Infrarood verwarming

Infrarood verwarming

 • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
 • Vergelijk tot 3 installateurs
 • Volledig gratis en vrijblijvend
 • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

Haal met infraroodverwarming een energiebesparende zon in huis

Een heerlijke aangename warmte alsof je recht onder het zonnetje zit, terwijl je tegelijkertijd bespaart op je energiefactuur? Dat is infraroodverwarming of IR-verwarming! Niet verwonderlijk dus dat dat soort verwarming steeds populairder wordt. Wil je meer weten over hoe verwarmen op infrarood werkt of wat de voordelen zijn? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Op zoek naar een professionele vakman om jouw infraroodverwarming te komen installeren? Via deze pagina ontvang jij gratis en vrijblijvend tot wel 3 offertes van installateurs uit jouw buurt!

Infraroodverwarming…

… werkt op elektriciteit

Infraroodverwarming werkt met stralingswarmte: in de verwarmingspanelen zit een halfgeleider die onder invloed van elektrische spanning warmtegolven uitzendt. Maar is verwarmen met elektriciteit geen slecht nieuws voor je energiefactuur? In tegendeel: die zal zelfs dalen! Zeker als je zonnepanelen hebt, verwarm je je woning (bijna) gratis.

… warmt jou op, en dan pas de lucht

klein kindje met grote zonnebril kijkt blij naar de zon

Infraroodwarmte voelt even aangenaam als rechtstreekse zonnewarmte.

Het voornaamste verschil tussen infraroodverwarming en conventionele verwarming zoals radiatoren? Die laatste verwarmt de lucht, terwijl IR-verwarming eerst de lichamen en de voorwerpen in de ruimte opwarmt. Die geven op hun beurt warmte af aan de omgeving. Vergelijk het met de warmte die je ervaart wanneer de zon straalt. Die heerlijke zonnewarmte kun je dus gewoonweg in huis halen. En dat zonder je zorgen te moeten maken over schadelijke uv-stralen!

… verdeelt de warmte gelijk

Een ander belangrijk verschil tussen conventionele verwarming en IR-verwarming, is dat de warmte bij die laatste steeds gelijk verdeeld is. Bij conventionele verwarming is er, door de luchtcirculatie, vaak een temperatuurverschil tussen plafond en vloer. Dat probleem is dus van de baan: geen koude voeten meer!

Voordelig voor energiefactuur én gezondheid

Infraroodverwarming heeft verschillende voordelen. Die gaan van energiebesparing tot positieve effecten op je gezondheid.

Goed nieuws voor je energiefactuur

Ondanks dat infraroodverwarming op elektriciteit werkt, kun je toch besparen op je energiefactuur. Zelfs als je geen zonnepanelen hebt! Hoe komt dat? Infraroodverwarming…

 1. … moet minder hard werken. Conventionele verwarming staat meestal op 21°C. IR-verwarming is al aangenaam vanaf 18°C!
 2. warmt sneller op. Bij traditionele verwarming duurt het even vooraleer de ruimte warmer aanvoelt. Dat probleem stelt zich niet bij IR-verwarming: vanaf dat die opstaat, is het ook lekker warm. Je kunt dus je verwarming dus gerust wat later in gang laten schieten.
 3. … kan sneller afgezet worden. Meubels houden warmte immers langer vast dan lucht. Jij geniet dus langer van een aangename temperatuur, zelfs al staat de verwarming reeds af!
 4. werkt gerichter. Zin om ’s avonds nog eventjes te lezen in de zetel? Dan hoeft de verwarming niet per sé heel de ruimte te verwarmen, maar alleen het plekje waar jij zit.

Tip: het beste rendement haal je met infraroodpanelen die bevestigd zijn aan het plafond.

Vaarwel gezondheidsklachten

Niet alleen je portemonnee zal je dankbaar zijn als je kiest voor infraroodverwarming. Ook je gezondheid zal er baat bij hebben:

 1. Weg met die allergieën! Bij infraroodverwarming is er, in tegenstelling tot traditionele verwarming, geen luchtcirculatie. Lees: geen ronddwarrelend stof dat een negatieve invloed heeft op jouw allergie!
 2. Weg met die knagende spier- en gewrichtspijnen! De stalingswarmte bevordert de bloedcirculatie en vermindert je klachten.
 3. Weg met keelpijn! Dé oorzaak van een pijnlijke keel? Droge lucht. Net dat is wat je vermijdt met infraroodverwarming!

Mooi in je interieur

rood paneel in moderne woonkamer

Infraroodpanelen zijn een echte meerwaarde voor het interieur.

In plaats van radiatoren die veel plaats innemen en niet altijd even mooi ogen in je interieur, is infraroodverwarming net wél een meerwaarde. Een infraroodpaneel ziet eruit als een flatscreen, stijlvol en elegant! Deze egale, vlakke infraroodverwarmingspanelen hang je aan het plafond of op de muur… of verstop je gewoon achter een schilderij of spiegel!

De installatie is dan ook heel gemakkelijk: ingrijpende breek- of kapwerken zijn niet nodig. Op amper één dag plaatst een professionele firma infraroodverwarming in elke kamer!

Infraroodverwarming als vloerverwarming

persoon installeert kliklaminaat bovenop infraroodmatten

Naast infraroodverwarming op plafond of muren bestaat er ook infraroodvloerverwarming. In plaats van panelen, plaats je dan infraroodmatten onder de vloer. Het grote voordeel van dit soort vloerverwarming? Het warmt sneller op dan traditionele vloerverwarming en geeft die warmte ook sneller af. Dat maakt infraroodvloerverwarming efficiënt en energiezuinig.

Hoofdverwarming of bijverwarming

infraroodstraler in donkere slaapkamer

Zal infraroodverwarming hier en daar een van je kamers opwarmen, of wordt het je nieuwe hoofdverwarming?

Infraroodverwarming is uitermate geschikt als bijverwarming om kleinere ruimtes zoals de badkamer of de veranda snel én voor korte tijd op temperatuur te brengen. Infraroodverwarming als enige verwarmingsbron is evenzeer mogelijk, maar enkel aangeraden wanneer je woning optimaal geïsoleerd is. Anders gaat er veel stralingswarmte verloren.

Nog niet zeker of je infrarood als hoofd- of als bijverwarming zou laten installeren? Onze vakmannen verlenen met plezier gepast advies op maat van jouw situatie.

Infraroodstralers voor buitengebruik

Naast de panelen en de matten, heb je ook stralers die infraroodwarmte afgeven. Die zijn minder geschikt voor binnengebruik, tenzij in badkamers of sauna’s. Wat je dat kost? Je hebt al een infrarooddouche vanaf 750 euro of een infraroodwarmtecabine voor €1.000 à €2.000.

Infraroodstralers voor buiten zijn vooral terug te vinden op terrassen van cafés en restaurants. Maar ook wie op zijn of haar eigen terras tot in de late uurtjes buiten wil vertoeven, zit goed met dit soort verwarmingstoestel. Zelfs in de winter is op een zonnige namiddag buiten genieten zonder kou te lijden geen probleem!

Welke factoren bepalen de prijs van infraroodverwarming?

 • Infraroodpanelen kosten zo’n 500 tot 1000 euro per paneel. Zo 1 paneel is voldoende om een ruimte van 25 vierkante meter aangenaam te verwarmen, zolang je woning optimaal geïsoleerd is tenminste. Ga je voor een designexemplaar? Dan zullen de kosten hoger oplopen dan wanneer je kiest voor een standaardmodel.
 • De prijs van een infraroodstraler ligt tussen €100 en €500.
 • Voor infraroodmatten tel je ongeveer €50-€75/m2 neer.

Over de onderhoudskosten moet je je in ieder geval geen zorgen maken: infraroodverwarming heeft amper onderhoud nodig en verliest amper rendement! Pas na 25 à 30 jaar zijn ze aan vervanging toe.

Vergelijk offertes van installateurs in jouw buurt

Graag weten wat jouw infraroodinstallatie zou kosten? Vind de vakman met de beste prijs-kwaliteit door verschillende firma’s met elkaar te vergelijken. Dat doe je eenvoudig dankzij onze gratis en vrijblijvende offerteservice! Vul een enkele aanvraag in & ontvang tot wel 3 offertes voor infraroodverwarming van installateurs uit jouw buurt. Wanneer ga jij het zonnetje binnenhalen?

 

Wil je deze interessante informatie delen?

Gerelateerde blogartikels

Artikel

Heerlijke infraroodverwarming: als hoofdverwarming of als bijverwarming?

Ontvang gratis offertes van 3 Installateurs in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes