Kaleien

Kaleien

 • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
 • Vergelijk tot 3 schilders
 • Volledig gratis en vrijblijvend
 • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

Kaleien: camouflage die je gevel een rustieke uitstraling geeft

Je gevel of binnenmuur niet alleen een karaktervolle uitstraling geven, maar tegelijkertijd ook die kleine beschadigingen camoufleren? Dat doe je door te kaleien! Kaleien is echter niet eenvoudig: een klein detail vergeten en je kunt helemaal opnieuw beginnen. Gelukkig kom jij via deze pagina gratis en vrijblijvend met professionele schilders in contact. Een expert kiezen was nog nooit zo gemakkelijk!

Kaleien camoufleert

detailbeeld van een gekaleide muur

Close-up van een gekaleide muur: zowel de onderstructuur als de borstelstrepen zijn duidelijk zichtbaar.

Hoe gaat het kaleien van muren in zijn werk? Een schilder bestrijkt de muur met dunne laagjes kalkpleister. Die kalkpleister wordt met een blokborstel aangebracht. Het grote verschil met sierpleister of crepi? De sierpleister wordt geëgaliseerd zodat je een volledig vlakke gevel krijgt. Bij kaleien, blijven de onderliggende bakstenen én de structuur van de blokborstel zichtbaar. Geen strak resultaat dus, maar eens zo veel charme!

Toch verberg je met kaleien oneffenheden of verkleuringen in een oude gevel. Net omdat het zo goed camoufleert, wordt kaleien vooral toegepast bij renovaties. Maar ook wanneer het gaat om een nieuwbouw is kaleien een populaire techniek, wil je een karaktervolle uitstraling bekomen!

Leuk weetje: de kaleitechniek is al eeuwenoud. Het waren de boeren die hun muren als eerste kaleiden. Waarom? Zij hadden schrik dat hun stalmuren als gevolg van vocht en schimmels zouden instorten. Daarom schilderden ze jaarlijks kalkverf op de muren met een ruwe blokborstel. Doordat de boeren ieder jaar een nieuwe kalklaag schilderden, ontstond er na verloop van tijd een dikkere soort kalkpleister. En het is net die uitstraling die we vandaag nog steeds willen creëren.

Gevelbepleistering met weinig onderhoud

Dat kaleien kleine beschadigingen en mankementen camoufleert, dat weet je al. Maar dat is lang niet het enige voordeel van kaleien:

 • Schimmel en vochtproblemen vermijden? Dat doe je met kalei! Kaleipleister is immers dampopen, waardoor je muur goed ademt en het vocht niet blijft vastzitten.
 • Kalei beschermt je buitenmuren tegen de meest barre weersomstandigheden zoals felle zon, gure regen of vriestemperaturen… Een onverzorgde, kapotte gevel vol barsten en mos? Niet met kaleien!
 • Liefst zo weinig mogelijk werk met je buitengevel? Geen zorgen: een gekaleide buitenmuur is gemakkelijk in onderhoud. Een keer per jaar je gevel eventjes afspoelen met een zachte waterstraal, is al voldoende.

Van klassieke witte gevel tot kleurrijke binnenmuren

witte gekaleerde muur aan bureau (interieur)

Wist je dat... je ook een binnenmuur kunt kaleien?!

De rustieke uitstraling van kalei wordt het vaakst geassocieerd met witte kaleipleister. Terecht: een witte gevel past mooi bij zowel een landelijke als moderne stijl. Maar ook voor wie op zoek is naar iets unieks, biedt kaleien de perfecte bepleistering. Kalei is immers in zowat 100 kleuren en tinten beschikbaar! En dat zowel voor je gevel als voor je binnenmuren.

Heeft het ook nadelen? Amper. Na verloop van tijd kan de kleur van het kalei doffer worden. Maar is dat noodzakelijk een probleem? Nee, die verkleuring is net een meerwaarde: je gekaleide gevel wordt nòg rustieker!

Gevel kaleien: enkele aandachtspunten

Simpelweg wat kalei op je muur schilderen? Het lijkt misschien eenvoudig, maar vergis je niet: kaleien is geen sinecure! Er komt heel wat bij kijken. Eén klein foutje? Dat betekent een slechte hechting en een onverzorgd eindresultaat. Lees: binnen enkele maanden moet jij al opnieuw aan gevelbepleistering doen! Gelukkig zijn er voldoende vakmannen gespecialiseerd in kaleien.

De voorbereidingswerken garanderen goede hechting

Een feilloos eindresultaat begint met de voorbereiding van de ondergrond. Welke onderliggende structuur komt hiervoor in aanmerking? Kalei hecht zich het best aan ruwe, poreuze en steenachtige gevels. De onderstructuur zal dan ook vaak metselwerk zijn. Onbeschilderde minerale buitenbepleistering kan ook. Een geschilderde gevel? Dan zul je eerst de verfresten moeten verwijderen: anders hecht de kalei niet goed en zal die niet lang meegaan. Verder moet de gevel aan volgende vereisten voldoen:

 • Is je gevel volledig gereinigd en ontmost?
 • Zijn er geen (te) grote beschadigingen, zoals grote scheuren of verzakkingen?
 • Is de vochtigheidsgraad van je buitenmuur in orde? Een te natte of droge gevel belet een goede hechting waardoor je na enkele jaren je gevel al opnieuw onder handen zal moeten nemen.

Niet voor doe-het-zelvers

Je vraagt je wellicht af of je deze klus zelf zou kunnen uitvoeren? Experts raden dit af:

 • de weersomstandigheden moeten perfect zitten: de temperatuur en vochtigheidsgraad zijn cruciaal voor de hechting.
 • kaleien vereist een specifieke borsteltechniek. Pas je die niet of niet consequent toe, krijg je een kakofonie.
 • Je moet precies genoeg tijd laten tussen verschillende kalklagen. Anders loop je het risico dat de kaleilaag afbladdert.

Kortom: begin je zelf aan het kaleien van je gevel, is er de kans groot dat er tijdens het proces iets misgaat en dat je opnieuw moet beginnen. Tijd en kosten besparen? Schakel simpelweg een professionele schilder in! En dat hoeft helemaal niet veel te kosten…

Welke factoren bepalen de prijs van kaleien?

Je gevel laten kaleien door een erkend vakman kost tussen de €25-€35/m2. De exacte prijs van kaleien hangt af van

 • de voorbereidingen: Moeten er eerst nog beschadigingen worden hersteld? Of moet de gevel eerst gereinigd worden? Dan zullen de kosten hoger oplopen!
 • de oppervlakte van je gevel: Hoe groter je gevel, hoe hoger de totaalprijs. Je prijs per vierkante meter zal gelukkig wel dalen.

De prijzen variëren sterk van vakman tot vakman. Gelukkig vergelijk jij gemakkelijk schilders met elkaar via de gratis en vrijblijvende offerteservice van Offrea.

Vergelijk offertes van schilders in jouw buurt

In geen tijd iemand vinden die gespecialiseerd is in het kaleien van gevels? Dat treft: via één enkele aanvraag ontvang jij tot wel 3 offertes voor kaleien van schilders in jouw buurt. En dat geheel gratis en vrijblijvend! Professionele vakmannen met elkaar vergelijken was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Wil je deze interessante informatie delen?

Gerelateerde blogartikels

Artikel

Je gevel kaleien: zowel vroeger als nu een goed idee!

Ontvang gratis offertes van 3 Schilders in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes