Een heerlijke aangename warmte alsof je recht onder het zonnetje zit, terwijl je tegelijkertijd bespaart op je energiefactuur? Dat is infraroodverwarming of IR-verwarming! Niet verwonderlijk dus dat dat soort verwarming steeds populairder wordt. Wil je meer weten over hoe verwarmen op infrarood werkt of wat de voordelen zijn? Dan ben je hier aan het juiste adres!
Op zoek naar een professionele vakman om jouw infraroodverwarming te komen installeren? Via deze pagina ontvang jij gratis en vrijblijvend tot wel 3 offertes van installateurs uit jouw buurt!
Infraroodverwarming werkt met stralingswarmte: in de verwarmingspanelen zit een halfgeleider die onder invloed van elektrische spanning warmtegolven uitzendt. Maar is verwarmen met elektriciteit geen slecht nieuws voor je energiefactuur? In tegendeel: die zal zelfs dalen! Zeker als je zonnepanelen hebt, verwarm je je woning (bijna) gratis.
Het voornaamste verschil tussen infraroodverwarming en conventionele verwarming zoals radiatoren? Die laatste verwarmt de lucht, terwijl IR-verwarming eerst de lichamen en de voorwerpen in de ruimte opwarmt. Die geven op hun beurt warmte af aan de omgeving. Vergelijk het met de warmte die je ervaart wanneer de zon straalt. Die heerlijke zonnewarmte kun je dus gewoonweg in huis halen. En dat zonder je zorgen te moeten maken over schadelijke uv-stralen!
Een ander belangrijk verschil tussen conventionele verwarming en IR-verwarming, is dat de warmte bij die laatste steeds gelijk verdeeld is. Bij conventionele verwarming is er, door de luchtcirculatie, vaak een temperatuurverschil tussen plafond en vloer. Dat probleem is dus van de baan: geen koude voeten meer!
Infraroodverwarming heeft verschillende voordelen. Die gaan van energiebesparing tot positieve effecten op je gezondheid.
Ondanks dat infraroodverwarming op elektriciteit werkt, kun je toch besparen op je energiefactuur. Zelfs als je geen zonnepanelen hebt! Hoe komt dat? Infraroodverwarming…
Tip: het beste rendement haal je met infraroodpanelen die bevestigd zijn aan het plafond.
Niet alleen je portemonnee zal je dankbaar zijn als je kiest voor infraroodverwarming. Ook je gezondheid zal er baat bij hebben:
In plaats van radiatoren die veel plaats innemen en niet altijd even mooi ogen in je interieur, is infraroodverwarming net wél een meerwaarde. Een infraroodpaneel ziet eruit als een flatscreen, stijlvol en elegant! Deze egale, vlakke infraroodverwarmingspanelen hang je aan het plafond of op de muur… of verstop je gewoon achter een schilderij of spiegel!
De installatie is dan ook heel gemakkelijk: ingrijpende breek- of kapwerken zijn niet nodig. Op amper één dag plaatst een professionele firma infraroodverwarming in elke kamer!
Naast infraroodverwarming op plafond of muren bestaat er ook infraroodvloerverwarming. In plaats van panelen, plaats je dan infraroodmatten onder de vloer. Het grote voordeel van dit soort vloerverwarming? Het warmt sneller op dan traditionele vloerverwarming en geeft die warmte ook sneller af. Dat maakt infraroodvloerverwarming efficiënt en energiezuinig.
Zal infraroodverwarming hier en daar een van je kamers opwarmen, of wordt het je nieuwe hoofdverwarming?
Infraroodverwarming is uitermate geschikt als bijverwarming om kleinere ruimtes zoals de badkamer of de veranda snel én voor korte tijd op temperatuur te brengen. Infraroodverwarming als enige verwarmingsbron is evenzeer mogelijk, maar enkel aangeraden wanneer je woning optimaal geïsoleerd is. Anders gaat er veel stralingswarmte verloren.
Nog niet zeker of je infrarood als hoofd- of als bijverwarming zou laten installeren? Onze vakmannen verlenen met plezier gepast advies op maat van jouw situatie.
Naast de panelen en de matten, heb je ook stralers die infraroodwarmte afgeven. Die zijn minder geschikt voor binnengebruik, tenzij in badkamers of sauna’s. Wat je dat kost? Je hebt al een infrarooddouche vanaf 750 euro of een infraroodwarmtecabine voor €1.000 à €2.000.
Infraroodstralers voor buiten zijn vooral terug te vinden op terrassen van cafés en restaurants. Maar ook wie op zijn of haar eigen terras tot in de late uurtjes buiten wil vertoeven, zit goed met dit soort verwarmingstoestel. Zelfs in de winter is op een zonnige namiddag buiten genieten zonder kou te lijden geen probleem!
Over de onderhoudskosten moet je je in ieder geval geen zorgen maken: infraroodverwarming heeft amper onderhoud nodig en verliest amper rendement! Pas na 25 à 30 jaar zijn ze aan vervanging toe.
Graag weten wat jouw infraroodinstallatie zou kosten? Vind de vakman met de beste prijs-kwaliteit door verschillende firma’s met elkaar te vergelijken. Dat doe je eenvoudig dankzij onze gratis en vrijblijvende offerteservice! Vul 1 aanvraag in & ontvang tot wel 3 offertes voor infraroodverwarming van installateurs uit jouw buurt. Wanneer ga jij het zonnetje binnenhalen?
Wil je deze interessante informatie delen?
Copyright © 2008 - 2019 Offrea bvba - Alle rechten voorbehouden - Cookieverklaring