Pleisterwerken

Pleisterwerken

 • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
 • Vergelijk tot 3 bezetters
 • Volledig gratis en vrijblijvend
 • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

Voor een kwalitatieve afwerking van jouw pleisterwerken, schakel je best een ervaren vakman in

Heb je plannen om pleisterwerken te laten uitvoeren en zoek je hierover nog meer informatie? Dan ben je op deze pagina aan het juiste adres. Wij vertellen je meer over de do’s-and-don’ts tijdens het bepleisteren. Daarnaast helpen we je ook een betrouwbare stukadoor te vinden die deze klus voor jou kan klaren.

Het afwerken van binnenmuren en plafonds kan doorgaans op twee mogelijke manieren: door middel van nat of droog pleisterwerk. Bij deze laatste techniek, gebeurt de afwerking door het plaatsen van gipsplaten. Daarom spreekt men bij droog pleisterwerk meestal over gyprocwerken. Bij nat pleisterwerk worden muren en plafonds dan weer vlak gemaakt met een laag pleister, bestaande uit water en gips. Onder de noemer pleisterwerken, worden volgende klussen ondergebracht:

 • muren en plafonds bepleisteren of bezetten, ook in vochtige ruimtes
 • stucanet plaatsen en bepleisteren,
 • spuitplamuur aanbrengen
 • mortex plaatsen,
 • sierpleister aanbrengen
 • gyproc-platen bepleisteren,
 • vliespleister aanbrengen
 • de dagkanten van velux ramen of gewone ramen inpleisteren,
 • buitengevel bepleisteren

Wat moet je zeker weten voor je gaat bepleisteren?

Een kwalitatieve uitvoering van pleisterwerken (of ‘stucwerken’) is van ontelbare waarde: deze ondergrond vormt immers de basis voor alle verdere afwerking (bv. tegels, verf of behang). Een zo egaal mogelijk eindresultaat bekom je door volgende richtlijnen in acht te nemen.

Pleisterwerk is vakwerk

In tegenstelling tot het plaatsen van gyproc, is stucen geen werkje voor doe-het-zelvers. Wij raden je dan ook aan om steeds beroep te doen op de expertise van een bezetter. Hij beschikt niet enkel over het juiste materiaal, maar ook over de nodige kennis. Zo is hij er zich bijvoorbeeld van bewust dat pleisteren onder de waterkering een echte don’t is. Omwille van de zuigende kracht van pleister, wordt water snel geabsorbeerd. Vocht kan zich daardoor een weg banen doorheen jouw muren met alle gevolgen van dien. Om schimmels, barsten en andere oneffenheden te voorkomen, ga je dus best ten rade bij een ervaren vakman.

Tip: Ga tijdig op zoek naar een geschikte bezetter, want deze professionals zijn felbegeerd. Vraag bovendien ook enkele referenties om je te verzekeren van een kwalitatieve afwerking.

Voorbehandeling nodig?

Pleister kan worden aangebracht op verschillende ondergronden, waaronder gemetselde muren, gladde gewelven, kalkblokken, betonwanden, gipskartonplaten of pleisterdragers. De zuigkracht en uitzettingscoëfficiënt van elke ondergrond dient nauwkeurig te worden bestudeerd om het geschikte type gips te bepalen. Neem je deze factoren niet in acht, kan je te maken krijgen met scheuren en oneffenheden in je stucwerk.

In de eerste plaats, dient elke ondergrond schoon en draagkrachtig te zijn. De meeste oppervlakken zijn voldoende poreus om rechtstreeks te bepleisteren. Toch behandel je erg poreuze oppervlakken best op voorhand met een primer om optimale hechting te garanderen. Een voorbehandeling is ook aangeraden bij zeer gladde oppervlakken, zoals betonwanden.

Wil je een bestaande pleister van een nieuwe laag voorzien of herstellen? Dat kan zonder specifieke voorbehandeling, mits deze droog, stabiel en hard is. In bepaalde gevallen moet het bestaande pleister eerst worden afgekapt.

Hoe lang moeten pleisterwerken drogen?

pleister aanbrengen met spaan

Vertrouw je pleisterwerken toe aan een ervaren vakman!

Nat pleisterwerk bevat niet enkel zelf enorm veel vocht, maar absorbeert ook het merendeel van het aanwezige bouwvocht. Daarom moet je voldoende droogtijd (6 à 12 maanden) voorzien. Doe je dat niet, loop je het risico op schimmelvorming, verwering of degradatie van de pleisterlaag. Indien je geen tijdsnood hebt, is een natuurlijke droging de beste optie. Is dat wel het geval, kan je het droogproces van de bepleistering reduceren door gebruik te maken van bouwdrogers. Start dus zeker niet overhaast met het schilderen van je woning en wacht tot het pleisterwerk voldoende droog is!

Scheve muren en oneffenheden?

Pleister is ook prima geschikt voor het wegwerken van scheve muren en andere oneffenheden. Scheve muren worden rechtgetrokken door middel van gyprocplaten of een gewapende pleisterdrager. Een voorbeeld hiervan is stucanet: dit is een metalen traliewerk met ingevlochten karton. Eens bevestigd aan de onderliggende structuur, wordt deze pleisterdrager bepleisterd. Zelfs bij de meest uitdagende renovaties kan er dus gebruik gemaakt worden van pleisterwerken voor de afwerking van muren en plafonds.

Welke factoren bepalen de prijs van pleisterwerken?

Onze vakmannen houden steeds rekening met jouw noden en wensen bij het opstellen van een offerte. De prijzen van pleisterwerken zijn doorgaans afhankelijk van:

 • de aard van de werken (zie bovenstaande lijst met pleisterwerken)
 • de te bepleisteren oppervlakte, rekening houdend met het aantal lopende meter ramen en deuren
 • het aantal hoeken of schuine constructies (bv. bij ramen, deuren of trappen)
 • eventuele voorbehandeling(en)
 • renovatie- of nieuwbouwproject

Vergelijk offertes van stukadoors in jouw buurt

Wil je een ervaren stucer onder de arm nemen om een zo egaal mogelijk eindresultaat te bekomen? Via ons netwerk van gespecialiseerde bezetters kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor pleisterwerken vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je snel en eenvoudig de geknipte expert voor jouw pleisterwerken.

 

Wil je deze interessante informatie delen?

Gerelateerde blogartikels

Artikel

Gyproc of pleister gebruiken? Dit moet je op voorhand weten!

Ontvang gratis offertes van 3 Bezetters in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes