Houten ramen en deuren zorgen voor een huiselijke sfeer

Zoek je een materiaal dat een warme en unieke uitstraling geeft aan jouw woning? Dan zijn houten ramen en deuren de ‘perfect match’! Op deze pagina kom je meer te weten over de voor- en nadelen van hout, waaronder het vereiste onderhoud, de uitstekende isolatie die het biedt, de prijs-kwaliteitsverhouding & meer.

Spelen met kleuren en stijlen

Wanneer men denkt aan houten schrijnwerk, denkt men al gauw aan woningen in landelijke of pastorijstijl. Dat is enigszins logisch: hout heeft een warme en authentieke look die naadloos aansluit bij deze stijlen. Houten profielen kunnen daarnaast volledig op maat worden ontworpen, waardoor dit materiaal evenzeer geschikt is voor het creëren van afgeronde en unieke vormen die eigen zijn aan deze stijlen. Hout levert echter ook een esthetische meerwaarde op bij moderne woningen. De karaktervolle kwaliteiten van dit natuurlijke materiaal zorgen voor een mooi contrast met de strakke lijnen bij dit type van woning. Tot slot, staat het brede kleurenpalet toe een persoonlijke toets te geven aan jouw ramen en deuren. Kortom, hout is een tijdloos materiaal dat past bij elke mogelijke stijl, van landelijk tot modern.

Vorige Volgende

De voordelen en nadelen van houten ramen en deuren

 • Overschilderbaar en makkelijk te herstellen

  Eén van de grootste troeven van hout is ongetwijfeld de mate van flexibiliteit wat betreft kleuren. Ben je uitgekeken op de kleur van je ramen of deuren, kunnen ze simpelweg overschilderd worden. Zijn er krassen of is het deur- of raamprofiel beschadigd? Ook dat is eenvoudig te herstellen. Zo geef je je ramen en deuren zonder al te veel moeite een opgefriste look.

 • Prijs

  Qua prijsklasse bevindt hout zich tussen pvc en aluminium. Hout is gemiddeld genomen 15% duurder dan pvc. Kies je voor één van de duurdere houtsoorten, komt de prijs in de buurt van aluminium. Hou daarnaast ook rekening met het regelmatige onderhoud dat een blijvende kost vormt. Samengevat, biedt hout een betaalbare prijs-kwaliteitsverhouding gegeven de uitzonderlijke kwaliteiten die het bezit. Zoals we later zullen zien, draagt de uitstekende isolatie die hout biedt verder bij aan een verlaagd energiefactuur.

 

Overschilderen van houten ramen

Houten profielen voorzie je in no time van een nieuwe kleur.

Houten schrijnwerk met gietvloer

Een tijdloze en warme look. De houten ramen en deuren leveren een mooi contrast op met de strakke gietvloer.

 • Duurzaam

  Hout is een natuurlijk en milieuvriendelijk product met een levensduur tot wel 50 jaar. Voor buitenschrijnwerk kies je best een duurzame houtsoort die voldoende bestand is tegen weersinvloeden en ongevoelig is voor aantasting door schimmels en insecten. Zo werden er vijf klassen gedefinieerd die de duurzaamheid van een houtsoort aangeven. Dit wordt aangeduid met een cijfer van I tot V, waarbij klasse I de meest duurzame klasse vertegenwoordigt. Enkel de drie eerste klassen zijn geschikt voor buitenschrijnwerk. In deze tabel, vind je de belangrijkste eigenschappen van elke klasse en enkele voorbeelden:

    Behandeling aangeraden? Levensduur in jaren Voorbeelden
  Duurzaamheidsklasse I Nee 50+ Afzelia, moabi en padoek
  Duurzaamheidsklasse II Ja 30-50 Afrormosia, merbau en eik
  Duurzaamheidsklasse III Ja 20-30 Douglas en lork

  Kijk ook zeker na of de gekozen houtsoort het FSC- of PEFC-label draagt dat aangeeft of het hout afkomstig is van duurzaam beheerde bossen. Ook de behandelingen die sommige houtsoorten vragen kunnen volledig op waterbasis gebeuren, waardoor ze onschadelijk zijn voor het milieu.

 • Regelmatig onderhoud, maar makkelijk te reinigen

  Om houten schrijnwerk in uitstekende staat te houden, is periodiek onderhoud aangeraden. Dat is nodig om beschermd te blijven tegen de weersinvloeden, maar ook tegen schimmels en insecten. De regelmaat van het onderhoud hangt af van de houtsoort en de voorbehandeling die reeds heeft plaatsgevonden. Beitsen en vernissen dient gemiddeld jaarlijks te gebeuren. Om de 10 jaar is het dan weer aangeraden om geschilderde profielen van een nieuwe verflaag te voorzien. Met de nieuwste behandelingstechnieken wordt het onderhoud echter meer en meer tot een minimum beperkt.

  Reinigen van houten profielen doe je best 1 keer per jaar met een zachte doek of spons. Gebruik verder lauwwarm water en een pH-neutraal schoonmaakproduct. Spoel goed na en droog af met een zeemvel.

 • Onvolkomenheden

  De natuurlijkheid van hout heeft ook een evident nadeel: de kans op imperfecties zoals kleine kleurverschillen is groter dan bij aluminium of pvc. Die unieke structuur draagt echter wel bij aan het charmante karakter van dit materiaal.

Binnenkant houten ramen met dubbel- en driedubbelglas

Hoe goed scoort hout op vlak van isolatie?

Hout is van nature een uitstekende isolator. De isolerende eigenschappen die hout bezit hebben niet enkel een positieve impact op je energiefactuur, maar zijn ook goed nieuws voor de akoestische isolatie van je woning. De thermische isolatie die een materiaal biedt wordt aangegeven door de U-waarde. Deze waarde specifieert hoeveel warmte er per seconde, per vierkante meter en per graad temperatuurverschil een materiaal doorlaat. Kortweg: hoe lager de U-waarde, hoe beter de thermische isolatie. Vergelijk het met een doelman in het voetbal: hoe minder ballen hij doorlaat, hoe beter hij is. De U-waarde van houten buitenschrijnwerk ligt zeer laag: het schommelt tussen 0.8 en 0.63 W/m²K. Hout scoort daarmee bijzonder goed in vergelijking met pvc en aluminium:

  Hout Aluminium Pvc
U-waarde 0.8 - 0.63 W/m²K 1.5 - 0.8 W/m²K 1.2 - 0.78 W/m²K

Deze uitstekende isolatiewaarde maakt hout uitermate geschikt voor passieve of lage-energiewoningen. De U-waarde van het complete raamsysteem wordt daarnaast ook medebepaald door de beglazing en de afstandshouders tussen de glasbladen.

Vergelijk offertes van plaatsers in jouw buurt en vind de beste prijs!

Ben je overtuigd van de vele voordelen die hout te bieden heeft? Wil je je door een ervaren plaatser verder laten adviseren over de geschikte materiaalkeuze? Via ons netwerk van gespecialiseerde vakmannen kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor ramen en deuren vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je makkelijk de juiste vakman voor het plaatsen van jouw houten ramen en/of deuren.

Plaatsing van houten ramen
 
 

Wil je deze interessante informatie delen?

Ontvang gratis offertes van 3 Plaatsers in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes