Keukens

Keukens

  • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
  • Vergelijk tot 3 keukenbouwers
  • Volledig gratis en vrijblijvend
  • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

Keukens: zo veel meer dan een plek om te koken!

In een keuken gebeurt veel meer dan enkel het eten klaarmaken: het is de plek waar het gezin verzamelt voor een gezellige maaltijd of babbel. Kortom: je spendeert hier ettelijke uren per week en wilt de ruimte ongetwijfeld zo gezellig mogelijk maken! Het is daarom belangrijk om je te laten informeren over de verschillende keuzes in keukens. Of je nu van een landelijke, moderne of designkeuken houdt, bij Offrea kun je terecht voor meer informatie & het vinden van de geschikte keukenbouwer!

Alle stijlen op een rijtje: welke past bij jou?

Landelijke keuken: warm en gezellig

Landelijke keuken met natuurlijke materialen en zachte kleurtinten

Landelijke keukens, ook cottage keukens genoemd, hebben een warme uitstraling.

Landelijke keukens ademen nostalgie. Dankzij het gebruik van zachte kleuren en natuurlijke materialen zoals hout, heeft de landelijke keuken een warme, gezellige uitstraling. Een sierlijke afwerking is typerend voor deze cottage keuken: denk bijvoorbeeld aan elegante handvaten en andere tierlantijntjes.

Klassieke keuken: tijdloos en luxueus

Klassieke keuken

Klassieke keukens hebben een luxueuze uitstraling.

Een landelijke keuken en een klassieke keuken delen enkele gelijkenissen, zoals de sierlijke afwerking. De verschillen zitten dan weer voornamelijk in de materialen en kleuren. Daar waar er bij cottage keukens voornamelijk met hout wordt gewerkt, vind je in een klassieke keuken vooral exclusieve materialen terug. Denk maar aan brons, marmer en glas. Daardoor oogt de klassieke keuken tijdloos en luxueus.

Moderne keuken: strak en stijlvol

Moderne keuken met rode verlichting onder het kookeiland

Moderne keukens hebben een strakke uitstraling. Foto door Cossyns bvba.

Toch liever iets hedendaagser? Moderne keukens worden gekenmerkt door een minimalistisch design met gladde oppervlakken en strakke lijnen. De keukendeuren hebben bijvoorbeeld geen (opvallende) handvaten. Populaire kleuren zijn wit of zwart, bij voorkeur in hoogglans. Net door de strakke afwerking van een keuken in moderne stijl, oogt de ruimte veel groter. Ook de verlichting is subtieler en wordt bijvoorbeeld weggewerkt bij de afzuigkap of onder de hangkasten. Dat maakt het geheel zeer stijlvol.

Het werkblad als dé eyecatcher van je keuken

Het werkblad is zonder twijfel hét belangrijkste onderdeel van je keuken. Als eyecatcher van de ruimte is het belangrijk om stil te staan bij de materiaalkeuze. Een keukenblad krijgt namelijk heel wat te verduren. Wij zetten de kenmerken van de verschillende materialen graag voor jou op een rijtje.

Keukenblad uit populair kunststof

De twee meest gebruikte kunststoffen voor een werkblad, zijn laminaat en melamine. Je kunt de twee materialen als leek amper van elkaar onderscheiden. In de keuken draagt laminaat vaak de voorkeur: doordat deze ondergrond harder is, is hij krasbestendiger. Zowel laminaat als melamine zijn wel prijsvriendelijk, duurzaam en onderhoudsvriendelijk.

Zorg er zeker voor dat je alles waterdicht laat lijmen en besteed daarbij extra aandacht aan die moeilijke hoekjes en kantjes. Zo niet, loop je het risico op waterinspijpeling, wat ervoor kan zorgen dat de onderliggende spaanderplaat zwelt en het werkblad barst. En dat wil je natuurlijk koste wat kost vermijden!

Composieten werkblad voor weinig onderhoud

Ook een werkblad uit composiet is populair. Zoals de naam doet vermoeden, is composiet opgebouwd uit verschillende componenten, namelijk kunststof en natuursteen. Dat wil niet alleen zeggen dat je daardoor verschillende kleurschakeringen hebt, maar ook dat het goedkoper is dan de meeste andere materialen. Bovendien is het gemakkelijk in onderhoud. Je moet wel opletten met warm keukengerei: vanaf een temperatuur van 140°C veroorzaken hete materialen vlekken op je werkblad. Plaats dus zeker je potten en pannen op onderzetters!

Betrouwbaar graniet of granulaat

Graniet en granulaat zijn eveneens betrouwbare materialen: ze zijn kleur- en slijtvast, krasvrij en kunnen extreme temperaturen aan. Zowel qua uitzicht, kenmerken als prijs lijken beide materialen op elkaar. Granulaat is voor maatwerk echter wel de meest interessante optie, aangezien het lichter, maar ook makkelijker hanteerbaar en verwerkbaar is.

Onklopbaar massief hout

Massief hout heeft een warme uitstraling waar geen enkel ander materiaal aan kan tippen. Hoewel het een relatief dure oplossing is, blijft het dus wel immens populair. Gelukkig krijg je er veel voor in de plaats: massief hout vraagt weinig onderhoud, is kwalitatief sterk en is duurzaam. Ook zijn de meeste houtsoorten krasbestendig.

Nog alle kanten uit met MDF

Met MDF kun je je werkblad naadloos afwerken en heb je heel wat mogelijkheden qua afwerking: in welke kleur wil je het werkblad lakken, ga je voor mat of glanzend, hou je van een vlak oppervlak of laat je er groefjes in frezen? Jij kiest! En de nadelen? Afhankelijk van de gekozen afwerking, kunnen de kosten gaan oplopen. Daarbij komt ook nog eens dat het materiaal niet geheel krasbestendig en stootvast is.  

De onklopbare hygiëne van inox

Een werkblad uit inox past perfect in een strakke, moderne keuken. Het is een van de duurdere materialen, maar vraagt weinig onderhoud. Bovendien is het de meest hygiënische optie, aangezien inox een antibacterieel materiaal is dat bovendien gemakkelijk schoon te maken is! Je zult wel moeten opletten voor krassen: opletten met scherpe voorwerpen en  zware potten op dit werkblad!

Fineerbeton: combineer het beste van beton met dat van plaatmateriaal

Fineerbeton combineert een houten drager met een dunne betonnen toplaag: het lage gewicht van plaatmaterialen en de ruwheid van beton worden dus gecombineerd. In aankoop is fineerbeton duurder dan gewoon beton, maar doordat fineer tot wel zes keer lichter is, is de plaatsing ook goedkoper. Op het einde van de rit, ben je dus minder geld kwijt. Net daarom wordt fineerbeton aangeraden als werkblad in je keuken boven gewoon beton.

Vorige Volgende

Welke toestellen kiezen en waar?

Een volgende vraag die je je moet stellen is: “welke toestellen wil ik installeren in mijn keuken?” Onmisbare (vaste) apparaten zijn een kookplaat*, dampkap en (microgolf)oven.  Je zou er eventueel nog voor kunnen kiezen om de koelkast, vaatwasmachine en diepvriezer in de nabijgelegen berging te plaatsen, al is het uiteraard handiger om ze dicht bij de hand te hebben. Laat je door onze vakmannen adviseren over welke materialen en kleuren mooi bij de rest van je keuken passen. Zij vertellen je ook graag waar je elk toestel het best plaatst en op welke hoogte!

 

Tip: Koop keukenapparatuur met een A-label. Energiezuinige toestellen kosten meer in aankoop, maar verbruiken minder. Je energiefactuur zal dus lager liggen, waardoor je op langere termijn veel geld kan uitsparen. De investering waard dus!

 

* Twijfel je tussen een keramisch kookvuur of eentje op gas? Of toch liever inductie? Dit artikel loodst je doorheen de verschillende kookplaten.

Welke factoren bepalen de prijs van keukens?

Gemiddeld kun je tussen de 12.000 en 18.000 euro rekenen voor een nieuwe keuken.De prijsmarge is echter enorm groot: van 5.500 tot 25.000 euro, en ook daar kun je makkelijk overheen gaan. Alles hangt af van de volgende factoren:

  • Type keuken
    Ga je voor een moderne keuken, liever cottagestijl of toch maar klassiek? Het heeft een invloed op je prijs! Een klassieke keuken is, door het gebruik van exclusieve materialen, bijvoorbeeld een van de duurste opties.
  • Maatwerk Alles hangt natuurlijk ook wel af van de verdere invulling. Ga je voor een standaardmodel of liever een keuken op maat? Een showroomkeuken is het goedkoopst, voor maatwerk betaal je extra.
  • De grootte
    Hoe groter je keuken, hoe duurder ze zal zijn. Je hebt immers meer materiaal nodig. Heb je niet veel ruimte en ben je bang dat je een kleine keuken niet helemaal zult kunnen aankleden naar jouw zin? Dat is niet nodig, ook voor een kleine keuken zijn er meerdere opties!
  • Apparatuur
    Welke keukenapparatuur wil je allemaal?  Zijn goedkope huismerken voldoende of toch maar liever die super-de-luxe stoomoven? Ga je alleen voor de standaardtoestellen of breid je liever wat uit? Naargelang het aantal toestellen en het merk van de toestellen, zal je prijs variëren.
  • Materiaal
    Uit welk materiaal bestaat je werkblad? Kunststof is daarbij het goedkoopst, massief hout behoort dan weer tot de duurdere opties.

Met zo’n grote prijsmarge is het natuurlijk niet gemakkelijk om te weten welk budget je exact nodig hebt. Toch liever een preciezere prijs? Vraag dan zeker een offerte aan via onze gratis service!

Vergelijk offertes van keukenbouwers in jouw buurt

We hoeven je er vast niet van te overtuigen dat je het plaatsen of renoveren van je keuken best aan een ervaren vakman overlaat. Je moet niet vrezen voor scheef hangende kastjes of keukenapparatuur die niet werkt… Maar hoe vind je vakman met de beste prijs-kwaliteit? Door verschillende keukenbouwers met elkaar te vergelijken via onze offerteservice. Dien één aanvraag in & ontvang tot 3 offertes voor keukens, en dat geheel gratis en vrijblijvend!

 

Wil je deze interessante informatie delen?

Gerelateerde blogartikels

Artikel

Waarin verschillen deze kookplaten? De voor- en nadelen op een rijtje!

Ontvang gratis offertes van 3 Keukenbouwers in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes