Isolatiewerken

Isolatiewerken

 • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
 • Vergelijk tot 3 aannemers
 • Volledig gratis en vrijblijvend
 • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

Isolatiewerken: isoleer je woning en hou de warmte binnen

Is jouw energiefactuur aan de hoge kant? Ben je er dan wel zeker van dat je woning optimaal geïsoleerd is? In dit artikel vertellen we je welke isolatiewerken noodzakelijk zijn om de warmte binnen te houden en je energieverbruik terug te dringen. Wil je je woning laten isoleren, dan zorgen wij er ook voor dat je gratis en vrijblijvende offertes ontvangt van vakbekwame aannemers in je buurt.

Waarom is isoleren zo belangrijk?

Een goed geïsoleerde woning…

 • zorgt voor een aangenaam klimaat binnenshuis
 • heeft geen last van schimmels of andere vochtproblemen
 • doet je energiefactuur dalen: ze is dus milieu- én budgetvriendelijk
 • heeft een gunstig E-peil (verplicht bij nieuwbouw)
 • heeft een goede EPC-score (verplicht bij verkoop)
Warmteverlies vergelijken in percentages

De warmte binnenhouden doe je door de isolatie van je woning op verschillende vlakken aan te pakken: van de vloer, tot de muren en het dak.

Soorten isolatie

Voor een zo optimaal mogelijk isolatieschild, breng je best isolatie aan op verschillende plekken in je huis. Dit zijn de vier voornaamste soorten isolatie:

 • Spouwmuur isoleren
 • Buitenmuur of buitenmuur isoleren
 • Vloer isoleren
 • Dak isoleren

Spouwmuurisolatie

De spouwmuur is de open ruimte tussen de gevel en de binnenmuur. Wordt deze holle ruimte niet opgevuld met spouwisolatie, gaat er heel wat warmte verloren. Om de spouwmuur te isoleren, boort men langs buitenaf kleine openingen in het voegwerk, waarlangs men het isolatiemateriaal inspuit. Het is dus niet nodig om te gaan breken. Je spouwmuur isoleren is daarom een snelle (1 à 2 dagen) en budgetvriendelijke manier om je energieverbruik terug te dringen.

Vraag: waarom zou ik spouwmuurisolatie verkiezen boven muurisolatie?

 • Het is plaatsbesparender dan het isoleren van de binnenmuren:

Je verliest binnenshuis geen kostbare plaats.

 • Het is minder ingrijpend dan het isoleren van de buitenmuren langs de buitenkant:

De uitstraling van je gevel blijft onaangeroerd.

Muurisolatie

Geen spouw aanwezig? Geen nood! Je kan dan nog altijd je buitenmuur of binnenmuur isoleren:

 1. Gevelisolatie: isolatie van de buitenmuur is vooral interessant wanneer je binnen geen ruimte wilt verliezen. Hou er wel rekening mee dat er nieuwe gevelbekleding nodig is, wil je je muren op deze manier isoleren.
 2. Isolatie van de binnenmuur: wanneer je een muur langs de binnenkant isoleert, wordt er een voorzetwand geplaatst voor de originele binnenmuur. De ruimte daartussen vult de vakman op met isolatiemateriaal. Andere mogelijkheden zijn het aanbrengen van gipsplaten die reeds bekleed zijn met een isolatiemateriaal of door het spuiten van isolatieschuim. Met deze techniek, zal je de binnenafwerking misschien opnieuw moeten aanpakken, maar het uitzicht van je gevel blijft wel bewaard.

Vloerisolatie

Wist je dat… de temperatuur van een niet-geïsoleerde vloer rond de 13°C bedraagt en in sommige gevallen zelfs tot aan het vriespunt kan zakken? Je vloer isoleren is dus onontbeerlijk voor je wooncomfort!

Bij nieuwbouwprojecten gebeurt de isolatie van de vloer doorgaans langs de bovenkant. Bij renovaties, daarentegen, zal men er eerder voor opteren om de kelder of kruipruimte te isoleren, tenminste wanneer die aanwezig is. Door langs de onderzijde te werk te gaan, vermijd je dat de bestaande vloer moet worden opengebroken.

houten vloer isoleren

Heb jij ook zo een hekel aan koude voeten in de winter? Door het plaatsen van vloerisolatie kan je je wooncomfort al heel wat verbeteren. Zeg dus vaarwel aan die koude voeten!

Vraag: kan je tussen verdiepingen ook je plafond isoleren in plaats van de vloer?

Ja, in dat geval zal men veelal een verlaagd plafond (of vals plafond) plaatsen onder het bestaande plafond, waartussen het isolatiemateriaal wordt aangebracht. Meestal kiest men dan voor een materiaal dat een goede akoestische isolatie biedt, zoals rots- of glaswol.

Dakisolatie of zoldervloerisolatie

Maak je woning tot 30% energiezuiniger door je dak te isoleren. Warme stijgt namelijk, waardoor het voor het grootste deel langs boven ontsnapt. Wil je je woning isoleren, maak je dus van je dak isoleren best een absolute prioriteit!

De meest geschikte isolatiemethode is afhankelijk van het soort dak. Een schuin dak wordt meestal langs binnen geïsoleerd (maar zie ook het sarkingdak). Men plaatst het isolatiemateriaal dan onder of tussen het timmerwerk (spanten of kepers). Bij een plat dak, isoleert men doorgaans langs de buitenkant, nl. op de beton- of houtstructuur. Dat verkleint namelijk het risico op vochtproblemen. Tot slot, is het isoleren van de zoldervloer in een aantal gevallen een prima alternatief voor dakisolatie.

vakman dakisolatie

Het plaatsen van isolatie is niet enkel goed nieuws voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Soorten isolatiemateriaal

Minerale wollen

Minerale wollen, zoals rotswol en glaswol isolatie, zijn een erg populair isolatiemateriaal. Dat heeft vooral te maken met het feit dat het materiaal makkelijk te plaatsen én budgetvriendelijk is. Omdat ze zowel thermisch als akoestisch prima isoleren, zijn ze erg veelzijdig. Ze worden namelijk ingezet voor de isolatie van

 • platte en hellende daken,
 • muren en spouwmuren,
 • alsook vloeren en zoldervloeren.

Afhankelijk van welk onderdeel er juist geïsoleerd moet worden, kan je kiezen voor minerale wollen in de vorm van dekens, rollen of platen.

Isolatieplaten

Naast minerale wollen, zijn er ook harde isolatieplaten op de markt die voor ongeveer dezelfde toepassingen gebruikt worden, zoals het isoleren van platte en hellende daken, (spouw)muren en (zolder)vloeren. Wij overlopen hier de vijf meest voorkomende (harde) isolatieplaten.

xps-isolatie

Dankzij het tand- en groefsysteem, passen isolatieplaten perfect in elkaar voor een optimaal isolatieschild.

EPS-isolatie of Tempex isolatie

 

Allereerst, kan je kiezen voor EPS-isolatieplaten uit geëxpandeerd polystyreen of piepschuim. Naast het feit dat ze het aantrekkelijkste prijskaartje hebben van alle isolatieplaten, beschikken ze ook over volgende eigenschappen:

 • isolatiewaarde van 0.033-0.042 W/mK
 • schimmel- en rotvrij
 • een hoge drukweerstand: geschikt voor de isolatie van vloeren of daken
 • 100% recycleerbaar
 • EPS-parels zijn geschikt voor spouwisolatie

 

XPS-isolatie

 

XPS is de afkorting voor geëxtrudeerde polystyreenplaten. Deze XPS-platen hebben een iets hoger prijskaartje dan EPS-platen, maar kunnen ook een betere thermische isolatiewaarde voorleggen (λ = 0.029-0.038 W/mK). Daarnaast beschikken ze over veel van dezelfde eigenschappen als EPS-isolatie:

 • 100% recycleerbaar, maar brandbaar
 • ideaal voor vochtige omgevingen
 • schimmelwerend

 

PUR-isolatie

 

Daarnaast, zijn er ook PUR-isolatieplaten uit polyurethaan op de markt. Dit materiaal

 • heeft een uitstekende isolatiewaarde (λ = 0.023-0.032 W/mK)
 • bestaat ook in gespoten vorm (PU-schuim)
 • is brandbaar en niet recycleerbaar
 • deze isolatieplaten zijn zowel voor de vloer, het dak, als de muren beschikbaar

 

PIR-isolatie

 

PIR-platen uit polyisocyanuraat worden beschouwd als de verbeterde versie van PU-isolatie:

 

Isolatieschuim

isolatieschuim

De grootste troeven van isolatieschuim? Het kan erg snel worden geplaatst en zorgt voor een perfecte afdichting.

Kieren en spleten langs ramen opvullen of perfect rond leidingen isoleren? Dat kan met isolatieschuim uit PUR of Icynene. Het spuiten van isolatie zorgt voor een naadloos isolatieschild, zelfs op de meest moeilijk bereikbare plaatsen. En het isoleren verloopt op deze manier erg snel! Wil je vloerisolatie laten aanbrengen, is PUR omwille van zijn drukvaste eigenschappen uiterst geschikt. Let wel dat er schadelijke gassen kunnen vrijkomen tijdens het spuiten van PUR. Icynene is dan weer een ecologische oplossing die verkozen wordt voor dak- en muurisolatie.

Tip: Wist je dat je de akoestiek in je woning kan verbeteren door het plaatsen van akoestische panelen tegen het plafond of de wanden? Zij absorberen het geluid zodat jij verlost bent van die vervelende echo of galm!

Welke factoren bepalen de prijs van isolatiewerken?

Je vraagt je wellicht af wat je huis isoleren nu precies zou kosten. Wel, het is niet zo eenvoudig om daar een concreet getal op te plakken, aangezien de prijs van isolatie afhankelijk is van een hele reeks factoren, zoals de aard van de isolatiewerken. De kosten voor vloerisolatie schommelen rond 25 a 35 euro/m2, terwijl voor spouwmuurisolatie de kosten eerder 15 à 30 euro/m2 zijn. De prijzen voor dakisolatie zijn nog uiteenlopender: van 25 tot zo’n 70 euro of meer. Kortom: voor het plaatsen van isolatie kan je uiteenlopende prijzen verwachten. Het loont daarom de moeite om verschillende offertes te vergelijken!

muurisolatie plaatsen

Isolatie kopen? Dan doe je er goed aan om vooraf een aantal offertes te vergelijken. Zo ben je verzekerd van de beste deal!

 

Wil je de kosten verder drukken? Ga dan ook na of je aanspraak maakt op één van volgende isolatiepremies:

 

 • Netbeheerderspremie (Infrax en Eandis)
 • Totaalrenovatiebonus
 • Burenpremie
 • Vlaamse Verbeteringspremie
 • Gemeentelijke of provinciale dakisolatiepremie

Tip: isolatie laten plaatsen is steeds een hele investering. Om te bepalen of die voor jou financieel interessant is, bekijken onze vakmannen graag op hoeveel tijd je jouw investering reeds hebt terugverdiend. Vaak is dit al na enkele jaren, dus er is geen reden om nog langer te wachten!

Vergelijk offertes van aannemers in jouw buurt

Wil je je door een ervaren aannemer verder laten adviseren over de vele mogelijkheden voor een optimale isolatie? Via ons netwerk van gespecialiseerde vakmannen kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor isolatiewerken vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je makkelijk de juiste vakman voor je isolatiewerken.

 

Wil je deze interessante informatie delen?

Ontvang gratis offertes van 3 Aannemers in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes