Kelderdichting

Kelderdichting

 • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
 • Vergelijk tot 3 vakbedrijven
 • Volledig gratis en vrijblijvend
 • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

Kelderdichting: methodes en prijzen om vochtproblemen aan te pakken

Last van een vochtige kelder? Of misschien zelfs water in de kelder? Laat hem dan zo snel mogelijk dichten. In dit artikel kom je meer te weten over kelderdichting (oorzaken, behandelingen & prijzen). Tot slot brengen we je op een erg eenvoudige manier in contact met een geschikte aannemer uit de buurt die je snel uit de nood kan helpen.

Waarom je kelder dichten?

Waarom is het zo belangrijk je kelder waterdicht te maken? Wel, omdat een kelder een echte meerwaarde voor jouw woning kan betekenen. Deze ruimte kan ingezet worden als opslagplaats voor voeding, dranken en andere materialen. Of je kan hem natuurlijk ook omtoveren tot een volwaardige leefruimte zoals een speelkamer of wasplaats. Op die manier laat je geen kostbare plaats verloren gaan. Kortom, een kelder kan een echte troef voor jouw woning zijn, tenminste wanneer die waterdicht is!

grondwater kelder

Vocht in je kelder bestrijden? Laat het dichten van je kelder over aan een ervaren vakman!

Helaas, is de kelder net één van de meest kwetsbare ruimtes in een woning wat betreft vochtproblemen. Water en vocht zijn niet alleen vijanden voor je kelder, maar ook voor je gezondheid: vochtige muren en schimmels zijn namelijk nefast voor de luchtkwaliteit in je woning. Dit kan leiden tot ademhalingsproblemen, allergische aandoeningen en andere gezondheidsklachten. Wacht dus niet te lang om een vochtige kelder te laten behandelen!

 

Soorten vochtproblemen

Vochtproblemen kunnen ruwweg in drie categorieën worden opgedeeld. Vooraleer het probleem gericht kan worden aangepakt, is het belangrijk om de exacte oorzaak te achterhalen:

 • insijpelend vocht: grondwater heeft een sterk stuwende kracht en probeert zich via de muren, vloer of kimnaad (de naad tussen vloer en muren) een weg naar binnen te banen. Ook regeninslag kan aanleiding geven tot vochtinsijpeling. Is je kelder niet helemaal waterdicht, dan is het onvermijdelijk dat er regenwater of grondwater in de kelder terechtkomt.
 • opstijgend vocht: opstijgend vocht in je kelder is het gevolg van grondwater dat  door de keldermuur of keldervloer geabsorbeerd wordt. Vaak is optrekkend vocht in de muren van je kelder niet het enige probleem: het opstijgende vocht zal, indien er zich geen waterkerende laag op een hoger niveau bevindt, ook de muren op het gelijkvloers gaan aantasten.
 • condensatie: wanneer de waterdamp die van buitenaf door de vloer en muren dringt niet kan ontsnappen, zal die tegen de binnenmuren van de kelder condenseren. De waterdruppels vallen geleidelijk naar beneden en kunnen zo voor water in de kelder zorgen. Ook schimmels zijn een veelvoorkomend gevolg van condensatie.
Blijvende schade aan vochtige muur

Vochtige muren behandelen kan op verschillende manieren, afhankelijk van de oorzaak!

 

Vocht bestrijden: welke methodes worden er toegepast?

Afhankelijk van de oorzaak van de vochtproblemen, hanteert de vakman een andere methode om je keldervloer of keldermuren waterdicht te maken.

Bekuiping van je kelder

Last van infiltrerend grondwater in je kelder? In dit geval, is de meest populaire techniek om je kelder waterdicht te maken ‘bekuiping. De aangetaste muren worden afgekapt tot de lekken zijn blootgelegd. De lekken worden met snelcement opgevuld en daarna afgewerkt met verschillende lagen waterdichte cementering. De keldermuur zal hierna bestand zijn tegen de druk van insijpelend water. Belangrijk is wel dat ook je keldervloer waterdicht moet zijn! Een nieuwe vloer uit waterdicht beton zou in dit geval een oplossing kunnen bieden.

Kelderdichting door injectie

‘Injectie’ is een efficiënte manier om opstijgend vocht te behandelen. Om een waterdichte kelder te bekomen, worden er op verschillende plaatsen in de muur gaten geboord, waarna er een vochtwerend middel geïnjecteerd wordt. Deze chemische waterkering is een efficiënte manier om vocht in je muren te behandelen. Ook wordt deze techniek toegepast om beton waterdicht te maken.

Drainagetechnieken

Kelderdichting door vloerdrainage

Infiltreert er grondwater via de vloer? Een vloerdrainage kan je kelder droog maken! Er wordt een waterdicht noppenmembraan bovenop de oude keldervloer geplaatst. De noppen steunen op de oude keldervloer met daartussen plaats voor insijpelend water. Het water dat zich tussen de keldervloer en de noppen bevindt wordt via een afvoerkanaal weggevoerd en daarna weggepompt. Bovenop het noppenmembraan wordt meestal een nieuwe betonvloer geplaatst die ervoor zorgt dat het noppenmembraam op zijn plaats blijft.

Kelderdichting door randdrainage

Komt het water juist binnen via de kimnaad (tussen muur en vloer)? Dan zal jouw vakman eerder een randdrainage aanraden. Langsheen de gehele kimnaad wordt een afvoerkanaal uit bakstenen gebouwd. Deze “goot” wordt verstevigd door middel van een waterdichte cementering. Het insijpelend water kan bijgevolg enkel via dit afvoerkanaal ontsnappen, dat net zoals bij een vloerdrainage afgevoerd wordt naar een put uitgerust met een dompelpomp.

Ventilatiesystemen

Wanneer de vochtproblemen veroorzaakt worden door condensatie, heeft je kelder waterdicht maken via de binnenkant weinig zin. Hij wordt dan hoogstwaarschijnlijk niet voldoende geventileerd. Dit probleem heeft een erg eenvoudige oplossing: om je kelder vochtvrij te maken, volstaat het om een ventilatiesysteem te laten plaatsen die de luchtvochtigheid in de kelder reguleert. Een ventilatiesysteem type C is bijvoorbeeld uiterst geschikt voor natte kelders. Dit systeem meet de luchtvochtigheid en voert, indien nodig, vochtige lucht of waterdamp af. Deze afvoering gebeurt op mechanische wijze, door middel van een ventilator. Tegelijkertijd wordt er op natuurlijke wijze verse buitenlucht aangezogen. Is er een evenwichtige balans tussen aangevoerde en afgevoerde lucht, dan is water in je kelder voorgoed verleden tijd!

 

Wat bepaalt de prijs van kelderdichting?

Benieuwd naar de kosten voor kelderdichting? De prijs varieert sterk, afhankelijk van volgende factoren:

 • de aard van het vochtprobleem (insijpelend, opstijgend vocht of condensatie)
 • de ernst van het vochtprobleem
 • de methode (bekuiping, kelder injecteren, drainage, ventilatie, …)
 • de oppervlakte van jouw kelder

Wil je weten wat het precies kost om jouw kelder waterdicht te maken? Dan raden we je aan om gebruik te maken van onze gratis offerteservice!

 

kelder met vochtproblemen

Je kelder waterdicht maken langs binnen uit gebeurt meestal door bekuiping.

Vergelijk offertes voor kelderdichting van aannemers in jouw buurt

Op zoek naar een specialist in het dichten van kelders? Via ons netwerk van gespecialiseerde aannemers kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor kelderdichting vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je makkelijk de juiste vakman voor de waterdichting van je kelder.

 

Wil je deze interessante informatie delen?

Gerelateerde blogartikels

Inspiratie

Je eigen man cave in de kelder? Dat is perfect mogelijk!

Ontvang gratis offertes van 3 Vochtspecialisten in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes