Laadpalen bedrijven: bereid je bedrijf voor op het wagenpark van de toekomst

Wie elektrisch rijden zegt, zegt automatisch ook laadpalen. Ga je voor een standaard laadpaal of snelle lader? Op je bedrijfssite of bij de werknemers thuis? En hoe zit het met de financiële kant? We loodsen je er doorheen!

Deadline 2026: elektrische wagens voor bedrijven

Tegen 2026 wil de regering dat alle nieuwe bedrijfswagens broeikasvrij - en dus elektrisch zijn. Deze maatregel geldt enkel voor nieuwe auto's, en dus niet voor lopende contracten. Is jouw bedrijf al op de goede (elektrische) weg?

Vraag offertes voor laadpalen aan

Oplaadmogelijkheden

Er zijn over het algemeen 4 types opladen waarvoor je kan opteren. Het grote verschil: de tijd waarin een elektrische auto volledig opgeladen is. Meestal wordt gekozen voor een combinatie van de verschillende opties, waarbij semi-snelladen de meest voorkomende keuze is op bedrijfssites.

verschillende oplaadmogelijkheden

Wist je dat…

... je oplaadinfrastructuur een jaarlijks onderhoud vraagt? Tijdens zo'n onderhoud worden de laadpalen schoongemaakt, de functies getest & de bedrading gecontroleerd. Bij heel wat beheerders is dat inbegrepen in de prijs. Vergeet de elektrische installatie ook niet (opnieuw) te laten keuren!

Opladen op elke locatie

Daarnaast kan je ook nog keuzes maken wat de locatie van de laadpunten betreft. Voorzie je enkel laadpalen op kantoor? Of krijgen de werknemers ook een laadpaal thuis en/of een laadpas? Ook hier is een combinatie aangewezen.

Meer info

parking van bedrijf met laadpalen
locaties laadpalen

 

  • Op de werkplek. Op je bedrijfssite kan je laadpalen voorzien die enkel toegankelijk zijn voor werknemers, maar je kan er ook voor kiezen om ook gasten toe te laten hun elektrische auto op te laden tegen betaling.
  • Thuis. Ook bij de werknemer thuis zijn er verschillende opties. Ofwel laat je een laadpaal plaatsen bij je werknemers thuis, ofwel betaal je gewoon de energie terug die wordt gebruikt om de auto op te laden via het stopcontact.
  • Onderweg. Ten slotte mogen wagens ook onderweg niet zonder elektriciteit vallen. In dit geval heb je de keuze voor een mobiele laadset of een laadpas. Die laatste optie werkt zoals een tankkaart en is erg handig in gebruik.

Vergelijk offertes voor laadpalen

laadpas

Een laadpas werkt op dezelfde manier als een tankkaart.

Controle & registratie

Voor een duidelijk overzicht van de gebruikte elektriciteit door je werknemers, werkt elektrisch laden op een gelijkaardige manier als andere, niet-elektrische bedrijfswagens. Zo kan je werken met laadpassen, die exact werken zoals tankkaarten. Die kunnen gebruikt worden bij de publieke laadpalen van aangesloten leveranciers.

Meer informatie over laadpassen voor je bedrijf? Lees er hier alles over!

Wat kost dat? Richtprijzen & bepalende factoren op een rijtje

  • De laadsnelheid. Hoe sneller (o.b.v. het vermogen in kW) je wil dat een eleltrische auto volledig opgeladen is, hoe duurder de laadpaal.
  • Het aantal laadpalen. Het spreekt voor zich dat het aantal laadpunten dat je wil voorzien (en dus de grootte van je wagenpark) een invloed heeft op de prijs.
  • De extra opties. Wil je extra features, zoals een gepersonaliseerde laadpaal, dan betaal je meer.
  • De leverancier. Om de beste prijs-kwaliteit te vinden, is offertes aanvragen & vergelijken een goed idee.

De uiteindelijke kost houdt meer in dan enkel de laadpalen zelf. De laadpalen moeten immers nog worden geïnstalleerd & de meeste beheerders vragen nog een jaarlijkse abonnementskost, afhankelijk van het financieringsplan.

  • De aankoop. Een laadpaal kost gemiddeld tussen €950 en €3.500. Dat hangt voornamelijk af van de laadsnelheid en de capaciteit.
  • De installatie. Reken per laadpaal zo'n €1.000 installatiekosten. Laat je veel palen installeren op je bedrijfssite, dan zal je die kosten per exemplaar waarschijnlijk wat kunnen drukken.
  • Het jaarlijks abonnement. Een abonnement kost zo'n €150 per laadpaal per jaar.

Wist je dat…

... de kost per 10.000 km voor de werkgever meer dan dubbel zo hoog is bij diesel- of benzinewagens als bij elektrische voertuigen?

De investering in oplaadinfrastructuur verdient zich dan ook sneller terug dan je denkt.

Ik wil een prijs op maat

Financieringsmogelijkheden: een plan op maat

Er zijn over het algemeen 3 mogelijkheden om de laadpalen voor je bedrijf te financieren. Een eerste optie is alles voor je eigen rekening nemen, zowel de investering in de infrastructuur als het beheer. Dat gebeurt echter niet vaak. Populairder & verstandiger is om het beheer uit te besteden aan een derde, ervaren partij. Je kiest dan zelf of je de investering in de infrastructuur zelf doet of ook dat overlaat aan een derde & een vaste vergoeding betaalt. In onderstaande tabel zetten we alles nog eens op een rijtje:

Type financiering Omschrijving Voordelen
Onafhankelijk Eigen investering in infrastructuur & eigen beheer Eigen keuzes, volledig onafhankelijk
Deels onafhankelijk Eigen investering in infrastructuur & beheer door derde Formules op maat & ondersteuning
Volledig afhankelijk Investering & beheer door derde Formules op maat, ondersteuning & vaste kost

Premies

Naast de grote investering die laadinfrastructuur vergt, zijn er gelukkig ook voordelen & subsidies aan verbonden. Zo is de investering in laadpalen 100% aftrekbaar van de belastingen. Bovendien komen sommige bedrijven in aanmerking voor Europese subsidie-aanvragen die kaderen in een groter project.

prijs laadpalen

Laadpalen voor je bedrijf, dat is investeren én profiteren!

Vergelijk offertes voor laadpalen voor je bedrijf

Wil je investeren in elektrische oplaadinfrastrcutuur voor je bedrijf, maar weet je niet goed waar te beginnen? Onze professionals helpen je op weg! Via het netwerk van Offrea vergelijk je met één enkele aanvraag tot wel 3 offertes voor laadpalen. Snel & eenvoudig, gratis & vrijblijvend!

 
 

Wil je deze interessante informatie delen?

Ontvang gratis offertes van 3 Installateurs in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes