Ramen en deuren

Ramen en deuren

 • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
 • Vergelijk tot 3 plaaters
 • Volledig gratis en vrijblijvend
 • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

Ramen en deuren plaatsen: materialen, beglazing, prijzen & premies

Ben je van plan om nieuwe ramen en deuren te laten plaatsen? Dan sta je voor een heleboel keuzes. Ga je voor profielen uit aluminium, hout of pvc? En kies je best voor hoogrendementsglas of driedubbelglas? Welke impact hebben deze keuzes op de kostprijs en heb je recht op premies die de kosten kunnen drukken? Offrea geeft antwoord op al deze vragen. Daarnaast kan je beroep doen op onze vakmannen om je verder met raad en daad bij te staan.

Ramen en buitendeuren bepalen samen met de gevel de uitstraling van een woning. Door te spelen met de vele mogelijke vormen en kleuren, kan je de look van je woning een persoonlijke toets geven. Naast de esthetische waarde, hebben ramen en deuren ook een doorslaggevende impact op de energieprestatiewaarde of E-peil van je woning. Daarom is investeren in het juiste materiaal van groot belang. Wij loodsen jou op deze pagina doorheen de verschillende opties.

Welk materiaal kiezen: pvc, hout of aluminium?

Pvc: méér dan een budgetvriendelijke keuze

Pvc voor ramen en deuren is het populairste materiaal en wordt verkozen door zowat 50% van de (ver)bouwers. Als voornaamste reden hiervoor, wordt vaak de aantrekkelijke kostprijs naar voren geschoven. Pvc heeft echter veel meer te bieden. Hieronder lijsten we de voornaamste voordelen van pvc op:

 • Diverse kleuren, vormen en stijlen
 • Afwerking in houtimitatie mogelijk
 • Uitstekende thermische isolatiewaarde, uitgedrukt in de U-waarde. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Pvc scoort hier goed op met een U-waarde tussen 1.2 en 0.78 W/m²K.
 • Makkelijk te onderhouden en reinigen: geen nabehandelingen nodig en eenvoudig schoon te maken met een zachte doek en sopje
 • Zeer betaalbare prijs-kwaliteitsverhouding
Achteraanzicht pastorijwoning met pvc ramen

Ramen en deuren uit pvc passen perfect bij een woning in pastorijstijl. Bron: Any Window

Pvc heeft zijn positie als marktleider met deze troeven dus zeker verdiend. Het vooroordeel dat pvc een materiaal is dat eruit ziet als plastic en enkel verkrijgbaar is in een beperkt aantal kleuren zou dus niet langer mogen heersen.

Toch moet je bij pvc rekening houden met een beperkt aantal nadelen. Zo is een interne versteviging met stalen frame aangewezen om de draagkracht van dit materiaal te verhogen. Daarnaast is het ook geen eenvoudige opdracht om pvc-profielen te overschilderen of te herstellen. Schakel voor deze arbeidsintensieve klus zeker een vakman in!

Aluminium: een sterk en stijlvol materiaal

Ramen en deuren uit aluminium delen veel van hun pluspunten met pvc. Aluminium is eveneens beschikbaar in diverse kleuren, vormen en stijlen. Daarnaast is het ook onderhoudsvriendelijk en makkelijk te reinigen. Bovendien heeft aluminium een levensduurte van meer dan 50 jaar en is het recycleerbaar.

Wat maakt aluminium dan zo bijzonder? Dat heeft alles te maken met volgende kenmerken:

 • Enorm sterk materiaal: ideaal voor ruime glaspartijen en andere grote overspanningen
 • Strakke en stijlvolle look
 • Krasbestendig
Schuifraam in metaallook

Grote schuifraam uit aluminium die toegang geeft tot het terras. Bron: Windoor

Naast deze voordelen zijn er ook een aantal nadelen verbonden aan aluminium. Dit materiaal heeft een gemiddelde meerprijs van ongeveer 15% t.o.v. hout en van 30% t.o.v. pvc. Bovendien is het niet eenvoudig om aluminium profielen te overschilderen of herstellen: hiervoor doe je best beroep op een professional. Tot slot, moeten er thermische onderbrekingen worden aangebracht in aluminium profielen om een goede isolatiewaarde (U-waarde van 1.5 - 0.8 W/m²K) te behalen.

Hout: een klassieker met een warme uitstraling

Tot slot, kan je ook kiezen voor houten ramen en deuren. De authentieke en warme look die hout creëert wordt dan ook vaak als grootste voordeel naar voren geschoven. Toch heeft hout nog vele andere kwaliteiten:

 • Volledig op maat: grote flexbiliteit qua vormen en kleuren
 • Overschilderbaar en makkelijk te herstellen
 • Duurzaam, levensduur afhankelijk van duurzaamheidsklasse gekozen houtsoort
 • Betere isolator dan aluminium en pvc (U-waarde van 0.8 tot 0.63 W/m²K)
 • Betaalbare prijs-kwaliteitsverhouding (prijsklasse tussen pvc en aluminium)
Wit geschilderd houten raam met onderverdelingen

Wil je een karaktervolle uitstraling? Ga voor ramen en deuren uit hout!

Ook bij hout zijn er enkele kleine minpuntjes op te merken. Eerst en vooral, vergt het regelmatig onderhoud. De frequentie van onderhoud is afhankelijk van de gekozen houtsoort en de voorbehandeling die reeds heeft plaatsgevonden. Daarnaast is de kans op onvolkomenheden (bv. kleurverschillen) ook groter bij een natuurlijk materiaal zoals hout in vergelijking met aluminium of pvc. Deze kleine imperfecties dragen natuurlijk wel bij aan de karaktervolle uitstraling van hout.

 

 

Van dubbele tot driedubbele beglazing: kenmerken op een rijtje

Ramen en deuren zijn een van de grootste verliesoppervlaktes in een woning. De keuze voor het soort beglazing heeft, naast de materiaalkeuze voor deur- en raamprofielen, dan ook een doorslaggevende impact op het algemene isolatieniveau van je woning. Hieronder bekijken we de verschillende opties: dubbel-, hoogrendements- of driedubbelglas.

Dubbelglas bestaat uit twee glasplaten die van elkaar gescheiden worden door een luchtspouw of droge luchtlaag. Dubbelglas heeft een gemiddelde U-waarde van 2.9 W/m2K en scoort zo beduidend slechter dan de andere soorten beglazing. Dubbelglas wordt daarom nog zelden toegepast.

Bij hoogrendementsglas worden twee glasplaten op dezelfde manier van elkaar gescheiden door een spouwruimte, maar deze wordt aan de binnenkant bekleed met een transparante, warmtereflecterende metaalcoating. Voor een nog betere isolatiewaarde, kan de spouwruimte in plaats van met lucht worden opgevuld met een edelgas, die zonnestralen weerkaatst. Zo heeft HR-glas een gemiddelde U-waarde van 1.1 W/m2K, ofwel twee tot drie keer beter dan dubbelglas. De U-waarde van hoogrendementsglas (HR-glas) kan ook op een alternatieve manier worden weergegeven, zoals in onderstaande tabel wordt toegelicht:

U-waarde [W/m2K] Klasse
1.6 < U-waarde < 2.0 HR
1.2 < U-waarde < 1.6 HR+
U-waarde < 1.2 HR++

Driedubbele beglazing bestaat niet uit twee, maar drie glasbladen en dus ook uit twee luchtspouwruimtes. Dat zorgt voor een superieure isolatiewaarde van gemiddeld 0.5 W/m2K. Deze beglazing is daardoor het best geschikt voor passiefwoningen of lage-energiewoningen. Hou er wel rekening mee dat de kozijnen stevig genoeg moeten zijn om het gewicht van deze beglazing te kunnen dragen. Onze ervaren plaatsers adviseren je hierover graag verder.

Akoestische isolatie of geluidsisolatie is in vele gevallen even belangrijk als thermische isolatie. Denk maar aan woningen bij drukke wegen of spoorwegen. De hoeveelheid geluid die van de ene zijde naar de andere wordt overgedragen wordt voornamelijk bepaald door de dikte van de glasbladen: hoe dikker het glas, hoe minder geluid binnen- én buitengaat.

Ongeacht het soort beglazing dat je laat plaatsen, kan je je ramen of deuren verder laten uitrusten met zonwerend en/of veiligheidsglas. Zonwerend glas is voorzien van een zonwerende metaalcoating die ervoor zorgt dat de zonnestralen worden weerkaatst. Het houdt dus de warmte tegen, maar laat tegelijk nog voldoende zonlicht binnen.

Veiligheidsglas is dan weer een sterker soort glas dat ontwikkeld is om veiligere situaties te creëren. Bij gelaagd glas worden glasscherven bijvoorbeeld door folies bij elkaar gehouden, zodat er geen verwondingen ontstaan als gevolg van scherpe glasranden. Omdat gelaagd glas bovendien niet uiteenvalt, heeft het ook een inbraakwerende functie. Overleg zeker met een vakman voor welke ramen veiligheidsglas aangeraden of zelfs verplicht is!

 

Tip: Wist je dat elke (huur)woning tegen 2020 voorzien moet zijn van dubbele beglazing? Voldoet jouw woning niet aan de minimumnorm, dan kan die mogelijk ongeschikt verklaard worden. Wacht dus niet langer met het investeren in nieuwe beglazing en vind vandaag nog de plaatser met de beste prijs-kwaliteit via onze gratis offerteservice.

 

 

Welke factoren bepalen de prijs van ramen en deuren?

Omdat er heel wat mogelijke combinaties zijn, is het niet evident om een algemene richtprijs voor ramen en deuren te geven. Daarom raden wij je aan om gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen bij onze vakmannen. Zo kan je eenvoudig prijzen vergelijken. Afhankelijk van je woonplaats kom je zo in contact met vakbekwame plaatsers uit de provincies Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant of West-Vlaanderen.

Combinatie van moderne en klassieke raamprofielen

Niet alle nieuwe ramen en deuren hoeven steeds in dezelfde stijl of kleur gekozen te worden. Contrasterende stijlen vullen elkaar vaak naadloos aan. Bron: Agten

Onderstaande factoren zijn over het algemeen de meest doorslaggevende elementen voor het kostenplaatje:

 • Renovatie- of nieuwbouwproject
 • Profielkeuze: gemiddeld is pvc goedkoper dan hout, wat op zijn beurt dan weer voordeliger is dan aluminium. Toch moet elke situatie op zich worden bekeken: de kostprijs van tropisch hout kan bijvoorbeeld net zoveel bedragen als dat van aluminium
 • Onderhoudskosten
 • Beglazing
 • De grootte van de ramen/deuren
 • Het aantal ramen/deuren

 

Tip: bekijk ramen en deuren als investering en staar je niet blind op de aankoopprijs. Op lange termijn, rendeert investeren in goed isolerende ramen en deuren naar je energiefactuur toe.

 

Premies en subsidies in 2019

Bespaar door na te gaan of je eventueel in aanmerking komt voor subsidies of premies. De Vlaamse overheid steunt het vervangen van je buitenschrijnwerk door de uitkering van de Vlaamse renovatiepremie. Ter ondersteuning van isolerende HR-beglazing kan je via de netbeheerder ook rekenen op een netbeheerderspremie. Indien je nog twee andere energiebesparende maatregelen treft binnen de vijf jaar, maak je daarnaast ook aanspraak op een totaalrenovatiebonus. Tot slot, geniet je in sommige gemeenten ook van een subsidie of voordelige lening bij de plaatsing van hoogrendementsglas.

 

Buitenschrijnwerk renoveren en premies ontvangen

Bespaar door gebruik te maken van de vele premies voor buitenschrijnwerk

Vergelijk offertes van plaatsers in jouw buurt

Wil je je door een ervaren plaatser verder laten adviseren over de mogelijkheden op vlak van materialen en beglazing? Via ons netwerk van gespecialiseerde vakmannen kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor ramen en deuren vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Of je nu een vast raam, schuifraam of voordeur wil laten plaatsen, bij ons vind je snel en eenvoudig de juiste vakman.

 

Wil je deze interessante informatie delen?

Gerelateerde blogartikels

Nieuws

De eenmaking van de renovatiepremie belooft meer transparantie.

Nieuws

Profiteer nog tot eind 2018 van de voordelige Energielening!

Ontvang gratis offertes van 3 Plaatsers in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes