Aluminium ramen en deuren: sterk en stijlvol

Twijfel je of aluminium de juiste keuze is voor jouw ramen en deuren? Of wil je weten hoe de prijs van aluminium zich verhoudt tot bijvoorbeeld pvc of hout? Lees hier alles over de voor- én nadelen van dit materiaal en laat je overtuigen door de vele troeven die aluminium te bieden heeft!

De drie belangrijkste voordelen van aluminium ramen en deuren

 • Voor elke stijl de juiste profielen

  Dankzij de slanke profielen zie je aluminium glas en schrijnwerk vaak terug in moderne woningen. Zo zijn grote raamprofielen zeker geen uitzondering: ideaal voor een grote veranda dus! Heb jij een woning in een traditionele, landelijke of pastorijstijl? Geen zorgen: aluminium is in allerlei stijlen en kleuren te verkrijgen, waardoor dat voor elke woning geschikt is!

 • Onderhoudsvriendelijk & krasvrij

  Liefst ramen en deuren waar je zo weinig mogelijk aan moet poetsen? Dan is aluminium the way to go! Twee tot vier keer per jaar met een zachte doek of spons over je alu profielen gaan, is al voldoende. Voor een extra proper raam of deur, ga je erna nog even met een sopje van lauw water en pH-neutraal schoonmaakmiddel over de profielen. Ziezo: jouw schrijnwerk straalt weer! Ander goed nieuws: daarnaast zullen je raamprofielen geen krassen vertonen. Per ongeluk met je ring tegen de deur gelopen? Geen probleem, daar zie je niets van.

 • Gaat een leven lang mee

  Als je aluminium een mooi materiaal vindt, hebben we goed nieuws: aluminium gaat tot wel vijftig jaar en langer mee! Het is dan ook een erg sterk materiaal dat bestand is tegen alle weersinvloeden. Roest, krassen, verrotting, kromtrekkingen, verkleuring door zonlicht …? Niet voor jouw deur of raam! Bovendien is aluminium daarbovenop ook nog eens 100% recycleerbaar. Goed voor het milieu: check.

 

Profielen uit aluminium met sierelementen

Aluminium ramen in pastorijstijl.
Bron: Any Window

Schoonmaak ramen met water en doek
Witte aluminium ramen in slaapkamer

Slanke aluminiumprofielen ogen elegant voor in de slaapkamer

Profiteer van de voordelen van aluminium

Een aluminium garagepoort? Goed idee!

Denk je erover na om voor een aluminium garagepoort te kiezen? Zeker doen! Hoewel die poorten relatief duur zullen zijn, gaan ze wel een heel leven mee. Jij hoeft dus maar één keer een investering maken! Bovendien moet je er ook amper naar omkijken: aluminium heeft amper onderhoud nodig en is bestendig tegen álle weersomstandigheden. Het ideale materiaal voor een garagepoort dus.

Ook enkele nadelen voor aluminium

 • Prijs aan de hoge kant

  Aluminium heeft heel veel voordelen, maar voor die voordelen betaal je ook. Daardoor is het materiaal minder budgetvriendelijk, met een meerprijs van ruwweg 15% tegenover hout en 30% tegenover pvc.

 • Schade herstellen en overschilderen niet eenvoudig

  Krasbestendigheid is vast en zeker een groot voordeel van aluminium. Al is er natuurlijk altijd een kans dat er een beschadiging optreedt. Is dat het geval? Dan heb je zeker een vakman nodig om die weg te werken, aangezien dat niet eenvoudig is. Ook als je je aluminiumprofielen wilt schilderen, doe je het best een beroep op een gespecialiseerd bedrijf.

 

Herschilderen van ramen en deuren

Spelen met stijlen en kleuren!

Een belangrijk voordeel van alu profielen is dat ze bij zowel een moderne, traditionele als landelijke bouwstijl passen. Hoe je ervoor zorgt dat je deuren of ramen helemaal aan jouw wensen voldoen? Door je aluminium buitenschrijnwerk te poederlakken of te adoniseren.

Moderne woning met grote ramen

Ruime glaspartijen uit aluminium creëren een open gevoel

Poederlakken, poedercoaten of moffelen voor stevige profielen

Wanneer je kiest voor poederlakken, ook wel poedercoaten of moffelen genoemd, als oppervlaktebehandeling, krijg je kleurvaste, krasbestendige en corrosiebestendige raam- en deurprofielen. Hoe dat komt? Tijdens dit proces wordt een elektrisch geladen poeder op het profiel gespoten. Die statische lading zorgt ervoor dat het verfpoeder goed hecht. Daarna wordt de verf ook nog eens ‘ingebakken’ in een oven van 200°C. Het extra voordeel: jij kunt kiezen uit een brede waaier aan kleuren, zowel in glanzende, matte, ruwe als effen afwerking.

Anodiseren voor een stoere metaallook

Daarnaast kun je ook voor anodiseren kiezen. Dan gebeurt het volgende:

 • Het aluminium profiel wordt in een chemisch bad gedompeld, waardoor de oppervlakteporiën van het profiel opengezet worden.
 • De kleurpigmenten dringen diep door in het materiaal.
 • In een volgend chemisch bad sluiten de poriën zich weer.

Resultaat? Een metallische afwerking. Die is beperkter qua kleur, maar geeft wel leuke afwerkingsmogelijkheden. Denk aan een geborstelde of steel look.

Binnen- en buitenschrijnwerk met een steel look

Een raam met steel look zonder te betalen voor dure stalen profielen: het kan dankzij aluminium! Doordat aluminium zo sterk is, kunnen er perfect dunne profielen van gemaakt worden. Zo combineer jij alle voordelen van aluminium met de prachtige, authentieke look van stalen ramen!

Hoe goed scoort aluminium qua isolatie?

Een goed geïsoleerde woning is niet alleen verplicht, het zorgt ook voor een aangename binnentemperatuur én een lager energiefactuur. Ook voor je deur- en raamprofielen aan isolatie denken, is dus van groot belang.

Daar waar aluminium vroeger nog veel lucht en koude doorliet, isoleert het ondertussen bijna even goed als hout en pvc. Dat zie je aan de U-waarde van het materiaal. Die waarde meet hoeveel warmte per seconde, per vierkante meter en per graad temperatuurverschil het profiel doorlaat. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de thermische isolatie. Vergelijk het met een doelman in het voetbal: hoe minder ballen hij doorlaat, hoe beter hij is.

  Aluminium Pvc Hout
U-waarde 1,5 - 0,8 W/m²K 1,2 - 0,78 W/m²K 0,8 - 0,63 W/m²K

Een deur of raam uit aluminium: wat mag dat kosten?

Aluminium is zoals gezegd duurder dan de alternatieven hout en pvc. Maar het is dan ook een levenslange investering: normaal gezien zal je je deuren en ramen niet meer moeten vervangen. Maar hoeveel kost je nieuwe schrijnwerk dan? Dat hangt onder andere af van …

 • Het soort beglazing. Zo kost hoogrendementsglas bijvoorbeeld meer dan dubbel glas.
 • Het soort raam waarvoor je kiest. Een vast raam is daarbij het goedkoopst, een schuifraam het duurst. Een draai-kiepraam en een valraam vallen ergens daartussen.
 • De extraatjes. Al dan niet automatische rolluiken, een vliegenraam … hoe meer extraatjes, hoe hoger de prijs.
Schuifraam uit aluminium met tuinzicht

Schuifraam met onbelemmerd zicht op de tuin

Premies voor nieuw glas en schrijnwerk

Nieuwe beglazing en nieuw schrijnwerk kosten natuurlijk geld, maar verdien je er ook iets mee terug. Indien je een woning renoveert die voor 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet is aangesloten, heb je mogelijk het recht op de volgende premies:

 1. De premie voor hoogrendementsglas van Fluvius (alleen geldig als de werken zijn uitgevoerd door een erkende professional).
 2. De totaalrenovatiebonus indien je, naast de plaatsing van hoogredementsglas, nog minimum twee andere energiebesparende maatregelen neemt.
 3. Sommige gemeentes en provincies delen nog een bijkomende premie uit.

Is je woning meer dan 30 jaar oud en vervang je zowel je glas als je raamprofielen? Dan heb je mogelijk ook het recht op de renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen.

Vergelijk offertes van plaatsers in jouw buurt en vind de beste prijs!

Ben je geprikkeld door wat aluminium te bieden heeft? Wil je je door een ervaren plaatser verder laten adviseren over de geschikte materiaalkeuze? Via ons netwerk van gespecialiseerde vakmannen kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor ramen en deuren vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je makkelijk de juiste vakman die jouw alu ramen en/of deuren komt plaatsen.

Plaatsers installeren nieuwe ramen uit aluminium
 
 

Wil je deze interessante informatie delen?

Ontvang gratis offertes van 3 Plaatsers in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes