Van dubbele tot driedubbele beglazing: kenmerken en premies op een rijtje

Bij het plaatsen van ramen en/of deuren, sta je voor een belangrijke keuze: welk type beglazing is geschikt voor jouw woning? Ga je best voor driedubbelglas, hoogrendementsglas, zonwerend glas of veiligheidsglas? Door de vele opties, kan je je al snel overrompeld voelen tijdens die keuze. Daarom overlopen wij graag waar je op moet letten en over welke kenmerken elk type beglazing beschikt. Tot slot, komen de mogelijke premies aan bod. Aan het einde van dit artikel heb je zo een beter zicht op welk soort glas de perfecte keuze is voor jouw ramen en deuren!

Soorten glas voor ramen en deuren: waar moet ik op letten?

Ramen en deuren vormen één van de grootste verliesoppervlaktes in een woning. Hoe goed jouw woning scoort op vlak van isolatie is dan ook voor een groot deel bepaald door de gekozen beglazing. De twee volgende elementen zijn doorslaggevende factoren voor de isolatiewaarde van beglazing:

  • Eerst en vooral, moet je rekening houden met de thermische isolatie, die wordt weergegeven door de U-waarde. Dit is de hoeveelheid warmte (in Watt of W) die per seconde, vierkante meter (m2) en graad temperatuurverschil (in Kelvin of K) wordt overgedragen van de ene naar de andere zijde van het glas. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de beglazing isoleert. Vergelijk het met een doelman: hoe minder ballen hij doorlaat, hoe beter hij is.

  • Daarnaast is de zonnefactor ook van belang: de verhouding tussen de invallende zonnestraling en de binnenkomende warmte wordt uitgedrukt in de g-waarde. Een g-waarde van bijvoorbeeld 0.42 laat 42% van de zonnewarmte door en houdt 58% tegen. Hier geldt dus hetzelfde principe als bij de U-waarde: hoe lager, hoe beter zonnestralen worden tegengehouden.

Hou er bovendien rekening mee dat in vele gevallen akoestische isolatie (of geluidsisolatie) even belangrijk kan zijn als thermische isolatie. Denk maar aan woningen langs drukke wegen of spoorwegen. De mate van geluidsoverdracht van de ene naar de andere zijde wordt voornamelijk bepaald door de dikte van de glasbladen. Hoe dikker het glas, hoe minder geluid binnen- én buitengaat.

Welke beglazing scoort het best op gebied van isolatie?

  • Dubbelglas
  • Hoogrendementsglas
  • Driedubbelglas
  • Andere opties
Dubbelglas

Dubbelglas of thermopane glas

Bij nieuwbouw- of renovatieprojecten wordt zelden nog dubbele beglazing toegepast. Toch lichten we dit graag kort toe om verschillen met andere soorten glas aan te tonen. Dubbelglas bestaat uit twee glasplaten die van elkaar gescheiden worden door middel van een luchtspouw of droge luchtlaag. De breedte van de luchtspouw, typisch tussen de 14 en 20 mm, bepaalt de mate van thermische isolatie. Dubbelglas heeft zo een gemiddelde U-waarde van 2.9 W/m2K.

Hoogrendementsglas

Hoogrendementsglas of superisolerende beglazing

PHoogrendementsglas (HR) vertrekt vanuit hetzelfde principe als dubbelglas: twee glasplaten worden van elkaar gescheiden door een spouwruimte. Aan de binnenkant van de spouw wordt echter een transparante, warmtereflecterende metaalcoating aangebracht. De isolatiewaarde verhoogt naarmate er meer lagen of coatings worden aangebracht. Voor een superieure isolatie, kan de spouwruimte opgevuld worden met een edelgas (bv. argon of krypton) in plaats van met lucht. Het gas kaatst zonnestralen terug, waardoor de woning lekker koel blijft op zonnige dagen.

De kostprijs van dit type beglazing wordt ruimschoots gecompenseerd door het verlaagde energieverbruik. Hoogrendementsglas behaalt immers een gemiddelde U-waarde van 1.1 W/m2K, ofwel twee tot drie keer beter dan dubbelglas. De thermische isolatiewaarde van hoogrendementsglas kan niet enkel worden uitgedrukt door middel van de U-waarde, maar eveneens door middel van een aantal klassen:

U-waarde [W/m2K] Klasse
2.0 - 1.7 HR
1.6 - 1.3 HR+
< 1.2 HR++
Driedubbelglas

Driedubbelglas

Wil je een nog betere isolatiewaarde behalen, kan je kiezen voor driedubbelglas. Deze beglazing bestaat niet uit twee, maar drie glasbladen en dus ook twee spouwruimtes. Dit soort glas behaalt een gemiddelde U-waarde van 0.5 W/m2K en is zo uitermate geschikt voor passiefwoningen of lage-energiewoningen. Doordat driedubbelglas erg zwaar is, moet je er rekening mee houden dat de profielen stevig genoeg zijn om het gewicht van de beglazing te kunnen dragen. Dit zorgt mogelijk voor extra kosten en een hogere prijs per m2 voor het gehele raam- of deursysteem. Driedubbelglas is daarnaast ook minder geschikt bij oudere woningen: omdat de isolatiewaarde van de muren in oudere woningen vaak ondergeschikt is aan die van het glas, ontstaat er mogelijk condensatie. Dit kan leiden tot schimmels of een muffe geur.

Hou er tot slot rekening mee dat de isolatiewaarde van het totale raam- of deursysteem niet enkel bepaald wordt door de beglazing. Het materiaal waaruit de profielen bestaan (hout, pvc of aluminium), alsook de afstandshouders tussen de glasbladen zijn ook doorslaggevende factoren.

Andere opties

Nog meer opties: zonwerend en veiligheidsglas

Ongeacht het type beglazing waarvoor je kiest, heb je ook de mogelijkheid om deze te combineren met zonwerend en/of veiligheidsglas.

Zonwerend glas helpt om de g-waarde of zonnefactor zo laag mogelijk te houden. Hiervoor wordt er een zonwerende metaalcoating aangebracht op de oppervlakte van het glas. Deze laag kan een donkere, neutrale of volledig heldere kleur hebben. De coating kaatst de warmtestralen terug, maar laat toch voldoende zonlicht binnen.

Veiligheidsglas is dan weer ontwikkeld om minder gevaarlijke situaties te creëren en minder snel te breken in vergelijking met standaard beglazing. De twee meest voorkomende soorten van veiligheidsglas zijn gelaagd en gehard glas. Hieronder lijsten we hun belangrijkste kenmerken op.

Gelaagd glas

Bij gelaagd veiligheidsglas, worden PVB-folies (uit polyvinylbutyral) aangebracht tussen twee op elkaar gelijmde glasplaten. Bij glasbreuk, worden de glasscherven door deze folies bij elkaar gehouden. Enerzijds heeft gelaagd glas dus een beschermende functie: het risico op ongevallen door rondvliegende of scherpe glasscherven wordt gereduceerd. Anderzijds, heeft het een inbraakwerende functie: wanneer het glas wordt ingeslagen, ontstaat er geen opening in het raam waardoor men de woning kan betreden.

Gehard glas

Naast gelaagd glas, kan je ook opteren voor gehard glas. Door een speciale thermische behandeling is dit type beglazing vijf keer sterker dan gewone beglazing. Bij glasbreuk, versplintert gehard glas in kleine stukjes zonder daarbij scherpe glasranden achter te laten. Dit is vergelijkbaar met het glas dat je terugvindt in autoramen. Het is dus niet inbraakwerend zoals dat het geval is bij gelaagd glas, maar beschermt wel tegen ongevallen. Dit type beglazing is dan ook verplicht bij ramen en deuren die tot op de grond reiken.

Premies in 2020

 

Bij de renovatie van ramen en/of deuren, kan je onder bepaalde omstandigheden rekenen op de steun van de Vlaamse overheid. Laat je nieuwe ramen of nieuwe buitendeuren plaatsen? Dan heb je recht op een premie tot maximum 2.500 euro. Je zult sowieso niet meer dan 20% van je eindfactuur terugkrijgen.

Heb je een lager inkomen? Dan krijg je tot maximum 30% van je eindfactuur terug en nooit meer dan 3.333 euro.

Opgelet, belangrijke voorwaarde: je woning moet minstens 30 jaar oud zijn.

Daarnaast voorziet ook de netbeheerder premies ter ondersteuning van isolerende HR-beglazing. De netbeheerderspremie geldt bij het plaatsen van hoogrendementsbeglazing (maximum U-waarde 1,0W/m2K) in een woning die voor 1 januari 2006 werd aangesloten op het net. Indien de werken zijn uitgevoerd door een aannemer, kun je hiervoor rekenen op een premie van 10 euro/m2. Tref je daarnaast binnen een periode van 5 jaar nog 2 andere energiebesparende maatregelen, kun je via de netbeheerder ook rekenen op een totaalrenovatiebonus.

Tot slot geniet je in sommige gemeenten van een subsidie of voordelige lening voor de plaatsing van hoogrendementsglas. Het loont dus zeker de moeite om bij jouw gemeentebestuur na te vragen of er een premie van toepassing is.

Wil je een handig overzicht van de subsidies waarvoor jij in aanmerking komt? Gebruik dan deze eenvoudige subsidiezoeker. Wil je de terugverdientijd van bijvoorbeeld hoogrendementsglas berekenen? Ook hiervoor bestaat er een handige energiewinstcalculator.

Hoeveel kan ik besparen door mijn beglazing te vervangen?

Niet enkel bovenvermelde premies maken het interessant om in nieuwe beglazing te investeren. Overschakelen naar HR- of driedubbelglas heeft ook een positieve invloed op je energiefactuur. Hoeveel je juist kan besparen hangt af van je de huidige beglazing, het type beglazing waarmee je de oude vervangt en de grondstof waarmee je verwarmt:

  Gas Elektriciteit Mazout
Enkelglas > HR-glas €10.5/m2/jaar €47.7/m2/jaar €13.4/m2/jaar
Enkelglas > driedubbelglas €11.6/m2/jaar €52.9/m2/jaar €14.8/m2/jaar
Dubbelglas > HR-glas €4.1/m2/jaar €18.7/m2/jaar €5.2/m2/jaar
Dubbelglas > driedubbelglas €5.3/m2/jaar €23.9/m2/jaar €6.7/m2/jaar
Deze cijfers houden rekening met de huidige energieprijzen. Bron: http://www.energiesparen.be/energiewinst/glas

Voorbeeld: Je laat je ramen en deuren bestaande uit dubbelglas vervangen door HR-glas en je verwamt met elektriciteit. Het totale glasoppervlak bedraagt bijvoorbeeld 40m2. In dit geval, zal je per jaar 784 euro (= 40 x €18,7) uitsparen.

Wanneer je ook je profielen aanpakt, zal je jouw energiefactuur verder zien dalen. Je ramen en deuren vervangen is met andere woorden een slimme zet op financieel vlak!

Vergelijk offertes van plaatsers in jouw buurt en vind de beste prijs!

Wil je je door een ervaren plaatser verder laten adviseren over de geschikte beglazing voor jouw woning? Via ons netwerk van gespecialiseerde vakmannen kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor ramen en deuren vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je makkelijk de juiste vakman voor het plaatsen van jouw ramen en/of deuren.

 
 

Wil je deze interessante informatie delen?

Ontvang gratis offertes van 3 Plaatsers in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes