Opritten

Opritten

 • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
 • Vergelijk tot 3 bestratingswerkers
 • Volledig gratis en vrijblijvend
 • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

Oprit aanleggen? Materialen en prijzen op een rijtje

Ga je je oprit aanleggen en ben je nog op zoek naar meer informatie over hoe je dit best aanpakt, zoals mogelijke materialen & prijzen? Je komt er in dit artikel alles over te weten. Of ben je juist op zoek naar een vakman gespecialiseerd in de aanleg van opritten en terrassen? Ook daarvoor ben je bij Offrea aan het juiste adres.

Bij regen en sneeuw, zou je zonder verharding met je wagen kunnen slippen of jezelf vastrijden. Om maar niet te spreken over de modderpoel die kan ontstaan rondom je woning. Probeer het binnenshuis dan nog maar proper te houden… Kortom: een oprit is een onmisbaar onderdeel van elke woning.

grijs huis voorzien van oprit met klinkers

Wil je dat je woning er verzorgd uitziet? Pak dan ook de verharding rondom je woning aan! Foto door Groen T.A.C.

Tip: Een oprit bestraten wordt vaak gecombineerd met een volledige tuinaanleg. Zo hoef slechts 1 keer alle ongemakken doorstaan. Indien je budget het toelaat, is het makkelijk om ineens volgende zaken af te handelen: het plaatsen van poorten, schuttingen en afsluitingen, het terras aanleggen, het installeren van een tuinhuis, carport of ander bijgebouw, het voorzien van elektriciteit voor buitenverlichting, het zaaien van een gazonnetje en het planten van nieuwe begroeiing. Een tuinarchitect kan je helpen om het totaalplaatje te overzien.

Bestrating oprit: welke mogelijkheden zijn er?

Oprit aanleggen met klinkers

Het populairste materiaal om opritten mee aan te leggen zijn klinkers. Niet onlogisch, als je weet dat klinkers leggen volgende voordelen heeft:

 • Klinkers zijn enorm sterk. Ze kunnen moeiteloos het gewicht van een auto verdragen zonder dat ze gaan barsten of dat er verzakkingen ontstaan.
 • Met klinkers ben je zeker van een vlotte afvoer van het regenwater. Geen problemen dus met een overlopende riolering.
 • Klinkers voor je oprit zijn slijtvast en gaan dus jarenlang mee, zonder al te veel onderhoud. Heeft je oprit toch nood aan een schoonmaakbeurt, komt één van onze vakmannen met plezier je oprit reinigen.
 • Dit soort verharding is ook interessant omdat klinkers beschikbaar zijn in vele materialen, vormen kleuren en legverbanden. Door het brede gamma, vind je beslist een klinker die aansluit bij de stijl van je woning.
 • Ook de prijs van klinkers is aantrekkelijk: na grind, behoren klinkers tot één van de goedkoopste opties.
terras klinkers

Een terras of oprit uit stenen zoals klinkers is oerdegelijk en gaat jarenlang mee.

Wist je dat… er een verschil is tussen betonklinkers en kleiklinkers?

Allereerst, verschillen ze in prijs: klinkers uit beton zijn doorgaans goedkoper en dus interessant voor de portemonnee. Kleiklinkers (of keramische klinkers) zijn dan misschien wat duurder, maar zijn wel een oerdegelijk natuurproduct. Daardoor behouden ze langer hun kleur en worden ze minder snel aangetast door mos en algen, dan het geval is bij betonklinkers. Ga je voor de budgetvriendelijke of duurzame oplossing? Aan jou de keuze!

Kasseien: voor een karaktervolle uitstraling

oprit kasseien

Kasseien zorgen voor een karaktervolle uitstraling die jarenlang meegaat. Foto door ConCept Tuinen

Wil je per se stenen voor je oprit, maar zoek je een materiaal dat meer charme en karakter uitstraalt dan klinkers? Dan raden we je aan kasseien te leggen. Vooral bij woningen in een landelijke, klassieke bouwstijl zijn ze erg in trek. Wat kasseien wel gemeen hebben met klinkers is dat ook dit soort bestrating slijtvast is en dus lange tijd mooi blijft.

Het nadeel? Kasseien zijn hobbelig en dus een minder logische keuze wanneer je veel belang hecht aan het rij- en stapcomfort én slipgevaar. Ook qua prijs, zijn ze doorgaans iets duurder dan klinkers. Maar zeg nu zelf, niets is toch zo karaktervol als een kasseien oprit… en dat is onbetaalbaar!

Betonplaten of betontegels voor de oprit

Eerder fan van een strakke look? Dan is een oprit in beton misschien meer iets voor jou. Dit materiaal is dan ook perfect te rijmen met moderne woningen. En omdat beton zo vlak is, is het ideaal om over te fietsen, wandelen en rijden. De keerzijde van de medaille? Een betonnen oprit kan bij regen, koude en sneeuw glad worden. Gelukkig zijn er speciale uitvoeringen met ribbels, voor een anti-slipeffect.

En nog meer goed nieuws voor betonfans: het is relatief eenvoudig in onderhoud. Let wel dat het een lastige karwei kan zijn om het materiaal te herstellen bij eventuele barsten. Met verzakkingen heeft beton dan weer amper te maken. Na jarenlang gebruik blijft het materiaal nog steeds ijzersterk. En dat vertaalt zich doorgaans naar een duurder prijskaartje dan dat van klinkers of kasseien.

Hou je van het uitzicht van tegels voor de oprit? Dan zijn betontegels de ideale oplossing. Deze zijn voorzien van een coatinglaag om er mooi te blijven uitzien onder alle weersomstandigheden. Uiteraard zijn er ook tegels uit natuursteen op de markt, als je van een warmere uitstraling hout.

tegels oprit

Tegels zijn niet enkel een prima oplossing voor de aanleg van een terras, maar geven ook je oprit dat tikkeltje extra. Hier worden tegels gecombineerd met siergrind voor een speels effect.

Of verkies je toch eerder betonplaten in groter formaat? Betonnen vloerplaten zorgen voor een stoer effect. Liever geen naden? Ga dan voor gepolierd beton!

Dolomiet, grind of split: de goedkope oplossing

Liever geen oprit uit tegels, klinkers of kasseien? Dan kan je nog steeds kleine steentjes voor je oprit kiezen. Denk maar aan dolomiet, grind of split. Afhankelijk van de korrelgrootte, bekom je een robuust of fijn effect.

Om verzakkingen te voorkomen, worden er stabilisatiematten voorzien zodat de korrels niet kunnen verschuiven. Voor een oprit wordt doorgaans een laag met een dikte van 5 à 7 cm aangeraden.

grind oprit

Het grootste voordeel van dit soort bestrating is dat het erg makkelijk aan te leggen is, waardoor het één van de meest budgetvriendelijke mogelijkheden is. Én je hoeft tijdens de wintermaanden niet op te passen voor gladheid. Win-win dus!

Grasdallen

Ben jij een liefhebber van een groene oprit? Met grasdallen bekom je die natuurlijke uitstraling. Dit zijn holle, betonnen tegels waartussen je gras kan laten groeien. Sterk en duurzaam!

Vraag: heb ik een vergunning nodig om een terras en/of oprit te leggen?

 

Nee, in principe is dat niet nodig wanneer deze verharding noodzakelijk is om toegang tot de woning te verschaffen. Of wanneer deze niet meer dan 80m2 bedraagt. Let wel dat reeds bestaande niet-overdekte verhardingen (vijver, zwembad, terras, …) hier ook voor meetellen. Wil jij weten of je vergunningsvrij een oprit kan aanleggen? Check hier nogmaals alle voorwaarden.

Welke factoren bepalen de prijs van opritten?

Wil je je oprit aanleggen, is de prijs natuurlijk een belangrijke factor. Omwille van de vele mogelijkheden, is het niet eenvoudig hier een exact prijskaartje op te kleven. De kostprijs voor een oprit aanleggen hangt onder meer af van:

 • het materiaal: wil je een oprit uit klinkers zal de prijs lager liggen dan wanneer je voor kasseien of beton kiest.
 • het aantal werkuren: grind verspreiden kost minder tijd (en dus geld) dan het minutieus aanwerken van klinkers.
 • de oppervlakte: de prijs per m2 zal dalen naarmate de oppervlakte groter wordt.
 • eventuele voorbereidende grondwerken: moet er nog eerst een oude oprit worden afgebroken, of moeten er nog grond- of graafwerken gebeuren? Ook dat doet de prijs oplopen.

Kortom: de prijs kan sterk variëren. Daarom doe je er goed aan verschillende offertes te vergelijken. Probeer onze gratis en vrijblijvende offerteservice en vind in een mum van tijd de vakman met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Vergelijk offertes van stratenmakers in jouw buurt

Wil je je oprit laten aanleggen door een ervaren aannemer ? Goed plan, zo ben je verzekerd van een kwalitatief resultaat, zonder verzakkingen. Hij verzorgt je project van A-Z: van het voorbereiden van de ondergrond, het aanbrengen van stabilisé tot het plaatsen van de bestrating zelf.

Via ons netwerk van gespecialiseerde vakmannen kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor opritten vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je makkelijk een bestratingswerker uit je buurt.

 

Wil je deze interessante informatie delen?

Gerelateerde blogartikels

Inspiratie

Een oprit met klinkers aanleggen? Vind hier alvast enkele voorbeelden ter inspiratie!

Ontvang gratis offertes van 3 Opritten in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes