Muurisolatie

Muurisolatie

 • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
 • Vergelijk tot 3 aannemers
 • Volledig gratis en vrijblijvend
 • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

Muurisolatie verhoogt je comfort & verlaagt je energieverbruik

In de winter ijskoud en in de zomer snikheet in je woning: een scenario dat je bekend in de oren klinkt? Pak dan nu de isolatie van je muren aan of laat je spouwmuur na-isoleren. In dit artikel kom je meer te weten over de verschillende methodes en isolatiematerialen. Via onze gratis en vrijblijvende offerteservice vergelijk je dan weer makkelijk offertes van vakmannen uit je buurt!

Je huis isoleren biedt een hele reeks aan voordelen:

 • Het klimaat in je woning is minder afhankelijk van de temperatuur buiten. Doordat de warmte buitenblijft in de zomer en binnenblijft in de winter, zal je wooncomfort toenemen.
 • Isolatie van binnen-, buiten- of spouwmuren heeft een positief effect op je energierekening. Je woning isoleren heb je gemiddeld op minder dan 5 jaar terugverdiend!
 • Isolatie van je huis zorgt ervoor dat je EPC-score daalt & de verkoopwaarde van de woning stijgt
 • Het biedt een uitstekende geluidsisolatie. Woon je bijvoorbeeld aan een drukke spoorweg of straat, zal je minder gestoord worden door het geluid van buitenaf.

Wist je dat ook je dak (of plafond), kruipruimte en vloer isoleren financiële investeringen zijn die je reeds op korte termijn hebt terugverdiend? Lees er alles over in onze isolatiedossiers:

Muren isoleren: hoe doe je dat?

Wil je jouw muren isoleren, dan heb je drie mogelijkheden: je kan de isolatie laten aanbrengen langs de binnenkant, rechtstreeks tegen de gevel of in de spouwruimte.

Isolatie van de spouwmuur: snel en budgetvriendelijk

Beschikt jouw woning over een luchtspouw, nl. een holle ruimte tussen buiten- en binnenmuur? Dan gaat er via deze weg veel warmte verloren. Het na-isoleren van de spouw is dan een snelle en budgetvriendelijke oplossing. Eerst worden er van buitenaf openingen in de muur geboord. Daarna injecteert men via deze weg isolatiemateriaal. De beste spouwmuurisolatie zijn EPS-parels, gespoten PUR of glaswol. Doordat de vakman langs buitenaf te werk gaat, krijg je binnenshuis niet te kampen met vuil en stof. Het isoleren van de spouw is een techniek die niet enkel wordt toegepast bij bestaande woningen, maar ook in nieuwbouwwoningen wordt er vaak voor spouwmuurisolatie geopteerd. Het plaatsen gebeurt niet achteraf, maar tijdens het bouwproces zelf.

spouwisolatie

Laat de warmte niet ontsnappen via de spouwmuur en laat deze (na-)isoleren. Foto door Isolteam

Isolatie van de buitenmuur werkt plaatsbesparend

Een tweede mogelijkheid is de buitengevel te isoleren. Het voordeel van buitengevelisolatie? Je verliest geen kostbare ruimte aan de binnenkant: een dikke isolatielaag vormt dus geen probleem. Doorgaans gebeurt de isolatie van je gevel door isolatieplaten bovenop de bestaande buitenmuur te plaatsen. Het enige mogelijke nadeel aan gevelisolatie langs de buitenzijde is dat de uitstraling van je bestaande gevel niet behouden kan blijven. De isolatie moet daarna namelijk bedekt worden met een nieuwe gevelbekleding, zoals crepi, bakstenen, steenstrips of houten planchetten.

isoleren langs buiten

Liever geen werken langs de binnenkant van jouw woning? Breng de isolatie dan rechtstreeks op je gevel aan!

 

Isolatie van de binnenmuur voor het behoud van je gevel

isolatie binnenkant woning

Toch liever geen isolatie langs de buitenkant? Dan is er nog een laatste mogelijkheid: het isoleren van de binnenmuren. Men voorziet een voorzetwand voor de oorspronkelijke binnenmuur. Vergelijkbaar met de techniek van spouwmuurisolatie, wordt deze lege ruimte opgevuld met isolatiemateriaal. Een ander alternatief is cellenbeton of het plaatsen van gipsplaten die reeds bekleed zijn met isolatie.

Soorten isolatiemateriaal voor muurisolatie

Isolatieplaten

Een eerste mogelijkheid zijn isolatieplaten uit kunststof, die ook veelvuldig gebruikt worden als isolatieplaten voor de vloer en het dak. Twee soorten isolatiemateriaal komen hiervoor in aanmerking:

 • PUR-isolatie
 • PIR-isolatie: PIR-platen worden gezien als de verbeterde versie van PUR-platen.

Glaswol isolatie

Een voordelig alternatief met een uitstekende thermische én akoestische isolatie is glaswol. Dit natuurlijk materiaal zie je veelal opduiken in de vorm van rollen, gebruikt als dakisolatie maar ook als isolatie voor de binnenmuur. In plaatvorm of als glaswolvlokken is het ook geschikt voor buitenmuur- en spouwmuurisolatie.

Isolatiekorrels en isolatieschuim

EPS-isolatie in de vorm korrels is één van de meestgebruikte materialen voor het (na-)isoleren van de spouwmuur. EPS is ook gekend als tempex isolatie of simpelweg: piepschuim.

Een alternatief materiaal is gespoten PU (polyuretheen) isolatie. Het grootste voordeel? Het vult de kleinste kiertjes en spleetjes op. Erg efficiënt dus, maar het geeft wel een chemische geur vrij. Gelukkig verdwijnt deze al na enkele dagen. Goed verluchten is dus de boodschap!

Welke factoren bepalen de prijs van muurisolatie?

Gezien de vele mogelijkheden, kan de prijs van isolatie aanzienlijk variëren afhankelijk van de gemaakte keuzes. Daarom lijsten we even de doorslaggevende elementen op die de prijs kunnen beïnvloeden:

 • de isolatiemethode,
 • de isolatiematerialen,
 • het aantal muren & totale oppervlakte,
 • de bereikbaarheid van de werken

Natuurlijk loont het ook de moeite om na te gaan of je in aanmerking komt voor premies aangaande muurisolatie en spouwmuurisolatie om zo de totaalprijs verder te drukken. Dit kan oplopen tot 15 euro per m2 geïsoleerde muuroppervlakte.

Vergelijk offertes van aannemers in jouw buurt

Wil je beroep doen op de expertise van een ervaren aannemer voor de isolatie van je muren? Goed plan, zo ben je verzekerd van een correcte plaatsing! Via ons netwerk van gespecialiseerde vakmannen kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor muurisolatie vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je makkelijk de juiste vakman met de beste prijs-kwaliteit!

 

Wil je deze interessante informatie delen?

Ontvang gratis offertes van 3 Aannemers in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes