Aluminium ramen en deuren: sterk en stijlvol

Twijfel je of aluminium de juiste keuze is voor jouw ramen en deuren? Of wil je weten hoe de prijs van aluminium zich verhoudt tot bijvoorbeeld ramen en deuren uit pvc of hout? Lees hier alles over de voor- én nadelen van dit materiaal en laat je overtuigen door de vele troeven die aluminium te bieden heeft!

Wat zijn de voor- en nadelen van aluminium ramen en deuren?

Bij de keuze voor raam- en deurprofielen, zijn er een aantal belangrijke factoren waar je rekening mee dient te houden, waaronder de beoogde stijl, de onderhoudsvriendelijkheid, de duurzaamheid en uiteraard de kostprijs van het materiaal. Hier overlopen we op welke punten aluminium goed en minder goed scoort.

 • Diverse stijlen

  Ramen en deuren uit aluminium worden het vaakst geassocieerd met moderne woningen. De sterkte van dit lichte materiaal staat immers toe om erg slanke profielen te vervaardigen die voor een hedendaagse uitstraling zorgen. Door zijn sterke karakter, is aluminium uitermate geschikt voor grote raampartijen en andere architecturale constructies met grote overspanningen die eigen zijn aan de moderne bouwstijl. Aluminium profielen zijn echter in vele stijlen en kleuren te verkrijgen, waardoor het materiaal zich evenzeer leent voor woningen in een traditionele, landelijke stijl of pastorijstijl. Op de mogelijke afwerkingen, komen we verder in deze tekst nog even terug.

 • Weinig onderhoud en makkelijk te reinigen

  Aluminium is een niet-elektrostatisch materiaal dat weinig vuil aantrekt en bijgevolg minimaal onderhoud vergt. Aangeraden wordt om aluminium profielen 2 à 4 keren per jaar schoon te maken, afhankelijk van de weersomstandigheden. Gebruik bij de reiniging van aluminium ramen of deuren enkel zachte doeken of sponzen om krassen te vermijden. Om verder geen strepen en vlekken te maken, gebruik je daarnaast best koud tot lauw water gecombineerd met een pH-neutraal schoonmaakmiddel. Meer heb je niet nodig om je aluminium ramen en deuren weer te doen stralen!

 • Duurzaam

  Aluminium heeft een levensduurte van 50 jaar of meer. Dat komt omdat het, na de gepaste behandelingen, bestand is tegen alle weersinvloeden: het gaat niet roesten, barsten, rotten of kromtrekken. Bovendien moet je met aluminium niet vrezen dat je ramen of deuren zullen verkleuren door blootstelling aan zonlicht. Voor wie het milieu hoog in het vaandel draagt, is er nog meer goed nieuws: aluminium is ook 100% recycleerbaar.

 

Profielen uit aluminium met sierelementen

Aluminium ramen in pastorijstijl.
Bron: Any Window

Schoonmaak ramen met water en doek
Witte aluminium ramen in slaapkamer

Slanke aluminiumprofielen ogen elegant voor in de slaapkamer

Grijze aluminium veranda omringd door vijver

Stijlvolle veranda uit aluminium.
Bron: SDS Verandabouw

Naast deze voordelen zijn er een aantal punten waarmee je rekening dient te houden, indien je voor aluminium kiest.

 • Schade herstellen en overschilderen niet eenvoudig

  Door de oppervlaktebehandeling die aluminium krijgt, zijn profielen vervaardigd uit dit materiaal erg krasbestendig. Treedt er toch een beschadiging op, is deze evenwel niet eenvoudig weg te werken. Een vakman kan een kras bijvoorbeeld simoniseren en nat lakken. Voor het schilderen van aluminium profielen, geldt hetzelfde: ook hier dien je beroep te doen op een gespecialiseerd bedrijf om je ramen en deuren van een nieuwe kleur te voorzien.

 • Prijs aluminium ramen en deuren

  Aluminium is, in vergelijking met pvc of hout, minder budgetvriendelijk. Dit heeft alles te maken met de hogere grondstofkost. Voor de pluspunten die aluminium biedt, betaal je een meerprijs van ruwweg 15% tegenover hout en 30% tegenover pvc.

 

Herschilderen van ramen en deuren

Hoe goed scoort aluminium qua isolatie?

Een goed geïsoleerde woning resulteert niet enkel in een aangename binnentemperatuur, maar heeft ook een positieve impact op je energiefactuur. Aangezien de isolerende kwaliteiten van je raam- en deurprofielen sterk bijdragen aan de algemene isolatiewaarde van je woning, is het van groot belang om hier een doordachte keuze in te maken.

De U-waarde drukt uit hoeveel warmte per seconde, per vierkante meter en per graad temperatuurverschil het profiel doorlaat. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de thermische isolatie. Vergelijk het met een doelman in het voetbal: hoe minder ballen hij doorlaat, hoe beter hij is.

Aluminium is een thermische geleider, wat betekent dat er koudebruggen kunnen ontstaan. Daardoor wordt er vaak aangenomen dat aluminium een hogere U-waarde heeft dan pvc of hout. Toch heeft aluminium recent veel vooruitgang geboekt op dit vlak waardoor de isolatiewaarde van aluminium tegenover de andere materialen sterk is verbeterd:

  Aluminium Pvc Hout
U-waarde 1.5 - 0.8 W/m²K 1.2 - 0.78 W/m²K 0.8 - 0.63 W/m²K

De verbeterde isolatiewaarde van aluminium is het gevolg van het aanbrengen van thermische onderbrekingen met (standaard 3) luchtkamers. Dit betekent dat het binnen- en buitendeel van het profiel gescheiden wordt door een isolerende kern. Deze kern bestaat uit een harde kunststofstrip, polyurethaanhars of een polyamidestrip, oplopend van laagste naar hoogste U-waarde. De U-waarde van het complete raamsysteem wordt daarnaast medebepaald door de keuze qua beglazing en de afstandshouders tussen de glasbladen. De U-waarde van aluminium profielen schommelt op die manier tussen 1.5 en 0.8 W/m²K, afhankelijk van de gemaakte keuzes.

Opbouw van binnenkant aluminium profiel

De doorsnede van een aluminium raamprofiel

Spelen met stijlen en kleuren!

We haalden reeds aan dat aluminium zowel past bij een moderne als een traditionele, landelijke bouwstijl. Afhankelijk van de gekozen oppervlaktebehandeling - poederlakken of anodisatie - heb je de keuze uit een breed gamma aan kleuren en afwerkingen. Bovendien kan je voor de binnen- en buitenzijde opteren voor een andere kleur. Zo bekom je een harmonieus geheel tussen je buitenschrijnwerk en het interieur van je woning.

Moderne woning met grote ramen

Ruime glaspartijen uit aluminium creëren een open gevoel

 • Poederlakken, poedercoaten of moffelen

  Een eerste mogelijke oppervlaktebehandeling is poederlakken. Tijdens dit proces wordt er een elektrisch geladen poeder op het aluminium profiel gespoten. De statische lading zorgt voor een optimale hechting met het verfpoeder. De verf wordt daarna als het ware ‘ingebakken’ in een oven van 200 °C. Dit creëert een kleurvaste, kras- en corrosiebestendige laag. Bij deze oppervlaktebehandeling heb je de keuze uit een brede waaier aan kleuren, zowel in glanzende, matte, ruwe of effen afwerking zodat de profielen bij elke stijl aansluiten.

 • Anodiseren

  Daarnaast kan je er ook voor kiezen om je aluminium schrijnwerk te laten anodiseren. Bij anodisatie, wordt het aluminium profiel in verschillende chemische baden gedompeld, terwijl het onder elektrische spanning wordt gebracht. Op een gecontroleerde manier vormt er zich zo een corrosiebestendige oxidelaag. Tijdens dit proces, worden de oppervlakteporiën van het aluminium opengezet, waardoor kleurpigmenten kunnen doordringen in het materiaal. Bij een volgend bad, worden deze dan opnieuw dichtgezet. Deze oppervlaktebehandeling zorgt voor een metallische afwerking, die beperkter is qua kleur. Zo heb je de keuze uit een aantal basistenten van een lichte tot een donkere steel look. Een geborstelde afwerking behoort eveneens tot de mogelijkheden.

Schuifraam uit aluminium met tuinzicht

Schuifraam met onbelemmerd zicht op de tuin

Vergelijk offertes van plaatsers in jouw buurt en vind de beste prijs!

Ben je geprikkeld door wat aluminium te bieden heeft? Wil je je door een ervaren plaatser verder laten adviseren over de geschikte materiaalkeuze? Via ons netwerk van gespecialiseerde vakmannen kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor ramen en deuren vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je makkelijk de juiste vakman voor het plaatsen van jouw aluminium ramen en/of deuren.

Plaatsers installeren nieuwe ramen uit aluminium
 
 

Wil je deze interessante informatie delen?

Ontvang gratis offertes van 3 Plaatsers in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes