Grondwerken

Grondwerken

 • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
 • Vergelijk tot 3 aannemers
 • Volledig gratis en vrijblijvend
 • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

Grondwerken noodzakelijk voor een stevige fundering van je nieuwbouw of bestrating 

Is het tijd om jouw bouwgrond bouwklaar te maken? Of wil je een oprit of terras aanleggen? Dan ben je vast op zoek naar een grondwerker! Bij Offrea ben je aan het juiste adres! Je kunt bij ons terecht voor alle informatie rond grondwerken, zoals het uitgraven van kelders, funderingen of rioleringswerken. Via onze gratis offerteservice vergelijk je gemakkelijk prijzen & vind je in een mum van tijd een geschikte aannemer.

Graafmachine

 

Wat doet een grondwerker?

Graafwerken

Grondwerkers houden zich hoofdzakelijk bezig met graafwerken. Een graafmachine zal dus zeker van pas komen! Het gaat daarbij over allerlei soorten grondverzet.

 • Denk maar aan: de kelder uitgraven, de fundering graven, rioleringswerken, de grond egaliseren of nivelleren … Bij het nivelleren zal er vaak extra aanvulgrond en/of teelaarde moeten worden aangebracht.
 • Daarnaast zijn grondwerken ook nodig voor het aanleggen van essentiële voorzieningen, zoals de septische put, de regenwaterput of de stookolietank.
 • Maar ook wie graag extra luxe in de vorm van een zwembad wil voorzien, zal nood hebben aan een grondwerker.
 • Staat je woning er al, maar wil je de bestrating rondom je woning aanpakken? Ook opritten en terrassen aanleggen is geen enkel probleem: een goede vakman doet het allemaal!  
 • Deze werken laten uitvoeren door een vakman heeft nog een bijkomend voordeel: het grondoverschot wordt door de aannemer ook meteen afgevoerd, dus ook daar hoef je je geen zorgen over te maken.

Sloopwerken

Niet alleen graafwerken, maar ook sloopwerken behoren tot de taken van een grondwerker. Je kunt uiteraard niet beginnen bouwen op een grond wanneer er nog veel begroeiing in de weg staat. Het terrein moet indien nodig dus ontbost worden. Let op: wanneer men ontbost, wordt een omgevingsvergunning en een bepaalde compensatie gevraagd. Je kunt je aanvraag indienen en meer informatie verkrijgen bij het Agentschap voor Natuur en Bos.

Naast alle overbodige wildgroei moeten ook eventueel reeds bestaande (bij)gebouwen op het terrein afgebroken worden, eveneens een klus voor een vakman. Voor grotere afbraakwerken, schakel je best een gespecialiseerd sloopbedrijf in.

Hoe maakt een grondwerker je perceel bouwklaar?

Grondwerken voor nieuwbouw

De grondwerken zijn het eerste stadium in je bouwproject: je grond wordt zo bouwklaar gemaakt. Dat is belangrijk voor de stabiliteit van je woning. Gebeuren de grondwerken niet volgens de regels van de kunst, loop je immers het risico dat je woonst na verloop van tijd gaat verzakken. De vakmannen gaan als volgt te werk:

STAP 1: sloopwerken

Vooraleer je kan starten met bouwen, moeten alle bomen op het terrein gerooid worden en gebouwen afgebroken worden. De vakman start dus met de sloopwerken.

STAP 2: teelaarde verwijderen

Nadat het perceel bouwrijp is, kan de teelaarde weggegraven worden. Dat gebeurt omdat dit soort grond te zacht is en dus de stabiliteit in het gevaar brengt. Teelaarde is dan wel weer enorm voedzaam en stimuleert de plantgroei. Net daarom wordt teelgrond vaak bijgehouden om later opnieuw te gebruiken. Aangezien er dan ook minder transport nodig is, kunnen op die manier kosten worden gedrukt.

STAP 3: uitgraven en nivelleren

Vervolgens start de grondwerker met het uitgraven van de funderingen en/of (kruip)kelder. Hij zet een bouwraam uit als hulpmiddel: op die manier weet hij perfect op welke plaats en hoe diep er moet gegraven worden. In deze stap zal de grondwerker de grond eventueel ook nivelleren of egaliseren.

grond egaliseren

Sels & Co Klinkerwerken aan het werk tijdens het nivelleren van de grond. Ze gebruiken daarbij een bouwraam om plaats en hoogte te bepalen.

Wanneer ook dat werk achter de rug is, zijn de grondwerken afgelopen en kun je beginnen bouwen!  

Grondwerken voor bestrating

Niet alleen voor je nieuwbouw, ook voor de bestrating van je oprit of tuin zal de aannemer grondwerken moeten uitvoeren. Op die manier kan hij op een veilige en correcte manier klinkers leggen of een tuinpad aanleggen zonder dat die na verloop van tijd verzakken. Klinkerwerken worden dus door de grondwerker voorbereid. Hij doorloopt daarvoor dezelfde stappen als bij de grondwerken van een nieuwbouw.

Kortom: bij al het voorbereidend werk voor de aanleg of bouw van een oprit, tuinpad of huis is een grondwerker onmisbaar.

grondwerken terras

Bouwbedrijf Tika uit Schellebelle hoogde de grond op zodat het terras op gelijke hoogte kwam met de achteruitgang van het huis.

 

Welke factoren bepalen de prijs van grondwerken?

De exacte kosten van jouw grondwerken zijn niet zo eenvoudig te bepalen. Dat komt doordat het prijskaartje afhangt van een hele reeks factoren die verschillen van perceel tot perceel, zoals de samenstelling van de grondprijs van de grondwerken:

 • de samenstelling van de bodem: die ken je pas na bodemonderzoek. Het is daarnaast ook mogelijk dat de grondwerker tijdens het graven op restanten van bijvoorbeeld vorige woningen of steenpuin botst, wat eveneens een invloed kan hebben op de prijs.
 • de grootte & diepte van de bouwput: hoe groter en dieper de put(ten) die de grondwerker moet graven, hoe hoger uiteraard de prijs. De prijs per kubieke meter daalt wel naarmate de bouwput groter wordt.
 • de prijs per afgevoerde container: niet alleen het aantal containers is bepalend voor de prijs, maar wordt ook berekend op basis van wat er in de container zit (aarde vs. steenpuin).
 • de transport- en verwerkingskosten: hoe verder weg de afvoerplaats zich bevindt, hoe duurder de transportkosten. Je doet er dus goed aan een aannemer uit je regio te nemen.

Een eenduidige prijs kunnen we je dus niet op 1-2-3 geven. Maar dankzij onze gratis en vrijblijvende offerteservice, ontvang je wel makkelijk prijzen van verschillende vakmannen.

Vergelijk offertes van grondwerkers in jouw buurt

Om de stabiliteit van je woning of bestrating te garanderen, neem je best een gespecialiseerd grondwerkbedrijf onder de arm. Zowel voor grote als kleine grondwerken kun je bij ons terecht. Vergelijk nu makkelijk offertes voor grondwerken via onze gratis en vrijblijvende offerteservice. Op die manier vergelijk je in een mum van tijd tot drie offertes op maat. Zo treed je snel en eenvoudig in contact met de geschikte aannemer voor jouw grondwerken!

 

Wil je deze interessante informatie delen?

Gerelateerde blogartikels

Artikel

De meest cruciale stap in de bouw van je nieuwe woning? De grondwerken!

Ontvang gratis offertes van 3 Aannemers in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes