Ramen en deuren uit pvc: méér dan een budgetvriendelijk keuze

Bij de materiaalkeuze voor ramen en deuren verkiest 50% pvc boven aluminium en hout. Vaak komt de kostprijs van pvc naar voren als de voornaamste reden voor de populariteit van dit materiaal. Toch heeft pvc meer te bieden dan enkel budgetvriendelijkheid. Op deze pagina lichten we dit verder toe aan de hand van de vele kleur- en stijlmogelijkheden, de voor- en nadelen en uiteraard de prijs.

Spelen met kleuren en stijlen

Pvc krijgt vaak de stempel dat het eruit ziet als een plastic en dus goedkoop materiaal. Bovendien zou pvc slechts in een beperkt aantal kleuren beschikbaar zijn. Beide vooroordelen zijn echter al lang niet meer van toepassing: je hebt vandaag de keuze uit een uitgebreid aanbod van vormen en kleuren. De mogelijke vormen variëren van gebogen en afgeronde tot strakke en rechte lijnen. Daarnaast zijn de kleurmogelijkheden de jongste jaren sterk toegenomen. Mits de gepaste afwerkingstechniek benadert pvc zelfs een aluminium- of houtlook. Met pvc kan je je ramen en deuren en deuren dus volledig afstemmen op de rest van je woning, of je nu gaat voor een traditionele, landelijke, hedendaagse of moderne stijl.

Pvc kan worden afgewerkt op drie mogelijk manieren: door middel van een gelakte coating, foliebekleding of gekleurd in de massa.

Reeks pvc-profielen in grijs, houtlook, wit

Pvc is beschikbaar in vele kleuren en stijlen

Een eerste manier waarop pvc-profielen kunnen worden afgewerkt is door middel van een gelakte coating: bij deze methode krijgen deur- en raamprofielen uit pvc een hoogwaardige kleurlaag. De profielen hebben na deze behandeling een korrelige structuur die zorgt voor een matte en warme finish. Met deze techniek hoef je je dus geen zorgen te maken over een blinkende kunststoffen uitstraling. Ga je voor een gelakte coating, heb je de keuze uit een brede waaier aan kleuren. Sommige fabrikanten staan zelfs toe om een andere kleur te kiezen voor de binnen- en buitenzijde.

Daarnaast kan je er ook voor opteren om de profielen te bedekken met een folie. Gladde folies worden afgewerkt met een acrylaat toplaag voor een optimale bescherming en zijn beschikbaar in een 30-tal kleuren. Naast gladde folies, zijn er ook folies op de markt die een hout- of aluminiumlook nastreven. Voor een houtimitatie, heb je bijvoorbeeld de keuze uit folies met een natuurlijke of geverfde houtstructuur. Pvc is zo amper nog te onderscheiden van echte houten of aluminium profielen.

Profielen kunnen tot slot ook in de massa worden gekleurd. Bij deze techniek, worden er kleurpigmenten toegevoegd aan de pvc-massa tijdens het productieproces zelf. Dat betekent dat niet enkel de toplaag, maar de volledige kozijnen uit dezelfde kleur bestaan. Zo ontstaat er geen kleurverschil bij eventuele krassen. Hou er wel rekening mee dat deze afwerkingstechniek enkel standaardkleuren (wit, crème en lichtgrijs) toestaat.

Hoe goed scoort pvc op vlak van isolatie?

De isolatiewaarde van je raam- en deurprofielen heeft een doorslaggevende impact op de totale energieprestatie van de woning. Een goed geïsoleerde woning zorgt niet enkel voor een ideale temperatuur binnenshuis, maar ook voor een beduidende daling in je energiefactuur.

Om aan te geven hoe goed een materiaal isoleert, wordt de U-waarde gehanteerd. Deze waarde vertelt je hoeveel warmte per seconde, per vierkante meter en per graad temperatuurverschil wordt doorgelaten. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de thermische isolatie. Vergelijk het met een doelman in het voetbal: hoe minder ballen hij doorlaat, hoe beter hij is.

Pvc raam hebben een goede isolatiewaarde

Wie op zoek is naar een materiaal met een uitstekende isolatiewaarde, is bij pvc aan het juiste adres. Met een U-waarde tussen 1.2 - 0.78 W/m²K scoort het relatief goed op vlak van thermische isolatie in vergelijking met de andere materialen:

  Pvc Hout Aluminium
U-waarde 1.2 - 0.78 W/m²K 0.8 - 0.63 W/m²K 1.5 - 0.8 W/m²K

De U-waarde van het complete raam- of deursysteem wordt daarnaast medebepaald door de gekozen beglazing en het aantal luchtkamers waaruit de profielen bestaan. De lucht in deze kamers doet dienst als isolerende buffer. Hoe meer luchtkamers, des te beter het profiel dus isoleert. Daarnaast kan pvc ook een hoge akoestische isolatiewaarde voorleggen. Dit kan een groot voordeel opleveren voor woningen die gelegen zijn aan bijvoorbeeld een drukke weg of spoorweg.

Ontdek de voordelen en nadelen van pvc-ramen en -deuren

Naast de veelzijdigheid op gebied van vorm en kleur en de uitstekende isolatiewaarde, bezit pvc nog vele andere troeven die van dit materiaal een absolute topper maken. Hieronder lijsten we de overige pluspunten, alsook de nadelen op.

 • Duurzaam

  Pvc is bestand tegen alle weerselementen: het rot, roest of scheurt niet en heeft bijgevolg een levensduur van 50 jaar of meer. Daarnaast is pvc 100% recycleerbaar. De acrylaat toplaag zorgt ervoor dat de profielen naast weerbestendig ook krasbestendig zijn.

 • Makkelijk in onderhoud

  In tegenstelling tot bijvoorbeeld hout, is er bij pvc geen regelmatig onderhoud nodig om dit materiaal in optimale conditie te houden. Dat betekent nooit meer schilderen, schuren of lakken! Kies je voor pvc-profielen met een houtlook, dan beschik je over ‘the best of both worlds’: je geniet van de warme en karaktervolle uitstraling van houten profielen én het minimum aan onderhoud dat eigen is aan pvc.

 • Makkelijk te reinigen

  Bovendien is pvc vuil- en stofwerend, wat betekent dat het makkelijk schoon te maken is. Ramen en deuren uit pvc reinig je best enkele malen per jaar. Gebruik daarvoor simpelweg een zachte spons, water en een niet-agressief reinigingsproduct. Drogen doe je dan weer best met een zeemvel. Vermijd daarnaast krassen door pvc-ramen of -deuren nooit droog te reinigen.

 • Prijs-kwaliteitsverhouding

  Voor velen is de betaalbare prijs-kwaliteitsverhouding een doorslaggevend element bij de profielkeuze. Pvc is gemiddeld 15% goedkoper dan hout en zo’n 30% goedkoper dan aluminium. Dit is te wijten aan de lagere grondstofprijs, gecombineerd met een sterk geautomatiseerd productieproces. Door de meest geavanceerde technieken, kan je het aantrekkelijke prijskaartje van pvc combineren met de duurdere look van hout of aluminium.

 

Pvc schuiframen uit verschillende onderdelen
Woning met pvc ramen en buitendeur

Dankzij de modernste technieken, zijn pvc-ramen amper te onderscheiden van aluminium. Bron: Any Window

Wit interieur met grote pvc ramen

Pvc-profielen zijn ook in een strakke woning een echte aanwinst

Langwerpige raam uit pvc met tuinzicht
 • Draagkracht van pvc-ramen en -deuren

  Vergelijk je de draagkracht van hout of aluminium met die van pvc, merk je al gauw dat de eerste twee materialen van nature sterker zijn. Om de stabiliteit te verhogen, worden pvc-profielen daarom verstevigd met een gegalvaniseerd stalen frame. Deze versterkingen gaan vervormingen tegen die bijvoorbeeld kunnen optreden bij grote overspanningen, zoals ruime raampartijen. Onze partners zullen jou dan ook steeds een pvc-profiel verstevigd met stalen kern voorstellen bij constructies die vaak open en toe gaan, zoals dat het geval is bij schuiframen en buitendeuren.

 • Niet eenvoudig te overschilderen of te herstellen

  Ga je voor een kwalitatieve, duurdere pvc-soort, dan is de kans op verkleuring door uv-stralen miniem. Tegenover het kleurvaste karakter van pvc staat echter wel een tweede nadeel: pvc is niet eenvoudig overschilderbaar. Een adequate voorbereiding is hiervoor vereist: de profielen moeten grondig worden gereinigd, opgeschuurd en behandeld met een geschikte primer, vooraleer ze kunnen worden afgelakt. Dit werkje is niet enkel erg arbeidsintensief, maar daarnaast ook echt vakwerk. Laat je dus bijstaan door een professional bij het verven van pvc-ramen of -deuren. Hetzelfde geldt voor het herstellen van pvc-profielen bij eventuele beschadigingen (bv. bij sporen van inbraak).

Vergelijk offertes van plaatsers in jouw buurt en vind de beste prijs!

Overtuigd van de vele voordelen die pvc te bieden heeft? Wil je je door een ervaren plaatser verder laten adviseren over de geschikte materiaalkeuze? Via ons netwerk van gespecialiseerde vakmannen kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor ramen en deuren vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je makkelijk de juiste vakman voor het plaatsen van jouw ramen en/of deuren uit pvc.

 
 

Wil je deze interessante informatie delen?

Ontvang gratis offertes van 3 Plaatsers in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes