Reiniging Zonnepanelen

Reiniging Zonnepanelen

  • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
  • Vergelijk tot 3 reinigingsbedrijven
  • Volledig gratis en vrijblijvend
  • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

Reiniging van je zonnepanelen zorgt voor een optimaal rendement

Zonnepanelen zijn een hele investering… hoe hoger het rendement, hoe sneller ze zijn terugverdiend. Wist je dat de reiniging van je zonnepanelen noodzakelijk is om dat optimaal rendement te garanderen? Wanneer en hoe je zonnepanelen moet schoonmaken, lees je hier. Maar ga niet zomaar je dak op: dat kan levensgevaarlijk zijn! Offrea brengt jou daarom geheel gratis en vrijblijvend in contact met een professionele reiniger.

Waarom zou je zonnepanelen reinigen?

vuile zonnepanelen met boodschap 'wash me'

Opgelet: als je je zonnepanelen niet reinigt, dan lijd je een groot rendementsverlies!

Waarom tijd en moeite steken in de reiniging van je zonnepanelen? Simpel: enkel wanneer panelen het zonlicht maximaal kunnen opnemen werken ze het efficiëntst! Zo niet, kan het rendement met wel 20% dalen. Je hebt er dus alle baat bij om je panelen regelmatig te reinigen. Ook als slechts één paneel vuil ziet, moet je dat schoonmaken. Zonnepanelen staan immers met elkaar in serie. Dat wil zeggen dat de stroom die wordt opgewekt in paneel 1, doorloopt naar paneel 2 enzovoort. Een paneel met stof of mos op zal minder veel energie opleveren: het zonlicht wordt immers niet helemaal geabsorbeerd. Dat beïnvloedt de opbrengst van alle panelen in dezelfde kring. Je zonnepanelen reinigen is dus de boodschap!

Wanneer voer je de reiniging van zonnepanelen uit?

Wat het beste moment is voor de reiniging van je zonnepanelen? April, mei en juni zijn ideale maanden. In deze en de daaropvolgende maanden kan het systeem profiteren van de meeste zonne-uren. In die periode, moeten ze dus optimaal renderen.

Reinig je zonnepanelen op momenten dat de zon niet te fel schijnt, zodat het water en de reinigingsproducten niet te snel opdrogen en zeker geen strepen achterlaten: daar kan het zonlicht immers niet meer door.

reiniger reinigt zonnepanelen

Hoe vaak je je zonnepanelen moet reinigen? Dat hoeft gelukkig niet elke week. Zonnepanelen zijn immers deels zelfreinigend, wat wil zeggen dat de regen al heel wat vuil kan wegspoelen. Toch is dat geen wondermiddel: hoewel fijn stof en zand wel zullen verdwijnen, zal hardnekkiger vuil zoals mos en vogeluitwerpselen een grotere uitdaging zijn. Daarom is jaarlijks onderhoud zeker aangeraden, al hoeft dat niet altijd een grote schoonmaaksessie te zijn: met de volgende tips ben je al een heel eind op weg.

Hoe je zonnepanelen reinigen? 3 handige tips

Tip 1: voorkom grote problemen door klein onderhoud

Je zonnepanelen hebben niet altijd een even uitgebreide schoonmaakbeurt nodig: soms volstaat het om simpelweg met de tuinslang de stofdeeltjes weg te spuiten. Gebruik daarvoor zeker regenwater, osmosewater of zacht kraanwater: indien je hard water gebruikt, zullen er kalkvlekken ontstaan op je zonnepanelen, waardoor die slechter zullen presteren.

Tip 2: Gebruik de juiste producten & materialen

Zorg er vast en zeker voor dat je de juiste producten & materialen gebruikt: anders zou je je zonnepanelen wel eens kunnen beschadigen! Maar wat moet je dan precies gebruiken? Hier vind je alvast enkele richtlijnen:

  • Gebruik onder geen beding een hogedrukreiniger: je zal de panelen enkel beschadigen.
  • Gebruik borstels die speciaal ontworpen zijn voor zonnepanelen. Zij zullen geen krasjes maken wanneer ze het vuil wegvegen, waardoor je dus geen rendementsverlies zal lijden. Gebruik dus nooit de borstel die je standaard in je garage vindt. Heeft het gesneeuwd? Gebruik dan een telescopische wisser, zodat het zonlicht je panelen kan bereiken.
  • Gebruik schoonmaakmiddelen die speciaal ontworpen zijn voor de reiniging van zonnepanelen. Die kunnen zelfs het meest hardnekkige vuil van je panelen verwijderen! Groene zeep, allesreiniger, bijtende of schurende producten zijn uit den boze. Ze zullen immers het beschermlaagje van je panelen aantasten, waardoor er krasjes op zullen komen. Het gevolg is wederom: verlies van rendement!

Tip 3: Ga meteen voor een algemene inspectie

Laat bij het reinigen van je zonnepanelen ook meteen ook een technische inspectie uitvoeren: er wordt in één keer gecontroleerd of je zonnepanelen en de rest van de installatie nog in goede staat zijn. Zo spoor je problemen vroegtijdig op & betaal je minder dan wanneer de vakman op verschillende momenten moet langskomen.

Welke factoren bepalen de prijs van jouw zonnepanelen?

Voor de reiniging van je zonnepanelen mag je tussen de 75 en 150 euro rekenen. De exacte prijs hangt af van…

  • het aantal zonnepanelen.
  • de bereikbaarheid van de panelen. Zonnepanelen op de eerste verdieping zijn gemakkelijker te bereiken dan panelen die bovenop een appartementsgebouw staan. Ook is een plat dak veiliger en gemakkelijker om te beklimmen dan een schuin dak en zal het om die reden ook goedkoper zijn.
  • de graad van verontreiniging. Hoe vuiler je zonnepanelen zijn, hoe meer en hoe duurder de materialen zijn die de vakman nodig heeft.

Tip: periodiek gebruik maken van dezelfde reinigingsfirma kan je recht geven op korting.

Vind een geschikt reinigingsbedrijf in jouw buurt

zonnepanelen worden bespoten met water uit tuinslang

Vanop de grond met het water van een tuinslang over de panelen gaan, kun je eventueel nog zelf, maar schakel zeker een ervaren vakman in vanaf dat je het dak op zou moeten!

Waarom een reinigingsbedrijven inschakelen? Denk allereerst aan je eigen veiligheid: van het dak vallen kan immers pijnlijke en ernstige gevolgen hebben. Gespecialiseerde firma’s weten perfect hoe ze zich moeten beveiligen tegen mogelijke ongelukken. Daarnaast kan het foutief gebruik van poetsproducten en - materialen je zonnepanelen schaden, waardoor ze niet meer optimaal renderen. Een vakman inschakelen is dus de boodschap!

Gelukkig brengt Offrea je gratis en vrijblijvend in contact met een professionele reiniger: via een enkele aanvraag ontvang jij tot wel 3 offertes voor de reiniging van je zonnepanelen van firma’s uit jouw buurt. Vakmannen vergelijken is een fluitje van een cent!

 

Wil je deze interessante informatie delen?

Ontvang gratis offertes van 3 Reinigingsbedrijven in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes