Is jouw energiefactuur aan de hoge kant? Ben je er dan wel zeker van dat je woning optimaal geïsoleerd is? In dit artikel vertellen we je welke isolatiewerken noodzakelijk zijn om de warmte binnen te houden en je energieverbruik terug te dringen. Wil je je woning laten isoleren, dan zorgen wij er ook voor dat je gratis en vrijblijvende offertes ontvangt van vakbekwame aannemers in je buurt.
Een goed geïsoleerde woning…
Voor een zo optimaal mogelijk isolatieschild, breng je best isolatie aan op verschillende plekken in je huis. Dit zijn de vier voornaamste soorten isolatie:
De spouwmuur is de open ruimte tussen de gevel en de binnenmuur. Wordt deze holle ruimte niet opgevuld met spouwisolatie, gaat er heel wat warmte verloren. Om de spouwmuur te isoleren, boort men langs buitenaf kleine openingen in het voegwerk, waarlangs men het isolatiemateriaal inspuit. Het is dus niet nodig om te gaan breken. Je spouwmuur isoleren is daarom een snelle (1 à 2 dagen) en budgetvriendelijke manier om je energieverbruik terug te dringen.
Vraag: waarom zou ik spouwmuurisolatie verkiezen boven muurisolatie?
Je verliest binnenshuis geen kostbare plaats.
De uitstraling van je gevel blijft onaangeroerd.
Geen spouw aanwezig? Geen nood! Je kan dan nog altijd je buitenmuur of binnenmuur isoleren:
Wist je dat… de temperatuur van een niet-geïsoleerde vloer rond de 13°C bedraagt en in sommige gevallen zelfs tot aan het vriespunt kan zakken? Je vloer isoleren is dus onontbeerlijk voor je wooncomfort!
Bij nieuwbouwprojecten gebeurt de isolatie van de vloer doorgaans langs de bovenkant. Bij renovaties, daarentegen, zal men er eerder voor opteren om de kelder of kruipruimte te isoleren, tenminste wanneer die aanwezig is. Door langs de onderzijde te werk te gaan, vermijd je dat de bestaande vloer moet worden opengebroken.
Heb jij ook zo een hekel aan koude voeten in de winter? Door het plaatsen van vloerisolatie kan je je wooncomfort al heel wat verbeteren. Zeg dus vaarwel aan die koude voeten!
Vraag: kan je tussen verdiepingen ook je plafond isoleren in plaats van de vloer?
Ja, in dat geval zal men veelal een verlaagd plafond (of vals plafond) plaatsen onder het bestaande plafond, waartussen het isolatiemateriaal wordt aangebracht. Meestal kiest men dan voor een materiaal dat een goede akoestische isolatie biedt, zoals rots- of glaswol.
Maak je woning tot 30% energiezuiniger door je dak te isoleren. Warme stijgt namelijk, waardoor het voor het grootste deel langs boven ontsnapt. Wil je je woning isoleren, maak je dus van je dak isoleren best een absolute prioriteit!
De meest geschikte isolatiemethode is afhankelijk van het soort dak. Een schuin dak wordt meestal langs binnen geïsoleerd (maar zie ook het sarkingdak). Men plaatst het isolatiemateriaal dan onder of tussen het timmerwerk (spanten of kepers). Bij een plat dak, isoleert men doorgaans langs de buitenkant, nl. op de beton- of houtstructuur. Dat verkleint namelijk het risico op vochtproblemen. Tot slot, is het isoleren van de zoldervloer in een aantal gevallen een prima alternatief voor dakisolatie.
Minerale wollen, zoals rotswol en glaswol isolatie, zijn een erg populair isolatiemateriaal. Dat heeft vooral te maken met het feit dat het materiaal makkelijk te plaatsen én budgetvriendelijk is. Omdat ze zowel thermisch als akoestisch prima isoleren, zijn ze erg veelzijdig. Ze worden namelijk ingezet voor de isolatie van
Afhankelijk van welk onderdeel er juist geïsoleerd moet worden, kan je kiezen voor minerale wollen in de vorm van dekens, rollen of platen.
Naast minerale wollen, zijn er ook harde isolatieplaten op de markt die voor ongeveer dezelfde toepassingen gebruikt worden, zoals het isoleren van platte en hellende daken, (spouw)muren en (zolder)vloeren. Wij overlopen hier de vijf meest voorkomende (harde) isolatieplaten.
Dankzij het tand- en groefsysteem, passen isolatieplaten perfect in elkaar voor een optimaal isolatieschild.
Allereerst, kan je kiezen voor EPS-isolatieplaten uit geëxpandeerd polystyreen of piepschuim. Naast het feit dat ze het aantrekkelijkste prijskaartje hebben van alle isolatieplaten, beschikken ze ook over volgende eigenschappen:
XPS is de afkorting voor geëxtrudeerde polystyreenplaten. Deze XPS-platen hebben een iets hoger prijskaartje dan EPS-platen, maar kunnen ook een betere thermische isolatiewaarde voorleggen (λ = 0.029-0.038 W/mK). Daarnaast beschikken ze over veel van dezelfde eigenschappen als EPS-isolatie:
Daarnaast, zijn er ook PUR-isolatieplaten uit polyurethaan op de markt. Dit materiaal
PIR-platen uit polyisocyanuraat worden beschouwd als de verbeterde versie van PU-isolatie:
De grootste troeven van isolatieschuim? Het kan erg snel worden geplaatst en zorgt voor een perfecte afdichting.
Kieren en spleten langs ramen opvullen of perfect rond leidingen isoleren? Dat kan met isolatieschuim uit PUR of Icynene. Het spuiten van isolatie zorgt voor een naadloos isolatieschild, zelfs op de meest moeilijk bereikbare plaatsen. En het isoleren verloopt op deze manier erg snel! Wil je vloerisolatie laten aanbrengen, is PUR omwille van zijn drukvaste eigenschappen uiterst geschikt. Let wel dat er schadelijke gassen kunnen vrijkomen tijdens het spuiten van PUR. Icynene is dan weer een ecologische oplossing die verkozen wordt voor dak- en muurisolatie.
Tip: Wist je dat je de akoestiek in je woning kan verbeteren door het plaatsen van akoestische panelen tegen het plafond of de wanden? Zij absorberen het geluid zodat jij verlost bent van die vervelende echo of galm!
Je vraagt je wellicht af wat je huis isoleren nu precies zou kosten. Wel, het is niet zo eenvoudig om daar een concreet getal op te plakken, aangezien de prijs van isolatie afhankelijk is van een hele reeks factoren, zoals de aard van de isolatiewerken. De kosten voor vloerisolatie schommelen rond 25 a 35 euro/m2, terwijl voor spouwmuurisolatie de kosten eerder 15 à 30 euro/m2 zijn. De prijzen voor dakisolatie zijn nog uiteenlopender: van 25 tot zo’n 70 euro of meer. Kortom: voor het plaatsen van isolatie kan je uiteenlopende prijzen verwachten. Het loont daarom de moeite om verschillende offertes te vergelijken!
Wil je de kosten verder drukken? Ga dan ook na of je aanspraak maakt op één van volgende isolatiepremies:
Tip: isolatie laten plaatsen is steeds een hele investering. Om te bepalen of die voor jou financieel interessant is, bekijken onze vakmannen graag op hoeveel tijd je jouw investering reeds hebt terugverdiend. Vaak is dit al na enkele jaren, dus er is geen reden om nog langer te wachten!
Wil je je door een ervaren aannemer verder laten adviseren over de vele mogelijkheden voor een optimale isolatie? Via ons netwerk van gespecialiseerde vakmannen kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor isolatiewerken vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je makkelijk de juiste vakman voor je isolatiewerken.
Wil je deze interessante informatie delen?
Copyright © 2008 - 2021 Offrea bvba - Alle rechten voorbehouden - Cookieverklaring