Ramen en deuren

Ramen en deuren

 • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
 • Vergelijk tot 3 plaatsers
 • Volledig gratis en vrijblijvend
 • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

Ramen en deuren plaatsen: materialen, beglazing, prijzen & premies

Tijd om nieuwe ramen en deuren te laten plaatsen? Dan sta je voor een heleboel keuzes. Ga je voor profielen uit aluminium, hout, pvc of staal? En kies je best voor hoogrendementsglas of driedubbelglas? Wat betekenen al die keuzes voor de kostprijs en dankzij welke premies win je toch wat geld terug? Hieronder ontdek je het antwoord op al je vragen. Daarnaast kun je een beroep doen op onze vakmannen die je met raad en daad zullen bijstaan.

Welk materiaal voor je profielen: pvc, hout, aluminium of staal?

Ramen en deuren bepalen samen met de gevel de uitstraling van een woning. Door te spelen met de vele mogelijke vormen en kleuren, kan je de look van je woning een persoonlijke toets geven. Naast voor een stijlvolle look hebben ramen en deuren ook een invloed op de energievriendelijkheid van je woning. Daarom is investeren in het juiste materiaal van groot belang. Hieronder zetten we dan ook de vier mogelijke profielen in de spotlights: pvc, hout, aluminium en staal.

Pvc: méér dan een budgetvriendelijke keuze

Pvc ramen en deuren is veruit de meest populaire keuze: zowat 50% van de (ver)bouwers gaat voor pvc! Het aantrekkelijke prijskaartje is daarvoor een belangrijke reden, maar het materiaal heeft nog heel wat meer te bieden. Denk aan …

 • Diverse kleuren, vormen en stijlen
 • Afwerking in houtimitatie mogelijk
 • Uitstekende thermische isolatiewaarde
 • Duurzaam (> 50 jaar) en recycleerbaar
 • Onderhoudsvriendelijk: geen nabehandelingen nodig en eenvoudig schoon te maken
 • Zeer betaalbare prijs-kwaliteitsverhouding
Achteraanzicht pastorijwoning met pvc ramen

Ramen en deuren uit pvc passen perfect bij een woning in pastorijstijl. Bron: Any Window

Het hoeft dus niet te verbazen dat pvc zo populair is. Ook het cliché dat het eruit ziet als plastic, is allang achterhaald.

Maar net zoals elk ander materiaal, heeft ook pvc een aantal nadelen, al zijn die beperkt. Zo zullen de profielen in veel gevallen verstevigd moeten worden met een stalen frame om de draagkracht te verhogen. Daarnaast kun je pvc ramen en deuren moeilijk overschilderen of herstellen. Voor zo’n klus zul je altijd een vakman nodig hebben!

pvc ramen en deuren

Pvc heeft heel wat voordelen.

VIND MIJN VAKMAN

Aluminium: een sterk en stijlvol materiaal

Ramen en deuren uit aluminium delen veel voordelen met pvc. Zo zijn die eveneens beschikbaar in diverse vormen, kleuren en stijlen, zijn de onderhoudsvriendelijk, hebben ze een levensduurte van meer dan 50 jaar en zijn ze recycleerbaar.

Welke voordelen heeft aluminium dan nog extra? 

 • Het is een enorm sterk materiaal: ideaal voor ruime glaspartijen en andere grote overspanningen.
 • Aluminium zorgt voor een strakke en stijlvolle look.
 • Het materiaal is krasbestendig.
Schuifraam in metaallook

Grote schuifraam uit aluminium die toegang geeft tot het terras.

Net zoals pvc heeft ook aluminium enkele nadelen. Zo is het ongeveer 15% duurder dan hout en zelfs 30% duurder dan pvc. Ook hier is overschilderen en herstellen relatief moeilijk en moet je daarvoor zeker een professional inschakelen. Tot slot heeft aluminium op staal na de slechtste isolatiewaarde. Het goede nieuws is dat het materiaal op dat vlak wel aan een inhaalbeweging bezig is.

aluminium ramen en deuren voordelen

Alle voordelen van pvc ... en meer!

Hout: een klassieker met een warme uitstraling

Een andere populaire keuze is houten ramen en deuren. De authentieke en warme look die hout creëert, wordt dan ook vaak als grootste voordeel naar voren geschoven. Toch heeft hout nog vele andere kwaliteiten:

 • Tijdloos: past bij elke stijl
 • Volledig op maat: grote flexbiliteit qua vormen en kleuren
 • Overschilderbaar en makkelijk te herstellen
 • Duurzaam, levensduur afhankelijk van duurzaamheidsklasse gekozen houtsoort
 • Betere isolator dan aluminium en pvc 
 • Betaalbare prijs-kwaliteitsverhouding (prijsklasse tussen pvc en aluminium)
Wit geschilderd houten raam met onderverdelingen

Wil je een karaktervolle uitstraling? Ga voor ramen en deuren uit hout!

Ook bij hout zijn er enkele kleine minpuntjes op te merken. Eerst en vooral vergt het regelmatig onderhoud. Het eigenlijke onderhoud hangt af van de gekozen houtsoort en de voorbehandeling die reeds heeft plaatsgevonden. Daarnaast is de kans op onvolkomenheden (bv. kleurverschillen) ook groter. Al dragen die kleine imperfecties natuurlijk wel bij aan de karaktervolle uitstraling van hout.

houten ramen en deuren voordelen

Ben jij al overtuigd?

Staal: nieuweling die snel aan populariteit wint

Wat je steeds vaker ziet in Vlaamse woningen? Stalen ramen en deuren! Die geven je woning een luxueuze en klassevolle uitstraling, ze zijn erg sterk en dus ideaal voor grote raampartijen, en je kunt er wat vormen en kleuren betreft erg creatief mee zijn.

Toch heeft ook dit materiaal niet enkel voordelen. Zo is het opvallend duurder dan hout, pvc en aluminium. Bovendien isoleert het thermisch dan weer het slechtst.

stalen ramen en deuren voordelen

Staal: ideaal voor een luxueuze uitstraling.

Zie je door het bos de bomen niet meer? Dankzij dit handige overzicht weet jij meteen welk materiaal het beste bij jou past!

  Pvc Aluminium Hout Staal
Verschillende kleuren mogelijk Ja Ja Ja Ja
Onderhoudsvriendelijk Ja Ja Nee Ja
Overschilderbaar Nee Nee Ja Ja
Prijs €€€ €€ €€€€
U-waarde* 1,2-0,78 W/m2K 1,5-0,8 W/m2K 0,8-0,63 W/m2K 2,6-1,5 W/m2K
*U-waarde = warmte die per seconde, per vierkante meter en per graad temperatuurverschil door het materiaal gaat. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de thermische isolatie.

Van dubbele tot driedubbele beglazing: kenmerken op een rijtje

Het is niet alleen verplicht door de overheid, ook voor je wooncomfort en je energiefactuur is het een goed idee om je woning goed te isoleren. Ramen en deuren zijn daarin erg belangrijk. Zowel het soort beglazing heeft als de materiaalkeuze voor de deur- en raamprofielen hebben dan ook een doorslaggevende impact op het algemene isolatieniveau van je woning. Hieronder bekijken we de verschillende opties: dubbel-, hoogrendements- of driedubbelglas.

Dubbelglas bestaat uit twee glasplaten die van elkaar gescheiden worden door een luchtspouw of droge luchtlaag. Dubbelglas heeft een gemiddelde U-waarde van 2.9 W/m2K en scoort zo beduidend slechter dan de andere soorten beglazing. Meer zelfs: deze beglazing scoort te slecht op de maximale U-waarde van 1,1 W/m2K te halen. Je haalt de huidige EPB-normen dus niet als je dubbelglas laat installeren. Het wordt dan ook eigenlijk niet meer gekozen bij nieuwbouwwoningen of grote renovatieprojecten.

Hoogrendementsglas (HR) is eigenlijk een soort dubbelglas. In plaats van dat de twee glazen door een simpele luchtlaag van elkaar gescheiden worden, wordt die laag opgevuld met een edelgas die zonnestralen weerkaatst. Bovendien wordt HR-glas aan de binnenkant bekleed met een onzichtbare warmtereflecterende metaalcoating. Daardoor scoort HR-glas op het vlak van isolatie twee tot zelfs drie keer zo goed als dubbel glas.

U-waarde [W/m2K] Klasse
1.6 < U-waarde < 2.0 HR
1.2 < U-waarde < 1.6 HR+
U-waarde < 1.2 HR++

Driedubbele beglazing bestaat niet uit twee, maar drie glasbladen en dus ook uit twee luchtspouwruimtes. Dat zorgt voor een superieure isolatiewaarde van gemiddeld 0.5 W/m2K. Die beglazing is daardoor het best geschikt voor passiefwoningen of lage-energiewoningen. Hou er wel rekening mee dat de kozijnen stevig genoeg moeten zijn om het gewicht van deze beglazing te kunnen dragen. Onze ervaren plaatsers adviseren je hierover graag verder.

Vind een plaatser voor ramen met driedubbelglas

Tip: breid je glazen uit!

 1. Je ramen nog extra goed laten isoleren? Kies dan voor zonwerend glas. Dat is voorzien van een metaalcoating die de zonnestralen weerkaatst. Lees: de warmte wordt tegengehouden, maar er komt wel nog voldoende zonlicht door.
 2. Veiligheid eerst! Kies voor veiligheidsglas zodat je glas niet in 1.000 stukjes uit elkaar valt wanneer het breekt, maar in een folie bij elkaar wordt gehouden. Bovendien heeft het daardoor ook een inbraakwerende functie.

Vraag raad aan een vakman

Opgelet: minstens dubbele beglazing verplicht

Belangrijk: sinds begin 2020 moet elke woning verplicht voorzien zijn van minstens dubbelglas. Enkelglas is alleen nog toegestaan in de hal, gang of traphal. Voldoet jouw woning niet aan de minimumnorm? Dan kan die ongeschikt verklaard worden! Wacht dus zeker niet te lang om in nieuwe beglazing te investeren en vind vandaag nog de plaatser met de beste prijs-kwaliteit via onze gratis offerteservice.

Welke factoren bepalen de prijs van ramen en deuren?

Doordat er heel wat mogelijke combinaties zijn, is het niet evident om een algemene richtprijs voor ramen en deuren te geven. Daarom raden wij je aan om gratis en vrijblijvende offertes aan te vragen bij onze vakmannen. Zo vergelijk je eenvoudig prijzen. Afhankelijk van je woonplaats kom je zo in contact met vakbekwame plaatsers uit de provincies Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant of West-Vlaanderen.

Combinatie van moderne en klassieke raamprofielen

Niet alle nieuwe ramen en deuren hoeven steeds in dezelfde stijl of kleur gekozen te worden. Contrasterende stijlen vullen elkaar vaak naadloos aan.

Onderstaande factoren zijn over het algemeen de meest doorslaggevende elementen voor het kostenplaatje:

 • Beglazing: dubbelglas is daarbij het goedkoopst, driedubbelglas het duurst. 
 • Profielkeuze: staal en aluminium zullen je meer kosten dan hout of pvc.
 • De grootte van je ramen en deuren.
 • Het aantal ramen en deuren.
 • ... 

Vergeet zeker niet om je ramen en deuren als een investering te zien en je dus niet blind te staren op de aankoopprijs. Op lange termijn is investeren in isolerende ramen en deuren de meest duurzame en rendabele keuze!

Premies en subsidies in 2020

Bespaar door na te gaan of je eventueel in aanmerking komt voor subsidies of premies. De Vlaamse overheid steunt het vervangen van je buitenschrijnwerk door de uitkering van de Vlaamse renovatiepremie. Ter ondersteuning van isolerende HR-beglazing kan je via de netbeheerder ook rekenen op een netbeheerderspremie. Indien je nog twee andere energiebesparende maatregelen treft binnen de vijf jaar, maak je daarnaast ook aanspraak op een totaalrenovatiebonus. Tot slot geniet je in sommige gemeenten ook van een subsidie of voordelige lening bij de plaatsing van hoogrendementsglas.

 

Buitenschrijnwerk renoveren en premies ontvangen

Bespaar door gebruik te maken van de vele premies voor buitenschrijnwerk

Vergelijk offertes van plaatsers in jouw buurt

Wil je je door een ervaren plaatser verder laten adviseren over de mogelijkheden op het vlak van materialen en beglazing? Via ons netwerk van gespecialiseerde vakmannen vergelijk je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor ramen en deuren. Geheel gratis en vrijblijvend. Of je nu een vast raam, schuifraam of voordeur wil laten plaatsen, bij ons vind je snel en eenvoudig de juiste vakman.

 

Wil je deze interessante informatie delen?

Gerelateerde blogartikels

Nieuws

De eenmaking van de renovatiepremie belooft meer transparantie.

Ontvang gratis offertes van 3 Plaatsers in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes