Poorten

Poorten

 • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
 • Vergelijk tot 3 installateurs
 • Volledig gratis en vrijblijvend
 • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

Een poort plaatsen: jouw woning afschermen in stijl!

Wil je je woning beter beveiligen? Of net dat tikkeltje meer karakter geven? Wil je vermijden dat je huisdieren of kinderen zomaar de straat oplopen? Laat dan zeker een poort plaatsen! Je poort kun je helemaal personaliseren: type, materiaal, afwerking, automatisatie… Wij vertellen je er alles over in dit artikel. Weet je naar wat je op zoek bent en zoek je nog een installateur gespecialiseerd in het plaatsen van poorten? Treed dan eenvoudig met hem in contact via onze gratis en vrijblijvende offerteservice.

Je vraagt je misschien af: een tuinpoort plaatsen, is dat eigenlijk nodig? Zeker en vast! Tenminste als je belang hecht aan volgende voordelen:

 • De poort staat in voor de veiligheid van je woning: ze sluit jouw woonst af van de openbare weg. Dieven zullen je huis niet langer als makkelijk doelwit beschouwen. Bovendien is het ook voor je kinderen of huisdieren moeilijker om zomaar de straat op te rennen.
 • Met een poort vermijd je ook inkijk van buitenaf. Zo creëer je wat extra privacy. Ook ongewenste bezoekers geraken niet meer tot aan je voordeur.
 • Een poort geeft je woning ook gewoonweg meer karakter. Poorten vormen de toegang tot jouw woning en tuin en zijn dus de eerste indruk die jouw bezoekers krijgen van je thuis.

Je tuinpoort moet dus niet alleen praktisch zijn, ze mag ook wat uitstraling hebben. Maar hoe weet je nu welke poort iets voor jou is? Wij loodsen je doorheen de twee belangrijkste keuzes:

 • draaipoort of schuifpoort?
 • hout, pvc of metaal?

Keuze 1: draaipoort of schuifpoort?

Een draaipoort voor de lange oprit

Veel hangt af van de lengte van je oprit. Een draaipoort neemt behoorlijk wat plaats in. Dit soort poort kan één of twee vleugels hebben. Ga je voor een poort uit 1 geheel (met 1 vleugel), hou dan rekening met de draaias. De poort heeft genoeg plek nodig, wil je haar volledig kunnen openen. Ga je voor een exemplaar met twee deuren, heb je dus maar de helft van de plaats nodig. Denk op voorhand dus goed na hoeveel parkeerplaatsen je achter de poort wil voorzien.

Houten automatische dubbele draaipoort uit hout

Een automatische dubbele draaipoort uit hout. Foto door NE-AUTOMATISATIE.

Tip: Laat de scharnieren van je draaipoort jaarlijks smeren om te voorkomen dat ze gaat piepen of blokkeren.

schuifpoort op rails

Deze schuifpoort op rails van Chimera Woodworks neemt een minimum aan plaats in beslag.

Een schuifpoort voor de brede oprit

Parkeer je toch liever met je wagen tot aan de poort of heb je geen al te lange oprit? Kies dan voor een schuifpoort. Dit type poort bestaat uit één stuk dat volledig openschuift in een profiel aan de zijkant van je hek. Deze constructie is dus enkel mogelijk als je perceel breed genoeg is.

Binnen de schuifpoorten heb je ook nog de keuze tussen een vrijdragende poort of eentje op rails.

 • Poort op rails

Voor een poort op rails maakt het niet uit hoe breed je oprit is. Je hebt hier immers weinig beperkingen omdat het gewicht, in tegenstelling tot een vrijstaande poort, volledig op de rails steunt. Bij voorkeur worden de rails meteen gebetonneerd tijdens de (her)aanleg van je oprit. Plaats je alleen een poort? Dan zullen je klinkers of kasseien even uitgegraven moeten worden om een betongootje te plaatsen op de plek waar de rails moeten komen.

 • Vrijstaande poort

Een vrijstaande poort wordt esthetisch vaak mooier geacht: doordat je geen rails hebt, zweeft de poort als het ware boven de grond. Hoe breder je oprit, hoe breder je poort en hoe meer tegengewicht er nodig is om de poort te openen en sluiten. Wil je een vrijstaande poort, vraag dan zeker na of dit technisch haalbaar is.

Keuze 2: poort uit hout, pvc of metaal?

Naast het soort poort, is er ook een onderscheid tussen de verschillende materialen. En die keuze is net zo belangrijk.

 • Metaal is het duurste materiaal, maar je krijgt wel waar voor je geld. Zo heeft een metalen poort een lange levensduur, vele afwerkingsmogelijkheden, maar vraagt ze toch slechts weinig onderhoud. Is er toch ergens een mankementje? Geen probleem, een metalen poort is eenvoudig te herstellen! Aangezien het metaal grote afstanden kan overbruggen, is het bijvoorbeeld een ideaal materiaal voor een schuifpoort. 
 • Een houten tuinpoort geeft jouw woning dan weer een gezellige, warme uitstraling. Je kunt nog alle richtingen uit als je kiest voor een poort uit hout: aangezien dit materiaal makkelijk te bewerken is, zijn zowat alle vormen mogelijk. Ideaal dus als je iets unieks zoekt. Ook eventuele herstellingen zijn zo gepiept. Ondanks het feit dat hout duurzaam en stevig is, vraagt het wel regelmatig onderhoud zoals een jaarlijkse behandeling om het hout er weer mooi te laten uitzien.
 • Pvc is een duurzaam materiaal dat goed bestand is tegen de weersinvloeden en corrosie. Af en toe reinigen met een zachte spons volstaat qua onderhoud. Een groot pluspunt van pvc is dat het goedkoper is dan hout of metaal. En de nadelen? Het is minder stevig en moeilijker om te herstellen.
 • Uiteraard kun je er ook voor kiezen om verschillende materialen te combineren. Zo kun je je eigen, unieke poort creëren!

Pimp je tuinpoort naar wens!

Je hebt het type poort en materiaal gekozen… klaar is Kees, denk je? Niet zo snel! Er zijn namelijk een aantal extraatjes waaruit je nog kan kiezen.

Automatisch of manueel bediende poort?

enkele draaideur, automatisch

Geen zin om in de regen of koud je poort handmatig te moeten openen en sluiten? Een elektrische poort biedt de oplossing! Foto door Qube.

Je kunt ervoor kiezen om je draaipoort of schuifpoort te automatiseren. Zo’n elektrische poort heeft een groot voordeel: met een simpele druk op de knop van je afstandsbediening, opent of sluit je tuinpoort. Je hoeft dus niet langer je wagen uit te komen in de koude of regen om binnen of buiten te rijden. Bovendien hoef je ook ’s avonds je woning niet uit om je poort te gaan dichtdoen: dat kan van binnenshuis! Heb je al een manuele poort, maar wil je die nog graag automatiseren? Dat is geen enkel probleem voor onze vakmannen!

Met of zonder hekwerk?

Je woning en tuin kunnen ook met hekwerk omheind worden. Als je je hekwerk in hetzelfde materiaal laat vervaardigen als je poort, wordt je volledige omheining één stijlvol geheel. Een houten hekwerk gaat bijvoorbeeld mooi samen met een tuinpoort in hout. Kies je voor een sierpoort? Dan is een sierhekwerk de perfect match.

Parlofonie of videofonie?

Wanneer je een poort laat plaatsen, kunnen eventuele bezoekers je voordeur niet meer bereiken. Wil je graag wat bereikbaar blijven voor de buitenwereld? Instaleer dan een intercom: zo kunnen je gasten aan de poort aanbellen. Bovendien verhoog je daarmee ook de veiligheid: je weet wie er aan de tuinpoort staat, je kunt zelf beslissen of je die persoon al dan niet wil binnenlaten. Heb je daar ook graag beeld bij de stem? Kies dan voor een videofoon.

Vorige Volgende

 

Welke factoren bepalen de prijs van poorten?

Er zijn veel factoren die de prijs van je poort bepalen:

 • het type poort: en draaipoort is doorgans goedkoper dan een schuifpoort.
 • de grootte van de poort: hoe groter je poort moet zijn, hoe duurder zij zal worden.
 • de materiaalkeuze: pvc is het goedkoopste materiaal, gevolgd door hout en metaal.
 • automatische of manuele poort: een automatische poort geeft meer comfort, maar je zal er ook meer voor moeten betalen.
 • andere extraatjes: Ga je voor hekwerk of niet? Wil je een intercom? Hoe meer accessoires je wil, hoe duurder de prijs zal worden.

Een exacte prijs kunnen we je dus niet geven. Wil je toch een duidelijke en precieze prijs ontvangen, volledig op maat van jouw wensen? Maak dan gebruik van onze gratis en vrijblijvende offerteservice om snel offertes te vergelijken!

Vergelijk offertes van installateurs in jouw buurt

Een professionele installateur adviseert je graag over de verschillende mogelijkheden, maar staat ook garant voor een kwalitatieve plaatsing. Wil je niet dat de poort na verloop van tijd gaat piepen of klemmen, laat de installatie dan over aan een gespecialiseerde vakman. Ook maatwerk is een van de specialiteiten van onze installateurs. Vind eenvoudig de beste plaatser in jouw buurt door naar onze gratis en vrijblijvende offertepagina te surfen. Dien daar 1 aanvraag in & ontvang tot drie offertes voor poorten van verschillende vakmannen tegelijk. Eerder op zoek naar een nieuwe garagepoort in plaats van een tuinpoort? Ook daarin zijn onze vakmannen gespecialiseerd!

 

Wil je deze interessante informatie delen?

Ontvang gratis offertes van 3 Installateurs in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes