Kostprijs laadpaal thuis: een klare kijk op het totale kostenplaatje

Proficiat! Jij rijdt elektrich (of hebt beslist om die stap te zetten)! De volgende fase is de installatie van een laadpaal thuis. Maar wat is de prijs van een laadpaal thuis? Zijn er fiscale voordelen aan verbonden? Waarop moet je letten bij de keuze voor een bepaald type? Je ontdekt alles over het prijskaartje in dit artikel.

Heb je de knoop al doorgehakt en wil je overgaan tot de installatie van een laadpaal voor ja auto? Vergelijk dan nu gratis & vrijblijvend offertes bij onze partners.

Vergelijk offertes voor laadpalen

Het prijskaartje: een optelsom van verschillende factoren

De kostprijs van een laadpaal thuis hangt af van verschillende factoren, en is bovendien de optelsom van een aantal onderdelen, namelijk:

 • Het type laadpaal
 • De installatie
 • De leverancier
 • Het eventuele abonnement
auto met laadpaal

Het type laadpaal op basis van de laadnelheid

De prijs van de laadpaal zelf wordt in grote mate bepaald door de gewenste laadsnelheid, die dan weer bepaald wordt door het vermogen (uitgedrukt in kWh). Hoe sneller je wil laden, hoe duurder het laadpunt wordt. Een standaard laadpaal (semi-snelladen, aan 3,7 of 7,4 kWh) heb je al vanaf €500. Wil je sneller laden (11 kWh of 22 kWh), dan starten de prijzen vanaf €1.000.

Werk je met een gewoon stopcontact of industrieel stopcontact en een laadkabel, dan hoef je (bijna) niets te betalen, maar is het niet evident om je elektrische auto volledig opgeladen te krijgen.

De installatie & keuring

Naast de aankoop van de laadpaal, is ook de installatie ervan een eenmalige kost die je in rekening moet brengen. Reken zo’n €1.000 voor het installeren en in werking stellen van jouw laadpaal.

Belangrijk! Plaats je een laadpaal, dan moet er een verplichte keuring gebeuren. Die kost bedraagt zo’n €100.

 

Een abonnement en/of een laadpas

Naast de vaste, eenmalige kosten, komen bij elektrisch rijden & laden, indien gewenst, ook andere kosten kijken. Wil je ook de mogelijkheid hebben om je wagen op te laden aan publieke laadstations, dan neem je het best een abonnement met laadpas. Zo’n abonnement kost je tussen €1,00 en €5,00 per maand.

Het merk, de aanbieder of de leverancier

Ten slotte wordt de prijs ook bepaald door de aanbieder, het merk (van auto of laadpaal) of de leverancier die je kiest. Alle aanbieders hebben gelijkaardige tarieven, maar de extra’s, voordelen en mogelijkheden verschillen vaak. Daarom doe je er goed aan de prijs van de verschillende opties te vergelijken.

Good to know!

Naast bovenstaande, doorslaggevende factoren, kunnen er ook andere zaken een rol spelen bij het bepalen van de totaalprijs.

 • De locatie

  Hoe dichter het laadpunt zich bij de zekeringkast bevindt, hoe goedkoper de installatie.

 • De aansluiting

  Op een eenfasige aansluiting (de norm) kan je je basic laadpaal aansluiten. Een snellader heeft echter een 3-fase aansluiting nodig, en is duurder omdat de netbeheerder de aansluiting moet voorzien.

laadpaal thuis

Bevindt het laadpunt zich ver van de zekeringkast, dan moet er extra bekabeling worden voorzien, wat een meerkost met zich meebrengt.

Wist je dat…

… een laadpaal (of elektrische wagen) je zo’n €3,50 - €4,50 per 100 km kost aan elektriciteit? Dat is een enorm verschil met de benzinekosten voor een 'gewone' auto, die oplopen tot meer dan het dubbele.

Fiscale voordelen

Laat je thuis een laadpaal installeren, dan heb je vanaf 1 september 2021 recht op 45% belastingvermindering, met een maximum van 1.500 euro (per laadpaal). De komende jaren blijft het voordeel bestaan, maar telkens verminderd met 15%. Een belangrijke voorwaarde om in aanmerking te komen voor deze ’premie’ is dat de laadpaal moet worden voorzien van groene stroom.

groene stroom voor elektrische wagen

Groene stroom voor je laadpaal? Dan profiteer je van belastingvermindering!

Zonnepanelen & een laadpaal, de ideale combinatie?

Nu de terugdraaiende teller is afgeschaft, en alle zonne-installaties werken met een digitale meter, is het de kunst om je eigen verbruik zo hoog mogelijk te houden, wil je het meeste rendement uit je zonnepanelen halen. Een laadpaal kan je daarbij helpen. Sluit je de laadpaal immers aan op je zonnepanelen, dan wordt de stroom die je niet nodig hebt in je woning, gebruikt om je wagen op te laden, gratis & voor niets! Let op: dit kan enkel wanneer de zon schijnt, en dus niet ’s nachts.

 

Bovendien is er in dat geval ook nog een financieel voordeel verbonden aan de installatie van een laadpaal thuis. Meer daarover lees je hierboven.

Andere besparingstips

Zo’n fiscaal voordeel is mooi meegenomen, maar niet iedereen heeft (al) toegang tot groene stroom. Gelukkig zijn er ook andere manieren om te besparen:

 • Vergelijken loont. Vergelijk verschillende aanbieders van laadpalen, prijzen & offertes om de beste optie te vinden.
 • Voordelen van elektrisch rijden. Niet alleen je laadpaal, maar ook het feit dat je met een elektrische auto rijdt, kan je heel wat opleveren. Zo betaal je geen verkeersbelasting en heb je mogelijk recht op lokale premies.

Vergelijk offertes voor een laadpaal thuis

Heb je een elektrische wagen of ben je van plan er eentje aan te kopen en wil je investeren in een laadpaal thuis? Dan ben je bij Offrea aan het juiste adres. Via ons netwerk vergelijk je met één enkele aanvraag tot wel 3 offertes voor laadpalen, geheel gratis & vrijblijvend. Zo vind je snel & eenvoudig de beste oplossing voor jouw situatie.

 
 

Wil je deze interessante informatie delen?

Ontvang gratis offertes van 3 Installateurs in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes