een oplossing gevonden: het riet wordt niet rechtstreeks op de panlatten gelegd, maar komt bovenop een dichte ondergrond van onder andere isolatie- en brandwerende platen. Ondanks het feit dat het riet van binnenuit niet meer zichtbaar is, biedt het je wel volgende voordelen:

 • Rieten daken zijn even brandveilig als alle andere dakbedekkingen. Je betaalt je dus ook niet blauw aan je brandpolis.
 • Je woning is optimaal geïsoleerd: je energiefactuur zal dalen én je maakt aanspraak op een isolatiepremie.
 • De prijs van rieten daken is vergelijkbaar met die van andere dakbedekkingen. Voor de kosten moet je het dus zeker niet laten.

Onderhoud van rieten daken: hoe zit dat?

Naast het brandgevaar is het onderhoud een argument dat vaak wordt aangehaald tegen het plaatsen van een rieten dak. Maar is dat wel terecht? Net zoals bij andere dakbedekkingen, zijn algen en mos de grootste vijanden van riet! Die zorgen ervoor dat het riet vochtig blijft, waardoor het mettertijd gaat rotten. Je dak geeft daardoor niet alleen een onverzorgde indruk, maar het kan ook lekken en dus structurele problemen binnenshuis veroorzaken. De levensduur van je rieten dak met 15 jaar verlengen doe je door volgende eenvoudige onderhoudstips in acht te nemen:

rieten dak op landelijke woning
 • Behandel het riet met producten speciaal ontworpen om de groei van algen en mossen te vertragen. Let wel op: dit werkje moet volgens de regels van de kunst gebeuren. Zo niet, is er een verhoogd risico op schimmels of andere vochtproblemen. Het is dus aangeraden om een professionele rietdekker in te schakelen.
 • Verwijder overhangende takken. Ten eerste om te voorkomen dat je dak te veel in de schaduw staat en dus niet (goed) kan drogen. Ten tweede omdat de dauwdruppels van de takken dan steeds op dezelfde plaats terechtkomen. Zo loop je weer een hoger risico op vochtproblemen.
 • Ook je dak moet af en toe naar de kapper: laat je rieten dak om de tien jaar kammen. Op de plaatsen waar algen en mos zich toch hebben kunnen vasthechten, wordt het riet weggesneden en eventueel vervangen door nieuw riet. Je dak is nu volledig gereinigd!

Het onderhoud van je rieten dak is dus niet zo veeleisend: met deze tips, gaat je dak even lang mee als eentje bedekt met betonnen dakpannen (± 40 jaar). De boodschap is dus duidelijk: investeer in kleine onderhoudswerken om snelle slijtage en grote herstellingswerken te vermijden!

Wist je dat… een rieten dak best een hellingsgraad van zo’n 45 graden heeft? Zo kan het water gemakkelijk afvloeien en het dak dus snel drogen. Vanaf een hellingsgraad die minder dan 25 graden bedraagt zijn rieten daken een absolute no-go!

Rieten daken en zonnepanelen: een goede match?

zonnepanelen op rieten dakbedekking

Zonnepanelen worden idealiter in het riet ingebed.

Goed nieuws voor je energierekening: ook op rieten daken kunnen zonnepanelen geplaatst worden! Je kunt ze het best inwerken in het riet, zodat ze op dezelfde hoogte als de rieten dakbedekking (of er net onder) liggen. Onder de zonnepanelen wordt EPDM geplaatst om de constructie waterdicht te maken.

Het wordt afgeraden om je zonnepanelen bovenop het riet te plaatsen: je dak zal dan snel gaan rotten! Het riet onder de panelen droogt immers slecht en zal vocht vasthouden. Ook regelmatig onderhoud zal hier niet baten: de vakman kan simpelweg niet aan het riet aan om het te verzorgen.

Welke factoren bepalen de prijs van rieten daken?

Met een gemiddelde prijs van €90-110/m2 zijn rieten daken niet duurder dan daken met traditionele dakpannen. De exacte kostprijs hangt natuurlijk wel af van verschillende factoren, zoals de grootte van het dak en de moeilijkheidsgraad: zijn er vele hoekjes en kantjes zoals bij een schouw of dakkapel, zal de prijs hoger oplopen. En wat met de onderhoudskosten? Reken hiervoor op zo’n €15/m2.

Graag een exacte prijs geweten voor het onderhoud of plaatsing van een rieten dak? Vergelijk makkelijk offertes via onze gratis offerteservice!

Vergelijk offertes van rietdekkers in jouw buurt

Of je nu een rieten dak wilt laten plaatsen of onderhouden: dat blijft het werkje voor een ervaren rietdekker! Gelukkig vind jij via Offrea snel en gemakkelijk een vakman die hierin is gespecialiseerd: via onze gratis en vrijblijvende offerteservice ontvang jij immers na een enkele aanvraag tot wel drie offertes voor rieten daken van rietleggers uit jouw regio.

 

Wil je deze interessante informatie delen?

Gerelateerde blogartikels

Inspiratie

Weg met die vooroordelen: 4x prachtige rieten daken waar je mond van openvalt. 

Ontvang gratis offertes van 3 Rietdekkers in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes