Parket & laminaat

Parket & laminaat

 • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
 • Vergelijk tot 3 parketleggers
 • Volledig gratis en vrijblijvend
 • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

Parket en laminaat geven je vloer een warme uitstraling!

Je gaat een nieuwe vloer leggen en wilt je interieur een zachte, warme uitstraling geven? Dan gaat er niets boven parket of laminaat! Maar welk materiaal kies je best? Wij zetten de troeven én minpunten van beide vloeren voor jou op een rijtje. En de geschikte parketlegger vinden? Dat doe je via onze gratis en vrijblijvende offerteservice!

The real deal: parket

Prachtige maar moeilijk te onderhouden vloer

parketvloer in de eetkamer

Foto door Parket Trade

Hét ideale materiaal voor een zacht en warm interieur? Parket, natuurlijk: dan heb je het hele jaar door een knus gevoel, waar je levenslang van kunt genieten. Dankzij de ruime keuze aan houtsoorten en planken vind jij ongetwijfeld de vloer die bij jou past. Een ander voordeel van parket? Zijn goede isolerende eigenschappen, die er meteen voor zorgen dat je energiefactuur naar omlaag gaat. Bovendien is parket, in tegenstelling tot wat soms beweerd wordt, perfect combineerbaar met vloerverwarming: met blote voeten rondlopen was nog nooit zo aangenaam!

Kies je voor parket, dan moet je wel weten dat het niet de gemakkelijkste vloer in onderhoud is. Wil je je houten vloer in goede staat houden? Stofzuig en dweil dan regelmatig! Gebruik daarbij een reinigingsmiddel specifiek voor het door jouw gekozen houtsoort. Maar overdrijf zeker niet met water: parket is hier immers niet goed tegen bestand. Dat wil ook zeggen dat je tijdens de plaatsing goed moet oppassen: de ondervloer moet volledig opgedroogd zijn vooraleer je het parket legt, anders kunnen je parketplanken na verloop van tijd immers scheeftrekken, krommen of zelfs barsten. Je chape sneller laten drogen? Gebruik dan een bouwdroger: die kan de droogtijd van gemiddeld 28 dagen tot wel 6 dagen versnellen. Gelukkig is het wel vrij eenvoudig om je vloer, indien nodig, op te schuren of te renoveren.  

Begin je toch liever niet zelf aan al dat onderhoud? Geen zorgen: bij de meeste firma’s kun je tegelijkertijd met het plaatsingscontract ook een onderhoudscontract afsluiten. Op die manier zal het onderhoud in verhouding minder kosten dan wanneer je elke beurt apart betaalt.

Bescherm je parket met een toplaag

Om je parket extra te beschermen, en er meteen ook voor te zorgen dat je minder veel aandacht moet besteden aan dat onderhoud, is het aangeraden om hem te behandelen met een toplaag. Je hebt daarvoor drie keuzes:

 • Boenen

  Wanneer je je parket boent, ziet je vloer er fraaier en natuurlijker uit. Hij zal zelfs mooier worden met de jaren! Heb je beschadigingen in je toplaag? Geen zorgen, die zijn makkelijk te herstellen! De nadelen? Boenwas is niet slijtvast en niet bestand tegen vlekken. Bovendien moet je oppassen dat je geen te dikke laag smeert, want dan kunnen vuil en onregelmatigheden zoals stof of voetstappen juist harder opvallen.

 • Vernissen

  Wanneer je je parketvloer vernist, kan die tot wel 30 jaar meegaan vooraleer die toe is aan een nieuwe laag. Een verniste vloer is dan ook onderhoudsvriendelijker dan een geboende: het enige wat je moet doen, is af en toe wat bijschuren. Net daarom is vernis ideaal voor vloeren die veel gebruikt worden, zoals die van de woonkamer of de keuken. Vroeger glansde de verniste vloer nog heel erg, maar dat is tegenwoordig niet meer noodzakelijk het geval: ook vernist parket kan mat zijn!

 • Oliën

  Een derde en laatste optie is oliën. Daarbij behoudt het hout zijn natuurlijk print, al zal het hout wel wat donkerder kleuren doordat de olie in de planken trekt. Dat heeft ook zijn voordelen: zo vallen kleine beschadigingen minder hard op. Wil je die toch laten repareren? Geen probleem: olie laat makkelijk herstellingen toe! En wat met het onderhoud? Geolied parket moet wekelijks met een daarvoor bestemd product gekuist worden.

vakman brengt toplaag aan op parket

Deze vakman van Egeïsche Zee bvba brengt een toplaag aan op het parket.

Laminaat: een waardige concurrent voor parket

Laminaat is een lookalike van parket die bestaat uit vier lagen: de balanslaag, de kernlaag, de decoratieve laag en de beschermende bovenlaag. Dankzij de decoratieve laag krijgt de laminaten vloer de uitstraling van een parketvloer en zijn ze zelfs amper van elkaar te onderscheiden. Dat is meteen het grootste verschil tussen de materialen: parket bestaat uit hout, terwijl bij laminaat alleen in de kernlaag houtvezels vervat zitten. Voor de rest bestaat het uit hoogwaardig kunststof. Dat heeft zo zijn voordelen: laminaat is

 • ideaal voor vochtige ruimtes. Dat is bij parket niet het geval: dat zet immers uit bij vocht.
 • goedkoper dan parket: composiet is een voordeliger materiaal dan hout.
 • onderhoudsvriendelijker: af en toe eens stofzuigen en reinigen met een daarvoor bestemd reinigingsproduct is voldoende. Boenen of vernissen bijvoorbeeld is niet nodig: laminaat heeft immers al een toplaag.
 • krasbestendig: je hoeft je dus geen zorgen te maken over stoelen die over de vloer schuren of hakken die krassen achterlaten.

Dankzij zijn vochtbestendigheid is laminaat het ideale materiaal voor de badkamer. Foto door Matu.

laminaat in de badkamer

 

Toch heeft laminaat niet alleen maar voordelen.

 • Laminaat voelt harder en kouder aan: met je blote voeten rondlopen is dus minder comfortabel dan bij een vloer uit hout.
 • Raakt je vloer beschadigd? Dan is het moeilijker om die te herstellen: bij kleine beschadigingen zul je voor speciale voegpasta moeten zorgen, bij grotere beschadigingen moet je volledige panelen vervangen. Simpelweg wat bijschuren zoals bij parket is dus niet mogelijk.
 • Laminaat absorbeert minder geluid, waardoor je voor een geluidsisolerende onderlaag moet kiezen.

Wist je dat… er nog andere dubbelgangers van parket zijn, zoals pvc-vloeren? Aangezien ze geplaatst worden zonder lijm of cement, zijn pvc-vloeren ideaal voor renovaties. Ook zijn ze vochtbestendig en onderhoudsvriendelijk. De nadelen? Door de minder goede kwaliteit zijn krassen sneller zichtbaar. Het is ook duurder dan laminaat. Wat als je wel tegels wilt, maar toch de uitstraling van een parketvloer? Dan is keramisch parket misschien wel iets voor jou!

Plaatsing van parket en laminaat

De plaatsing van zowel laminaat als parket is niet eenvoudig. Wil je vermijden dat je vloer na verloop van tijd gaat barsten of wil je alle planken optimaal gebruiken? Neem dan een vakman met expertise onder de arm.

Wat de plaatsing van parket betreft, heb je vier mogelijke systemen:

  Eigenschappen Voordelen
Clipsysteem Planken worden in elkaar geschoven. Het motief van de planken moe? Dan kun je ze herleggen.
Zwevend systeem Planken worden onderling verlijmd in de groef. Snelle plaatsing
Gelijmd systeem Tand en groef worden volledig op de ondergrond verlijmd. Geen akoestische isolatie
Genageld systeem Planken worden op vloerribben met nagels bevestigd. Optimale stevigheid en lange levensduur

Ook laminaat kan verlijmd worden. Daarnaast kun je ook voor kliklaminaat kiezen, waarbij de volledige installatie in elkaar wordt geklikt.

Welke factoren bepalen de prijs van parket en laminaat?

De prijs van zowel parket als laminaat wordt bepaald door verschillende factoren:

 • De ondergrond. De ondergrond van een houten vloer moet sterk, stevig, waterpas en droog zijn zodat de planken na verloop van tijd niet gaan buigen. Is je oude tegel- of parketvloer geschikt als ondergrond, dan kun je het kostenplaatje drukken. Zo niet, kan het uitgraven van de bestaande vloer (en chape) voor extra kosten zorgen.
 • Eigenschappen van de ruimte. Hoe groter de ruimte, hoe hoger de eindprijs. Heb je schuine muren waar de vakman rekening mee moet houden? Of verwarmingselementen waar hij rond moet? Dat is allemaal zeer arbeidsintensief. Veel hoekjes en kantjes? Dan zal je de prijs zien stijgen.
 • De grootte van de planken. Hoe breder, dikker en langer, hoe duurder het materiaal.
 • Het motief. Ingewikkelde motieven vragen meer werkuren. Ben je fan van het visgraadmotief? Dan zal je meer moeten neertellen dan voor een eenvoudig wildverband.
 • Het materiaal. De prijs van parket wordt eveneens bepaald door de houtsoort en de zuiverheid van het hout. Wengé, teak en notelaar zijn bijvoorbeeld de duurste houtsoorten.

Er zijn dus verschillende factoren die een invloed hebben op de prijs van parket en laminaat. Ontvang je graag een exacte prijsberekening? Ontvang snel en eenvoudig offertes via onze offerteservice!

Vergelijk offertes van parketleggers uit de buurt

Wil je er zeker van zijn dat je parket en laminaat levenslang meegaan zonder kromtrekkingen of barsten? Of wil je een perfect onderhoud garanderen? Ga dan op zoek naar een professionele parketlegger! Op welke manier kies jij de geschikte vakman om jouw parket- of laminaatvloer te komen installeren? Door verschillende prijsaanbiedingen met elkaar te vergelijken, natuurlijk! Bij Offrea kun je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor parket en laminaat ontvangen. Zo kun jij verschillende installateurs met elkaar vergelijken en de beste eruit kiezen!

 

Laat je alvast inspireren door dit pinterestbord vol realisaties van onze partners!
 
 

Wil je deze interessante informatie delen?

Ontvang gratis offertes van 3 Parketleggers in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes