Houtskeletbouw

Houtskeletbouw

  • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
  • Vergelijk tot 3 aannemers
  • Volledig gratis en vrijblijvend
  • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

Snel en energiezuinig bouwen met een houtskeletbouw: 4 must-knows

Geen tijd voor een lang bouwproces? Een houtskeletbouw zetten is een prima en snel alternatief voor een bakstenen woning! Benieuwd naar deze bouwmethode? Deze vier dingen moet je alvast weten over houtskeletbouw. 

Tip: nog iemand nodig om je houtskeletwoning te bouwen? Vind via onze gratis en vrijblijvende offerteservice snel en gemakkelijk een aannemer.  

#1: Een sterke basisstructuur

De basis voor elke woning? Een stevige structuur! De traditionele woningbouw in België maakt daarvoor gebruik van snelbouwstenen of andere bouwblokken. Toch garandeert houtskeletbouw een gelijkwaardige stabiliteit! Het houten skelet bestaat uit verticale planken (of ‘stijlen’) die op vaste afstand van 40 tot 60 centimeter van elkaar worden geplaatst. Horizontale planken zorgen er dan weer voor dat de stijlen met elkaar verbonden worden tot een oersterke constructie.

wit modern huis afgewerkt

Houtskeletbouw of traditionele woningbouw: het verschil zie je niet!

Tip: Wat de afwerking van de woning langs de buitenkant betreft, heb je evenveel mogelijkheden als bij traditionele woningbouw: bakstenen, hout, pleisterwerk… Je ziet dus geen verschil tussen een houtskeletbouw en andere bouwmethodes!

#2: Een snelle bouwmethode

Een houtskeletbouw gaat een stuk sneller dan traditionele woningbouw. Daarvoor zijn drie redenen:

Het weer deert niet

vakman werkt aan houten stijlers

Binnen wordt in naarstig verder gewerkt aan jouw houtskeletbouw!

Bij houtskeletbouw ben je minder afhankelijk van de weersomstandigheden: de houten planken worden immers in het atelier opgebouwd. Het mag buiten dus nog zo guur zijn, binnen in de werkplaats wordt er naarstig doorgewerkt.  In tegenstelling tot traditionele bouwmethoden, moet je dus niet wakker liggen van regenbuien of vriestemperaturen die de werken stilleggen. Vanaf dat de houten constructie klaar is, duurt het gemiddeld een tot twee weken vooraleer de volledige structuur staat.

Ook bouwvocht vormt geen probleem. Er wordt immers niet met (natte) cement gewerkt: je hoeft dus niet te wachten tot het bouwvocht verdwenen is voor de werken kunnen verdergaan of vooraleer je kunt intrekken.

Geen zware fundering nodig

Een houtskeletbouw is een lichte bouwmethode. Je kunt dus perfect op een minder draagkrachtige grond bouwen en hoeft niet te investeren in een zware fundering: weer tijd (en geld) uitgespaard!

Tip: houtskeletbouw is uitermate geschikt om een extra verdieping zetten op een bestaande woning te zetten. Door de lichte materialen wordt de bestaande fundering niet overbelast!

Gemakkelijke isolatie

leeg houtskeletbouw volledig in elkaar gezet

Isoleren was nog nooit zo gemakkelijk dankzij een houtskeletbouw.

Het is relatief eenvoudig om je woning te isoleren: doordat het isolatiemateriaal simpelweg tussen de stijlen komt te zitten, gaat dit werkje snel vooruit.  Deze isolatiemethode biedt nog twee extra voordelen: er zijn amper koudebruggen én je verliest binnenshuis geen leefruimte. Wil je een zo energiezuinige woning? Dan kan je nog een extra pak isolatie aanbrengen aan de binnen- en/of buitenkant van je muren.

Tip: zorg naast voor isolatie ook voor zonwering. Doordat houten planken lichte materialen zijn, houden die niet veel energie vast. Lees: in de zomer warmt je woning sneller op en in de winter koelt die ook snel weer af. Dankzij isolatie en zonwering beperk jij de energieverliezen tot een minimum.

#3: Een brandveilige woning

Dat een houtskeletbouw niet brandveilig is, is een mythe die jammer genoeg al even standhoudt! Niets is minder waar: de opbouw van het houten skelet heeft zelfs een brandvertragende werking, onder andere dankzij de isolatie en brandstoppen waarmee de constructie is bekleed. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de brandveiligheid of een duurdere brandverzekering!

houtskeletbouw dak

Houtskeletbouw = brandveilig!

#4: Aantrekkelijke prijs van houtskeletbouw

Alleen maar voordelen, zo lijkt. Dan moet er toch een addertje onder het gras zitten? Maar nee, ook de prijs is niet noodzakelijk hoger dan die van traditionele bouwmethodes! Reken gemiddeld op zo’n 1.200 euro per vierkante meter (excl. btw), al hangt alles natuurlijk af van de grootte van je woning, de afwerking, de gebruikte materialen, enzovoort. Je betaalt gemiddeld dus even veel, maar je houtskeletbouw is wel sneller klaar!

Vergelijk offertes van aannemers uit jouw buurt

Overtuigd door de voordelen van een houtskeletbouw en op zoek naar een betrouwbare bouwfirma? Die vind je die snel en eenvoudig via de gratis en vrijblijvende offerteservice van Offrea: na een enkele aanvraag ontvang jij tot wel 3 offertes voor houtskeletbouw van aannemers uit jouw buurt. Het enige wat jij daarvoor hoeft te doen, is hieronder het korte formulier even invullen.

 

Wil je deze interessante informatie delen?

Gerelateerde blogartikels

Artikel

Een gyproc- of een spanplafond: lees hier de beste optie.

Ontvang gratis offertes van 3 Aannemers in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes